+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: trwalosc (domowych) nagran - zwiazek z markami nosnikow

Szeregowy jajco72 zero jak zero

Domyślnie

Witam wszystkich, prosilbym o podzielenie sie doswiadczeniami dotyczacymi tematu, interesuje mnie np. to czy po roku, po nagraniu jakiegokolwiek CD, biorac pod uwage 10 szt. cd tej samej marki nie macie problemow z ich odczytem.... itp... ale prosze o konkretne przyklady... a nie dygresje... w stylu... "nagralem 5 lat temu i mam do dzis..." zalezy mi na okresleniu, konkretny nosnik... 10 szt.. i z tego po roku.. daje sie czytac.. bez, albo z problemami.. tyle i tyle...
    pozdrawiam all

jajco72

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

mi ze starosci padly 3 plyty - 2 platinumy i eseranza [z jednego platinuma zeszla farba, pozostale po prostu przestaly sie odczytywac]

w jakim arcie i gdzie umiescilbys zebrane przez siebie dane?

ja jednak podziele sie dygresja - na tanich nosnikach, ktore juz po nagraniu strasza bledami c1/c2 i zoltymi kwadratami w cdspeed nieczego nie mozna byc pewnym - zwlaszcza ze platinumy robi sie w kilku[nastu?] fabrykach - na dodatek z czasem te fabryki sie zmienialy i nie masz bladego pojecia czym ta plyta tak naprawde jest - wiec sugerowanie sie marka to nieporozumienie
    na dobrych plytach [nie tylko verbatim./tdk - verbatim crystal z pierwszych parti to byla kompromitacja, a i teraz nie zawsze jest wesolo] a takze dobrych partiach srednich plyt mozna nagrywac spokojnie - najstarsze moje maja po 5-6 lat [niedlugo bedzie 7] i zero klopotow
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Niestety, jakość nośników jest bardzo różna, sprzed około roku mam jakieś 500 płyt, nagrane były na nich filmy, do tej pory 90% płyt jest w stanie bardzo dobrym (pomijając to, że są na śmietniku, z kolekcjonowania się wyrasta ). Około 5% wogóle nie nadaje się do odczytu. Tutaj niestety w mocy jest prawa Murphy'ego... im cenniejesze tym bardziej prawdopodobne, że zostanie uszkodzone.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

U mnie wszystkie płyty Fujitsu Simens padły po ok. roku użytkowania. Główną przyczyną jest oderwanie się wartsty z napisami.
    Więcej płyt narazie chodzi.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAw
    U mnie wszystkie płyty Fujitsu Simens padły po ok. roku użytkowania. Główną przyczyną jest oderwanie się wartsty z napisami.
    Więcej płyt narazie chodzi.
    ...a u mnie poprostu był problem z odczytem. / nagrane 12x Ricoh /

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia