+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 22 z 22

Temat: CD-RW nie działa mi pod XP.

Huzarius
    Gość

Domyślnie CD-RW nie działa mi pod XP.

Dlaczego nagrywarka nie działa pod sytemem windows xp profesional, gdy działała po 98 i milenium, zmiłujcie się i pomużcie, nie wiem w czym jest przyczyna trzeba zainstalować jakieś sterowniki.

A i jest ona firmy Lite-on It corp. model LTR-52327S

A gdy próbuję cokolwiek włączyć pojawia mi się komunikat Ukończono tylko część żądania ReadProcessMemory lub WriteProcessMemory, a najciekawsze jest to że stary napęd cd 24x który wygrzebałem z piwnicy działa bez problemów

Edycja SEBAW: posty 3in1
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 15.May.2006 o 14:02

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

ASPI masz wgrane?

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Jesli masz jednoczesnie dwa systemy 98 i xp to moze byc
    konflikt sprzetowy 98 i xp inaczej ustawiaja DMA.
    Sposobem moze byc reczne ustawienie w biosie komputera.
    Mialem cos podobnego w starym laptopie ktory mial
    za malo kanalow DMA. Zrezygnowalem z dma dla LPT i
    wszystko zaczelo dzialac.

Huzarius
    Gość

Domyślnie

Aspi zainstalowałem ale to nic nie dało i mam tylko xp zainstalowanego

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Huzarius
    Aspi zainstalowałem ale to nic nie dało i mam tylko xp zainstalowanego
    Jesli dziala boot z tej nagrywarki to skuteczne moze
    byc ponowne zainstalowanie XP.
    Wczesniej bios komputera powinien zostac ustawiony na PnP IDE i mode DMA w biosie na auto.

Szeregowy KoStEk ma szanse Avatar KoStEk

Domyślnie

mam identyczny problem, Lite-on LTR-52327S, win xp (instalowalem 2 razy) tak samo ASPSI rowniez DMA, nic nie pomogło. A moze trzeba zmienic jej biosa
    KoStEk

Nie wiadomo co sie dzieje format c: i do przodu

Huzarius
    Gość

Domyślnie

przeinstalowywanie windowsa nic nie daje bo próbowałem już 3 razy i nic, co może być przyczyną bo nagrywarka jest sprawna, nagrywa lecznie daje się na niej nic odczytać.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Huzarius
    przeinstalowywanie windowsa nic nie daje bo próbowałem już 3 razy i nic, co może być przyczyną bo nagrywarka jest sprawna, nagrywa lecznie daje się na niej nic odczytać.
    Dziala boot z tej nagrywarki?
    Czy nero robi obraz plyty z tej nagrywarki?
    Moze zwyczajnie padla w miedzyczasie.

Huzarius
    Gość

Domyślnie

Właśnie że jest sprawna bo gdy zinstaluję 98 wszystko działa, to musi coś być z windowsem xp, jak już wcześniej pisałem instalowałem xp 3 razy a pomiędzy raz 98 i raz milenium i pod tymi systemami wszystko było w porządku, wczoraj zaś zinstalowałem te sterowniki ASPI i zaczęła nagrywać lecz nic się z niej nie da odczytać.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Huzarius
    Właśnie że jest sprawna bo gdy zinstaluję 98 wszystko działa, to musi coś być z windowsem xp, jak już wcześniej pisałem instalowałem xp 3 razy a pomiędzy raz 98 i raz milenium i pod tymi systemami wszystko było w porządku, wczoraj zaś zinstalowałem te sterowniki ASPI i zaczęła nagrywać lecz nic się z niej nie da odczytać.
    Stare clone tez nie umie ?
    Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze XP albo
    jakis inny program blokuje ta nagrywarke specjalnie.
    Moze uznali ze ma zbyt duze mozliwosci kopiowania.

Huzarius
    Gość

Domyślnie

To ona może być zablokowana, a może system nie umie odróżnić co oma ma robić bo bo co by się wyświetlał komunikat "Ukńczono tylko częśc żądania ReadProcessMemory lub WriteProcessMemory", ja już nic z tego nie wiem.

Kapral aibench ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Huzarius
    To ona może być zablokowana, a może system nie umie odróżnić co oma ma robić bo bo co by się wyświetlał komunikat "Ukńczono tylko częśc żądania ReadProcessMemory lub WriteProcessMemory", ja już nic z tego nie wiem.
    Sprawdz czy dziala w trybie PIO4.
    W zarzadzanie komputerem
    sprawdz jaki program generuje komunikat o bledzie

Huzarius
    Gość

Domyślnie

Wiesz tylko jest jeden taki niewielki problem gdzie to się sprawdza, bo ja zabardzo się nie znam na takich rzeczach.

Domyślnie

zadziałał mi pod XP mi wyjołem poprostu zworke zupełnie z napedy
    KoStEk

Huzarius
    Gość

Domyślnie

I tyle wystarczy, no wiedziałem że coś wymyślicie dzięki za pomoc

Huzarius
    Gość

Domyślnie

Wyjęcie zworek nic nie dało

Domyślnie

Mi to pomogło, wiec nie wiem dlaczego u ciebie nie dziala, pewnie problem tkwi gdzie indziej.
    KoStEk

Kapral mchazory ma szanse

Domyślnie

Spróbuj przestawić zworkę w inne gniazdko. Jak ja miałem LIte-Ona i zmieniałem z Millenium na XP to nic nie musiałem robić.

meen22
    Gość

Domyślnie

witam! też miałem ten problem i proponuję Wam to:
    Symptomy:
    Podczas próby zainstalowania programu lub skopiowania danych z nośnika w stacji dysków CD w systemie Microsoft Windows XP może zostać wyświetlony jeden z następujących komunikatów o błędach:
    Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
    Ukończono tylko część żądania ReadProcessMemory lub WriteProcessMemory.
    ........
    Przyczyna
    Ten problem może wystąpić wtedy, gdy system Windows próbuje użyć trybu transferu, którego nie może używać stacja dysków CD.
    Rozwiązanie:
    Aby rozwiązać ten problem, należy zmienić tryb transferu stacji dysków CD we właściwościach kanału IDE. W tym celu wykonaj następujące kroki:

1. Kliknij przycisk Start, kliknij prawym przyciskiem myszy polecenie Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Zarządzaj.

2. W węźle Zarządzanie komputerem (lokalne) kliknij pozycję Menedżer urządzeń.

3. W prawym okienku rozwiń pozycję Kontrolery IDE ATA/ATAPI.

4. Kliknij prawym przyciskiem myszy kanał, do którego jest podłączona stacja dysków CD, a następnie kliknij polecenie Właściwości. Zazwyczaj kanałem tym jest Pomocniczy kanał IDE.

5. Na karcie Ustawienia zaawansowane w polu Tryb transferu urządzenia, które przedstawia stację dysków CD, kliknij opcję Tylko PIO. Zazwyczaj urządzeniem tym jest Urządzenie 1. Następnie kliknij przycisk OK.
    Jeśli zmiana trybu transferu dla urządzenia 1 pomocniczego kanału IDE nie rozwiąże problemu, być może stacja dysków CD się tu nie znajduje. Zmień tryb transferu z powrotem na DMA, jeżeli dostępne według tej samej procedury. Następnie powtarzaj te kroki, aby zmienić tryb transferu urządzeń IDE w poniższej kolejności, aż problem zostanie rozwiązany:

• Podstawowy kanał IDE, urządzenie 1
    • Pomocniczy kanał IDE, urządzenie 0
    Uwaga „Podstawowy kanał IDE, urządzenie 1” to urządzenie podłączone do dysku rozruchowego. Jest to dysk twardy, który zazwyczaj zawiera system operacyjny.

jeśli zadziałało to będzie mi baardzo miło
    pozdrawiam

Szeregowy janekwj ma szanse

Domyślnie

Siemka
    ja mam mały problem z Nero .... nagrywam pliki mp3 lub muzyke audio i przeskakuja mi piosenki... raz miałem cos podobnego i zrobiłem format kompa i było ok... ale teraz nie chce tego zrobić gdyz mam full programow.. pomóżcie prosze!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał janekwj
    Siemka
    ja mam mały problem z Nero .... nagrywam pliki mp3 lub muzyke audio i przeskakuja mi piosenki... raz miałem cos podobnego i zrobiłem format kompa i było ok... ale teraz nie chce tego zrobić gdyz mam full programow.. pomóżcie prosze!
    Płyty audio nagrywaj prędkością z przedziału 8x-16x, stosuj metodę Disc-At-Once oraz zamykaj CD.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał janekwj
    Siemka
    jaka wersję nero masz? pewnie 7. Zainstaluj najnowszą powinno pomóc. Nero 7 miało błąd, który własnie objawiał sie przeskakiwaniem muzy. Poza tym do konwersji mp3 na Wav uzywaj program zewnętrzn a nie nero (na pewno da lepszy wynik końcowy).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)