+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: aktualizacja biosu nagrywarki CD-RW LG - problem...

Plutonowy Atlantis ma szanse

Question aktualizacja biosu nagrywarki CD-RW LG - problem...

Witam!

Mam taką nagrywarkę CD-RW, kupiona jakieś ponad 1,5 roku temu, działa do dzisiaj świetnie, obecnie podpinam ją raz na jakiś czas przez kabelek USB2IDE, bo z zapisem płyt CD radzi sobie napradę nieźle.
    Fabrycznie wgrany bios w wersji 1.03, pomyślałem więc, że przydałoby się wgrać coś nowszego, może poprawi się jakość zapisu. Przeszukałem więc stronę LG i w dziale "Oprogramowanie" natrafiłem na program "LG ODD Auto Firmware Update", podpisany jako "Aktualizacja BIOSU GCR-8522B, GCR-8523B, GCE-8525B, GCE-8526B", ściągnąłem to i zainstalowłem. Program instaluje się w trayu, ściąga z jakiegoś serwera aktualizację firmware i przystępuje do aktualizacji. Po chwili znalazł nową wersję i ściągnął ją sobie, po czym zapytał mnie, czy chcę to zainstalować. Zgodziłem się, pokazał mi okienko z kilkoma ostrzeżeniemi, między inymi wyłączenie wszystkich programów, nie wyłączanie komputera w trakcie wgrywania, słowem standard. Ani słowa o przełączaniu napędu na osobną taśmę itp., zresztą sam wykrył napęd, wykrył wersję biosu i zapytał czy wgrywać, niczego nie musiałem ustawiać. No więc dałem na tak.
    Pojawił się pasek postępu, przez chwilę szedł do przodu po czym momentalnie skoczył do 100% i pojawiła się informacja, że aktualizacja zakończyła się niepowodeniem, dostałem też okienko do podania maila itp., w celu wysłania informacji o tym do odbługi technicznej.
    Początkowo mnie to przestraszyło, ale komputer nadal widzi napęd. Zrobiłem reset. Widzi go, tak samo jak wszystkie inne. Wszedłem do Nero Info Tool - też wszystkie są widoczne, informacje o ich FW jak dawniej, to znaczy interesujący nas napęd ma jak przedtem 1.03.
    Postanowiłem spróbować jeszcze jeden raz - tak samo, potem drugi - i znowu bez efektu... W takim razie pytam co jest grane? Co mu przeszkadza? Może kabelek USB2IDE? Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, skoro bez problemu znalazł napęd i rozpoznał jego typ. Płyty w napędzie też nie było podczas próby flashowanie...

Jeśli ktoś może mi pomóc, to bardzo proszę o jakieś informacje. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie...

Tutaj mamy dziennik aktualizacji z tego programu, jak widać trzy przeprowadzone dzisiaj zakończone niepowodzeniem...

Tutaj ostrzeżenia przed przystąpieniem do aktualiacji

A tutaj ostatnie pytanie

Może te obrazki wam coś powiedzą ważnego.
    Ostatnio edytowane przez Atlantis ; 07.Jun.2006 o 12:34

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

Moim zdaniem to wina przejściówki.
    Kilka dni temu flashowałem starą nagrywarkę LG 12x8x32x, zrobiłem to pod DOSem. W instrukcji było napisane aby nagrywarka znajdowała się na drugim kanale IDE, jako master, bez innych dysków/napędów na taśmie. Wszystko odbyło się bez problemu.
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

A postąpiłeś zgodnie z instrukcją, czy darowałeś sobie wzmiankę o tym drugim kanale?

Kapral _kicek_ ma szanse Avatar _kicek_

Domyślnie

Jako, że sprzęcik nie był mój, postanowiłem w 100% podporządkować się instrukcji . Do tego tak przekonywująco to wszystko było opisane, bałem się zrobić inaczej . A napęd od poczatku był jako master na IDE2, odpiąłem tylko napęd DVD .
    || Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
    || Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||

Domyślnie

Hmm... Wychodzi na to, że jednak faktycznie winny był kabelek USB2IDE, który najwyraźniej (przynajmniej w przypadku napędów LG) do wgrywania firmware'u się nie nadaje. Już miałem sobie darować tę całą operację, ale najwyraźniej jestem uparty, bo jednak rozkręciłem komputer i podpiąłem napęd do drugiej taśmy i uruchomiłem po małych perypetiach program flas***ący. Udało się, mam teraz napęd z biosem w wersji 1.05, może trochę to poprawi jakość zapisu.
    BTW co to za nośniki 500 MB, których umiejętność rozpoznawania została ulepszona w tym biosie? (patrz: jeden z obrazków)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)