+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Pomiar jakości cd. Różnice w osiągnięciach.

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie Pomiar jakości cd. Różnice w osiągnięciach.

Witam.
    Chciałbym zmierzyć jakość paru dysków cd/dvd. Do tego celu posluzylem sie programem Nero CD/DVD Speed. Pod ogien poszla plytka z Clicka. Testowalem ja na dwoch roznych napedach: Pioneer DVR111D i Lite-on SOHR 5238S. Oto wyniki:

Moje pytanie jest takie. Dlaczego w testach na roznych napedach takie wielkie roznice? Czy to wina firmwaru, czy modelu. No i jeszcze jedno. Dlaczego jedna wypalarka nie mierzy bledow c1, a druga mierzy? z gory thx.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Problem ze skanowaniem błędów jest typowy dla różnych napędów - wszystko zależy przede wszystkim od tego, jak napęd sobie radzi z korekcją błędów i im gorsza korekcja, tym gorszy wynik.
    Co do możności skanowania błędów, to zależy tylko od firmy - np. w napędach LG to standard, że niezwracają żadnych błędów, inne zaś napędy zwracają je częściowo (np. dla DVD niepokazują jittera min. NEC i LiteON).
    Co do Liteon'a CD-RW to napęd powinien zwracać błędy C2 - przynajmniej mój stary 522460S (różni się tylko tym, że CD-RW nagrywa max 24x), potrafi je zwracać, a to, że nie ma ich na wykresie jest spowodowane tym, że napęd lepiej radzi sobie z jej odczytem. Dla przypomnienia: błędy C2 to są poważne błędy, które powodują "przekłamanie" danych.
    PS. Jeśli chcesz otrzymać w miarę obiektywne testy, to wykonuj je na jednym napędzie oraz skan wykonuj ustawiając możliwie najwolniejszą prędkość odczytu.

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

A czy to nie jest wina firmwaru? Czy moze zawinil nero 6 albo brak sterow aspi?

EDIT. Aby uzyskać lepsze wyniki w odzyskiwaniu danych chcialem zmniejszyc predkosc odczytu cd rom. Jednak nagrywarka obsluguje wylacznie tryb 40x. Czy istnieje jakis program, ktory obnizy ten parametr na np. 16x? I czy taka zmiana parametru nie uszkodzi napedu?
    Ostatnio edytowane przez Zami ; 23.Jun.2006 o 17:34

Domyślnie

Jeśli program niepozwala zmniejszyć prędkości, możesz spróbować użyć Nero Drive Speed (dostępny w pakiecie NeroToolkit). A co do uszkodzenia - to niejest możliwe - wręcz przeciwnie - zmniejszając prędkość odczytu zwiększasz żywotność napędu!
    Co do obsługi błędów - to nic mi o tym niewiadomo, żeby w jakimś napędzie zależało to od FW - ale nowe oprogramowanie zazwyczaj warto wgrać dla innych powodów (lepsza obsługa nośników).

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

Jeśli program niepozwala zmniejszyć prędkości, możesz spróbować użyć Nero Drive Speed (dostępny w pakiecie NeroToolkit)

Bawilem sie juz tym programikiem. Niestety, ale nie udalo mi sie zmienic predkosc odczytu na 4x. Za kazdym razem gdy dodawalem nowa predkosc 4x do istniejacej 40x, program nie chcial zmienic na ta mniejsza. Wiecie moze co jest nie tak jak powinno byc?

Domyślnie

To dość dziwne - zazwyczaj starsze programy niemiały możliwości kontroli nad prędkością odczytu.. Ja na swoim LiteOn'ie niemam takich problemów - być może masz starą wersję Nero - ewentualnie za nową - niektóre po prostu mają błędy!

Szeregowy Zami ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    To dość dziwne - zazwyczaj starsze programy niemiały możliwości kontroli nad prędkością odczytu.. Ja na swoim LiteOn'ie niemam takich problemów - być może masz starą wersję Nero - ewentualnie za nową - niektóre po prostu mają błędy!
    Na Lite-onie bez problemu zmieniam predkosc odczytu Chodzilo mi o Pioneera DVR111.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia