+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: CDSpeed 3 - nadchodzi

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

Poniższy tekst jest zbiorem raczej luźnych uwag o nadchodzącym wielkimi krokami programie CDSpeed 3. Czym ma się on różnić od i tak bardzo dobrej wersji 2.x? Jedną dużą rzeczą - obsługą pomiaru błędów c1/c2 / pi/po NIE TYLKO w napędach LiteOn'a, oraz wielką ilością mniejszych drobiazgów.

Na dzień dzisiejszy [poza LiteOn'ami i częsciowo jego OEM'ami] CDSpeed3 potrafi obsłużyć nagrywarki firm: BTC, MSI, oraz NU Tech. Dodatkowo dołączą do nich BenQ oraz Philips. Firma Ahead zabiega o współpracę innych producentów sprzętu i dodanie funkcjonalności pomiaru tych błędów do nowych napędów, lub udostępnienie dokumentacji istniejących juz funkcji. Miejmy nadzieję, że te naciski [Ahead jest firmą, która może wywierać presję] przyniosą skutek.

Do tematu jednak. Jakiś czas temu Naczelny podesłał mi najnowszą betę porgramu, który już niedługo będzie CDSpeedem 3. Oznaczony jako 2.94 wciąż naturalnie ma wiele błędów, jednak niczego innego szczerze mówiąc nie oczekiwałem. To skomplikowany program i ma prawo się w tej fazie sypać.

Program dotarł do mnie w postaci pojedyńczego pliku .exe, bez plików pomocy. Po uruchomieniu pierwsze zaskoczenie - nie zmienił się wygląd . Nie zmienił się też zestaw opcji w menu. Właściwie na pierwszy rzut oka nie sposób się zorientować, że to już 'nowa' wersja.

Jednak zmian kilka jest. Przede wszystkim, ulepszony moduł testowania płyt. Pojawiło się obiecane testowanie błędów PI/PO oraz jako nowość - pomiar błędów jitteru. Sam wygląd okna testu wygląda teraz znacznie poważniej - przypomina nieco PlexTools Professional.
    Niestety oba moje napędy [48246s@52246s, oraz 451@851] miały rozmaite kłopoty z przeprowadzeniem testów. Nie udało mi się otrzymać wykresu błędów jitter [bo w ich brak nie wierzę ]. Dodatkowo mój napęd CDRW nie był w stanie przeprowadzić testu jakości płyty. Pomiar nie odpalał się. Poniżej wykresy jakie otrzymałem testując różne płyty. Dwa pierwsze są normalne. Pozostałe.. coż.. program jeszcze ma wiele przed sobą .

Dla porównania, tak wyglądał moduł testujący w wersji 2.2 CDSpeed'a.

Pomiar błędów PI/PO odbywa się przy standardowych i niezmiennych [pytanie 'jakich?' jest jak najbardziej na miejscu - nie wiadomo..] ustawieniach ECC Sum. Powodować to może trudności w interpretacji wyników. Jednak sam pomiar wygląda na powtarzalny - dwa skany tej samej płyty dały bardzo podobne efekty.

To tyle na dziś. Mam wrażenie, że część moich obserwacji związana jest z psującym się powoli napędem CDRW - muszę się upewnić co się z nim dzieje.

Małe podsumowanie, które już pewnie się nie zmieni. Program zrobił na mnie dobre wrażenie [odwrotnie niż pierwsze wersje K'Probe2 ]. Nero CDSpeed 3 ma szanse, z prymitywnego [kiedyś dawno temu] narzędzia do pomiaru podstawowych parametrów napędu, stać się wielofunkcyjnym, a także funkcjonalnym kombajnem.
    Jeśli znikną występujące teraz problemy a podkreślę, że to jest taki etap rozwoju programu, że nie są one niczym dziwnym, a producenci wreszcie przejrzą na oczy i zgodzą się udostępnić mechanizmy odczytu niskopoziomowych błędów to program ten ma wielkie szanse przed sobą. Oby tylko nie stał się płatny...

Uwaga: wygląd programu jak się zorientowałem może mylić - to kwestia mojego stylu w systemie operacyjnym. Przepraszam za to...
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Vice-szeryf Zetoxa zero jak zero Avatar Zetoxa

Domyślnie

... dzięki serdeczne Sid za info, program wygląda obiecująco, a więc czekamy na finala
    c'est la vie !
    zetoxa[małpka]gazeta.pl

Nol
    Gość

Domyślnie

Jako że również posiadam wspomnianą wyżej wersję beta, to postanowiłem dorzucić kilka słów od siebie.

Testy przeprowadziłem przy pomocy dwóch napędów goszczących w moim komputerze:
    1. DVD-ROM Toshiba SD-M1802 v.1030
    2. Plextor 1610A v.1.05
    wpiętych w płytę główną Asus A7N8X na chipsecie nForce 2.

Procedura polegała na wykonaniu wszystkich dostępnych testów w programie Nero CDSpeed 3 (2.94 beta) na obu napędach, po czym przeprowadziłem identyczne doświadczenia w Nero CDSpeed 2.14. Do każdego testu została użyta ta sama płyta CD-R z danymi (oprócz testu DAE). Wnioski są następujące:

1. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, iż poprawnie działają opcje znajdujące się w menu Uruchom test. Dla obu napędów zauważyłem różnice w wartościach wysokości transferu z kontrolera pomiędzy wersją beta, a starą 2.14. Widać je na poniższych screenach:
    Plextor 1610A CDSpeed 3

Plextor 1610A CDSpeed 2.14

Toshiba SD-M1802 CDSpeed 3

Toshiba SD-M1802 CDSpeed 2.14

2. Test jakości płyty ScanDisc znajdujący się w menu Dodatki wykonany został prawidłowo i z tym samym rezultatem w obu wersjach programu tylko przy użyciu DVD-ROMu Toshiby. Wersje 2.94 beta i 2.14 wieszały się przy próbach uruchomienia tego testu na moim wiekowym Plextorze.

3. Test nadpalania przebiegł w wersji beta prawidłowo i dał prawie te same rezultaty, co w wersji 2.14:

4. Podczas tworzenia płyty do testu DAE w Nero CDSpeed 3 pojawił się komunikat, że jakoby mój Plextor nie był w stanie zapisać CD-Textu. Na tak spreparowanym nośniku przeprowadziłem testy DAE na obu napędach dla wersji beta, jak i starszej 2.14.

Na poniższych screenach widać, iż żaden napęd nie posiada zaznaczonego pola obsługi CD-Textu - jest to oczywiście wynikiem błędu programu, który orzekł, iż moja nagrywarka nie obsługuje tego standardu i nie nagrał go na płytę testową.
    Plextor 1610A CDSpeed 3

Niestety w obu wersjach programu test DAE na moim Plextorze musiał zostać przerwany - napęd odmawiał posłuszeństwa przy próbie odczytu LeadOut'u.

Z porównania zamieszczonych screenów wynika, iż test DAE w Nero CDSpeed 3 działa już prawie dobrze - wyniki z wersji 2.14 są porównywalne do uzyskanych w becie, a naprawy wymaga tylko błąd związany z CD-Textem.

5. Następne miejsce w kolejce zajął test błędów. Procedura wyglądała identycznie, jak poprzednio - test wykonywany był dla każdego napędu w obu wersjach programu:
    Plextor 1610A CDSpeed 3

Jak widać na zamieszczonych wyżej obrazkach, wyniki uzyskane przez obie wersje są do siebie zbliżone, dzięki czemu mogę zaryzykować stwierdzenie, iż test błędów w Nero CDSpeed 3 działa już poprawnie.

6. Na końcu wykonałem test jakości płyty. Niestety mój Plextor już na początku odmówił pracy z programem, a zatem poddany próbom został tylko DVD-ROM Toshiba. Spójrzmy na wyniki:

Nie trudno nie zauważyć rozbieżności w wynikach uzyskanych przez wersję 2.94 beta, a 2.14 - na załączonych obrazkach wyraźnie widać różnicę w liczbie błędów C2 - wersja CDSpeed 3 je zgłasza, natomiast 2.14 nie. Zdziwienie wywołuje również wykres pochodzący z wersji beta - brakuje na nim pewnych przedziałów czasowych (oś minut na płycie). Zaobserwowałem, iż podczas tych przeskoków prędkość odczytu dochodziła do, bagatela, 650x.

Konkluzja z porównania obu wersji jest następująca: Nero CDSpeed 3 jest bardzo obiecującym programem, ale aby stał się w pełni funkcjonalny, jego autor będzie musiał włożyć jeszcze wiele czasu i wysiłku w poprawianie występujących błędów.

Domyślnie

no i juz jest full
    niestety pomimo duzej ilosci poprawek - min dodaniu okna statystyki ukonczonego testu z krotkim podsumowaniem [stad mozna sie min dowiedziec ze sumowanie ECC w tym programie ma niebagatelna wartosc.. 1.82 sektora... nie wiem kto to wymyslil - ale to sie mniejwiecej pokrywa z wykresami [ktore sa identyczne co do ksztaltu jak te z kproba]] wciaz jest pare bledow
    i moj ltr52326s wciaz nie potrafi odpalic testu jakosci plyty cd
    tego sie nie spodziewalem...
    Hit Me, If You Can...

Nol
    Gość

Domyślnie

Jak znajde czas to zasysnę go z sieci i sprawdzę jak działają te opcje, które testowałem powyżej.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Test jakosci plyty jest cos skaszaniony, u mnie tez nie dziala.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

dobre... cdspeed2 dziala super na cdrw liteona - a cdspeed3 nie? kurde, wstawic dwa moduly testujace i uzywac najnowszego obslugiwanego.. ale nie...
    Hit Me, If You Can...

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Chyba za wczesnie nazwali to wersja finalna, jak widac jeszcze duzo maja do poprawienia.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

konkurencja jest silna - dvdinfo [tez testuje bete wersji 3.x] staje sie powoli multimedialnym kombajnem [ma nawet wbudowany maly player filmow] z dosc zaawansowanymi opcjami pomiaru bledow - ma naturalnei swoje narowy [i brzydszy niz 2.x interfejs] ale naprawde ostro i glosno dyszy cdspeedowi za plecami
    to dla mnie jedyne usprawiedliwienie tak szybkiej i tak.. dziwnej.. premiery wersji 3 - wtedy kiedy ja testowalem kompletnie nie nadawala sie do uzytku - dzis dziala dobrze tylko na niektorych napedach - powinno byc WYRAZNIE napisane zeby tego nie instalowac
    Hit Me, If You Can...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)