Poniższy tekst jest zbiorem raczej luźnych uwag o nadchodzącym wielkimi krokami programie CDSpeed 3. Czym ma się on różnić od i tak bardzo dobrej wersji 2.x? Jedną dużą rzeczą - obsługą pomiaru błędów c1/c2 / pi/po NIE TYLKO w napędach LiteOn'a, oraz wielką ilością mniejszych drobiazgów.
Na dzień dzisiejszy [poza LiteOn'ami i częsciowo jego OEM'ami] CDSpeed3 potrafi obsłużyć nagrywarki firm: BTC, MSI, oraz NU Tech. Dodatkowo dołączą do nich BenQ oraz Philips. Firma Ahead zabiega o współpracę innych producentów sprzętu i dodanie funkcjonalności pomiaru tych błędów do nowych napędów, lub udostępnienie dokumentacji istniejących juz funkcji. Miejmy nadzieję, że te naciski [Ahead jest firmą, która może wywierać presję] przyniosą skutek.
Do tematu jednak. Jakiś czas temu Naczelny podesłał mi najnowszą betę porgramu, który już niedługo będzie CDSpeedem 3. Oznaczony jako 2.94 wciąż naturalnie ma wiele błędów, jednak niczego innego szczerze mówiąc nie oczekiwałem. To skomplikowany program i ma prawo się w tej fazie sypać.
Program dotarł do mnie w postaci pojedyńczego pliku .exe, bez plików pomocy. Po uruchomieniu pierwsze zaskoczenie - nie zmienił się wygląd. Nie zmienił się też zestaw opcji w menu. Właściwie na pierwszy rzut oka nie sposób się zorientować, że to już 'nowa' wersja.
Jednak zmian kilka jest. Przede wszystkim, ulepszony moduł testowania płyt. Pojawiło się obiecane testowanie błędów PI/PO oraz jako nowość - pomiar błędów jitteru. Sam wygląd okna testu wygląda teraz znacznie poważniej - przypomina nieco PlexTools Professional.
Niestety oba moje napędy [48246s@52246s, oraz 451@851] miały rozmaite kłopoty z przeprowadzeniem testów. Nie udało mi się otrzymać wykresu błędów jitter [bo w ich brak nie wierzę]. Dodatkowo mój napęd CDRW nie był w stanie przeprowadzić testu jakości płyty. Pomiar nie odpalał się. Poniżej wykresy jakie otrzymałem testując różne płyty. Dwa pierwsze są normalne. Pozostałe.. coż.. program jeszcze ma wiele przed sobą
.
Dla porównania, tak wyglądał moduł testujący w wersji 2.2 CDSpeed'a.
Pomiar błędów PI/PO odbywa się przy standardowych i niezmiennych [pytanie 'jakich?' jest jak najbardziej na miejscu - nie wiadomo..] ustawieniach ECC Sum. Powodować to może trudności w interpretacji wyników. Jednak sam pomiar wygląda na powtarzalny - dwa skany tej samej płyty dały bardzo podobne efekty.
To tyle na dziś. Mam wrażenie, że część moich obserwacji związana jest z psującym się powoli napędem CDRW - muszę się upewnić co się z nim dzieje.
Małe podsumowanie, które już pewnie się nie zmieni. Program zrobił na mnie dobre wrażenie [odwrotnie niż pierwsze wersje K'Probe2]. Nero CDSpeed 3 ma szanse, z prymitywnego [kiedyś dawno temu] narzędzia do pomiaru podstawowych parametrów napędu, stać się wielofunkcyjnym, a także funkcjonalnym kombajnem.
Jeśli znikną występujące teraz problemy a podkreślę, że to jest taki etap rozwoju programu, że nie są one niczym dziwnym, a producenci wreszcie przejrzą na oczy i zgodzą się udostępnić mechanizmy odczytu niskopoziomowych błędów to program ten ma wielkie szanse przed sobą. Oby tylko nie stał się płatny...
Uwaga: wygląd programu jak się zorientowałem może mylić - to kwestia mojego stylu w systemie operacyjnym. Przepraszam za to...

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem