+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z jakoscia plyt

Krolu
    Gość

Domyślnie Problem z jakoscia plyt

Witam. Postanowilem napisac gdyz mam problem z nagrywanymi plytkami cd-r. Konkretnie te na zdjeciach to TDK 52x, ale na innych jest podobnie. Otoz zdaza sie jak na pierwszej fotce ze plytka jest nagrana cala prawidlowo tylko w jednym miejscu wystepuje "szpila" w bledach c2. Najczesciej na poczatku. Czym to jest spowodowane? Druga plytka byla nagrana z miesiac temu, nie jest porysowana ani nic z tych rzeczy, a na koncu wystepuja bledy. I to tez dziwne bo czesto to zauwazam, cala plytka ok a na koncu duzo bledow... Czy to wina nagrywarki czy plytek? Palnik to NEC 4571a. Pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z jakoscia plyt-plyta1.jpg   Problem z jakoscia plyt-plyta2.jpg  

Krolu
    Gość

Domyślnie

Nikt nie pomoze...?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Może być nagrywarka, a może być też nośnik - wszystko zależy co i z jaką prędkością się wypala - jeśli jakieś badziewia (a TDK mimo iż firma to dobrych płyt nie mają) nagrywa się z maksymalna prędkością, to nic dziwnego, że pojawiają się błędy.. Jeśli niejest to wina nośnika, to zostaje nagrywarka - dzisiejsza jakość jest ogólnie żenująca, no ale co poradzić jak palnik DVD można już kupić od 120 złotych :/

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@anabolo
    z tego że "palniki" są takie tanie to bym się tylko cieszył, BenQ DW 1655 czy Pioneer 111-tka też są tanie jak barszcz a jednak nie przeszkadza im to dobrze wypalać
    @Krolu
    Najłatwiej sprawdzić na innych płytach, od tego trzeba zacząć jak to nie wina nośnika to trzeba szukać dalej ale to może być wszystko, od uszkodzonej nagrywarki po uszkodzoną (niestabilną) płyte główną, zasilanie itp.

Domyślnie

To jest oczywiste, że fajnie jak coś mało kosztuje.. jednak czy warto jest obniżać jakość do granic możliwości? Osobiście wolałbym wydać nawet 2x tyle, byle bym za miesiąc niemusiał biegać do sklepu z gwarancją oraz mieć sprzęt, który po roku nadal będzie dobrze zapisywał płyty, a nie się rozsypywał (ostatnio mój benek 1640 coś zaczyna szwankować z zapisem - niestety czyta nadal dobrze i co tu z tym zrobić? :/)

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Napewno jest dużo prawdy w tym co piszesz ale z drugiej strony jak patrze na znajomych którzy lata temu kupili swój sprzęt do nagrywania DVD za kwoty powyżej tysiąca zeta i nie chcą wymieniać na nawe napędy ze względu jak to mówią podejżanie niskie ceny, to normalnie kce mi się śmiać, bo ich napędy może są "długowieczne" ale z jakością wypalania to jest już delikatnie mówiąc różnie
    Pozatym, według mnie najnowsze napędy pod względem jakości wykonania są nawet lepsze od tych starych, tylko te wysokie prędkości na jakich pracują mają napewno negatywny wpływ na żywotność ale przecież mamy dwu letnie gwarancje także z żywotnością może być gożej ale napewno nie jest tragicznie.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 17.Jul.2006 o 11:04

Krolu
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie. Dzieki za odpowiedzi. Nagralem Hawka na 32x i wypadlo ladnie. Ale przed chwila wypalilem Sony DVD+R na 8x i jest tak jak na skanie, czyli kiepsko... Jak myslicie, to wina nagrywarki? Reklamowac ja czy jak ? Pozdro
    Załączone obrazki Załączone obrazki Problem z jakoscia plyt-dvd1.jpg  

Domyślnie ??

Cytat Napisał Krolu
    Witam ponownie. Dzieki za odpowiedzi. Nagralem Hawka na 32x i wypadlo ladnie. Ale przed chwila wypalilem Sony DVD+R na 8x i jest tak jak na skanie, czyli kiepsko... Jak myslicie, to wina nagrywarki? Reklamowac ja czy jak ? Pozdro
    To nie tyle co wina nagrywarki, a jej korekcji - po prostu im jest gorsza, tym samym uzyskasz mnie realny skan jakości - do tego celu najlepiej użyć nagrywarek z lepszą korekcją (używam BenQ 1640 - ta sama płyta zupełenie inaczej wypada na tych napędach). A płytki Sony są raczej średnie, zwłaszcza starsze D11.

Krolu
    Gość

Domyślnie

Ta jest akurat D21, ale ok. Jednakze dla mnie to jest dosyc niezrozumiale. Na logike, plyta nagrana na danej nagrywace powinna byc na niej najlepiej czytana. Troche to nie tak ze na innych nagrywarkach wypadnie lepiej a na tej do bani, nie? Czyli nie zwracac na to uwagi i korzystac tak jak jest? W sumie nie mam problemow z odczytem plytek jak na razie, tylko te wyniki mnie zaskoczyly.

Domyślnie

Zapis a odczyt, to dwie różne sprawy.. Jeśli płyta jest nagrana poprawnie to i dobrze się będzie czytać. Niektóre nagrywarki na tyle "umiejętnie" palą płyty, że same mają odczyt z nimi - a na innym sprzęcie płyta działa.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)