+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Liteon, a LG

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Oddałem uszkodzoną nagrywarkę Liteon LTR 40125S do sklepu. Po 12 dniach otrzymałem informację, że dostanę nową z 2 letnią gwarancją, ale LG. Rozumiem, że model który kupiłem nie jest już produkowany, ale czy sklep może mi narzucić sprzęt innego producenta, chociaż posiada nagrywarkę tej samej firmy co uszkodzona. Powiedzieli, że mogą mi dać nagrywarkę LIteon, ale muszę dopłacić. W czasie gdy kupowałem nagrywarkę ceny były około dwukrotnie wyższe od obecnych, więc nierozumiem dlaczego mam dopłacać. Gdyby oddali mi pieniądze to teraz kupiłbym dwie. Skądinąd wiem, że sklep kupuje taniej nagrywarki LG i pewnie chcą żebym pokrył różnicę w cenie. Mimo, że cena detaliczna obydwu jest identyczna w ich sklepie on-line (www.telnet.waw.pl). Co sądzicie o LG? Prawdopodobnie będzie to model 8525B.

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Bzdura muszą ci wymienić na sprawny tego samego producenta lub zwrocic kase. Jesli beda plumkac to powiedz ze idziesz do rzecznika praw konsumenta. Nie daj sie i wogole zapomnij o jakiejkolwiek doplacie, robia cie w balona na max`a, chyba ze sprzet byl przyjety warunkowo, a nie na prawach gwarancyjnych.

Nol
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnie to to jest niesamowita bzdura! Jak można dać klientowi w ramach gwarancji nagrywarkę innego producenta niż ta, którą kupił Co to za sklep w ogóle... Ja bym im tam niezłą zadymę zrobił i w przyszłości omijał z daleka. A tak w ogóle to polecam napisać do dystrybutora LiteOna w Polsce (firma AB) w tej sprawie - niech wiedzą co się wyrabia.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

musza CI dac ego samego producenta, poinformaowanie dystrybutroa jest dobrym pomyslem, pozatym zawsze mozesz skontaktowac sie z Federacja Konsumentow

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Jak dla mnie to to jest niesamowita bzdura! Jak można dać klientowi w ramach gwarancji nagrywarkę innego producenta niż ta, którą kupił Co to za sklep w ogóle... Ja bym im tam niezłą zadymę zrobił i w przyszłości omijał z daleka. A tak w ogóle to polecam napisać do dystrybutora LiteOna w Polsce (firma AB) w tej sprawie - niech wiedzą co się wyrabia.

Podobno mają otrzymać LG skądś tam, a firma Tel-net jest autoryzowanym dilerem Liteon-AB. Nagrywarka była na gwarancji, ale kupowałem ją na stoisku giełdowym Tel-netu i nie dostałem żadnego papieru (gwarancji czy rachunku), a tylko była ich naklejka na napędzie.
    Na wszelki wypadek napisałem już do Federacji Konsumentów i UOKiK, ale nie o interwencję, a o poradę. Zobaczę co będzie dalej. A z drugiej strony jak będę straszył ich Fedracją Konsumentów to mogą mi dać jakiś uszkodzony napęd i znowu będę się bujał, a LG podobno ma swój serwis, chociaż wolę Liteon'a, bo o LG czytałem niezbyt pochlebne opinie i widziałem testy. Zależy mi głównie na korekcji błędów i trwałości. Chyba, że się mylę na temat LG.

Nol
    Gość

Domyślnie

http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=where&woj=R

Na samym dole. Autoryzowany dealer, zgadza się, ale to ich w jeszcze gorszym świetle stawia. W kulki lecą - pisz do AB.

//edit - Wątpię, aby AB pozwoliło na coś takiego. Tu chodzi o dobre imię producenta. Co za bencwały w tym Tel-cośtam.

Nol
    Gość

Domyślnie

P.S. - jakbyś potrzebował pomocy, to daj znać - coś w wolnym czasie redakcja wymyśli.

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    P.S. - jakbyś potrzebował pomocy, to daj znać - coś w wolnym czasie redakcja wymyśli.

Dziękuję za propopzycję pomocy.
    Może będę zmuszony skorzystać.
    Przed chwilą napisałem do LiteonAB i może się sprawa wyjaśni. Podejrzewam, że sklep coś kręci, bo od Liteon AB dostaną nagrywarkę Liteon'a, a mi chcą wcisnąć LG. Po za tym już przeczytali mojego e-maila w Federacji Konsumentów. Zobaczę co oni na ten temat mają do powiedzenia.

Nol
    Gość

Domyślnie

Naczelny powiedział, że przekazał sprawę dalej. Jak otrzymamy jakieś stanowisko w tej sprawie, to damy znać.

Laser
    Gość

Domyślnie

... jedno jest pewne - po takiej akcji sklep byłby juz u mnie skreślony....

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    Naczelny powiedział, że przekazał sprawę dalej. Jak otrzymamy jakieś stanowisko w tej sprawie, to damy znać.

DZIĘKI

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Przed chwilą dostałem odpowiedź od Federacji Konsumentów
    Oto treść:

"" Dnia 1 stycznia 2003 r. weszła w życie ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o
    szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. 02.141.1176). Zgodnie z art. 4 ustawy to sprzedawca odpowiada, jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów (art.
    8 ust. 1). Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia (art. 8 ust.4).
    Proponujemy powołać się na podany stan prawny (pełny tekst ustawy przesyłamy Panu w załączniku), pisemnie złożyć reklamację i zażądać zwrotu ceny."

Ach ten prawniczy język

Domyślnie

mysle ze to by bylo dla Ciebie najkorzystniejsze - skoro sprzedawca nie byl w stanie zwrocic sprawnego urzadzenia (przy niezgodnosci z umowa pierwsza naprawz zalezy od decyzji sprzedawcy) to zarzadac zwrotu pieniedzy - ceny nagrywarek spadaja wiec kupisz najnowszy model w lepszej cenie
    sam sie tym ineresuje bo wlasnie walcze z polkomtelem o uszkodzony telefon - nie sa w stanie go naprawic ale migaja sie jak moga, wiec pisz regularnie co tam slychac w Twojej sprawie
    jedyne co mnie razi w przepisach o niezgodnosci towaru z umowa to nieokreslenie przez ustawodawce terminow maxymalnych rozpartrywania rzadan kupujacego :/

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

A teraz na stronie sklepu on-line Tel-netu jest taki napis:

TELNET - Sklep on-line

UWAGA - faza testów

zamówienia nie będą realizowane

Chyba coś kombinują z cenami.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Czy możesz załączyć ten teskt ustawy, który przesłali Ci z FK ?

Domyślnie

SoBal - tu znajdziesz
    na innych podstronach jest jeszcze interpretacja i inne przepisy - w sumie warto te stropne znac
    http://www.federacja-konsumentow.org...age&pid=47

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

bardzo, BARDZO lubie ludzi pracujacych w federacji konsumentow - jest to profesjonalna orgranizacja nastawiona na zadowoloenie swoich klientow - wszsytkim radze zeby walili do nich jak w dym - nigdy nie zleja czlowieka i bardzo czesto pomoga
    do tego oferuja [oferowali?] bezplatna pomoc prawna w ciezszych przypadkach [BARDZO wysokokwalifikowani pracownicy] co pomagalo wygrac swoje nawet w walce z gigantami w stylu sirius czy allegro

jest to jedna z nielicznych organizacji dobra publicznego ktora szczerze podziwiam
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Fedaracja Konsumentów przyjęła, że nagrywarka nie jest na gwarancji.
    Być może zapomniałem o tym w e-mailu napisać i w związku z tym podali inne przepisy, nagrywarka posiada 2 letnią gwarancję do września 2004 . Nie otrzymałem przy zakupie karty gwarancyjnej i rachunku, ale na nagrywarce znajduje się nalepka sklepu informująca o okresie gwarancji. Od sprzedawcy usłyszałem, że na tej podstawie będę mógł reklamować towar.

Domyślnie

mozesz wybrac czy korzystasz z reklamacji czy z przepisow o niezgodnisci towru z umowa
    niezgodnosc tez trwa dwa lata od daty zakupu lub ostatniej wymiany i jest odpowiedzialny sklep w ktorym kupowales lub ostatnio dokonywales wymiany

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Najwazniejsze to zoabacz na kartce ktora ci dali czy masz naprawa gwarancyjna czy tez warunkowo przyjety sprzet. No i kwestia zwrotu pieniedzy jesli nie posiadasz paragonu ze sklepu jest z gory przegrana.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Druss
    Najwazniejsze to zoabacz na kartce ktora ci dali czy masz naprawa gwarancyjna czy tez warunkowo przyjety sprzet. No i kwestia zwrotu pieniedzy jesli nie posiadasz paragonu ze sklepu jest z gory przegrana.
    Na kartce brak czegokolwiek na ten temat, a tylko jest że przyjęto reklamację. Rachunku mi nie dali przy zakupie.

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Nol
    WITAM
    Czy może już coś wiecie?
    Do serwisu wysłałem 3 maile i żadnej reakcji.
    Napisałem do Liteon AB i też nic.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Tomek, wyslij mi na PM numer seryjny tego napędu. Możliwe, że sprawa zostanie szybko załatwiona.

Tomek.K.
    Gość

Domyślnie

Przed chwilą dzwoniłem do sklepu i powiedzieli mi, że nagrywarka jeszcze do nich nie wróciła. Przecież 5 czerwca minął miesiąc, więc teraz to już nic nie rozumiem.
    Czy będą naprawiać, czy powinienem otrzymać nową?

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Teoretycznie mozesz juz teraz dyktowac warunki
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)