+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Tworzenie plyty bootujacej do 98-jak?

Szeregowy Weron zero jak zero Avatar Weron

Domyślnie

Witam.
    Chyba z nudow chociaz nie powinno raczej mi sie nudzic ale mam pytanie odnosnie tworzenia plyty bootujacej do windows 98SE.
    Mianowicie plyta stracila owa bootowalnosc po zgraniu plikow na dysk metoda kopiuj-wklej i nagraniu na nowo.
    I co dalej z tym fantem zrobic?
    Jesliby chodzilo o xp tudziez w2k to sprawa btylaby prosta bo opisow jak cos takiego zrobic jest od groma pojawiaja sie przy integracji sp z win.
    I od razu dodam, ze nie chodzi oplyte startujaca tylko bootujaca.

Bo zaraz ktos sie pojawi i napisze, ze mozna za pomoca dyskietki startowej.
    Pozdrawiam.

Nol
    Gość

Domyślnie

Muszę przyznać, że nie bawiłem się w to, ale mam dwa pomysły, które powinny doprowadzić Cię do pomyślnego rezultatu:
    1. Wkładasz płytę (tą oryginalną bootowalną) do napędu i uruchamiasz program Isobuster. W drzewie zawierającym architekturę dysku wybierasz gałąź Bootable CD, klikasz prawą mychą, dajesz Extract i wskazujesz lokalizację. Teraz uruchamiasz UltraISO, wskazujesz w lewym dolnym oknie mychą napęd z płytą Win98, klikasz dodaj. Jak już program wypoci się z dodawaniem plików, to w menu wybierasz opcję Bootowalna, Załaduj plik bootujący i wskazujesz zgrany przed chwilą obraz. Teraz tylko zapisujesz wszystko do jakiegoś obrazu i nagrywasz.
    2. Sposób: Uruchamiasz UltraIso, w menu narzędzia wybierasz Utwórz obraz CD. Zaznaczasz opcję wyciągnięcia obrazu bootowalnego, po czym go zapisujesz. Dalej postępujesz w sposób analogiczny do pkt. pierwszego, tj. dodajesz pliki z płyty, dodajesz obraz bootowalny, zapisujesz i wypalasz.

P.S.
    Czemu nie napisałem od razu 2 sposobu skoro jest lepszy - ano dlatego, że na początku nie wyczaiłem opcji wyciągnięcia obrazu bootowalnego przy pomocy ultra iso. Jak pisałem wyżej - nie bawiłem się tym do tej pory.

Domyślnie

Tylko widzisz Nol chodziloby mi bardziej o to aby to zrobic bez plyty oryginalnej.
    Ale przejde sie zaraz do kolesia i wezme od niego me moze z tego da cos sie zmontowac

Domyślnie

Spoko za pomoca ultraiso wszystko wyjdzie.Probowalem z me to nie wyszlo musi byc dokladnie od 98
    A skad mozna sciagnac sektory startowe?

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

sposob juz masz, ja bym postapil dosc podobnie, ale z lekka inaczej: obraz boota za pomoca cdmage i nagrywanie z symalacja dyskietki w nero normalnie przeciagajac pliki z plyty - jak kto woli
    co do zrodla obrazu boot skoro nie masz juz plyty zrodlowej - tutaj masz to i wiele wiecej
    http://www.bootdisk.com/

Nol
    Gość

Domyślnie

Weron - popytam się na akademiku czy ktoś nie ma takiego dinozaura jak płyt ę instalacyjną windowsa 98. W najgorszym wypadku będę mógł to załatwić dopiero jak wrócę do Cieszyna, a to bardzo odległy czas, bo zaczyna mi się sesja.

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

nie jestem pewien czy wystarczy sam sektor bootowalny - ale powinien, wszystkie sektory sa na stronie podanej przez nimala - sciagasz, w nero wybierasz 'cd bootable', sektor wrzucasz w odpowiednie miejsce jako obraz, zaznaczasz brak emulacji i odpowiednia dla danej windy ilosc odczytywanych sektorow! to wazne i na pewno bedzie podane przy okazji opisu danego boot'image'a - bez podania POPRAWNEJ ilosci plyta nie ruszy albo wykrzaczy bledy i bedzie zwis

jesli nie zmieniales nazw katalogow i generalnie nie zrobiles nic wiecej poza przegraniem na zywca to winda powinna po tym wystartowac bez problemow [jesli byla bootowalna wczesniej!] - jesli to byla wersja startujaca z dyskietek to sprawa jest duzo trudniejsza i wlasciwie beznadziejna - bo bootsector musi na cos jeszcze wskazywac, a na takiej wersji tego nie ma
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Zajrzalem na ta strone i wydaje mi sie, ze tam sa tylko obrazy dyskietek startowych.

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

win98se - jesli nie zmieniales struktury katalogow - to bedzie dzialac - testuj na rw - zacznij od 1 sektora ladowanego, potem 2 a potem 4 - sadze ze dwa stykna - zeby zaoszczedzic czasu na rw nagrywaj tylko katalog setup - wszelkie dodatki olej, najwyzej sie wykrzaczy przy starcie - ale zabootowac zabootuje

a co do strony - dawno nie bylem ale to stamtad w podobnej okolicznosci sciagaelm sektor do win2k... - goolgle zawsze pomoze
    Attached Files
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

To nie dziala.Kombinowalem troche i lipa.
    Slowem sa potrzebne konkretne sektory startowe(tak mi sie przynajmniej wydaje) jak w xp.
    Sciaga sie te sektory laduje do nero i on ladnie pali.
    Wtedy tez zaznacza sie no emulation i ilosc sektorow bodajze 4(na przykladzie xp )
    No chyba, ze ....Ale nie przypuszczam

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

zaraz, zaraz
    przeciez 98se bootuje sie z emulacja dyskietki z jej obrazu, mocno przypominajacego dyskietke startowa (roznice sa minimalne)
    wiec sa dwie drogi: przygotowujesz plyte w oparciu o dyskietke startowa, wpisujac dodatkowo do autoexeca uruchomienie progemu setup z plyty - nikt sie ie kapnie ze cos jest zmienione (roznice sa w skladzie uruchamianego obrazu dyskietki, ale naprwde mnimalne i nie majace wplytwu na funkcjinalnosc, palisz oczywiscie z emulacja)
    albo palisz korzystajac z ima/img bootsectora ale z emulacja dyskietki 1,44

chyba ze plyta 98 ktora mialem w lapkach jest inna niz wasze

Kapral Maciej zero jak zero Avatar Maciej

Domyślnie

może ten artykuł pomoże...
    http://www.lachiesadicristo.it/w98cd/page1.htm

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)