+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Tryby w nagrywarce

Szeregowy Crisu zero jak zero

Domyślnie

Witam!
    Jestem nowy(jezeli chodzi o forum jak i nagrywarki wiec z góry przepraszam jeżeli umiesciłem topic w złym dziale.
    Mam małe pytanie
    Czy tryby zapisy (CLV, CAV, P-CAV itd) zależą od nagrywarki czy też możemy wybrać w jaki sposób chcemy zapisać dane?
    pozdro

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Zależą od nagrywarki oraz od typu nośnika.
    CAV,P-CAV,CLV,Z-CLV
    Cztery tryby zapisu. W przypadku płyt CD-RW najczęściej wykrozystywany jest tryb CLV, dane nagrywane są z jednakową prędkościa na całej długości płyty. Dotyczy to zazwyczaj płyt wielokrotnego zapisu nagrywanych z prędkością do x24. Nośniki USRW zapisywane są w trybach Z-CLV lub P-CAV. Płyty CD-R zapisywane są zazwyczaj (przy maksymalnej prędkości zapisu) w trybie CAV lub P-CAV, w zależności od nośnika.

Domyślnie

w takim razie miałem chyba kiepski nośnik CDR 52x ponieważ był zapisywany w trybie CLV ze stałą prędkością 12x.
    Test przeprowadziłem na nagrywarce dvd samsunga ( cdr x32)

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Niekoniecznie, choć prawdopodobie masz rację. Najczęściej niska prędkość zapisu danej płyty spowodowana jest jej niską jakością. Producent danego napędu (w tym wypadku Toshiba - bo to ona robiła dla Samsunga nagrywarkę DVD x8, a taką o ile dobrze zrozumiałem posiadasz) przeprowadza na każdym z popularniejszych nośników szereg testów. Urządzenia wykorzystywane do kalibracji mocy lasera sa dość tanie, ich cena zaczyna się od 1mln USD, więc można sobie coś takiego w domu postawić
    A na poważnie, na podstawie tych testów dodawane są do firmware'u wpisy, które na podstawie ATIP lub ADIP (ATIP to ciąg znaków identyfikujący płytę CD-R/W, ADIP - płytę DVD*R/RW/RAM) danego nośnika dobiera odpowiednią prędkość i strategię zapisu.

Domyślnie

Przeprowadze jeszcze raz test na lepszym nośniki cdr ( ten był na jakims supratec'u)
    Tym razem dla TDK DVD-RW 2x nagranie było w trybie CLV z stałą predkością x2.
    --update---
    DVD-R CLV Esperanza x4 CLV

kurcze czy to mozliwe zeby nagrywarka wypalała tylko w trybie CLV ?

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Oczywiście, że możliwe.

Co do wypalania płyt z różną prędkością...

- nie każda nagrywarka radzi sobie równie dobrze przy niskich prędkościach, co przy wysokich - lub na odwrót
    - nie każdy typ płyty nagra się równie dobrze wolno, jak nagrany szybko - lub na odwrót

To, co lubi nagrywarka i dany rodzaj płyt, odkrywa się zwykle samemu. :\

Domyślnie

ok zrobiłem test i jego wyniki sa imo dosyć dziwne
    otóż:
    Test zapisu w Nero wykazał, że nagrywarka dvd z taką samo prędkością zapisuje markowe ( emtec high performance ) cdr jak i te za 70gr.
    Przez cały test w obu przypadka utrzymana była prędkość 12x z trybie CLV.
    Nie wiem czy traktować to jako minus czy jako normalną rzecz
    Czy jest jakas mozliwosc aby na lepszych jakościowo płytach nagrywać z większą prędkością ?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Wybór prędkość przez nagrywarkę nie zależy od firmy "nalepionej" na płycie, tylko od budowy wewnętrznej nośnika.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Cytat Napisał Crisu
    Test zapisu w Nero wykazał, że nagrywarka dvd z taką samo prędkością zapisuje markowe ( emtec high performance ) cdr jak i te za 70gr.
    Przez cały test w obu przypadka utrzymana była prędkość 12x z trybie CLV.
    Hmm... Ta prędkość brzmi nad wyraz znajomo. Sprawdź, czy masz właściwe sterowniki do płyty głównej i włączone DMA dla dysku i nagrywarki.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia