+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Korekcja błędów....

Szeregowy mateusz_se zero jak zero

Domyślnie

Mam płytkę, którą zeskanowałem programem ScanDisc należącą do Nero CD-DVD Speed v3.21. Na początku wrzuciłem płytę do Lite-On 832S i wynik wynosił ~56% uszkodzonych danych, później wrzuciłem płytę do LG 8400B i nic nie było uszkodzony, jeszcze raz wrzuciłem do Lite-On'a i wynik wynosił już zaledwie ~17%.... Trzeci wynik wynosił ~42% uszkodzonych danych Skąd te różnice

Nol
    Gość

Domyślnie

Na efektywność procesów odczytu i zapisu płyt ma wpływ wiele czynników. M.in. jest to temperatura, od której w pewnym stopniu zależy długość fali lasera. Dla standardu CD zależność ta jest na poziomie 0,3 nm/stopień Celsjusza...

Ale to są rozważania czysto teoretyczne i nie sądzę, aby akurat ten czynnik odpowiadał za różne rezultaty w obu napędach. Podejrzewam, że ten LiteOn 832S jest prawie nowy, więc można sobie podarować kwestie czyszczenia lasera. A skoro masz już Litka, to zrób z niego użytek i przeskanuj ten nośnik za pomocą K'Probe 2 - to da Ci bardziej wiarygodną ocenę niż CD Speed.

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

I tak, i nie. Test transferu w CD-DVD Speed potrafi być bardzo użyteczny. Jeżeli nie będzie spowolnień, to płyta powinna być czytelna bez kłopotów w napędzie, w którym jest testowana. KProbe natomiast pomaga ocenić rozmiar problemów, gdzie występują i czy przypadkiem ilość błędów nie przekracza rozsądnych granic, nawet, jeśli płyta jest czytelna.

Jeżeli napęd ma problem z płytą - warto się temu przyjrzeć. Ale jedna niekoniecznie oznacza defekt. Jeżeli będzie miał problemy z większą ich ilością, wtedy można uznać, że rzeczywiście coś z nim nie tak.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

eh, cdspped potrafi wkorzyc - ma troche bledow i mimo samego zamyslu godnego pochwaly lepiej urzywac kproba, skoro jest taka mozliwosc (czyli spawara litka)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)