+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: NEC ND-3500A a problem z plytami CDR

Szeregowy KamilP zero jak zero

Domyślnie

Witam wszystkich

Dziś zakupiłem 5 płytek marki LG. Musialem jakies kupic a innych nie mieli w sklepie. Potem poszedlem do kolegi, ktory mi zgral na jedną pare rzeczy. Przyszedlem do domu. Chcialem zrobic kopie office'a xp i juz nie moglem. Plytke wlozylem do NECa i a alcoholu jak i w nero info o plycie pokazuje 0 mb i 0 minut. Sprawdzilem na cdrw jaką mialem. To ta cdrw byla ok.
    Prosze powiedziec, dlaczego ten NEC (moj nowy NEC) nie widzial plytki LG kiedy mojego kolegi nagrywarka lg 24x widziala?
    Myslalem, ze kupilem dobry sprzet a patrze, ze nie wiadomo jakie teraz plytki cdr kupowac, aby nie miec problemow.

Prosze o pomoc

KAMIL

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Mogłbyś podać producenta tej problematycznej LG ? Nero i Alcohol potrafią go wyświetlić. Nie każda nagrywarka lubi wszystkie płyty (w przypadku DVD, NEC jest i tak najlepszy ze wszystkich jak dotąd), nie wszystkie płyty są również dobrej jakości.

Jeżeli potrzebujesz czegoś naprawdę dobrego, płyty Verbatim Pastel czy TDK Metallic / TDK Speed-X powinny być zwykle dobrej jakości. Co do LG - wiem, że bywa różnie.

Domyślnie

BTW, zajrzyj na forum do działu o nośnikach i pooglądaj skany różnych płyt CD. To często ułatwia sprawy.

W przypadku każdej nagrywarki wygląda to na początku podobnie.

Domyślnie

Dwie kolejne płyty:

Verbatim DataLifePlus 52x
    Datawrite 52X Silver Blue

Generalnie: płyty produkcji CMC, Riteka, Mitsubishi oraz Taiyo Yuden. Nie znaczy, że tylko te, ale te zostały dotąd przetestowane przez większą grupę ludzi i działają naprawdę dobrze.

Nol
    Gość

Domyślnie

Hm, muszę przyznać, że trochę zdziwiły mnie Twoje problemy. Na początku podaj wersję Nero i Alkohola, a najlepiej zadbaj o to, aby były najnowsze. Napisz również jaką masz płytę główną (jaki chipset) oraz czy zainstalowałeś sterowniki Nvidii SW IDE lub Intel Application Accelerator.

Jest jeszcze jedna sprawa. Nie sądzę co prawda aby to miało jakiś związek, ale spróbuj za pomocą ForceASPI usunąć wszelkie systemowe ASPI i następnie zainstalować nowe. Tutaj znajdziesz artykuł Mariusa o tym, jak to zrobić.

Jak juz przebrniesz przez to wszystko, to daj znać o rezultatach.

Nol
    Gość

Domyślnie

Informuję, że ukazała się nowa wersja firmware'u dla NECa ND-3500A. Niestety jeszcze nie można jej ściągnąć z sieci, ale już wiadomo, że poprawiona została kompatybilność z różnymi nośnikami. Wiecej informacji tutaj. To może rozwiązać Twój problem.

Domyślnie

Nol mam nowy komp. Dokładnie trzy dni ma czyli świeżynka. Plyta to Abit NF7-SL. Nie wiem co to jest Nvidia SW IDE. A wersje programów to: Nero 6.3.1.20 a Alcohol 1.9.2.1705 trial (swoją drogą przydałby się craczek lub retail wersja). Wynika z tego, ze programy są najnowsze. Sprawdzilem dla pewnosci plyte cdrw i ją ladnie widzi. Nie wiem czemu ta LG jest niewidoczna. Teraz pewnei bede kupowal sprawdzone plyty. Nie chcialbym wyrzucac do smieci i kupowac po jednej na probe, bo to bez sensu. Duzo gorsza nagrywarka czyta plyty, ktorych moja nie rozpoznaje prawidlowo. Lepiej nikomu sie nie chwalic.
    Nol jutro poczytam artykul, ktory podales. Nie wiem czy sie uda zrobic, bo nowy sprzet boje sie troche zmieniac rozne rzeczy itd. wiadomo.

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi

Domyślnie

Nie jestem pewien, czy do końca rozumiem. Płyta, której nie widzi nagrywarka, jest czysta, czy nagrana ? Jeśli nagrana, to coś takiego zdarza się dość często. Spróbuj obrócić ją trochę w prawo lub w lewo i wtedy sprawdź, czy nagrywarka ją odczyta. Wypróbuj kilka pozycji. Mój Lite-On (CD!) potrzebuje czasami czegoś takiego, aby zobaczyć płytę - nawet taką, którą nagrał sam.

Jeśli jest czysta - LG nie sa najlepszymi płytami.

Jeśli instalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej - odinstaluj ten dla kontrolera IDE. Często sprawia podobne problemy.

Cracki itp. - nie tutaj, wybacz.

Nol
    Gość

Domyślnie

Dzięki za te informacje - to wiele wyjaśnia. Jeśli komputer jest nowy, to zakładam, że w sklepie instalowali Ci już system/sterowniki i ew. dodatkowe oprogramowanie. Jako że masz płytę główna opartą na chipsecie nForce 2, to pewnie przy okazji zainstalowali Ci sterownik SW IDE od Nvidii. A to powoduje często problemy, o których możesz przeczytać tutaj. W podanym artykule znajdziesz poradę nt pozbycia się kłopotów - usunięcie kontrolera IDE z systemu oraz ponowna instalacja sterowników płyty głównej, ale tym razem nie zgadzaj się (pojawi się pytanie) na instalację SW IDE drivera.

Po wykonaniu opisanych wyżej czynności napisz jak sprawuje się nagrywarka.

Domyślnie

Co do kupowania po jednej różnego rodzaju - sam często musiałem tak robić, zanim działy o nośnikach różnych for rozrosły się na tyle, aby dowiedzieć się czegoś więcej. To czasami konieczność.

Domyślnie

Witam

Zainstalowalem nowe sterowniki nvidia 4.2 i przy instalacji odznaczylem nvidia IDE. Po zainstalowaniu i uruchomieniu kompa sprawdzilem jak jest z tą plytką. Nadal pokazuje Nero jak i Alcohol 0 bajtow i zero minut.
    Oto screen: http://www.skm.idysk.com/plyta.jpg
    Prosze pomóżcie bo juz nie wiem co robić...

Gorzala
    Gość

Domyślnie

Nie czytalem calosci - probowales moze odznaczyc opcje ukrywania ATIP nosnika w opcjach Alcohola?

Domyślnie

Cytat Napisał Gorzala
    Nie czytalem calosci - probowales moze odznaczyc opcje ukrywania ATIP nosnika w opcjach Alcohola?
    Próbowałem, ale to nic nie daje niestety. To samo jest przy nero jak i alcoholu.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)