Tu raczej nie będę poruszał tematu w stylu: jak ten napęd nagrywa/odczytuje, ale zajmę się czymś innym.
Na początku kilka faktów. Po linii produktów LTR pojawiała się linia SOHR. Ostatnim modelem z LTR był LTR-52327S (była to jedna z najlepszych nagrywarek CD-RW z tamtejszych czasów), a zastępcą (jak dla mnie teoretycznie) została nagrywarka SOHR-5239V (miałem kiedyś model pierwszy, a drugi mam do tej pory). Obydwa napędy mają podobne parametry, ale różnią się wyglądem. Z moich obserwacji wynika, że "wygląd" napędu SOHR sprzyja mu na minus, a dokładnie jeden (na pierwszy rzut oka mało go widać) element, jakim jest uszczelka przy tacy. Dla niektórych wydaje się to głupie, ale dla maniaka nagrywarek jest to coś! Ta brakująca część (producenci muszę w jakiś sposób oszczędzać) powoduje, że co jakiś czas należy czyścić wnętrze napędu, bo zbiera się tam kurz, a kurz = zabrudzona optyka = pogorszony zapis/odczyt nośników.
Na dzień dzisiejszy nie spotkałem się z takim "ubytkiem" w nagrywarkach DVD, ale jak znam życie, to producenci postarają się to zrobić ze względu na koszty produkcji.
Przestroga. Gdy kupujecie napędy optyczne sprawdzcie, czy przy tacy jest uszczelka, bo ta mała części może Was wynagrodzić.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem