+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Machine_check_exception

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Machine_check_exception

Witam,
    Pojawił się duży problem, który jeszcze nie do końca wiem jak obejść. Wkładam płytę do napędu, (AOpen DVD1600/AA0). Uruchamiam Nero /DVD/CD Speed 3.30. Wybieram Test Jakości Dysku i klikam na start, parę sekund i niebieski ekran informujący o tytułowym MACHINE_CHECK_EXCEPTION 0x0000009C. Na mojej poprzedniej konfiguracji (Asus A7N8X, Athlon 3000/333) Wszystko było OK. Teraz już nie jest. MSI K8N Platinum, Athlon 64 2800+. W obu wypadkach Windows XP SP1. ASPI 4.7.

Przeszukując wiele for i grup udało mi się wywnioskować, że problem tkwi w sterownikach nForce, a dokładniej - jak zwykle w SW IDE. Tylko tyle, że ja nie instalowałem tego sterownika.

Mam na dysku sterowniki 5.10 WHQL, zaraz isntaluję i opiszę co dalej się dzieje.

Domyślnie

Istotna informacja jest taka, że SW IDE w v5.10 został zaktualizowany do wersji 4.46:
    Storage Driver Improvements:
    RAID Morphing
    Improved RAID Interface
    RAID spans both SATA and PATA devices
    RAID 0, 1, and 0+1
    Improved handling of various storage devices

Hmm, 5.10 ma coś czego wcześniej nie widziałem - nVidia ForceWare Network Access Manager. Przy instalacji pytani jesteśmy o język, niestety mimo, że cała paczka jest po polsku - brakuje go dla tego programu. No i zonk, pomęczyłem się trochę ale nie da się tego zainstalować. Ze znalezionych informacji wynika że menedżer poprawnie instaluje się tylko na anglojęzycznych wersjach Windows XP, szkoda że się tym nie pobawie na razie. Podczas instalacji wyskakuje błąd:

Error 1609.An error occured while applying security settings. Users is not a valid user or group. This could be a problem with the package, or a problem connecting to a domain controller on the network. Check your network connectionand click Retry.
    Dziękuję Pani od polskiego z drugiej klasy podstawówki, że nauczyła mnie czytać. Rozwiązanie jest proste i podane w powyższym komunikacie błędu jak na dłoni . Zapraszamy do odwiedzenia Zarządzaj->Uzytkownicy i grupy lokalne->Grupy tutaj dodajemy grupę Users. Nadajemy jej stosowne prawa i instalacja menedżera przebiega sprawnie. Wygląda na to że Panowie z nVidii skopali sprawę, bo instalator na sztywno szuka grupy uprawnień Users. Dobra, sterowniki IDE SW najnowsze też zainstalowałem. Jedziemy dalej.

Domyślnie

Problem rozwiązany, nowe sterowniki SW IDE jakimś cudem okazały się pomocne. Wszystko chodzi jak powinno, skanowanie płyty sprawnie i szybko. Brak niebieskiego ekranu. W następnym poście załącze trochę zrzutów ekranu z panelu administracyjnego Menedżera sieci nvidia.

Domyślnie

Sprzętowy firewall zaoferowany przez nVidię w chipsecie nForce w wersji 250 i 350 jest nowością w tym segmencie rynku.

NVIDIA Firewall:
    A high-performance, network-level firewall, NVIDIA Firewall protects your PC from intruders by filtering unauthorized traffic. Integrated into NVIDIA nForce3 MCPs with NVIDIA Gigabit Ethernet, it provides professional-grade traffic inspection capabilities, advanced management features--remote access, configuration, and monitoring--and is easy to use and setup via a user friendly wizard.
    Załączam trochę zrzutów ekranu z konfiguracji firewall'a.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Machine_check_exception-nvnet.jpg   Machine_check_exception-nvnet1.jpg   Machine_check_exception-nvnet2.jpg  

Machine_check_exception-nvnet3.jpg   Machine_check_exception-nvnet4.jpg   Machine_check_exception-nvnet5.jpg  

Machine_check_exception-nvnet6.jpg   Machine_check_exception-nvnet7.jpg  

Domyślnie

Niestety, problem z SW IDE powrócił - brak napędów w m.in. Alcohol 120%. Mimo to nie odinstaluje sterowników, pora podnieść rękawicę. Na razie jedyne wyjście jakie znalazłem to instalacja nagrywarek i innych napędów optycznych na zewnętrznym kontrolerze. Działa w 100%. Teraz trzeba dojść do tego co się sypie między ASPI a SW IDE. Instaluje SI i pogrzebię trochę.

Laser
    Gość

Domyślnie

Hmm - Sid swojego czasu tez z nForce wojował - dopiero z tego co pamietam jakies beta stery 3.xx zadziałały - spróbuj moze te ...

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Domyślnie

Hmm...
    SoBal Trafiłem na tą dyskusję szukając w necie informacji na temat błędu, o którym piszesz w pierwszym poście. Braciszek kupił nowego kompa z konfiguracją trochę podobną to twojej (Athlon 64 2800+ płyta Gigabyte na nForce3, NEC 3520A itp.) błąd pojawiał się w różnych sytuacjach (najczęściej w trakcie używania rozmaitych programów) jak się okazało w jego przypadku winowajcą był niewydolny zasilacz.

Niezbadane są wyroki boskie.

pozdr.
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia