+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...

Laser
    Gość

Domyślnie YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...

Zauwazyłem ze ostatnio cos niedobrego dzieje sie z moja Yamaha CRW F1, nagrane płyty RW - nie wazne jakiej marki - głownie nagrywam na Verbatimach od Mitshubishi.

Płyty nagrane z predkoscia 16 lub 24x - nagrywarka ( yamaha ) ma problem z ich odczytem, co dziwne DVDRom asus nie ma z nimi najmniejszego problemu ... ( CDROM Teac 40 tez sie troche dławil ... ).

Sprawa jest dziwna - myslalem ze w gre wchodzi brudna optyka ale wnioskujac po tym ze czasami odczyt zaczyna sie rypac dopiero po jakims czasie odrzucilem ta mozliwosc... obawiam sie ze to cos nie tak z napedem... ( płyty nagrane nero, alco, nie wazne czym efekt taki sam )

Sprzet wypalił moze z 500cd ( R,RW ) predkosc zazwyczaj 16 lub max.

Ponizej screeny z kprobe, i cdspeed ...

Cos czuje ze Yamaha odchodzi powoli na emeryturke... co o tym myslicie ?

W zalacznikach:

Skan płyty RW nagranej z predkoscia 16x ( plyta jest praktycznie nowa stan ideal ) odczyt yamaha i asus...

Kod:
    Date                     : 2004-10-09 20:46:10
    Model                    : 1-0-1-0 E:LITE-ON LTR-52327S       QS0C
    Disc                     : NORMAL CD-RW , 2575755:2575755 [Unknown Manufacturer]
    Speed                    : Max
    Scanned range            : 0:2:0 (0) - 79:36:01 (576A3h)
    C1 Max                   : 301
    C1 Average               : 71,80
    C1 Total                 : 340704
    C2 Max                   : 5
    C2 Average               : 0,01
    C2 Total                 : 61
    Załączone obrazki Załączone obrazki YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane16.png   YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane16odczytasus.png   YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane16odczytyamaha.png  

Laser
    Gość

Domyślnie

Płytka RW Verbatim - "siostra" poprzedniej - nagrana 24x

Kod:
    Date                     : 2004-10-09 20:54:54
    Model                    : 1-0-1-0 E:LITE-ON LTR-52327S       QS0C
    Disc                     : NORMAL CD-RW , 2575755:2575755 [Unknown Manufacturer]
    Speed                    : Max
    Scanned range            : 0:2:0 (0) - 79:39:37 (577A8h)
    C1 Max                   : 2176
    C1 Average               : 735,00
    C1 Total                 : 2620149
    C2 Max                   : 328
    C2 Average               : 7,76
    C2 Total                 : 27669
    Załączone obrazki Załączone obrazki YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane24.png   YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane24odczytasus.png   YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane24odczytyamaha.png  

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Te optyke to jednak wyczyscilbym, gwarancji juz pewnie nie masz wiec nie zaszkodzi. Sprobuj jeszcze na plytkach rw 4-12x, podejrzewam ze na tych bedzie dobrze. Wydaje mi sie ze slabnie laser i to sie odbija na odczycie cdrw, zwlaszcza tych szybszych. Choc wyniki z kprobe pokazuja jednak dosc duzo bledow w zapisie, z ktorymi jednak jakos sobie radzi dvd asusa.
    Na plytach cdr na razie wszystko jest ok?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Laser
    Gość

Domyślnie

Nie mam czasu na przeprowadzenie doglebnych testow ( nie mam litka - musialbym siedziec u sasiada a ten jest tylko poznym wieczorem ), ale jak ostatnio skanowalem płyte nagrana zdaje sie 44x wyniki nie były za piekne ...

Co do płyt 4-12 - pewnie bedzie lepiej ale to nie rozwiazanie, w koncu zalezy mi na predkosci ... szczególnie dlatego ze duzo pale na RW

Laser
    Gość

Domyślnie

Kurde nie wiem co jest - wykasowalem cała płyte ( nie tylko TOC ) i wykresy jak nizej - jeden zapis 10x ( PLYTA JEST 16x - 24x a alco zezwolił na 10 ! ) a drugi max 24x ....
    Załączone obrazki Załączone obrazki YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane10xodczytyamaha.png   YAMAHA & CD-RW - Houston chyba mamy problem...-nagrane24xodczytyamahagod.png  

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Jako ze dzis mialem chwile czasu i postanowilem poswiecic to na odlaczenie od kompa niedziałajacych lub czesciowo zdechlych rzeczy - np drukarki i przy okazji rozstrzygnac losy Yamahy.

Wyciagnalem biedulke z obudowy ( zdmuchnalem warstwe kurzu ), zdialem pokrywe - ( wysypał sie kurz ), odkrecilem docisk płyty i odwrócilem naped celem ... tak tak wysypania kurzu.

Nie wiem jakim cudem ten naped działał na innych płytach - tyle syfu tam było ze szkoda gadac, najpierw z grubsza potraktowalem to odkurzaczem, potem plastiki przetarlem szmatka nasaczona Bolsem ( opakowanie 700ml ANNO 1575 ORYGINAL ) a na samym koncu przeczyscilem optyke ... naped skreciłem poddalem testom i chodzi jak nóweczka

Przy okazji przyjrzalem sie blizej wykonaniu napedu - bylem zszokowany jakoscia wykonania PCB, zmontowania wszystkiego oraz precyzji z jaka zostały wykonane czesci nie było mowy o jakiejs sparcialej gumie wytarciu plastiku czy widocznym zuzyciu zebatek itp.

Wielka szkoda ze napedy tej firmy zyja tylko u nielicznych a z czasem pozostana tylko bardzo miłym wspomnieniem

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia