Czy jest mozliwosc zrobienia obrazu dyskietki startowej Win 98se, nagraniu jej na płyte CD-R, i zeby komp sie z niej uruchamiał.
Czy jest mozliwosc zrobienia obrazu dyskietki startowej Win 98se, nagraniu jej na płyte CD-R, i zeby komp sie z niej uruchamiał.
tak
np nero
kompilacja plyta bootujaca
w zaawansowanych ustawiasz emulacje dyskietki 1,44
podajesz gdzie lezy obraz dyskietki (do zrobienia np winimage lub do zassania z np bootdisk.com) lub kazesz odszytac ze stacji syskietek
dodajesz pliki jakie maja byc na plycie
palisz
tak jak nimal napisał ale jeśli kcesz tego używać na sewisie/sklepie komputerowym to uważaj na licencje bo jak nie masz oryginała to taka plytka tez jest piracka.Napisał gkar
oprócz tego są obrazy dyskietek w necie które mają podobne możliwości ale są za free (nie uwiązane licencja z microsyfem)
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
Sir A C. Clarke
Robie to w Nero express 5.5.10.35 (bo tylko takie mam) i niby działa. Po restarcie i odpaleniu systemu z tak spreparowanej płyty sa widoczne tylko te pliki co były na dyskietce, a te pliki i katalogi co dodałem nie. Jak zrobić zeby wszystko było widoczne po wpisaniu polecenia <dir>
reszta plikow bedzie widoczna tylko jesli na dyskietce sa stery cdromu - czyli np dyskietka systemowa win98 takowe zawiera
no i oczywiscie pliki z plyty sa na plycie czyli pod literka E lub jaka tam u Ciebie odpowiada za cdrom
pamietaj tez ze dysklietka systemowa win98 tworzy dysk wirtualny w ramie i nadaje mu pierwsza wolna litere po partycjach dysku twardego (uwzgledniajac partycje fat i fat32) a przed cdromami - datego cdromy maja zwykle inne litery niz w windows
no i pamietaj tez ze bez dodatkowych aplikacji zewnetrznych firm nie wejdziesz z takiej dyskietki na partycje ntfs
Mam Nero express 5.5.10.53 i mam spalone wejscie na stacje dyskieteka na Plycie z windowsem ktora sam sporzadzalem nie da sie bootowac z dos-u, w Nero nie widze zadnych zaawansowanych
co mam zrobic
pobralem plik z bootdisc.com i nie da sie go na dysku rozpakowac.
Pozdrawiam Skellen Asskahttp://www.dark.gate.prv.pl
ok pieknie. tylko ze jak daje dysk botujacy wgrywam pliki z windowsem naciskam na dalej to wyskakuje mi tylko z kad ma pobrac pliki a tam pisze tylko dyskietka 3,5 A:/
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<
do tego potrzebujesz pelnego nero
Po rozpakowaniu zrobi ci sie obraz w formacie *.iso. I nagraj to jako wczesniej zapisany projekt
mam pelna wersjeCzerwona płytka z Nero
i teraz nie wiem co robic
a przydala by sie nagrywara
![]()
czerwona plytka z napisem nero to mimo wszystko moze byc express...na pewno pelana wersje (na 30 dni) bedzies zmial jak zassiesz z www.nero.com triala - po miesiacu po prostu stracisz mozliwosc przelaczania sie miedzy nero express a nero - zostani ci samo express...
co zrobic?
przelaczyc sie na expres, wybrac bootable w tablece po lewej, wtedy po srodku przelaczajac sie omiedzy zakladkami bedziesz mogl wybrac zrodlo boota - jest mozliwe z dyskietki lub z pliku - wybierasz z pliku... nizej masz zaawansowane - wybierasz emulacje dyskietki (bo to ma byc boot 98 - jesli bylby taki taki jak xp to wybierasz bez emu... itd)
zatwierdzasz
dodajesz pliki jakie chcesz jak przy normalnym narywaniu
palisz...
mam pelne nero. czerwona plytka z duzym napisemok wqgralem ten obraz a teraz jak chce dograc pliki to co mam zrtobic
![]()
jaki obraz? zamieszczony wyzej iso? to bedziesz mial problem
nero jako plik boota moze wykozystac obrazy ima/img dyskietek lub sektorwo startowych
taki obraz stworzysz z plyty cd np za pomoca cdmage lub ultraiso lub podobnego programu, natomiast z dyskietki za pomoca winimage
Ale ja nie mam styacji dyskietek bo spalilo mi sie wejscie na plycie...
no to co?
gotowy obraz mozesz sciagnac z bootdisk.com albo wyciagnac z plyty win98 za pomoca wymienioncyh wyzej przezmnie progsow![]()
zassalem cdimage i co teraz mam zrobic ? bo nie wiem jak zrobic obraz plytki.
cdimage? to nie wiem, ale w googlu znajdziesz
jesli zas masz cdmage, o ktorym pisalem wyzej, to on nie robi obrazow, tylko je czyta
obraz mozesz zrobic nero - wkladasz plyte do cdromu, wlaczasz nero i kazesz mu kopiowac plyte - z napedu cd do pliku obrazu
jak dasz burn to pyta gdzie zapisac - podaj mu nazwe i w okienku nizej zmien z domyslnego nrg na iso - tak profilaktycznie
w ten sposob uzyskasz obraz plyty
wczytujesz go do cdmage i kazez extrachowac bootsector
zapisujesz go i potem mozesz podac jako plik boota do nero - jesli nero by sie plul to recznie zmien rozszezenie pliku boota na ima (albo img - niegy nie pamietam co czyta nero, a co tworza programy - to jednak to samo)
A teraz zrobimy po mojemu
Po rozpakowaniu tego pliku co dałem go wcześniej <boot disk.rar> utworzy ci sie plik <boot disk.iso>. Teraz uruchamiasz Nero Express i po lewej stronie będziesz miał do wyboru (patrz załączony obrazek) takie opcje. Wybierasz "Disc Image or Saved Project", wyskoczy następne okienko (patrz załączony obrazek) i wskazujesz gdzie rozpakował CI cie plik <boot disk.rar>. Jako ze plik jest w formacie *.iso będziesz musiał w okienku "Pliki typu" wybrać opcje "All files" i pojawi sie plik <Boot disk> zaznaczasz go , i klikasz na "Otwórz". Wskakuje następne okno (patrz załączony obrazek) wybierasz prędkość nagrywania "Writing speed" klikasz "Next" i pozostało Ci juz poczekać aż płytka się nagra![]()
Wszystko fajnie hula.
Mam tylko jeden problem: nie mogę przejść na inny napęd.
Komenda "cd" nie działa, po wpisaniu "cd c:\" linijkę niżej pojawia się "C:\" i wyskakuje "A:\" i trąba.
Raddźcie coś
Wpisuje się "c:", a nie "cd c:\"
Jeżeli spod DOS'a będziesz chciał wejść na dysk, który ma system plików NTFS, to zapomnij. DOS obsługuje starszy format, m.in. Fat32. Oczywiście chodzi o standardowy DOS i jak korzysta się z dyskietki startowej to też standardowej.
Tu masz opisane kilka komend:
http://www.cdrlab.pl/article_strona_2057_3.html
Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 28.Dec.2006 o 12:20
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
a jakie sa dokładnie różnice między 98SE a ME![]()
wiem że strasznie stary temat odgrzebuje
ale czy da się to zrobić tak, by poszła od razu instalacja![]()
chodzi o to że płytka już rusza, i wchodzi do Dosa, ale muszę i tak w niej grzebać by ruszyła instalka - chodzi o to że chcę osiągnąć taki efekt - wkładam płytę i startuje mi instalacja systemu
da się
mowa o 98se i 95osr
pozdrawiam
Niektóre starsze systemy posiadały rozruch z płyty. Wystarczyło w BIOS'ie ustawić napęd CD-ROM jako pierwszy bootujący.
Sprawdź i napisz rezultat, bo może okazać się, że nie potrzebujesz grzebać z plikami.
Krótko mówiąc są to dwa różne systemy operacyjne. Windows 98SE, jest to następca Windowsa 98. A system Windows Me jest następcą Windowsa 98SE.Napisał fafikdog
![]()
Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 27.Jun.2007 o 13:33
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)