+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 26

Temat: Obraz dyskietki startowej win98se i nagranie jej na CD-R

Starszy szeregowy gkar zero jak zero Avatar gkar

Domyślnie Obraz dyskietki startowej win98se i nagranie jej na CD-R

Czy jest mozliwosc zrobienia obrazu dyskietki startowej Win 98se, nagraniu jej na płyte CD-R, i zeby komp sie z niej uruchamiał.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

tak
    np nero
    kompilacja plyta bootujaca
    w zaawansowanych ustawiasz emulacje dyskietki 1,44
    podajesz gdzie lezy obraz dyskietki (do zrobienia np winimage lub do zassania z np bootdisk.com) lub kazesz odszytac ze stacji syskietek
    dodajesz pliki jakie maja byc na plycie
    palisz

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał gkar
    Czy jest mozliwosc zrobienia obrazu dyskietki startowej Win 98se, nagraniu jej na płyte CD-R, i zeby komp sie z niej uruchamiał.
    tak jak nimal napisał ale jeśli kcesz tego używać na sewisie/sklepie komputerowym to uważaj na licencje bo jak nie masz oryginała to taka plytka tez jest piracka.
    oprócz tego są obrazy dyskietek w necie które mają podobne możliwości ale są za free (nie uwiązane licencja z microsyfem)
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Robie to w Nero express 5.5.10.35 (bo tylko takie mam) i niby działa. Po restarcie i odpaleniu systemu z tak spreparowanej płyty sa widoczne tylko te pliki co były na dyskietce, a te pliki i katalogi co dodałem nie. Jak zrobić zeby wszystko było widoczne po wpisaniu polecenia <dir>

Domyślnie

reszta plikow bedzie widoczna tylko jesli na dyskietce sa stery cdromu - czyli np dyskietka systemowa win98 takowe zawiera
    no i oczywiscie pliki z plyty sa na plycie czyli pod literka E lub jaka tam u Ciebie odpowiada za cdrom
    pamietaj tez ze dysklietka systemowa win98 tworzy dysk wirtualny w ramie i nadaje mu pierwsza wolna litere po partycjach dysku twardego (uwzgledniajac partycje fat i fat32) a przed cdromami - datego cdromy maja zwykle inne litery niz w windows
    no i pamietaj tez ze bez dodatkowych aplikacji zewnetrznych firm nie wejdziesz z takiej dyskietki na partycje ntfs

Domyślnie

Dzieki za pomoc wszystko działa

Szeregowy Skellen ma szanse

Domyślnie

Mam Nero express 5.5.10.53 i mam spalone wejscie na stacje dyskietek a na Plycie z windowsem ktora sam sporzadzalem nie da sie bootowac z dos-u, w Nero nie widze zadnych zaawansowanych co mam zrobic pobralem plik z bootdisc.com i nie da sie go na dysku rozpakowac.
    Pozdrawiam Skellen Asska http://www.dark.gate.prv.pl

Domyślnie

Rozpakować i wypalić w Nero jako obraz
    Attached Files

Domyślnie

ok pieknie. tylko ze jak daje dysk botujacy wgrywam pliki z windowsem naciskam na dalej to wyskakuje mi tylko z kad ma pobrac pliki a tam pisze tylko dyskietka 3,5 A:/
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<

Domyślnie

do tego potrzebujesz pelnego nero

Domyślnie

Po rozpakowaniu zrobi ci sie obraz w formacie *.iso. I nagraj to jako wczesniej zapisany projekt

Domyślnie

mam pelna wersje Czerwona płytka z Nero i teraz nie wiem co robic a przydala by sie nagrywara

Domyślnie

czerwona plytka z napisem nero to mimo wszystko moze byc express... na pewno pelana wersje (na 30 dni) bedzies zmial jak zassiesz z www.nero.com triala - po miesiacu po prostu stracisz mozliwosc przelaczania sie miedzy nero express a nero - zostani ci samo express...
    co zrobic?
    przelaczyc sie na expres, wybrac bootable w tablece po lewej, wtedy po srodku przelaczajac sie omiedzy zakladkami bedziesz mogl wybrac zrodlo boota - jest mozliwe z dyskietki lub z pliku - wybierasz z pliku... nizej masz zaawansowane - wybierasz emulacje dyskietki (bo to ma byc boot 98 - jesli bylby taki taki jak xp to wybierasz bez emu... itd)
    zatwierdzasz
    dodajesz pliki jakie chcesz jak przy normalnym narywaniu
    palisz...

Domyślnie

mam pelne nero. czerwona plytka z duzym napisem ok wqgralem ten obraz a teraz jak chce dograc pliki to co mam zrtobic

Domyślnie

jaki obraz? zamieszczony wyzej iso? to bedziesz mial problem
    nero jako plik boota moze wykozystac obrazy ima/img dyskietek lub sektorwo startowych
    taki obraz stworzysz z plyty cd np za pomoca cdmage lub ultraiso lub podobnego programu, natomiast z dyskietki za pomoca winimage

Domyślnie

Ale ja nie mam styacji dyskietek bo spalilo mi sie wejscie na plycie...

Domyślnie

no to co?
    gotowy obraz mozesz sciagnac z bootdisk.com albo wyciagnac z plyty win98 za pomoca wymienioncyh wyzej przezmnie progsow

Domyślnie

zassalem cdimage i co teraz mam zrobic ? bo nie wiem jak zrobic obraz plytki.

Domyślnie

cdimage? to nie wiem, ale w googlu znajdziesz
    jesli zas masz cdmage, o ktorym pisalem wyzej, to on nie robi obrazow, tylko je czyta
    obraz mozesz zrobic nero - wkladasz plyte do cdromu, wlaczasz nero i kazesz mu kopiowac plyte - z napedu cd do pliku obrazu
    jak dasz burn to pyta gdzie zapisac - podaj mu nazwe i w okienku nizej zmien z domyslnego nrg na iso - tak profilaktycznie
    w ten sposob uzyskasz obraz plyty
    wczytujesz go do cdmage i kazez extrachowac bootsector
    zapisujesz go i potem mozesz podac jako plik boota do nero - jesli nero by sie plul to recznie zmien rozszezenie pliku boota na ima (albo img - niegy nie pamietam co czyta nero, a co tworza programy - to jednak to samo )

Domyślnie

A teraz zrobimy po mojemu
    Po rozpakowaniu tego pliku co dałem go wcześniej <boot disk.rar> utworzy ci sie plik <boot disk.iso>. Teraz uruchamiasz Nero Express i po lewej stronie będziesz miał do wyboru (patrz załączony obrazek) takie opcje. Wybierasz "Disc Image or Saved Project", wyskoczy następne okienko (patrz załączony obrazek) i wskazujesz gdzie rozpakował CI cie plik <boot disk.rar>. Jako ze plik jest w formacie *.iso będziesz musiał w okienku "Pliki typu" wybrać opcje "All files" i pojawi sie plik <Boot disk> zaznaczasz go , i klikasz na "Otwórz". Wskakuje następne okno (patrz załączony obrazek) wybierasz prędkość nagrywania "Writing speed" klikasz "Next" i pozostało Ci juz poczekać aż płytka się nagra
    Załączone obrazki Załączone obrazki Obraz dyskietki startowej win98se i nagranie jej na CD-R-clipboard01.jpg   Obraz dyskietki startowej win98se i nagranie jej na CD-R-clipboard03.jpg   Obraz dyskietki startowej win98se i nagranie jej na CD-R-clipboard04.jpg  

Szeregowy fafikdog ma szanse

Domyślnie

Wszystko fajnie hula.
    Mam tylko jeden problem: nie mogę przejść na inny napęd.
    Komenda "cd" nie działa, po wpisaniu "cd c:\" linijkę niżej pojawia się "C:\" i wyskakuje "A:\" i trąba.
    Raddźcie coś

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Wpisuje się "c:", a nie "cd c:\"
    Jeżeli spod DOS'a będziesz chciał wejść na dysk, który ma system plików NTFS, to zapomnij. DOS obsługuje starszy format, m.in. Fat32. Oczywiście chodzi o standardowy DOS i jak korzysta się z dyskietki startowej to też standardowej.

Tu masz opisane kilka komend:
    http://www.cdrlab.pl/article_strona_2057_3.html
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 28.Dec.2006 o 12:20
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy fafikdog ma szanse

Domyślnie

a jakie sa dokładnie różnice między 98SE a ME

Szeregowy kinek ma szanse

Domyślnie

wiem że strasznie stary temat odgrzebuje
    ale czy da się to zrobić tak, by poszła od razu instalacja
    chodzi o to że płytka już rusza, i wchodzi do Dosa, ale muszę i tak w niej grzebać by ruszyła instalka - chodzi o to że chcę osiągnąć taki efekt - wkładam płytę i startuje mi instalacja systemu
    da się
    mowa o 98se i 95osr
    pozdrawiam

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Niektóre starsze systemy posiadały rozruch z płyty. Wystarczyło w BIOS'ie ustawić napęd CD-ROM jako pierwszy bootujący.
    Sprawdź i napisz rezultat, bo może okazać się, że nie potrzebujesz grzebać z plikami.

Cytat Napisał fafikdog
    a jakie sa dokładnie różnice między 98SE a ME
    Krótko mówiąc są to dwa różne systemy operacyjne. Windows 98SE, jest to następca Windowsa 98. A system Windows Me jest następcą Windowsa 98SE.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 27.Jun.2007 o 13:33
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

LinkBacks (?)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia