![]()
mam problem bo kupiłem nagrywarke i nie wiem czy dobrze podłączyłem błagam pomóżcie
![]()
mam problem bo kupiłem nagrywarke i nie wiem czy dobrze podłączyłem błagam pomóżcie
Ostatnio edytowane przez SoBal ; 22.Oct.2004 o 19:26
Obiecałem odpowiedzieć to odpowiem. Choć może to być bardzo długa wypowiedź i w miarę męcząca tak do pisania jak i czytania. Mam jednak nadzieję że przyda się nie tylko Tobie, ale również wielu innym początkującym użytkownikom.
1) Najpierw musimy ustalić kilka rzeczy. Po pierwsze, jakie złącza mamy na napędzie który chcemy podłączyć. Tak na prawdę interesują nas tylko dwa. Gniazdo zasilania oraz złącze IDE. Jak rozpoznać co jest co.
Połóż napęd przed sobą, tak by widzieć jego tylną ściankę. Naklejka na jednej ze ścianek, z nazw± napędu i wieloma innymi informacjami powinna znajdować się na górze napędu. Jeżeli tak jest, to możemy przejść do następnego punktu.
2) Taśmy i kable. Nadal trzymając tak samo napęd po prawej stronie widzisz gniazdo o długości ok. 2 cm z czterema bolcami. Jest to gniazdo zasilające. Po lewej jego stronie znajduje się kolejne gniazdo, z bardzo wieloma małymi pinami. To jest złącze IDE. Tutaj będzie trzeba podłączyć taśmę.
Taśma ma długość od 60cm do jednego metra. Znajdują się na niej trzy wtyczki. Złóż teraz taśmę tak, by środkiem złożenia było środkowe złącze. Jak zapewne zauważysz jedna część jest dłuższa od drugiej. wtyczka znajdująca się na końcu dłuższego fragmentu zostanie podłączona do płyty głównej.
Złącze zasilania ma kształt trapeza. Znajduje się na końcu kabla biegnącego z zasilacza, z którego wychodzi jeszcze kilka identycznych kabli z wtykami.
3) Pora zabrać się za komputer. Urządzenia podpięte do płyty głównej takie jak dysk lub napęd optyczny pracują w relacji Master-Slave. Co to oznacza...
Na większości płyt głównych znajdują się dwa kanały IDE. Ich złącza wyglądają identycznie jak te znajdujące się na napędzie lub dysku twardym.
Do każdego kanału moga być podłączone dwa urządzenia. Każde z nich musi mieć ustalony tryb w jakim będzie pracowało, tak by komputer mógł rozpoznać priorytet urządzeń. Tryby te to Master i Slave.
Graf tego podłączenia wygląda następująco:
Płyta główna
|
|-IDE1
| |
| |- Primary Master
| |- Primary Slave
|
|-IDE2
|
|- Secondary Master
|- Secondary Slave
Za złączem IDE, dalej po lewej, znajduje się miejsce z sześcioma lub ośmioma tzw. pinami. Ponad nimi lub w okolicy znajduje się opis podobny do MA,CS, SL.
Są to oznaczenia trybu pracy danego urządzenia. Dwa piny są na pewno "zamknięte", czyli zmostkowane tzw. zworką. Ponad ową zworką znajduje się właśnie opis. Najczęściej przy akupie napędów CD-ROM i DVD-ROM tryb ustawiony przez producenta to Slave (SL). W przypadku nagrywarek - Master (MA). Oczywiście zmieniając owy mostek tryb ten można zmienić. Na plakietce napędu lub wytłoczona z tyłu znajduje się informacja o tym, jak skonfigurować owe zworki do poprawnej pracy urządzenia.
Jeżeli w komputerze znajduje się jeden twardy dysk, to prawdopodobnie jest już podłączony jako Primary Master. Teraz trzeba spojrzeć na taśmę łączącą twardy dysk z gniazdem na płycie głównej. Jeżeli jest tam jedna wolna wtyczka, wtedy możemy tu podpiąć kolejny napęd jako Slave.
Jeżeli na taśmie nie ma wolnej wtyczki, wtedy trzeba dokupić kolejną taśmę i poszukać na płycie głównej złącza IDE2. Leży ono zazwyczaj w bezpośrednim sąsiedztwie IDE1.
Podłączamy teraz wtyczkę znajdującą się na dłuższej cześci taśmy do płyty głównej, a wolną wtyczkę podłączamy do napędu ustawionego na Master.
Czy ktoś może coś jeszcze dodać? Bo mnie już klawiatura boli od pisania![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)