+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: odtwarzacz cd vs. napęd optyczny / nagrywarka

Szeregowy glaukos ma szanse

Domyślnie odtwarzacz cd vs. napęd optyczny / nagrywarka

Witajcie. Jestem tutaj nowym forumowiczem i na początek... "trochę wazelinki", bo chciałem wyrazić uznanie dla moderatorów oraz innych forumowiczów, którzy bardzo cierpliwie tłumaczą bardzo często po raz kolejny te same problemy, w większości przypadków nie ignorując nawet najbardziej błahych spraw. Jestem pod wrażeniem wiedzy, naprawdę...

Chciałbym zatem zapytać się o Waszą opinię. Posiadam od przeszło roku komputerową nagrywarkę ASUSA DRW-2014LIT LIGHTSCRIBE, na której przegrałem naprawdę sporo CD-R (około 1000). Generalnie jestem z niej zadowolony. Oczywiście jest pewne "ale". A mianowicie zdarza się ostatnio (kiedyś chyba też tak bywało, ale nie zwróciłem na to uwagi - moja czujność była uśpiona), że niektóre płyty z muzyką, które przegrywam (z prędkością x8 lub x16) nie chcą wystartować ze stacjonarnego odtwarzacza CD typu TEAC CD-P1260 (zakupiony kilka miesięcy temu) a jeśli już ruszą, to w czasie ich odtwarzania dochodzi do kilku lub nawet kilkunastosekundowych "zawieszek" tegoż odtwarzacza. Co dziwne, te same płyty są odtwarzane przez komputerowy napęd bez zastrzeżeń. Sprawdzałem również te "niby" padnięte płyty (zapomniałem dodać, ze używam jedynie VERBATIMÓW), używając narzędzie NERO CD-DVD SPEED. Testy wychodzą dobrze, albo nawet bardzo dobrze. Pojawiają się jedynie błędy C1 z końcową oceną jakości zwykle około 96-98 punktów. Co jeszcze dziwniejszym jest, mam pewną pewną płytę CD-R (nienagraną na moim sprzęcie komputerowym), która w teście osiągnęła niebotycznie niską ilość punktów - o punktów! Nie wspominając, że w koncówce nawet sie program zawiesił z płytą. Natomiast wspomniany odtwarzacz cd TEACA odtwarza tę płytę wzorowo!. I o co tutaj chodzi? Macie może jakieś podobne doświadczenia? Jak dla mnie, jest to wszystko co najmniej dziwne. Niby wszystko jest zero-jedynkową kombinacją, ale w tych cyfrowych urządzeniach jest jakaś magia i nioeobliczalność. Jak myślicie, nagrywarka komputerowa jest już do dupy? A moze jednak płyty? A jak nie to, to moze odtwarzacz CD?

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

witaj , na wstępie dodam że moderatorzy wolą więcej "wazelinki" , żart oczywiście , co do sprzętu to spróbowałbym wyczyścić soczewkę lasera w odtwarzaczu stacjonarnym , czasem bywa że zapis na cd jest dość "płytki" i niektóre czytniki słąbo go odczytują , co do płytek to też bywa że nawet sławny Verbatim ma gorsze okazy , wszystko zależy od wytwórni która robi płytki , dzisiaj ciężko trafić te "białe kruki" które kiedyś były w sprzedaży , pamiętam najlepsze verby z niebieskim nośnikiem , niestety to już historia , na dzień dzisiejszy należałoby szukać Verbatimów ze znacznikiem MMC004 lub MMC003 , jest to jednak szukanie po omacku chyba że masz kogoś zaprzyjaźnionego w sklepie z płytkami , co do mocy nagrywania to palnik pewnie się już wyrobił i zaczyna słabo "rzeźbić" na płytkach , wypróbuj na innym sprzęcie (u kolegi) i sprawdź czy działa na stacjonarce , będzie łatwiej rozwiązać ten problem , pozdro
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix Zobacz post
    witaj , na wstępie dodam że moderatorzy wolą więcej "wazelinki" , żart oczywiście , co do sprzętu to spróbowałbym wyczyścić soczewkę lasera w odtwarzaczu stacjonarnym , czasem bywa że zapis na cd jest dość "płytki" i niektóre czytniki słąbo go odczytują , co do płytek to też bywa że nawet sławny Verbatim ma gorsze okazy , wszystko zależy od wytwórni która robi płytki , dzisiaj ciężko trafić te "białe kruki" które kiedyś były w sprzedaży , pamiętam najlepsze verby z niebieskim nośnikiem , niestety to już historia , na dzień dzisiejszy należałoby szukać Verbatimów ze znacznikiem MMC004 lub MMC003 , jest to jednak szukanie po omacku chyba że masz kogoś zaprzyjaźnionego w sklepie z płytkami , co do mocy nagrywania to palnik pewnie się już wyrobił i zaczyna słabo "rzeźbić" na płytkach , wypróbuj na innym sprzęcie (u kolegi) i sprawdź czy działa na stacjonarce , będzie łatwiej rozwiązać ten problem , pozdro

wielkie dzięki za odpowiedź. co do odtwarzacza CD. Nie sądzę, by to był problem lasera, ponieważ jest to nowy sprzęt. Raptem kilka miesięcy - prosto ze sklepu. Generalnie ma tylko taki problem z CD-R, choć nie powiem, zdarza się mu kaprysić i przy zwykłym CD, ale być może to był problem niedokładnego wsadzenia płyty do szuflady odtwarzacza. Nie mniej jednak, odtwarzacz ten jest na swój sposób wrażliwy na nośnik. co do palnika nagrywarki - gdybym miał wskazywać przyczyny, to i ta opcja mi się wydaje najbardziej prawdopodobna, jednak z drugiej strony, z odtwarzaniem płyt ten napęd nie ma problemu.

Sprawa CD-R jest oczywista. Zdaje sobie sprawę, że aktualnie jakość nośnika CD-R podupada. Sam posiadam kilka płyt CD-R jeszcze z 1998 roku (pamiętam, ze kosztowały mnie wtedy 8 złotych - BASFy) i nie mam zastrzeżeń z odtwarzaniem z nich muzyki, nawet z tego wydawać by się mogło wrażliwego TEACa.

Domyślnie

więc jeśli jesteś pewny odtwarzacza to skieruj poszukiwania usterki w palniku , jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny palnik , podepnij go u siebie i wypal płytkę , sprawdź jak się zachowuje i będziesz miał w przybliżeniu pewność że chodzi o Twoją nagrywarkę a nie płytki , jeśli jednak na innym palniku będzie to samo to będziesz musiał wypróbować inne płytki ale to już loteria , co do nagrywania i odczytu to sprawa jest prosta , napęd zawsze używa większej mocy do palenia płytki niż odczytu , jeśli się zużywa po czasie to niewiele sił mu pozostaje na nagrywanie , na odczyt zawsze coś tam wyciśnie ( do czasu ) , sprawdź na innym sprzęcie ( w miarę nowym ) i będzie jasne o co chodzi
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Jedna informacja, którą udało mi się wyjaśnić w poruszanej sprawie. Być może okaże się ona również pomocna dla innych.A mianowicie usterki, które stwierdziłem w nagrywanych płyt CD-R nie pochodziły od wyeksploatowanej nagrywarki, czy też wadliwych płyt. Przyczyna okazała sie bardzo prozaiczna. Kiedy poirytowany zakupiłem nową nagrywarke, tym razem PLEXTORA, rozkrecajac komputer celem dostania się do napędu optycznego, stwierdziłem, ze dotychczasowa nagrywarka była umocowana tylko na dwóch, a nie jak powinno to być - 4 wkrętach. W sklepie, gdzioe zakupiłem komputer z podzespołami po prostu poszli na łatwiznę i nie chciało się im wkrecac az tylu śrubek. Niedostatecznie stabilna nagrywarka w trakcie pracy nabierałą wibracji, a to się przełożyło na dziwne błędy C1, które niby niegrożne, ale wpływały na to, ze nie mogłem potem odtwarzac płyt na swoim odtwarzaczu. Kiedy wszystko dokreciłem, jak trzeba, kazda nastepna płyta nagrana posiada prawie idealne wyniku test. Zatem warto takie prozaiczne sprawdzić, zanim z nerwów będziemy wyrywać włosy z głów i psioczyc na na czym świat stoi...
    Ostatnio edytowane przez glaukos ; 14.Aug.2009 o 12:04

Domyślnie

i chwała Tobie za takie informacje , niby nic a kasiorka zaoszczędzona , kto by pomyślał , dwie śrubki a takie zamieszanie
    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)