Witam!
Zwracam sie z nastepujacym pytaniem: czy predkosc zapisu ma znaczenie w przypadku zywotnosci dzwieku. Inaczej mowiac, czy plyta wypalona z predkoscia x4 bedzie ,,zyla" dluzej anizeli ta wypalona np. x16.
Pzdr
Witam!
Zwracam sie z nastepujacym pytaniem: czy predkosc zapisu ma znaczenie w przypadku zywotnosci dzwieku. Inaczej mowiac, czy plyta wypalona z predkoscia x4 bedzie ,,zyla" dluzej anizeli ta wypalona np. x16.
Pzdr
Na współczesnych płytach nie nagrywa się prędkością x4 itd. bo po prostu jakość jest do niczego (zapisu). Wszelkie porady typu "nagrywać audio prędkością max 8x" należy włożyć między bajki, gdyż to się stosowało kiedyś, gdy płyty były robione z cyjaniny. Obecnie należy nagrywać prędkością x32, sam tak nagrywam i jest git, jednocześnie testowałem też ustawienia x16, x8 i było zdecydowanie gorzej, odtwarzacz "dłużej mielił". Z kolei nagrywanie na MAX (48x czy 52x) też jest źle, gdyż wtedy jest za szybko i również zbyt dużo błędów powstaje. Prędkości ze środka są najlepsze.
Poprosze o znacznie wiecej szczegolow technicznych.
Zasadniczo Darolo1 ma rację chyba, że nagrywasz na nagrywarce CD(RW) - tutaj im wolniej tym lepiej - przynajmniej z moim prywatnych testów tak wynika.
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
Nie, nagrywam na nagrywarce zarowno wypalajacej plyty CDR jak i DVDR.
więc po wyborze nagrywania w nero ustalasz co chcesz nagrać , jeśli cd to wybierasz prędkość x32 , jeśli chcesz nagrać muzę na dvd to optymalna prędkość wynosi x4 , chyba że masz płytke którą można nagrywać x16 to wówczas polecam x8![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Do zapisu dzwieku uzywam wylacznie Eaxct Audio Copy V0.99 prebeta 5.
co za różnica , wybierz pośrednią prędkość i tyle![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Dla mnie spora. W przypadku EAC'a korekcja bledow jest duzo dokladniejsza.
skoro wiesz że taka prędkość jest za duża to po co zadajesz takie pytania , bez sensu
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
Nie wiem wlasnie. Dlatego pytam. Korekcja bledow a predkosc to dwie rozne rzeczy.
jedno zależne jest od drugiego , potestuj różne prędkości i będziesz miał odpowiedź jaka prędkość jest najlepsza , wszystko zależne jest również od płytek jakie będziesz stosował![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
Ja polecam właśnie pośrednie bo robiłem testy zarówno na shitach z marketu jak i na Sony i jak się wolniej nagrywał to odtwarzacz "mielił" dłużej, a na 32x śmiga szybko.
Więc to nagrywanie 8x to są stare mity i nie należy tego stosować, jak się gdzieś przeczyta. Te poradniki powstawały z 8 lat temu![]()
Uzywam wylacznie Verbaitm.
i bardzo dobrze![]()
Pozdrawiam
![]()
![]()
Muza SB Platinum
Cooler Master HAF 932
![]()
Ale jesteś uparty. Jedyne co tutaj uzyskasz to informację, że jakość płyt w obecnych czasach spadła bardzo nisko. Wypalanie na niskich prędkościach powoduje często paradoksalnie zwiększone działanie systemu autokorekcji w odtwarzaczu. Ani płyty CDR ani DVDR nie są obecnie specjalnie żywotne. Możesz trafić na rewelacyjny egzemplarz płyty, ale to zabawa w ciemno. Pojawiły się jeszcze płytki przeznaczone do archiwizacji ważnych danych (nigdzie tego w sklepach nie widziałem) ale nikt nie robił na nich testów (CDR kosztują bodajże 10x więcej niż zwykłe CDR).
Jak chcesz mieć muzę na długie lata kupuj tłoczone, aluminiowe CD w sklepie.
@zed
Ważne są:
1. Nagrywarka - nowe napędy LGi Lajtka uniemożliwiają zapis cd z szybkością poniżej 16x
2. Program - EAC, CloneCD, Alcohol 120%, można też z obrazu iso za pomocą ImgBurna
3. Nośnik - Verb OK zwłaszcza Crystal AZO i wszelkiej maści płyty for AudioCD.
Na nośnikach for AudioCD nagrywaj najwolniej jak pozwala palniczek, na pozostałych 16 - 32x. Do auta raczej wolniej niż szybciej. Resztę musisz sam pokombinować.
Co powiesz na Verbatim lub Taiyo Yuden? Moja upartosc jest podyktowana bardzo prozaiczna sprawa, mianowicie jak najlepsza archiwizacja muzyki, ktorej NIE MA na fabrycznie wytloczonych plytach CD. Dysk twardy jest opcja nr. 1, jednak do codziennego uzytku wygodniejsze sa plyty. Pytam wiec szczegolowo o wszelkie dane techniczne etc.
Ostatnio edytowane przez zed ; 25.Nov.2009 o 12:22
Powiem, że najlepsze płyty z jakich korzystałem to były Platinumy ale w 2002-2003 roku. Płyty nie do zdarcia, do tej pory działają i zero odbarwień. Leżały w wielkim koszu w Tesco i nie miało znaczenia gdzie wsadziłeś łapę w ten kosz.
Obecnie nawet bym nie ryzykował wypałki na Platkach. Verbatimy mają lepsze i gorsze serie. Ogólnie polecam potestować samemu, a tę unikatową muzę wrzucić dodatkowo na twardy dysk.
dzisiaj to jedna wielka niewiadoma nawet verbatim czasem robi badziew a platinumy hmmm.... dość dobre są dlki ale zależy z jakiej fabryki (z jakim MIDem) a druga sprawa to palnik bo niekażdy trawi wszystko tak samo![]()
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Ja kupiłem "Platki" 2 paczki po 10 sztuk w Netto, z rok temu i kicha one są, sypią błędami jak nie wiem. Natomiast stare Cedeki to prawda, sam mam kilka platinumów 2003/2004, nadal chodzą, wykresy "igły"!
Nieco dziwi mnie opinia dotyczaca Verbatim, poniewaz ja slyszalem same pochlebne opinie, potwierdzone np. przez pracownikow Programu III Radia, gdzie podobno cale archiwum jest rejetrowane wlasnie na tego typu plytkach. Podobnie jest w miescie, gdzie mieszkam. W sklepie, gdzie zaopatruje sie w owe plytki niedawno ich zabraklo, poniewaz Instytu Pamieci Narodowej (filia oczywiscie) wykupila niemal caly naklad. Nie wiem, moze nie powinienem tego traktowac jako zbyt obiektywnej progrnozy, ale chyba jakims wymiernikiem jest to, ze obie zacne instytucje wybraly wlasnie te marke.
Ja używam DVD Maxella nigdy mnie nie zawiodły. Co do CD kupuje takie czarno srebrne ThinkXtra. I dobrze jest czasami coś starego trzeba przejechać BadCopy'm ale nie wynika to z jakości płytek, raczej jakości otoczenia w którym są składowane![]()
==Płyta Główna: Asus P5KPL-CM==Procesor: Intel Dual Core E5200 2.50 GHz==Grafa: GeForce 9500GT 1GB==RAM:2x2GB Dual- Channel
ThinkXtra to nic ciekawego nie jest
zed, chodzi o to, że są Verby z różnych fabryk, MCC są kiepskie, a Mitshubishi są super itd.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)