+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Asus 52x32x52 SA problemy

Szeregowy Yami ma szanse

Domyślnie Asus 52x32x52 SA problemy

WITAM!
    Dzisiaj kupiłem nagr. CD-RW ASUS 52x32x52 AS. Jest to moja 2-ga nagrywarka tej firmy . Poprzednia to model to 16x10x40 . W związku z nowym sprzętem mam kilka pytań które nasuneły mi się po zainstalowaniu :
    1 Czy tacka po wysunięciu powinna mieć "luz" w prawo , lewo, góra , dół Niewielki na boki , duży w pionie . Czy ten model "tak ma" ? W starej tacka jest raczej sztywna.
    2 Na obudowie jest data produkcji kwiecień 2004 Czy jest możliwe żeby sprzęt tyle leżał w churtowni
    3 Jednym z pierwszych objawów kończenia się starej były najpierw problemy z czytaniem oryginalnych płyt audio , potem oryginalnych płyt z programami i grami Dlatego na pierwszy ogień poszły właśnie te wszystkie płyty z którymi miałem problemy. I o ile audio idą OK to z grami i programami jedne idą inne nie. Dioda na obudowie miga jakby laser miał problemy ze sciezkami . Płyty sa w stanie dobrym . Jesli sa problemy z płytami są to drobne ryski . Czy płyty są za szybko "kręcone" ? W info. o sprzęcie jest uwaga o dostosowywaniu się napędu do typu nośnika
    4 Czy te objawy moga świadczyc o tym że sprzet nie jest nowy Że był dosyc mocno ekspaloatowany lub uszkodzeniu uległa tacka i po naprawie opchnięto go dla mnie ?
    Bardzo prosze o pomoc!
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 13.Jan.2005 o 22:09 Powód: Poprawiono oznaczenie napędu.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

1. Sprawdziłem swojego LG oraz Litka - wszędzie lata tacka, ale mocniej w Litku.
    2. To jest możliwe. Tylko zastanawia mnie ta data...
    3. Mogłeś wgrać do starej nagrywarki najnowszy bios oraz przeczyścić optykę (soczewkę lasera) ręcznie. Napęd raczej powinien bez problemów łykać takie płytki. A czasami te płyty nie zawieraja zabezpieczenia?
    4. Tego nie da się ocenić po to co napisałeś. Weź przyjrzyj się dokładnie śrubką, które skręcają obudowę napędu, czy nie ma żadnych rys.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy Yami ma szanse

Domyślnie

Wielkie dzieki za odzew !
    Jeśli ktoś jeszcze miałby coś do powiedzenia czekam niecierpliwie. A zwłaszcz posiadacze Asus-ów odezwijcie się prosze !
    Co do płytek to są różne . Orygonalne i nie . Z oryginalnych problem mam ( a w zasadzie syn ) " Na kłopoty Pantera" reszty nie zdążyłem przetestowć
    Dziś juz jest późno ale jutro postaram sie wgrać nowy bios może to coś pomoże

Szeregowy Yami ma szanse

Domyślnie

Jeśli chodzi o Bios to w/g strony asusa nie mam tylko najnowszego
    1.Restrict max. writing speed for unbalanced CDR/CDRW disc.
    2.Improve CD-R/CD-RW disc writing quality
    Czy ktoś mógłby przetłumaczyć to na język tubylczy ?

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Mam te nagrywarke. Kupiona w maju 2004, daty produkcji nie znam a za duzo roboty ze by sprawdzic.

Powiem tak - tacka ma luz. Nie wiem czy duzy, bo jakos nie rzucilo mi sie to w oczy, ale jak teraz porownalem to troche wiekszy niz dvd toshiby. Wszystkie napedy maja wieksze lub mniejsze luzy w tackach, to tylko kwastia szyn prowadzacych i mechanizmow otwierania tacek. Tacka chodzi calkowicie bezglosnie, wiec domyslam sie ze jest dobrze.

Co do odczytow plyt, to z zadnymi nie mam problemow jak na razie. W testach odczytu osiaga 53x, chyba ze jakis zajechany badziew mu wrzuce, no ale to normalne. Tu na forum zamiescilem testy mojego asusa, w topicu 'mint', jak poszukasz to znajdziesz. Acha, badsectory na zabezpieczonych plytach pokonuje znacznie szybciej niz oslawione dvd Toshiby.

Biosa mialem fabrycznie 1.0, chodzilo wszystko oki, teraz zapodalem mu najnowszego 1.03 (chyba, nie pamietam) i tez jest oki, nawet nie zauwazylem zeby cos sie zmienilo. Biosy sa wszystkie dostepne wiec mozesz poprobowac wszystkich i zobaczyc na ktorym idzie mu najlepiej.

Co do tlumaczenia, to zastrzegam ze nie znam angielskiego, ale po mojemu to znaczy ze:
    1) Ogranicza max predkosc zapisu dla niewywazonych plytek cdr/cdrw
    2) Poprawia jakosc zapisu plyt cdr/cdrw

PS Ty te nagrywarke kupiles nową? Jest mozliwe ze lezala na magazynie, bo z poczatku jej cena byla znaczaco wyzsza od innych. Ja w maju dalem za nia 178zl (wersja box) a np liteony kosztowaly w tym czasie chyba ok 130zl.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Szeregowy Yami ma szanse

Domyślnie

Witam!
    Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi!
    Być może jestem trochę przewrażliwiony, ale pochodze z niewielkiego miasta gdzie jest tylko kilka sklepów z komputerami. Nie ma więc możliwości sprawdzić czegoś z napędów poza LG i LiteOnem. A sprzedaż sprowadza się do "my ci powiemy jakie to dobre, ty płać i nie zawracaj nam więcej głowy". Na całe szczęscie jest jeszcze internet , ciekawe fora a na nich pozytywnie zakręceni którzy poratują takich nieszczęśników jak ja.
    Co do ceny to zapłaciłem 115 pln i jest ona nowa a przynajmniej nie widać sladów użytkowania poza powyższymi jakie opisałem, jeśli to nie moje przewrażliwienie ( oby tak było ). Jest to wersja box. Mam w związku z tym pytanie :
    1 Czy do twojej były dołączone jakieś czyste płytki CD-R CD-RW ? Do poprzedniej mojej nagr. były dołaczone.
    2 Jaką masz wersje Nero ? JA mam 6.0.0.20
    3 Bios przy dacie produkcji kwiecień 2004 (data jest naklejon na wierzchu ) to 1.01 Następny jest właśnie 1.03 Na stronie Asusa brak 1.02 czy taki istnieje ?
    Pozdro Yami

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Zgadza sie, teraz wszystkie nagrywary kosztuja ok 100 lub troche wiecej zlotych, rozrzut cen jest maly. Ja swoja kupilem jak tylko ukazala sie wersja AS, wiec mam najwczesniejsza wersje.
    W pudelku w wersji box nie bylo plyt cdr ani cdrw, byly 2 ksiazeczki w wielu jezykach ale oczywiscie nie po polsku, nero express 6.0.0.20, plyta z softem na ktorej jest m.in. power dvd 5, kabel ATA, kabel audio, srubki, drut do recznego otwierania tacki. Wszystko nadal mam w pudelku, bo wlasciwie niczego nie potrzebowalem.
    Nero uzywam w pelnej wersji i najnowszej, tj 6.6.0.5.

Biosa 1.03 sciagnalem tu z labu - byl link nie tak dawno, chyba do supportu asusa. Nie sledzilem wydawania firmware ale wyglada na to ze wersji 1.02 nie bylo skoro tu nie ma: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1736
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Szeregowy Yami ma szanse

Domyślnie

Witam!
    Z tyłu na pudełku jest z djęcie z tymi wszystkimi szpargałami. Niestety w moim zestawie brak jest płyty z softem. Pewnie do niczego by mi sie to nie przydało ale takie braki strasznie mnie wkurzają.
    Jeszcze raz dzieki za pomoc ! Yami

Szeregowy kstoff ma szanse

Domyślnie

Mam kupioną w zeszłym tygodniu CRW5232AX V1.00.

Tacka rzeczywiście ma spory luz- większy od wszystkich innych jakie miałem okazję widzieć. Cóż, pewnie Asusy "tak mają..."

Nagrywa płyty na razie bez zastrzeżeń, ale za wcześnie jeszcze, żebym wyciągał wnioski.

Mam za to inny problem. Napęd rekalmowany jako cichy ("QuieTrack") jest w przybliżeniu równie głośny jak inne. Cięzko mi porównywać, ale jest na pewno zauważalnie głośniejszy przy odczycie ustawionym przezNero CD-Speed na 48x od nagrywarki Teaca 48x. Przy prędkości 32x jest zaś dokładnie tak samo głośny jak mój stary NEC ND-7700A. Dotyczy to również zapisu. Jednym słowem - żadna rewelacja...

Mam wobec tego pytanie: czy ktoś z forum miał okazję słyszeć napedy Asusa "QuieTrack" przy pracy? Zastanawiam się, czy może trafił mi się jakis felerny napęd, dużo głośniejszy od normalnych "QuieTracków"? (pzypomnę, że jeśli chodzi o odczyt i zapis to na razie wszystko jest OK)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)