+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Płyty czyszczące

Szeregowy marcinneo ma szanse

Question Płyty czyszczące

Witam wszystkich po raz pierwszy i pozdrawiam w new roku !
    mam pytanko - może się mylę ale nie znalazłem na ten temat info - jak czyścicie swoje nagrywarki DVD , jak często przy użytkowaniu typu 1-2 płytki nagrane dziennie plus normalne użytkowanie napędu - odtwarzanie płytek - czy płytki czyszczące EMTEC zapuszczone w napędzie faktycznie czyszczą czy lepiej to zrobić samemu ?

Pozdrawiam!

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Jesli chodzi o mnie to zawsze byłem przeciw stosowaniu takiego wynalazku do czyszczenia optyki. Dlaczego ?

Optyka napedow jest dosc delikatna struktura, dodatkowo soczewka pokryta jest jakas warstwa ktora ma polepszac wlasciwosci skupiajace ( tak przynajmniej bylo kiedys z tego co czytalem ). No i teraz dajmy na to ze traktujemy to wszystko płytka czysczaca ktora robiona jest jako universalna - element czyszczacy moze byc wykonany z roznych materiałów - i nie wiadomo jak mocno potraktuje optyke, nie wpomne juz o tym preparacie ktorym sie nasacza to cos co czysci optyke - nie wiadomo jakie skutki pozostawia, równie dobrze moze sie zmieszac z kurzem utworzyc na powierzchni soczewki delikatna warstwe pasty sciernej, lub porpstu pozostawic smugi ....

No i pozostaje jeszcze kwestia kurzu który znajduje sie w pozostałych miejscach napedu - nie tylko na soczewce. Tego płyta czyszczaca nie usunie - a przydałoby sie zeby to zrobila .

Ogolnie jesli juz musze ingerowac w naped i go czyscic to robie to recznie - bo spokojnie wyczyszcze sobie wnetrze urzadzenia a potem delikatnie sama soczewke.
    Pozatym u mnie pierwsze czyszczenie zawsze jakos wypada po gwarancji - no chyba ze sie mało uzywa napedu to moze i wczesniej ( wirujaca plyta w pewien sposob tez zapobiega gromadzeniu sie kurzu na optyce ).

Reasumujac - jezeli systematycznie uzywasz napedu, i nie widzisz zeby zaczynal miec jakies problemy z odczytem zapisem to nic nie kombuinuj z tego typu wynalazkami, jezeli juz musisz to zrob to recznie ... ale przy czestym uzywaniu napedu to chyba predzej padnie ze starosci niz z "brudu"

Nol
    Gość

Domyślnie

Ja również jakoś nigdy nie byłem przekonany do płyt czyszczących.

Generalnie drobnym kurzem na soczwce bym się nie przejmował. Co prawda nie zagłębiałem się drobiazgowo w ten temat, ale np. kurz zgromadzony na powierzchni płyty ma niewielki wpływ (praktycznie żaden) na odczyt. Dopiero większe zabrudzenia (odciski palców, plamy itd) powodują problemy. Podobnie będzie z soczewką - niewielki kurz zawsze będzie się na niej znajdował, jednak jest on tak drobny, że nie stanowi poważnej przeszkody na drodze optycznej lasera.

Domyślnie

Dzięki za info
    Generalnie myślę tak samo ale pewnego dnia zrobiłem coś takiego -
    wypaliła mi się płytka TDK DVD+ 4x z błędami rzędu PI ok.300 -350 PIF 0k 30 wszystko oczywiście max więc włożyłem płytkę czyszczącą EMTECA(nie ma żadnego płynu a na płytce jest 5 cz 6 "snopków" jakiegoś miękkiego włosia w różnych odległościach ) po ok 30min czyszczenia wsadziłem identyczną TDK DVD+ 4x nagrałem film i po sprawdzeniu miałem PI ok 20-50 a PIF 2 stąd było moje pytanie
    Natomiast w idealność czyszczenia takim sposobem też nie wierze bo w cd romie LG który nie czytał już prawie 50% płyt zapuszczona taka płyta nic nie zmieniła natomiast moja osobista ingerencja w ten napęd -czyszczenie ogólne +soczewki -dała mu "nowe" życie.

Pozdrawiam!

Szeregowy mikko ma szanse

Domyślnie czym czyscic nagryware DVD

czesc mam pytanko jakimi srodkami mozna wyczyscic optyke w nagrywarce bo slyszalem ze ludzie czyszcza spirytem ale z doswiadczenia wnioskuje ze to nie jest doby pomysl poniewaz spirytus jest za mocny i zdziera po czyszczeniu powloke tzn "antystatyczna" awiec czym (jakim srodkiem) mozna wyczyscic soczewke

Laser
    Gość

Domyślnie

Mowi sie ze dobre by były preparaty stosowane do szkieł okularow z naniesiona warstwa jakas tam, lub cos takiego co wykorzystuja speclaisci od aparatow przy czyszzeniu obiektywow/soczewek.

Napewno odpada salicylowy ( zostawia osad ), czy inne wynalazki.

Z tego co słyszalem dobry jest metanol ( tak to jest to od czego sie slepnie i nie tylko ) ale nie jestem w stanie tego potwierdzic

Nol
    Gość

Domyślnie

A ja polecam zwykły pędzelek modelarski

Szeregowy mikko ma szanse

Domyślnie

a co mi po tym pedzelku jak soczewka jest brudna. Trzeba ja czym przeczyscic ja osobiscie stosuje do czyszczenia soczewek CIF do okien ze srodkem antystatyucznym i alkoholem i jak narazie mi wszystko naprawde smiga nawet zwykle cd-romy

Nol
    Gość

Domyślnie

Pędzel wbrew pozorom dobrze działa. Dobrze wymiata kurz i nie rysuje powierzchni soczewki. O smugach też nie ma mowy.

Porucznik nimal zero jak zero Avatar nimal

Domyślnie

ja przecieram naroznikiem irchy (takiej od okularow) optyke
    kazdy ma swoj patent lepszy lub gorszy na rozne operacje
    np. do czyszczenia wnetrza kompa z kurzu uzywam pedzelka (takiego jak szkolny tylko troche lepszej jakosci) i chwale sobie o wile bardziej niz sprezone powietrze... zreszta od tego to juz wolalem odkuzacz, ktorym sobie zawsze pomagam...

Laser
    Gość

Domyślnie

A wlasnie jak juz jestesmy przy czyszczeniu plytek drukowanych ... macie jakis sprawdzony patent na oczyszczanie powierzchni kart rozszerzen, mobo, itp z nagromadzonego kurzu ?

Sciereczka sie nie da a pedzelka sie boje uzyc w obawie o to ze sie moze naelektryzowac i nieszczescie gotowe - sprezone powietrze w sumie tego do konca nie usunie.

Domyślnie

Witam
    Wiem że nie każdy ma takie możliwości ale ja czyszczę kompresorem z założonym filtrem (co by mi wilgoć czy kropelki wody nie wyszły razem z powietrzem ) duże ciśnienie czyści jak ta lala - robię tak od roku i wszystko oki warunek - niestety trzeba mieć dobry kompresor

Pozdrawiam

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

ja od zawsze czyszczę pędzelkiem do golenia i odkurzaczem - nic się nie elektryzuje.
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Szuwar36
    Gość

Domyślnie

czym czyscic kino domowe

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)