+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 25

Temat: nagrywarka QSI DVD -+ RW SDW 082

Szeregowy Robikon ma szanse

Domyślnie nagrywarka QSI DVD -+ RW SDW 082

Mam problem z ww. nagrywarką czy ktoś może mi pomóc w uaktualnieniu biosu ewentualnie sterowników

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Napęd ten nie wymaga żadnych dodatkowych sterowników, jest to dość nowa konstrukcja, więc nie ma też nowej wersji firmware'u.

W czym tkwi problem ?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy Robikon ma szanse

Domyślnie

Przedstawia się to tak: plytę DVD nagrywa okolo 45 do 60 minut przy pomocy nero 6 przy shrinku też czas jest dlugi, nagrywane plyty albo w ogole się do końca nie nagrywają albo wyskakuje bląd, z czytaniem jest podobnie, nagrane CD w innym napędzie nie widzi to co nagralo lub czyta i się zawiesza system.
    mam do czynienia z nagrywarką Lite-on w pracy i na niej wychodzi wszystko cacy, ten napęd ma czasami problem z czytaniem nośników np przy instalacji gier lub prog. Nagrywara zamontowana fabrycznie w laptopie Acer TravelMat, nie wiem gdzie leży przyczyna czy sprzęd do kitu czy też konflikt programowy. Dzięki za pomoc i cenne wskazówki,
    pozdr. Robert

Glaca
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Robikon
    Mam problem z ww. nagrywarką czy ktoś może mi pomóc w uaktualnieniu biosu ewentualnie sterowników
    Mam to samo, cholera mnie bierze - laptop za 5 tys i takie jazdy...

Szeregowy einstein_x ma szanse Avatar einstein_x

Domyślnie

moi drodzy panowie...
    ten sam problem...
    w niektórych miejscach w necie mozna wyszukać rady ... zmimany firmware'u
    my mamy LX34 ... a można wrzucić LX12 - ponoć pomaga ....
    ja dziś testuję to rozwiązanie
    jeszcze sie odezwe...
    ----------------------------------
    linki:
    http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=126489
    http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...light=sdw-082s
    ----------------------------------
    pozdrawiam
    Tomek

Glaca
    Gość

Domyślnie

Ja oddałem na gwarancji, wymienili mi od ręki, bo w serwisie podczas wypalania płyty się nero zawiesiło.
    Po wymianie śmieszna rzecz, napęd odczytał wszystkie płyty, które wypaliłem na tym pierwszym, ale.... jak nagrałem jedną płytkę DVD+R i przestało czytać tamte płyty

Ustaliłem, że nagrywarka ma problemy z odczytem nagranych przez siebie płyty Verbatim DVD+R.
    Czyta płyty nagrane w innych nagrywarkach, czyta też i zapisuje DVD-R Verbatima, DVD+R Philipsa.
    Wybredny sprzęcik, ale jednak działa.

Szeregowy Zoltar ma szanse

Domyślnie

Czekam z niecierpliwością na testy Einsteina.
    Ja zdecydowałem się na firmware LX43. Po wgraniu go odczuwam pewną poprawę ale jeszcze to nie jest to (niby odczytuje płytki, ale są widoczne kręgi) - testowałem tylko na DVD+RW, dziś planuję na DVD+R.
    Napisz jakie są efekty po wgraniu LX12.
    No właśnie, i jaki bios jest właściwszy do SDW-082...

POzdr, Zoltar

Szeregowy daredy ma szanse

Thumbs down

Witam! Faktycznie są problemy z nagrywaniem (ACER TravelMate 4052 Lmi) - z czego nie jestem zbyt zadowolony. Rozumiem, że sprzęt może nie jest najdroższy, ale to nie zmienia faktu, że powinien być w pełni funkcjonalny. Przetestowałem wiele płyt i najlepsze rezultaty uzyskałem na płytach TDK (DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW) z pozostałymi mam problemy - niestety nie pamiętam z którymi - po sprawdzeniu TDK, zrezygnowałem z eksperymentów (zbyt wiele to kosztuje - nawet przy tanich płytach).
    Pozdrawiam,
    Darek

Domyślnie no niestety

naprawdę już myślałem że będzie ok...
    1. żaden firmware dostępny z netu nie poprawił działalności nagrywarki na 100 % - zawsze jakiś problem sie ujawni...
    2. wymiana w serwisie nic nie zmieniła ... nowa jest tak amo wadliwa jak stara
    3. nie wiem jak u Was ale nagrywarka rysuje krązki na płytach - co w efekcie powoduje zniszczenie płyt (za jedną już zapłaciłem)
    4. czekam teraz na decyzje wymiany nagrywarki na inną ... innego producenta ...

Szeregowy daredy ma szanse

Domyślnie

Witam,
    u mnie nie rysuje płyt, więc problem chyba leży w samym sprzęcie.
    Pozdrawiam,
    daredy@poczta.onet.pl

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał einstein_x
    naprawdę już myślałem że będzie ok...
    1. żaden firmware dostępny z netu nie poprawił działalności nagrywarki na 100 % - zawsze jakiś problem sie ujawni...
    2. wymiana w serwisie nic nie zmieniła ... nowa jest tak amo wadliwa jak stara
    3. nie wiem jak u Was ale nagrywarka rysuje krązki na płytach - co w efekcie powoduje zniszczenie płyt (za jedną już zapłaciłem)
    4. czekam teraz na decyzje wymiany nagrywarki na inną ... innego producenta ...
    A możesz napisać, w której częście są te rysy?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Prawdopodobnie nie chodzi nie o rysowanie powierzchni nagrywanych płytek tylko o dziwną strukturę płyty po nagraniu (widac nagrane kręgi - nie jest to jednolite).
    U mnie po zmianie softu na LX43 jest lepiej - jednak nagrane płyty nie zawsze są łapane w odtwarzaczach stacjonarnych.
    Coż napęd jest kiepski, najlepiej oczywiście byłoby gdyby serwis wymieniał na inny model (innego producenta)

Domyślnie

"dziwną strukturę płyty po nagraniu" - to też lecz rysy były fizyczne
    zmarnowałem porzyczone U2 - koncert na DVD od znajomego i tak też go sobie kupiłem
    pojawiły się dwie rysy (okręgi 5 i 8 mm od miejsca przeznaczonego na dane) pozdrawiam

Domyślnie Wymiana

To rzeczywiście można się wkurzyć takimi rysami.
    Einstein_x! Mam pytanie: zabiegałeś w serwisie na wymianę napędu na zupełnie inny model (producenta) - czy coś z tego wyszło?

Pozdr

Szeregowy sirkowal ma szanse

Domyślnie

Używam ostatnio tego sprzętu (SDW 082 z biosem LX34). Dosyć wybredna konstrukcja. Nagrane płyty DVD jakoś działają. Problem jest z odczytem niektórych płyt nagranych w innych nagrywarkach. Zauważyłem, że przy zwiększaniu prędkości nagrywania DVD np. z 2x do 4x dane zapisywane są znacznie dalej od środka płyty - przynajmniej tak to wygląda. Czy zauważyliście coś podobnego? Wczesniej używałem nagrywarki liteon i przy kazdej prędkosci zapis rozpoczynał sie od początku płyty.

Domyślnie po reklamacji zapomniałem o problemie

witam
    ... zapomniałem o problemie ...
    po reklamacji dostałem tę samą nagrywarkę choć nieco inną...
    a mianowicie ... z zewnętrznej oceny już można stwierdzić róznicę. Nieco inaczej wygląda ...
    Po pierwszym użyciu samo zachowanie tacki (wysunięcie), klawisz(open) i szybkość odczytu płyty zrobiły na mnie wrażenie. JEST DUŻO LEPIEJ.
    od tego czasu nagrałem 26 DVD i całe mnóstwo CD .... wszystko jest ok
    pomimo że to ten sam sprzęt - niby - mam wrażenie że jest zupełnie inny ...
    polecam powtórne reklamacje przynoszą skutek
    pozdro
    tomek
    ps sirkowal>nie zauważam tego problemu - wszystko wyląda ok... a mam problem w firmie z liteon'em

say
    say jest nieaktywny
    Szeregowy say ma szanse

Exclamation czy ktos probowal firmware lx43?

witam wszystkich
    tez jestem nieszczesnym lub szczesnym posiadczem aceraTM 4050 z nagrywarka qsi sdw082
    pierwszy raz na tym forum
    chcialem zapytac czy ktos was probowal aktualizowac firmware lx43 tej nagrywarki ?
    i jakie byly skutki...
    tu z waszej rozmowy wnosze ze reinstalacja windy w laptopie wogole mija sie z celem?

no i na sam koniec
    niestety kupilem sprzet z drugiej reki i gwarancji nie posiadam
    takze jezeli nic nie wskuram programowo to bede musial wymienic naped
    czy ktos sie orientuje jaki pasuje poza oczywiscie qsi do tego modelu laptopa? (wiem ze to nie to forum z tym osttnim pyt-sorka) poniewaz ma on zaokraglony front
    dzieki serdeczne za wskazowki i pozdrawiam ekipe
    say

Domyślnie

Na pewno warto wgrać LX43.
    U mnie poprawa jest dość znaczna. Oczywiście DVD staram się nagrywać z prędkością 2,4x (+) i kupuję sprawdzone nośniki (TDK, Verbatim).
    Od upgrade'u padła mi tylko 1 płytka podczas nagrywania z powyzszymi założeniami.
    Co prawda czasem cięzko się napęd zbiera, no i przy większych prędkościach lubi pojawić się error, ale w jakimś tam stopniu napęd spłenia swoją funkcjonalność.

say
    say jest nieaktywny
    Szeregowy say ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Zoltar
    Na pewno warto wgrać LX43.
    U mnie poprawa jest dość znaczna. Oczywiście DVD staram się nagrywać z prędkością 2,4x (+) i kupuję sprawdzone nośniki (TDK, Verbatim).
    Od upgrade'u padła mi tylko 1 płytka podczas nagrywania z powyzszymi założeniami.
    Co prawda czasem cięzko się napęd zbiera, no i przy większych prędkościach lubi pojawić się error, ale w jakimś tam stopniu napęd spłenia swoją funkcjonalność.
    hey
    dzieki za odpowiedz
    jak juz sie zdecydowalem wgrac tego lx43 to wyskakuje mi blad ''error 911''
    masakra z tym acerem
    normalnie maskakra za 4500zl
    hehe

menell
    Gość

Domyślnie

Witajcie. Też używam tej nagrywarki i czytając opisy odnoszę wrażenie, że cała wina za mozolne nagrywanie nośników zrzucana jest niesłusznie na firmware. Tymczasem za opisane tu problemy bardziej mogą odpowiadać DMA i ASPI. U mnie po zainstalowaniu Windowsa też płytka DVD nagrywa się ok. 40min. Do czasu gdy nie nie zainstaluję odpowiednich sterowników do płyty (chipset VIA) oraz nie ustawię ASPI w Nero. Po tych prostych zabiegach płytki DVD x 4 nagrywają się ok 15 - 18 min. Dodam jeszcze, że nie robiłem zadnych aktualizacji firmwaru od nowości (laptopa mam od 1,5 roku). Pozdrawiam i mam nadzieję, że moje sugestie pomogą Wam rozwiązać problemy z nagrywaniem.
    Ostatnio edytowane przez menell ; 16.Sep.2006 o 15:48

say
    say jest nieaktywny
    Szeregowy say ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał menell
    Witajcie. Też używam tej nagrywarki i czytając opisy odnoszę wrażenie, że cała wina za mozolne nagrywanie nośników zrzucana jest niesłusznie na firmware. Tymczasem za opisane tu problemy bardziej mogą odpowiadać DMA i ASPI. U mnie po zainstalowaniu Windowsa też płytka DVD nagrywa się ok. 40min. Do czasu gdy nie nie zainstaluję odpowiednich sterowników do płyty (chipset VIA) oraz nie ustawię ASPI w Nero. Po tych prostych zabiegach płytki DVD x 4 nagrywają się ok 15 - 18 min. Dodam jeszcze, że nie robiłem zadnych aktualizacji firmwaru od nowości (laptopa mam od 1,5 roku). Pozdrawiam i mam nadzieję, że moje sugestie pomogą Wam rozwiązać problemy z nagrywaniem.
    zainstalowane mam sterowniki dostepne na stonie acera...czyli powinno byc ok
    a co do tych ustawien aspi-mozesz cos wiecej napisac? gdzie co i jak?
    dzieki

menell
    Gość

Domyślnie

Jeszcze kilka spostrzeżeń.
    1) Nieprawidłowe działanie DMA objawia się bardzo zmiennym poziomem napełnienia bufora podczas nagrywania. W Nero bardzo ładnie to widać. U mnie to mija dopiero po zainstalowaniu sterowników od płyty (chipset VIA), samo włączenie DMA w Menadzerze urządzeń nic nie daje.
    2) Co do ASPI jest to sterownik, który odpowiada za poprawną pracę i obsługę nagrywarek oraz czytników CD-ROM współpracujących z magistralą IDE. Program Nero instaluje własne ASPI o czym możemy przekonać się uruchamiając Nero InfoTool. Można też dokonać samodzielnej instalacji ASPI, która dokładnie opisana jest tu: http://www.agavk.p9.pl/strony/aspi.php. Warto poświęcić ASPI trochę uwagi bo przydaje się nie tylko podczas nagrywania ale też podczas kopiowania płyt.

say
    say jest nieaktywny
    Szeregowy say ma szanse

Domyślnie

czyli instalowales do swojego lapa(MAINBOARD) inne sterowniki niz te znajdujace sie na stronie producenta?

Cytat Napisał menell
    Jeszcze kilka spostrzeżeń.
    1) Nieprawidłowe działanie DMA objawia się bardzo zmiennym poziomem napełnienia bufora podczas nagrywania. W Nero bardzo ładnie to widać. U mnie to mija dopiero po zainstalowaniu sterowników od płyty (chipset VIA), samo włączenie DMA w Menadzerze urządzeń nic nie daje.
    2) Co do ASPI jest to sterownik, który odpowiada za poprawną pracę i obsługę nagrywarek oraz czytników CD-ROM współpracujących z magistralą IDE. Program Nero instaluje własne ASPI o czym możemy przekonać się uruchamiając Nero InfoTool. Można też dokonać samodzielnej instalacji ASPI, która dokładnie opisana jest tu: http://www.agavk.p9.pl/strony/aspi.php. Warto poświęcić ASPI trochę uwagi bo przydaje się nie tylko podczas nagrywania ale też podczas kopiowania płyt.

Szeregowy Magpaw ma szanse

Domyślnie

Panowie już to przerobiłem i polecam to rozwiązanie zakończone pełnym sukcesem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...679&highlight=

Szeregowy mr_andre ma szanse

Domyślnie

Witam, od niedawna stałem się posiadaczem tej nagrywarki z frimwareHILIPS-SDVD8431-LJ41, nagrywała płyty dvd w ciągu 20-30 min co wydało mi się bardzo długo. Wgrałem nowy frimware: PHILIPS-SDVD8431-LX51 i pierwsza płyta jaką nagrałem miała takie krążki, czyli część płyty wyglądała na zapisaną a część nie i tak na przemian. Później spróbowałem wgrać zpowrotem frimware PHILIPS-SDVD8431-LJ41, po tej operacji już nagrywarka nie chce nagrywać ani cd ani dvd, dodam że z odczytem płyt nie ma problemu. W nero pokazuje ze nagrywa, operacja jest zakończona sukcesem ale na płytach nic nie jest nagrane.

Próbowałem wgrywać pokolei frimware: LJ41, LX43, LX44, LX48 no i LX51, zaawsze jest tak samo czyli nie nagrywa nic na płycie.

Chyba teraz cos jeszcze mi nie poszło bo teraz w systemie pokazuje mi ze ta nagrywarka to: NU DVD+-RW SDW-082. Gdy chcę wgrac frimware to wykakuje mi komunikat: "FW does not match with device!"

Proszę o pomoc.
    Ostatnio edytowane przez mr_andre ; 01.Dec.2006 o 00:06

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)