Witam!
To mój pierwszy wątek na tym forum.Jestem początkujący w świecie napędów optycznych i ich nośników.
Moja nagrywarka to LDW-851S z nie zmienionym od nowości firmware-em GSOF (kupiłem ją pół roku temu).Nie miałem z nią do tej pory większych problemów,gdyż zapisywałem raczej tylko CD.Ostatnio zauważyłem,że przy zapisie danych na płycie DVD-R Hawk występuje błąd w weryfikacji przy końcu.Nie przyszło mi do głowy,że może to być związane z nagrywarką,bo te płytki były z Tesco (czyli materiał nie najlepszej jakości).Zwątpiłem kiedy kupiłem płyty firmowane przez sklep komputerowy VOBIS (mówie o DVD-R).Sytuacja jest podobna-błąd w weryfikacji przy końcu.Dodam jeszcze,że wcześniej na 2 płytkach (DVD-R i DVD+R) firmy Verbatim wszystko sie wypaliło ok.Do tej pory do zapisu danych używałem Nero 6.6.0.1.Teraz szukając przyczyny zaktualizowałem Nero do wersji 6.6.0.8,przeinstalowałem kanał IDE,na którym jest podłączona nagrywarka i zainstalowałem sterowniki ASPI.Po tych zmianach nie sprawdzałem czy już jest wszystko ok.
Jeżeli to by było w czymś pomocne,to zapisałem sobie raport z Nero (błąd weryfikacji dla Hawk i Vobis) i mogę go tu dopisać.
Jeżeli wiecie w czym rzecz i/lub mieliście podobne problemy pomóżcie mi.Nie chciałbym oddawać jej do serwisu,bo (wiadomo) zostane bez niczego.
Dzięki z góry.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem