+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem:LDW-851S GSOF i płyty VOBIS

Viking_3537
    Gość

Question Problem:LDW-851S GSOF i płyty VOBIS

Witam!
    To mój pierwszy wątek na tym forum.Jestem początkujący w świecie napędów optycznych i ich nośników .
    Moja nagrywarka to LDW-851S z nie zmienionym od nowości firmware-em GSOF (kupiłem ją pół roku temu).Nie miałem z nią do tej pory większych problemów,gdyż zapisywałem raczej tylko CD.Ostatnio zauważyłem,że przy zapisie danych na płycie DVD-R Hawk występuje błąd w weryfikacji przy końcu.Nie przyszło mi do głowy,że może to być związane z nagrywarką,bo te płytki były z Tesco (czyli materiał nie najlepszej jakości).Zwątpiłem kiedy kupiłem płyty firmowane przez sklep komputerowy VOBIS (mówie o DVD-R).Sytuacja jest podobna-błąd w weryfikacji przy końcu.Dodam jeszcze,że wcześniej na 2 płytkach (DVD-R i DVD+R) firmy Verbatim wszystko sie wypaliło ok.Do tej pory do zapisu danych używałem Nero 6.6.0.1.Teraz szukając przyczyny zaktualizowałem Nero do wersji 6.6.0.8,przeinstalowałem kanał IDE,na którym jest podłączona nagrywarka i zainstalowałem sterowniki ASPI.Po tych zmianach nie sprawdzałem czy już jest wszystko ok.
    Jeżeli to by było w czymś pomocne,to zapisałem sobie raport z Nero (błąd weryfikacji dla Hawk i Vobis) i mogę go tu dopisać.
    Jeżeli wiecie w czym rzecz i/lub mieliście podobne problemy pomóżcie mi.Nie chciałbym oddawać jej do serwisu,bo (wiadomo) zostane bez niczego.
    Dzięki z góry.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

1. Zaktualizuj bios do najnowszej wersji (kiedy miałem LDW 851s różnica jakości zapisu płyt pomiedzy GSOF, a np. GSOK była kolosalna).

2. Do LiteOnów (do każdego modelu), jak chcesz mieć dobrze nagrane płytki używaj wyłącznie TDK i Verbatim DVD+R, a w przypadku filmów nie przekraczaj prędkości nagrywania x 4 (wtedy film będzie chodził na większości stacjonarek bez ścinek).

3. Nigdy nie używaj do Litka badziewnych płyt, zwłaszcza Hawk, Mediastore i Vobis. Stracisz czas i pieniądze, a napęd dostanie podczas odczytu i zapisu nieźle w skórę.

4. Nie licz raczej na to, że na Litku dobrze nagrasz inne płyty niż TDK i Verbatim, chociaż nie ma reguły.

Jak to nie pomoże napisz. Będę myślał.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 25.Feb.2005 o 18:13

Viking_3537
    Gość

Domyślnie

1.Zaktualizowałem firmware do GSOP
    2.Zainstalowałem sterowniki ASPI
    3.Zaktualizowałem Nero do 6.6.0.8
    4.Wypaliłem na próbę płytkę Vobis DVD-R (dane) - jak narazie się udało
    Czy jest coś,co mogłem pominąć,a co jest potrzebne do wypalania płyt ?

Viking_3537
    Gość

Domyślnie

Cały czas wypalam płytki i jak narazie [B]nie było[I] ani jednego błędu w weryfikacji.Jednym słowem jest super.Z początku zauważyłem dziwne jakby zgrzytanie po włożeniu zapisanej płyty (zaraz po aktualizacji firmware-u),ale już tego nie ma.Podobno to normalne.

Domyślnie

Jak wszystko chodzi dobrze to nie ma się, co martwić. Ustawienia masz dobre. Jedyne, co możesz zrobic to poeksperymentować z innymi programami do nagrywania, ewentaulnie odpalić test w KProbe i zobaczyć ilość błędów na płycie i różnice pomiędzy markową, a tą z Vobisa.
    Jezeli jednak Nero Ci wystarcza to nie ma co kombinować.
    Pozdr.

Viking_3537
    Gość

Domyślnie

Niestety okazało się,że wczoraj po napisaniu odpowiedzi już nie mogłem nagrać kolejnej płytki (ani Vobis ani Verbatim).Nie ma błędów w weryfilacji,ale po wypaleniu nie widać ani jednego pliku na płycie,a w Nero są wszystkie widoczne z ikonkami z czerwonym "X".Raz nagrała się płyta dvd+rw firmy Verbatim,ale nie mogłem jej później skopiować bo znowu pliki nie były widoczne.To chyba jakaś odmiana złośliwości rzeczy martwych,powoli opadam z sił.W sklepie nagrywarka działała ok (przed wymianą firmwaru). ... Pozdrawiam

Domyślnie

Sprawdż jeszcze DMA i jeżeli masz zainstalowany antywir, który chodzi w trayu, wyłącz go w trakcie nagrywania. Coś musisz mieć z kompem, albo z z systemem.
    Jak to nie pomoże, proponuję dla pewności sprawdzić jeszcze nagrywarkę na innym kompie i w razie czego serwis. Jak uznają, że padła dostaniesz nową 16x.
    Pozdr .

Viking_3537
    Gość

Domyślnie

UDMA tryb 2 włączone,brak antywirusa i nic

Domyślnie

Jak masz cierpliowść zrób reinstalkę systemu i sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Jeżeli problemy nie znikną oddaj do serwisu.
    Pozdr.

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

a jak śmigasz po necie to zainstaluj antywira i zasłoń się jakąś ścianką ogniową (tylko nie z sp2 jak masz xp )
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia