+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Nie wykrywa mi DVD w windowsie...

Szeregowy KoOgeS ma szanse

Domyślnie Nie wykrywa mi DVD w windowsie...

Witam!

Tak jak napisalem w temacie, nie wykrywa mi DVD w windowsie (XP). Posiadam w kompie dwa napedy: nagrywarke CD-RW firmy LG i DVD, rowniez marki LG. Nagrywarka jest podpieta jako primary master a DVD jako secondary master. W biosie wykrywa mi obydwa napedy i wszystko jest OK. Diody sie swieca, zasilanie dziala. Problem pojawia sie dopiero w windzie... Z nagrywarka jest wszystko dobrze jednakze nie wykrywa mi DVD (nie ma nawet ikony napedu...).

Slyszalem, ze moze to byc spowodowane przez jakiegos wirusa lecz gdy robilem skany systemu, to nie mialem wirow...

Jesli ktos wie w czym lezy problem, prosze o pomoc. Chcialbym moc ogladac filmy na DVD a tu kicha...

Pozdrawiam

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

a w menadżer urządzeń też nie widzi?
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Domyślnie

Tak, w menedzerze urzadzen jest widoczny tylko, ze jest przekreslone czerwonym krzyzykiem (czyli niby jest wylaczone). Proba wlaczenia DVD spelza na niczym...

Domyślnie

wcześniej było dobrze czy to nowy sprzęt? (fundamentalne pytanie o zworkę)

Domyślnie

Wczesniej bylo wszystko dobrze. Po prostu pewnego razu przy wlaczaniu kompa nie wykrylo mi DVD i tak juz jest do teraz...
    Ostatnio edytowane przez KoOgeS ; 25.Feb.2005 o 17:04

Domyślnie

no to pozostaje ten napęd sprawdzić pod innym kompem tak na początek.

Szeregowy adaskok3 ma szanse

Domyślnie

mam identyczny problem z nagrywarą dvd.
    Próbowałem wszystkich mi znanych środków....i nic
    pod innym kompem normalnie lata
    może faktycznie to wina jakiegoś wira?
    licze na waszą pomoc

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domyślnie

odlacz ten naped DVD i podacz pod master a ten co pod master na slave (tylko pamietaj o zmianie zworek)

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Sprawdź też taśmy pod które podpięte są napędy. Wielokrotnie zdarza się, że to ich sprawka.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał KoOgeS
    Wczesniej bylo wszystko dobrze. Po prostu pewnego razu przy wlaczaniu kompa nie wykrylo mi DVD i tak juz jest do teraz...
    może stery się powaliły , wypróbuj norton utilitis , jak nie masz to wyczyść rejestry easy cleanerem , jak nie masz to zrób reinstalkę sterów płyty głównej , jak nie pomoże to reinstal windy , jak to za mało > format c: enter

Szeregowy Tomazoo ma szanse

Domyślnie Nie wykrywa napedu CD/DVD!

Witam...

Mam mały problem, (mały teraz to on jest duży) Wczoraj kupiłem CD\DVD .. i zasąpiłem nim zwykłego Cd-Roma... No ale okazuje się, iż w ogóle Windows go nie wykrywa .. po tym zaniosłem naped o serwisu tam gdzie go kupiłem, no i gościu sprawdził i działa tam...

Robiłem już wszystko .. Napęd jest podłączony do jednej taśmy, zworke przepinałem na wszystkie sposoby i to nic nie dało, usunąłem z edytora rejestru zbędne pliki ,,upper" oraz ,,lower" ale to również nic nie daje.. Menadżer urządzeń nic nie ukazuje , nawet nie ma zakładnki CD/DVD. A po przez skanowanie nie znajduje go. Sposob ,,dodaj nowy sprzęt" na siłe też nie poradził sobie z tym problemem. Dioda się świeci gdy si system ładuje niby pracuje... bios tak że go nie wykrywa, al gdy sie uruchami systm to pisze tam nazwa napedu . Sterowniki wszystkie są zainstalowane do napedu jak i do płyty głównej.

u kumpla sprawdzałem śmiga normalnie... u mnie inne napedy też działają, nawet taśme nową kupiłem bo myślałem że starą mam uszkodzaną...

Macie jakieś pomysły może ? słyszałem coś o jakimś uplaud biosa (sorry jak źle napisałem) ale nie potrafie tego zrobić, nigdy tego nie robiłm i nie wiem na czym to polega ..

Proszę o pomoc, co mogę zrobić ?

Pozdrawiam Tomazoo.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Podaj bliższe dane o sprzęcie.
    Pierwsza porada przepnij napęd na osobną taśmę.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

A przed usunięciem starego napędu, usunąłeś odpowiednie urządzenie z menadżera zadań?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia