+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kompresja a jakość obrazu

Szeregowy Phoe ma szanse Avatar Phoe

Question Kompresja a jakość obrazu

Mam zamiar przegrać kilka oryginalnych filmów za pomocą dvd shrink. Nigdy nie przegrywałam płyt dvd i zastanawia mnie jakość jaką otrzymam jeśli skompresuję film aby zmieścił się na płycie 4.7 GB. Płyty mają być odtwarzane głównie na dvd stacjonarnym. Jest jakaś znacząca różnica między filmem skompresowanym a nieskompresowanym? Co lepsze? No i gdzie można kupić płyty o tak dużej pojemności jaką byłoby około 8 GB? Szukałam w sklepie - nie ma; w Internecie - też nie ma.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Co do płyt spróbuj w tym sklepie:

www.arcomp.com.pl

Co do jakości filmu to zależy od objętości oryginału. Im większa objętość, tym większa kompresja i gorsza jakość.
    Jezeli koniecznie chcesz miec dobrą jakość proponuję użycie programów DVD2R i CCE (ale dekodowanie może potrwać wiele godzin, w zależności od tego na ile przebiegów ustawisz i jakiego masz kompa). Link poniżej:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=20630

Pozdr.

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

Cytat Napisał Phoe
    Mam zamiar przegrać kilka oryginalnych filmów za pomocą dvd shrink. Nigdy nie przegrywałam płyt dvd i zastanawia mnie jakość jaką otrzymam jeśli skompresuję film aby zmieścił się na płycie 4.7 GB. Płyty mają być odtwarzane głównie na dvd stacjonarnym. Jest jakaś znacząca różnica między filmem skompresowanym a nieskompresowanym? Co lepsze? No i gdzie można kupić płyty o tak dużej pojemności jaką byłoby około 8 GB? Szukałam w sklepie - nie ma; w Internecie - też nie ma.
    Oj coś kiepsko Szukałeś.

Na początek Shrink to dobry pomysł, przy dużych filmach (dodatki) zastosować Re-author i zostawić sam film wywalając zbędne audio, trzeba tylko ustawić tak:
    Załączone obrazki Załączone obrazki Kompresja a jakość obrazu-ustawienie-w-shrinku.png  
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Szeregowy Phoe ma szanse Avatar Phoe

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi W rezultacie wgrałam jednak na 4.7, a że dopiero w tym temacie jestem nowa, to kupiłam różne płyty dvd-r, aby sprawdzić która firma będzie lepsza. W rezultacie odtwarza mi się na stacjonarnym tylko jednak płyta (imation), a reszta albo się zacina co chwilę, albo nie odtwarza w ogóle. Ponadto było i tak, że nawet nagrać mi się nie chciało. Ach, trzeba było zajrzeć do chipa...

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Nie napisalas jakie inne nosniki nabylas - mozliwe ze wspomniany Imation był najlepszy z najgorszych, ale nie jest to regula. Sprawa ze stacjonarnymi odtwarzaczami to istna loteria - dlatego tak wazne jest wytestowanie roznych nosnikow, duzo tez zalezy od techniki nagrania płyty i jakosci samego zapisu, chodzi tu głownie o zmiane booktype'u na dvd-rom ( takie małe oszustwo ale skuteczne ), pomocne moze sie okazac takze updatowanie firmware'u ( biosu, oprogramowania wewnetrznego ) samego odtwarzacza.... to taki mały offtopic

Szeregowy Mihauek ma szanse

Domyślnie

A jaką jakość % byście proponowali w dvd shrinku Jakie jest akceptowalne minimum 60%, 65% Bo nie wiem, czy warto zostawiać język angielksi kosztem ok. 5 % jakości filmu. Przykładowo 65% z ang lub 70% bez ang.
    Ostatnio edytowane przez Mihauek ; 13.Aug.2006 o 12:17

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Poniżej 80 % widać już pogorszenie jakości.

Szeregowy godless ma szanse

Domyślnie

Jeśli chodzi o ustawienia kompresji, to kiedyś na jakimś mądrym forum znalazłem takie parametry dla adaptive error compensation:
    90 - 99.9% - Max Sharp
    80 - 90% - Default Sharp
    65 - 80% - Smooth
    <65% - Max Smooth

Zrobiłem kilka filmów testowo na 65 - 80% - Smooth i wyszły całkiem nieźle jak na transkodowane.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)