+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: pytanko o nec-a

Szeregowy k4nio ma szanse

Domyślnie pytanko o nec-a

Może i mnie zjedziecie bo powiecie, że to już o tym tyle było postów i że jestem gamoniem bo się nie znam ect...Ale i tak warto się zapytac: Mam zamiar kupić nagrywarke dvd NEC ND 3520A lub jakąś inną, ale chyba ta jest jedną z lepszych w cenie 219 zł.Moje pytanie jest następujące:
    1.Czy ogólnie warto kupić to nagrywarke, czy już komuś podała ( ewentualnie jak jest z gwarancją)
    2.Czy będę zmuszony oprócz podłączenia jej do kompa do przeinstalowania biosu lub coś takiego.Bo widziałem, że ktoś coś już o tym pisał.Ogólnie co będę musiał zrobić aby ona działała i wypalała dvd.Martwie się, że jak ją kupię to nie będę potrafił tego wszystkiego zrobić ( chodzi mi o wszelkiego rodzaju konfiguracje systemu etc.Bo zainstalować sterowniki to potrafie ale to chyba nie wystarczy.)

Z góry dzięki za pomoć i prosze nie odsyłajcie mnie do topików a których było coś o tym bo chciał bym aby wszystkie informacje znalazły się właśnie tu.

P.s wiem, że wychodze na gamonia ale jakoś nie jestem dobry w kompach...
    Aha i nie piszcie abym po kolege, który się zan poszedł i aby on mi podłączył tą nagrywarke...hehe musze sie przełamać i sam coś wkocu zrobić...

Domyślnie

ej dlaczeo nikt nic nie pisze...

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Ad1 ) - Mysle ze ogolnie warto ( konkretnie tez - NEC to dobry sprzet ), jesli chodzi o awaryjnosc, to jest kwestia wzgledna, nikt Ci nie powie jak jest z awariami bo to zbyt młody sprzet, jesli ma pasc to padnie - jesli nie to padnie jak ja zajezdzisz lub ze starosci

ad2 ) - wyciagasz sprzet montujesz podlaczasz, instalujesz oprogramowanie do nagrywania ripowania odtwarzania ( czy co tam bedziesz uwazal ) i uzywasz , jesli ktos pisal o zmianie biosu to chodziło mu o wgranie nowszej wersji biosu do napedu celem poprawnienia kompatybilnosci z coraz to nowymi nosnikami ( i juz istniejacymi ) badz usuniecia jakis bledow ( tym sie narazie nie przejmuj - zawsze to mozesz zrobic ).

Skoro mówisz ze dopiero zaczynasz przygode z PC to moze pare rad na dobry poczatek - zebys sie tak szybko nie zraził czy tez stwierdził ze kupiles bubel.

Na poczatek kup sobie płyty wysokiej jakosci TDK, Verbatim ...( pózniej tez Ci radze ich uzywac - mniej ryzyka ze dane nagle stana sie nieczytelne ), kup sobie plyty RW zeby pocwiczyc nagrywanie i obsługe oprogramowania ( jak cos nie wyjdzie to kasujesz i znowu ), nic na sile - jesli cos nie dziala to PYTAJ, nikt nie jest alfa i omega zeby wszystko wiedziec od razu - kazdy z Nas sie wszystkiego uczył od podstaw i zadawał takie same pytania jak Ty teraz ( wierz mi ze nie sa głupie ), staraj sie zainstalowac najnowsze dostepne wersje oprogramowania - zeby nie było problemów z kompatybilnoscia z Twoim napedem, przed zaczeciem wypalania zdefragmentuj dysk, postaraj sie zwolnic troche pamieci operacyjnej jesli masz jej mało ( wszelkie antyvirusy i inne cuda dobrze by było okielznac ), naped polaczysz bez problemu - teoretycznie nie da sie tego podlaczyc inaczej - tutaj jeszcze raz zasada nic na sile ...

I to na wstep by było tyle - zycze powodzenia

Domyślnie

No i to jest jakaś konkretna odpowiedz od szanownego Lasera...Wielkie dzięki
    P.s. gdzieś tam słyszałem, że nie powinno się podłączać nagrywarki pod tą samą taśmę co dysk...lub cos w tym stylu ?

Laser
    Gość

Domyślnie

Rozne sa szkoły - ale lepiej optyke trzymac razem z optyka ( najlepiej zeby wszystko mialo swoja tasme lub jesli to nie mozliwe dyski razem z dyskami a napedy optyczne z napedami )

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)