+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jak wgrać nowy soft do napędu?

Szeregowy slayer ma szanse Avatar slayer

Question Jak wgrać nowy soft do napędu?

Witam
    wiele osób, zwłaszcza mających niewielką wiedzę o napędach chciało by dokonać upgrade napędu we własnym kompie, ale jest obawa że mogą to zrobić niewłaściwie i tym samym "ukatrupić" napęd.
    Czy wystarczy tylko ściągnąć odpowiedni soft i odpalić go jak zwykłą aplikację i wciskać OK... Czy aby wgrać taki soft potrzebna jest jeszcze jakaś aplikacja
    Czy każdy napęd (DVD, DVD-RW, CD-RW itp.) ma podobna procedurę?
    Dlatego prosiłbym osoby dla których to tzw. "bułka z masłem"
    aby podzieliły się swoją wiedzą i napisały krok po kroku ja to zrobić.
    Dokładnie chodzi mi o napędy Nec-a DVD-RW 3520 i Pioneer DVD 120
    Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny

pzdr

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Teoretycznie cala wiedza zawarta w pliku readme ( zazwyczaj zalaczana do biosu ) powinna wystarczyc aby bezpiecznie i skutecznie dokonac procedury uaktualnienia.

Podstawy jednak sa zawsze te same - przede wszystkim musimy byc pewni ze sciagnelismy odpowiedni bios dla naszego napedu, to juz jest czesc sukcesu, natepnie dobrze by było zaopatrzyc sie w dodatkowe zrodlo zasilania ( czytaj UPS ), lub przynajmniej upewnic sie ze ktos nam nie grzebie przy bezpiecznikach (* ... ale i tak jak ma cos pójsc zle to tak sie stanie ), warto takze przygotowac sam komputer, powylaczac antyvirusy, inne cuda, najlepiej jest zrobic restart przed sama procedura - tak aby miec jakotaka pewnosc ze nagle cos nam nie spowoduje zwiechy ( ale i tak patrz * ), powinnismy sie upewnic czy w napedzie NIE ma jakiejs płyty - jesli jest to trzeba ja usunąc. Profilaktycznie dobrze by bylo podlaczyc naped do kontrolera obslugowanego przez mostek plyty - tak zeby uniknac jakis niespodzianek.

Producent napedu/biosu moze miec takze inne zastrzezenia ( np podlaczenie napedu na okreslony kanał kontrolera ) wiec zawsze przed przystapieniem do takiego typu operacji TRZEBA zapoznac sie z zawartoscia pliku readme.

Jesli chodzi o procedure i aplikacje do updatowania firmware;u - zazwyczaj sam producent razem z biosem dostarcza nam prosty programik do upgrade;u, wiec z tym problemu nie ma ( jesli go nie ma w sciagnietym archiwum, lub sam sciagniety plik nie jest instalatorem i biosem w jednym to trzeba poszukac na stronie producenta odpowiednego narzedzia ) - ogolnie te programy roznia sie od siebie ( mimo ze zasada dzialania i cel taki sam ), ale zazwyczaj ich obsluga jest intuicyjna.

Jako ze posiadam dwa napedy ASUSA ( sa to tak naprawde Pioneery ), wiec moge Ci w skrocie pokazac czego mozesz sie spodziewac po odpaleniu flashera ( jest on taki sam dla jednego i drugiego producenta )

Sciagasz odpowiedni plik z biosem i sam flasher ( asus daje od razu paczuszke ), odpalasz flasher - pojawi sie okienko dosowe ( screen 1 ) i okienko z informacja ze znaleziono 1 naped ktory nadaje sie do flashowania - teoretycznie mozna tu nacisnac Tak, ale ja wole miec kontrole ( wzgledna ) nad tym co sie bedzie działo - tak wiec klikamy NIE, i widzimy drugie okno ( screen 2 ) i tu juz mamy konkrety - widze ze flash bedzie dotyczył napedu ktory chce updatowac - klikamy TAK, teraz nastepuje doscyc długa chwila grozy ( mimo ze to około 20sec ) to wydaje sie byc to wiecznoscia - nic sie wtedy na ekranie nie dzieje - lecz po wspomnianym czasie pojawia sie na ekranie podsumowanie i komunikat o tym jaka jest aktualna wersja biosu ( zalecam podczas samego flashowania spokój - zadnych naglych dzialan czy RESETOW !, czekajmy az flasher skonczy.

Jesli chodzi o naped NECa, konkretnej procedury Ci nie opisze bo takowego nie posiadam - jednak podstawy sa te same.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jak wgrać nowy soft do napędu?-capture1.png   Jak wgrać nowy soft do napędu?-capture2.png  

Thumbs up

Laser>
    Wielkie dzięki

Mam nadzieję że tego typu informacje pomogą wielu takim osobom, jak ja które właśnie słabo, albo wogóle się nie oriętują w tej materii (chodzi o Bios-y). Ponieważ zmiana softu w napędzie jak wynika z wypowiedzi Laser-a to nie byle instalka programu lub sterowników, który można instalować kilka razy gdy coś nie działa.
    Tu musi się udać, bo inaczej i czeka nas zakup kolejnego napędu, po czym stary ląduje np. na allegro z opisem typu "z zewnątrz jak nowy, ale niewiem dlaczego nie działa... szuflada się nie wysuwa " itp.
    Także zapraszam wszystkich do wypowiedzi tego typu, oraz opisy...
    "Do It Yourself"

jeszcze raz dziękuję i pzdr

Laser
    Gość

Domyślnie

Nie no - to tak strasznie nie mialo wygladac ( na pocieszenie dodam ze niektore ale zaznaczam NIEKTORE napedy daje sie odratowac - ale to radze potraktowac jako ciekawostke i nie kierowac sie tym ze moze moj naped jest na tej liscie, bo sie mozemy mocno przejechac )

Jak sie robi to co sie robi z głowa to istnieje duze prawdopodobienstwo ze to co sie robi sie uda

Pozdrawiam

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

Jak sie robi to co sie robi z głowa to istnieje duze prawdopodobienstwo ze to co sie robi sie uda
    oczywiście gdy elektrownia nie postanowi inaczej (wiem, wiem UPS )
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Laser
    Gość

Domyślnie

Hehe, ups fajna sprawa - nie tylko jesli chodzi o sprawy typu upg biosu, ale jak ktos mieszka w okolicy gdzie panowie elektrycy nie bardzo potrafia polatac siec to takie urzadzonko sie przydaje, ja naprzyklad zainwestowalem w UPS dlatego ze pewnego pieknego lata mialem dziwne jednosekundowe przerwy w doplywie zyciodajnego napiecia - poprostu mrugniecie, ale to wystarczylo zeby komp sie wylaczyczyl ( wiadomo proste radio gralo - na kondziorach chwile wytrzyma ale komp juz nie bardzo ), ogolnie sprzet sie przydaje nadal, super efekt gdy siedzi sie po ciemku i nagle stwierdza ze naokoło zapadla jescze wieksza ciemnosc ( a ksiezyc za chmurami ) i jedynym zrodlem swiatla jest Twoj monitor ( ehh 10 minut wolnosci )

PS: Znalazlem tez jeszcze jedno zastosowanie UPS'a, mianowicie swojego czasu mamuska mnie straszyla ze bedzie wyciagac bezpieczniki jak nie bede słuchał zeby wylaczyc maszyne ( hehe ) pech chcial ze pare dni potem kupilem UPS, musiala wtedy zmienic argumenty ( ahh te ups'y tak piekielnie piszcza gdy zasilanie w sieci padnie D )

To tak na marginesie jesli chodzi o UPS. Slayer wybacz za mały offtopic

Domyślnie

a ten UPS pewnie dlatego tak piszczy żeby było wiadomo ile czasu mamy do zamknięcia wszystkich aplikacji , a tak swoją drogą przez ile czasu może takie zasilanie awaryjne wytrzymać zanim padnie z braku prądu.

Szeregowy Janos ma szanse

Domyślnie

Witam a co mi doradzisz odnośnie DVDRW 2S81?
    Pozdrawiam

Laser
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slayer
    a ten UPS pewnie dlatego tak piszczy żeby było wiadomo ile czasu mamy do zamknięcia wszystkich aplikacji , a tak swoją drogą przez ile czasu może takie zasilanie awaryjne wytrzymać zanim padnie z braku prądu.
    To wszystko jest uzaleznione od tego jaki masz ups i jak mocno go obciazysz - orientacyjny kalkulator mozna znalesc na stronach APC, jednak jest on mocno orietacyjny. Ogolnie zasada prosta im mocniejszy ups tym dłuzej i im mniejsze obciazenie tym dluzej ... konkretnie nie da sie ocenic.

@Janos - Twoj naped to urzadzenie oparte o konstrukcje LiteOn'a wiec proces update;u biosu jest bardzo analogiczny - pobierasz odpowiedni plik z tej strony http://www.hivision.pl/download.php rozpakowujesz zawartosc pobranego archiwum i poprostu uruchamiasz wypakowany plik - na poczatku zobaczysz okno jak w zalaczniku i klikasz TAK ( uprzednio radze sprawdzic dwa razy ze pobrales odpowiedni bios i zastosowales sie do wypisanych polecen - zarowno tych o ktorych informuje Cie okno flashera ale rowniez tych o ktorych wyzej napisalem ... )
    Załączone obrazki Załączone obrazki Jak wgrać nowy soft do napędu?-capture.png  

Szeregowy Janos ma szanse

Domyślnie Wielkie dzięki dla Lasera

Wszystko OK .Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)