+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Długie nagrywanie DVD

Szeregowy kojot ma szanse

Domyślnie Długie nagrywanie DVD

Mam Nero 6.3.1.11 i nagrywarke LITE-ON DVDRW SOHW-1653S
    Chciałem nagrać film na DVD.
    Kupiłem płytke DVD+R z max. prędkością 8x.
    Ustawiłem wszystko i włączyłem prędkość MAX
    Płyta nagrywała się ponad 10 godzin. Czy to nie za długo?
    Po kilku dniach nagrałem kolejny film na DVD na taką samą płytę, ale sam ustaliłem prędkość nagrywania na 8X.
    Było to samo.
    Zauważyłem, że mój procesor (Celeron 800 Mhz, mam 512 RAM-u) jest wykorzystywany wtedy w 100%, więc za drugim razem wyłączyłem wszystkie aplikacje, te z autostartu też.
    Czy to normalne, żeby się tak długo nagrywało jak nie wykorzystuje nawet 3GB płyty?
    Oczywiście CD nagrywają mi się normalnie
    Czy mój procesor ma na to wpływ
    Tak mam podłączoną nagrywarkę: http://img129.exs.cx/img129/373/dvd16wv.jpg

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam.

Gratuluje cierpliwosci - 10h to STANOWCZO za duzo ( o jakies 9h 45min ) ale do rzeczy, widze ze naped masz podlaczony ok, DMA jest aktywowane jednak obciazenie nadal jest ciut za duze - sprawdz recznie czy DMA jest naprawde aktywowane ( neroinfotool czasami klamie - dokonujesz tego klikajac w menadzerze urzadzen i dalej wg schematu na screenie nizej ( za piekny nie jest ale staralem sie ), moze na poczatku dobrze by było zdefragmentowac dysk twardy oraz zaktualizowac firmware w Twojej nagrywarce - po odpowiedni plik zajrzyj tutaj http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp ( z jako takiego doswiadczenia wiem ze spoooro osob mialo z nimi problemy ), radze takze zaopatrzyc sie w markowy nosnik ( TDK, Verbatim ) oraz na poczatek zredukuj predkosc do polowy - 4x to przy nagrywaniu pelnej plyty powinno trwac okolo 25 - 30 minut.

Kolejna wazna sprawa moga byc sterowniki do chipsetu plyty głownej - jesli posiadasz płyte oparta o chip VIA to koniecznie zainstaluj Via4in1 czy nowe Hyperiony ( swoja droga update nero tez by sie przydal ), sprobuj takze cos nagrac za pomoca innego softu - proponuje darmowego CDBurnerXP http://www.cdburnerxp.se/ , kolejna sprawa to ASPI - wiecej dowiesz sie z tego artykułu http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1612.html .. ostatnia rzecza jaka mi sie rzucila to XPSp2 ... roznie to z nim bywalo.

Narazie sprawdz to co napisalem, jak nadal nie pomoze to bedziemy kombinowac ... aa wiecej o DMA tutaj http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1612.html

Pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki Długie nagrywanie DVD-capture.png  

Domyślnie

Firmware już zaktualizowałem.
    DMA sprawdziłem jest OK.
    Jak zrobić update Nero?
    Jak sprawdzić chipset VIA?
    Jeśli chodzi o oprogramowanie do nagrywania to potrzebuje takie, które mi zrobi z kilku filmów AVI jedno DVD, a Nero właśnie takie rzeczy potrafi.
    I to właśnie filmy nagrywałem na płytę i strasznie obciążające dla kompa było kodowanie filmu. Zwykłych danych jeszcze nie nagrywałem.
    Może nie sama nagrywarka, ani oprogramowanie jest przyczyną tylko właśnie to.

Laser
    Gość

Domyślnie

Hehe - od razu trzeba było tak pisac , skoro najpierw wykonujesz kodowanie filmu to wcale sie nie dziwie ze tyle to moze trwac - samo nagrywanie zapewne jest wporzadku tylko wlasnie samo przygotowanie do nagrywania zajmuje tyle czasu... a tutaj pomóc moze tylko zmiana sprzetu

Jesli chodzi o update nero - pobierz z naszego działu download ( pliki ) nowa wersje i zainstaluj ja na obecna ktora posiadasz.

Domyślnie

Więc mówisz, że nic się nie da zrobić
    Mam pełną wersję którą dostałem wraz z nagrywarą, jeśli zainstaluje nową (trial) to będzie dalej pełna czy zrobi się trial?

Jeszcze jedno pytanie:
    Czy jeśli przed nagrywaniem wyeksportuje plik z utworzonym filmem na dysk to potem plik nagra się szybko na płytę czy znowu będzie się przygotowywał?
    Ostatnio edytowane przez kojot ; 15.Mar.2005 o 21:18

Laser
    Gość

Domyślnie

Jesli chodzi o samo kodowanie materialu - to z pewnoscia moc CPU ma bardzo duze znaczenie, i tu tylko czysta moc sie liczy, natomiast jesli chodzi o samo wypalanie bez innych czynnosci to poprostu sprawdz ( nagraj dla testu jakies pliki - mozesz np kupic płyte DVDRW i ja wypalic - tak jak mowilem czas powinien nie przekroczyc 30minut przy 4x ).

Jesli chodzi o sam update nero - podczas instalowania nowej wersji program zapyta czy chcesz uaktualnic czy usunac, klikasz zeby uaktualnił co tez uczyni ( przy czym zostawi pełna wersje - przynajmniej powinien )

EDIT:

Powiem Ci szczerze - nie mam pojecia, funkcje video jakos nigdy mnie nie interesowaly ( nie byly mi tez potrzebne ) ... no ale sa jeszcze inni
    Ostatnio edytowane przez Laser ; 15.Mar.2005 o 21:32

Domyślnie

Zmieniłem poprdzedni post, odpowiesz mi an pytanie w poprzednim poście?
    Jeśli nie zostanie pełna to zawsze mogę potem wywalić trial i nagrać znowu pełną z płyty więc to już nie problem.
    Za pomoc i rozwianie wszelkich wątpliwości dzięki.

Szeregowy Leon ma szanse

Domyślnie

Ja mam podobny problem z nagrywanie filmów na DVD i ciekawy jestem czy znalazłeś odpowiedz na twoje pytanie.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)