+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: nec 3520 - problem z nagrywaniem dvd+R

Szeregowy zbyszek_1967 ma szanse

Question nec 3520 - problem z nagrywaniem dvd+R

Witam.
    Jestem posiadaczem NEC 3520, od dwóch tygodni i mam z nim od początku dziwny problem.
    Nec zle nagrywa mi dvd+r, tzn. po nagraniu nie można ich odczytać w moim stacjonarnym odtwarzaczu LG dvd 5095, natomiast filmy nagrane na dvd+RW, LG czyta idealnie. Filmy nagrywam jako dvd-rom. Filmy nagrywane w ten sam sposob u kolegi na litku, działają na tym LG odtwarzaczu idealnie.
    Przetestowałem już parę biosów i na wszystkich jest ten san efekt. Dodam, że sam NEC filmy czyta prawidłowo. Dma mam na pewno dobrze ustawione, nagrywarka jest podpięta jako master na IDE2, taśma 80-żyłowa (sprzet to Duron 900, 256 SDRAM, HDD 80GB 5400)
    Nagrywałem na różnych płytach (esperanza, verbatim, platinum, samsung, benq) i z różnymi prędkościami - za każdym razem lipa z dvd+r.
    Może ktoś spotkał się z podobnym problemem ?
    Ostatnio edytowane przez zbyszek_1967 ; 20.Mar.2005 o 09:01

Andrz3j
    Gość

Domyślnie

Jestem tu nowy, więc witam wszystkich

Czy bufor nagrywarki skacze podczas nagrywania? Czy masz zainstalowane najnowsze stery ASPI? A może twój stacjonarny odtwarzacz poprostu nie czyta plusów?

Domyślnie

Problem jest w tym, że nagrywarka nagrywa wszystko poprawnie, płyty są dobrze odczytywane przez samego NECA,nie miałem problemu z żadną płytą, bez względu na to, czy tani badziew, czy też jakaś lepsza np. verbatim.Cały numer w tym, że stacjonarny odtwarzacz czyta świetnie dvd rw , a nie czyta wcale dvd r.Na logikę powinno być odwrotnie tzn lepiej powinny być zapisane nośniki jednorazowe niż rw.Dodam ze ten mój stacjonarny czyta płyty nagrane na liteon 16... bez najmniejszego problemu.Wyglada jakby inaczej zapisywał rw, a inaczej r, ale jak to możliwe, żeby tak wybiurczo nagrywal

Andrz3j
    Gość

Domyślnie

Może aktualizacja firmware'u pomoże

ale ja i tak jestem za nagrywaniem na "-"

Domyślnie

Na minusach też próbowałem i nie chce czytać.
    Najlepiej odtwarza dvd+r nagrane na litku sąsiada .
    Plusy wypalam dlatego, żeby zmienić booktype na dvd-rom, bo normalne + wcale nie działają, a tak wogule to ten mój stacjonarny ma już parę lat i nie zabardzo chce czytać nagrywane, ale rw czyta świetnie, a czym one się róznią od r oprócz możliwości wielokrotnego zapisu

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Tak to już jest z LG. To bardzo kapryśny sprzet. Ja mam doświadczenia z LG DT 585NY. On z kolei czyta wzystko, co się nagra na NEC-u 3500. DVD+R też, nawet bez zmiany booktype. RW czyta również wszystkie. Z kolei dla odmiany z płyt nagrywanych na LiteOnie SOHW 832S czytał tylko Verbatimy i TDK, nalepiej + (z minusami różnie bywało) i to nagrane max -x 4. Inaczej były ścinki. O Esperanzach i Mediatsore i tym podobnych płytach nie było nawet, co marzyć, że nagra dobrze (co dziwne z NEC-a czytał wsio nawet najbardziej badziewne płytki).
    Ale swoją drogą to, co piszesz jest trochę dziwne. Biorąc pod uwagę zdecydowany spadek jakości Liteonów w ostatnich modelach to, że wszystko z Litka Ci chodzi na LL jest zastanawiające.
    Moja rada jest taka. Sprawdź optykę w LG i ewentualnie przeczyść, ale ostrożnie. Jak to nie pomoże to sprawdź jeszcze na innych stacjonarkach i serwis.
    Aha poniżej masz link do ogromnego postu o NEc-u na forum cdrinfo. W razie czego pogadaj z mallowem, albo kowanskim. Oni naprawdę znają się na rzeczy.
    Pozdr.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...0&page=1&pp=15

Domyślnie

Sprawa z nagrywaniem się wyjaśniła.Myślę,że jest to spowodowane metodą nagrywania Nec3520, która różni się od metody nagrywania Nec3500, tzn. 3520 w innym trybie zapisuje płyty dvd+R, -R(tryb CAV ), a dvdRw(Z-CLV ) i myślę, że w przypadku mojego odtwarzacza dvd stanowi to jakiś problem nie do przebrnięcia.Do wniosku takiego doszedłem po testach na innym egzemplarzu Nec3520, który udało mi się wypozyczyc na dzień do sprawdzenia.Wyniki były identyczne jak na moim egzemplarzu, co wydaje mi się, ze wyklucza wadę sprzętu .Widocznie ten typ tak ma, a pozatym, ze swojego Neca jestem zadowolony i mam nadzieję, że sytuacja poprawi się wraz z nowym biosem, który powinien się niedługo ukazać.Nagrywanie na dvdRW też ma spore plusy-można takie filmy po jakimś czasie skasować i zastąpić innymi
    Dzięki za porady
    Pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)