Przymierzam sie do kupna nagrywarki dvd DL. Na jaka firme i model warto wydac kasę?
Przymierzam sie do kupna nagrywarki dvd DL. Na jaka firme i model warto wydac kasę?
można powiedzieć czego nie warto kupić: Samsung, Toshiba i różne dziwaczne firmy.
jak się ma dużo kasy to Plextor - podobno wyśnienity
jak się chce dobrze to BenQ, LG, NEC, PIONEER...
Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą
a co z Liteonem?
Ja nie polecam LiteON'ów bo mają problem z nagrywaniem na płytach z dolnej półki. Raczej przychylam się do napędu NEC ND-3520A. Wydaje, mi się, że ta nagrywarka spełni Twoje oczekiwania!
Ja też zamierzam kupić jakiś sobie sprzęcik i prawdopodobnie będzie to NEC, tylko jeszcze czekam na nowszy model.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
[QUOTE=hannibal lecter]można powiedzieć czego nie warto kupić: Samsung, Toshiba i różne dziwaczne firmy.
Ja mam Toshibkę i chodzi oki. Cokolwiek to drugi napęd mój napęd tego typu. Pierwszy padł mi przy flashowaniu, ale z raczej z mojej winy.
Wymienili bez problemu na nowy.
Ten chodzi pięknie.
Idealnie nagrywa markowe DVD - Verbatim, TDK i Platinum (szczególnie lubi Platinum DVD+R x 8 - można palić x 12 i płyta chodzi w bardzo wybrednych stacjonarkach). Na badziewiu nie nagrywałem to nie wiem. W każdym bądź razie wcześniej miałem Litka 451s@832s i Toshiba to duży postęp w stosunku do LiteOna
Poza tym świetnie radzi sobie z zabezpieczonymi płytami CD - SafeDisc 3.20 to nie problem, Laserlock i CDS 200 też.
Pozdr.
Polecam LG GSA-4163b lub BENQ 1620Napisał bruner
Ja również polecam LG 4163B. Mam ten napęd od ponad miesiąca i sprawuje się doskonale. Wypala i czyta dosłownie wszystko co popadnie - od "no name" po markowe płyty. Jest dodatkowo bardzo cichutki w porównaniu z konkurencją. Jedyna wada jest taka, że płytki CD-R zapisuje z prędkością max. tylko 40x. Ale mimo to bardzo polecam, bo to w tej chwili chyba najlepsza nagrywarka DVD na rynku.
hyhy nagrywanie CD-R 40x przez nagrywarkę DVD to faktycznie wadaNapisał briho
![]()
powinna nagrywać 72xkażda sekunda się liczy
!
LG 4163B to bardzo dobra nagrywarka, ale nazywanie jej najlepszą to naprawdę ryzykowne stwierdzenie
testy przez miesiąc w domowych warunkach to naprawdę źródło wielkiej wiedzy![]()
Chyba się nie zrozumieliśmy. Zauważ, że to nie jest tylko nagrywarka DVD, ale również CD-R/CD-RW ("LG Super Multi Recorder" - mówi Ci to coś?). Decydująć się na zakup takiej nagrywarki myślisz o tym, żeby nagrywać na niej oprócz DVD również "zwykłe" CD. I wówczas zaczynasz się zastanawiać. Wybrać tę nagrywarkę, czy może np. Lite-On, która nagrywa CD-R z prędkością 48x i w dodatku jest tańsza. Tak było u mnie, ale wybór padł na LG, co świadczy o tym, że każda sekunda wcale nie jest tak istotnaNapisał hannibal lecter
.
Hannibal, czy Ty wiesz co oznacza subiektywna opinia na jakiś temat? Ja tylko wyrażam swoje zdanie na temat tej nagrywarki podparte: a) osobistym jej użytkowaniem, b) opinią znajomych, którzy również z niej korzystają i bardzo sobie chwalą, c) testami publikowanymi w magazynach komputerowych, np. Chip.LG 4163B to bardzo dobra nagrywarka, ale nazywanie jej najlepszą to naprawdę ryzykowne stwierdzenie
testy przez miesiąc w domowych warunkach to naprawdę źródło wielkiej wiedzy![]()
A więc dla mnie jest to najlepsza nagrywarka na rynku, a że miałem do czynienia z innymi (nawet z Plextorem, który jest trzy razy droższy, a wcale nie lepszy), to wiem co mówię. Ale Ty przecież nie musisz się z tym zgadzać.
co to za różnica 40 a 48 razy? ile to sekund?
no więc właśnie się nie zgadzam (trochę)
a testy w pisemkach są tak samo miarodajne jak reklamy w telewizji.
Widzisz, dla Ciebie to żadna różnica, ale dla niektórych będzie. Co do pisemek, to może i czasami nie są wiarygodne, ale w takim razie podaj mi jakieś sensowne źródło, gdzie wiarygodne w 100% będą. Własnego laboratorium nie mam, tak więc muszę się czymś podpierać. Akurat Chip sobie cenię, bo od lat sugeruję się ich testami przy zakupie sprzętu i nigdy nie zdarzyło się tak, żebym był później zawiedziony.
kiedyś ktoś mądry wymyślił takie miasteczka jak to, gdzie testy przeprowadzane przez redakcję są konfrontowane z opiniami wielu użytkowników i można wyrobić sobie jakieś własne zdanie. Ty dajesz + LG, ja nie mówię nie ktoś to czyta i o to chodzi.
co do testów w Chipie to już od dawna nie miałem okazji ich oglądać (nie po to płacę za internet, żeby czytać pisemka), ale kiedyś było marnie - ewidentny sponsoring firm.
Napisał hannibal lecter
No to ja proponuję taką lekturę:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=12429
i może jeszcze to:
http://www.cdfreaks.com/article/172
to chyba jest miarodajne ?![]()
Dzięki za linki. To co przeczytałem utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboruCo ciekawe po stronie wad wyczytałem coś takiego:
"The main negative points: There is hardly anything negative about this drive, but we would like to mention that other drives offer 48x/32x writing on CD-R/W media".
A więc widzisz Hannibal, nie tylko ja czepiam się tych cyferek.
Ostatnio edytowane przez briho ; 15.Apr.2005 o 12:59
czepiać się czegoś trzeba np. Ty mnieNapisał briho
ale ja nigdy nie stwierdziłem, że to zła nagrywarka. powiedziałem tylko, że stwierdzenie, iż jest najlepsza jest ryzykowne (lub coś w podobie)
a jak bym dzisiaj mial kupić nową, to LG miało by 50% szansy reszta resztę i przeważyłby ten ostatni impuls.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)