+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Kupno nagrywarki dvd

Szeregowy bruner ma szanse

Domyślnie Kupno nagrywarki dvd

Przymierzam sie do kupna nagrywarki dvd DL. Na jaka firme i model warto wydac kasę?

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

można powiedzieć czego nie warto kupić: Samsung, Toshiba i różne dziwaczne firmy.

jak się ma dużo kasy to Plextor - podobno wyśnienity

jak się chce dobrze to BenQ, LG, NEC, PIONEER...
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Szeregowy bruner ma szanse

Domyślnie

a co z Liteonem?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja nie polecam LiteON'ów bo mają problem z nagrywaniem na płytach z dolnej półki. Raczej przychylam się do napędu NEC ND-3520A. Wydaje, mi się, że ta nagrywarka spełni Twoje oczekiwania!
    Ja też zamierzam kupić jakiś sobie sprzęcik i prawdopodobnie będzie to NEC, tylko jeszcze czekam na nowszy model.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

[QUOTE=hannibal lecter]można powiedzieć czego nie warto kupić: Samsung, Toshiba i różne dziwaczne firmy.

Ja mam Toshibkę i chodzi oki. Cokolwiek to drugi napęd mój napęd tego typu. Pierwszy padł mi przy flashowaniu, ale z raczej z mojej winy.
    Wymienili bez problemu na nowy.
    Ten chodzi pięknie.
    Idealnie nagrywa markowe DVD - Verbatim, TDK i Platinum (szczególnie lubi Platinum DVD+R x 8 - można palić x 12 i płyta chodzi w bardzo wybrednych stacjonarkach). Na badziewiu nie nagrywałem to nie wiem. W każdym bądź razie wcześniej miałem Litka 451s@832s i Toshiba to duży postęp w stosunku do LiteOna
    Poza tym świetnie radzi sobie z zabezpieczonymi płytami CD - SafeDisc 3.20 to nie problem, Laserlock i CDS 200 też.
    Pozdr.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Cytat Napisał bruner
    Przymierzam sie do kupna nagrywarki dvd DL. Na jaka firme i model warto wydac kasę?
    Polecam LG GSA-4163b lub BENQ 1620

Szeregowy briho ma szanse Avatar briho

Domyślnie

Ja również polecam LG 4163B. Mam ten napęd od ponad miesiąca i sprawuje się doskonale. Wypala i czyta dosłownie wszystko co popadnie - od "no name" po markowe płyty. Jest dodatkowo bardzo cichutki w porównaniu z konkurencją. Jedyna wada jest taka, że płytki CD-R zapisuje z prędkością max. tylko 40x. Ale mimo to bardzo polecam, bo to w tej chwili chyba najlepsza nagrywarka DVD na rynku.

Talking

Cytat Napisał briho
    Ja również polecam LG 4163B. Mam ten napęd od ponad miesiąca i sprawuje się doskonale. Wypala i czyta dosłownie wszystko co popadnie - od "no name" po markowe płyty. Jest dodatkowo bardzo cichutki w porównaniu z konkurencją. Jedyna wada jest taka, że płytki CD-R zapisuje z prędkością max. tylko 40x. Ale mimo to bardzo polecam, bo to w tej chwili chyba najlepsza nagrywarka DVD na rynku.
    hyhy nagrywanie CD-R 40x przez nagrywarkę DVD to faktycznie wada

powinna nagrywać 72x każda sekunda się liczy!

LG 4163B to bardzo dobra nagrywarka, ale nazywanie jej najlepszą to naprawdę ryzykowne stwierdzenie

testy przez miesiąc w domowych warunkach to naprawdę źródło wielkiej wiedzy

Domyślnie

Cytat Napisał hannibal lecter
    hyhy nagrywanie CD-R 40x przez nagrywarkę DVD to faktycznie wada

powinna nagrywać 72x każda sekunda się liczy!
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Zauważ, że to nie jest tylko nagrywarka DVD, ale również CD-R/CD-RW ("LG Super Multi Recorder" - mówi Ci to coś?). Decydująć się na zakup takiej nagrywarki myślisz o tym, żeby nagrywać na niej oprócz DVD również "zwykłe" CD. I wówczas zaczynasz się zastanawiać. Wybrać tę nagrywarkę, czy może np. Lite-On, która nagrywa CD-R z prędkością 48x i w dodatku jest tańsza. Tak było u mnie, ale wybór padł na LG, co świadczy o tym, że każda sekunda wcale nie jest tak istotna .

LG 4163B to bardzo dobra nagrywarka, ale nazywanie jej najlepszą to naprawdę ryzykowne stwierdzenie

testy przez miesiąc w domowych warunkach to naprawdę źródło wielkiej wiedzy
    Hannibal, czy Ty wiesz co oznacza subiektywna opinia na jakiś temat? Ja tylko wyrażam swoje zdanie na temat tej nagrywarki podparte: a) osobistym jej użytkowaniem, b) opinią znajomych, którzy również z niej korzystają i bardzo sobie chwalą, c) testami publikowanymi w magazynach komputerowych, np. Chip.
    A więc dla mnie jest to najlepsza nagrywarka na rynku, a że miałem do czynienia z innymi (nawet z Plextorem, który jest trzy razy droższy, a wcale nie lepszy), to wiem co mówię. Ale Ty przecież nie musisz się z tym zgadzać.

Domyślnie

co to za różnica 40 a 48 razy? ile to sekund?

no więc właśnie się nie zgadzam (trochę)

a testy w pisemkach są tak samo miarodajne jak reklamy w telewizji.

Domyślnie

Widzisz, dla Ciebie to żadna różnica, ale dla niektórych będzie. Co do pisemek, to może i czasami nie są wiarygodne, ale w takim razie podaj mi jakieś sensowne źródło, gdzie wiarygodne w 100% będą. Własnego laboratorium nie mam, tak więc muszę się czymś podpierać . Akurat Chip sobie cenię, bo od lat sugeruję się ich testami przy zakupie sprzętu i nigdy nie zdarzyło się tak, żebym był później zawiedziony.

Domyślnie

kiedyś ktoś mądry wymyślił takie miasteczka jak to, gdzie testy przeprowadzane przez redakcję są konfrontowane z opiniami wielu użytkowników i można wyrobić sobie jakieś własne zdanie. Ty dajesz + LG, ja nie mówię nie ktoś to czyta i o to chodzi.

co do testów w Chipie to już od dawna nie miałem okazji ich oglądać (nie po to płacę za internet, żeby czytać pisemka), ale kiedyś było marnie - ewidentny sponsoring firm.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Cytat Napisał hannibal lecter
    kiedyś ktoś mądry wymyślił takie miasteczka jak to, gdzie testy przeprowadzane przez redakcję są konfrontowane z opiniami wielu użytkowników i można wyrobić sobie jakieś własne zdanie. Ty dajesz + LG, ja nie mówię nie ktoś to czyta i o to chodzi.

co do testów w Chipie to już od dawna nie miałem okazji ich oglądać (nie po to płacę za internet, żeby czytać pisemka), ale kiedyś było marnie - ewidentny sponsoring firm.

No to ja proponuję taką lekturę:

http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=12429

i może jeszcze to:

http://www.cdfreaks.com/article/172

to chyba jest miarodajne ?

Domyślnie

Dzięki za linki. To co przeczytałem utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru Co ciekawe po stronie wad wyczytałem coś takiego:
    "The main negative points: There is hardly anything negative about this drive, but we would like to mention that other drives offer 48x/32x writing on CD-R/W media".
    A więc widzisz Hannibal, nie tylko ja czepiam się tych cyferek .
    Ostatnio edytowane przez briho ; 15.Apr.2005 o 12:59

Domyślnie

Cytat Napisał briho
    Dzięki za linki. To co przeczytałem utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru Co ciekawe po stronie wad wyczytałem coś takiego:
    "The main negative points: There is hardly anything negative about this drive, but we would like to mention that other drives offer 48x/32x writing on CD-R/W media".
    A więc widzisz Hannibal, nie tylko ja czepiam się tych cyferek .
    czepiać się czegoś trzeba np. Ty mnie ale ja nigdy nie stwierdziłem, że to zła nagrywarka. powiedziałem tylko, że stwierdzenie, iż jest najlepsza jest ryzykowne (lub coś w podobie)
    a jak bym dzisiaj mial kupić nową, to LG miało by 50% szansy reszta resztę i przeważyłby ten ostatni impuls.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)