+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Temat: jakskopiować film ponad 8 giga

karol007
    Gość

Domyślnie jakskopiować film ponad 8 giga

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak nagrać na tradycyjną płytę lub płyty dvd 4,7 giga, film który ma więcej niż 8 giga. Jak to podzielić, żeby później działało w zwykłym odtwarzaczu dvd. Mam Nero 6.0.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Musisz zrobić kompresję i ewentualnie wyrzucić niepotrzebne ścieżki dźwiękowe, lub napisy.
    Najlepszy jest DVD Shrink.
    Instrukcja w tym linku:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_1609_2.html

Zobacz też atykuł o Clone DVD:

Tutaj:
    http://robs.wz.cz/ - link Guides

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 20.Apr.2005 o 18:46

Bas-One
    Gość

Domyślnie Albo DL

A jeżeli zależy ci na całym filmiku proponuje użyć DL`ki. Płytka DVD 2 warstewki ( Do nagrania wymagana odpowiednia nagrywarka ) pojemność 8.5 GB. Ale jest to opcja dobra dopiero wtedy gdy zależy ci na dodatkach albo czymś co zajmuje to miejsce .

Szeregowy briho ma szanse Avatar briho

Domyślnie

Skoro jesteś początkujący w tym temacie, to rzeczywiście najlepiej będzie jak użyjesz DVD Shrink-a (http://www.dvdshrink.org/where.html) i odpowiednio "przygotujesz" film do nagrania na zwykłej jednowarstwowej DVD+/-R. Program może i nie jest najlepszy, ale za to bardzo prosty w obsłudze i szybki.
    Jeśli natomiast chcesz podzielić film na dwie części i nagrać go na dwóch płytkach bez utraty jakości i wraz z dodatkami, to użyj np. DVDFab (http://www.dvdidle.com/download.htm).
    A jeśli zależy Ci na wiernej kopii (1:1) i dysponujesz odpowiednią nagrywarką, to użyj płytki dwuwarstwowej i po klopocie . Z tymże polemizowałbym czy warto wydawać 20-30 zł na taką płytkę. Może za rok, dwa jak ceny spadną do rozsądnego poziomu, ale teraz to marnotrawstwo pieniędzy .
    Ostatnio edytowane przez briho ; 27.Apr.2005 o 01:14

Szeregowy xymox ma szanse

Domyślnie

pisałem ostatnio w jednym z postów - jeśli zależy Ci tylko na filmie a nie na dodatkach i innych zbędnych rzeczach to zgraj cała płytę na dysk Decrypterem (DVD Decrypter) a potem traktujesz to co zgrałeś programem DVD2ONE, w którym zaznaczasz tylko film, orginalny dźwięk plus napisy polskie i ewentualnie polski lektor. To co zdziała programik wypalasz na płytke 4,7 Gb. Kopia - wierz mi - zawsze jest luxusik

Domyślnie

Cytat Napisał xymox
    pisałem ostatnio w jednym z postów - jeśli zależy Ci tylko na filmie a nie na dodatkach i innych zbędnych rzeczach to zgraj cała płytę na dysk Decrypterem (DVD Decrypter) a potem traktujesz to co zgrałeś programem DVD2ONE, w którym zaznaczasz tylko film, orginalny dźwięk plus napisy polskie i ewentualnie polski lektor. To co zdziała programik wypalasz na płytke 4,7 Gb. Kopia - wierz mi - zawsze jest luxusik
    A możesz uzasadnić w czym tak naprawdę lepszy jest ten DVD2one od DVDShrink-a? Z tego co widzę, to program jest bardzo ubogi w opcje, do tego Shrink jest darmowy.

Szeregowy marin1 ma szanse

Domyślnie

Niedawno przeczytałem gdzieś że mozna, kopiować filmy z DVD o tak wielkiej pojemności za pomocą Nera. Nero posiada możliwość nagrywania zabezpieczonych płyt, ale wymagany jest program AnyDVD, który ukrywa zabezpieczenie płyty i kopiowanie idzie jak po maśle. Musisz tylko mieć zainstalowany Nero Vision Ekspres. Jest w nim narzędzie Nero Recode. za jego pomocą nagrasz tak wielki plik, bez obcinania i wyrzucania zbędnych rzeczy. Wskazujesz tylko Płytę z filmem i Nero wszystko robi sam i to bez utraty jakości.Nero Recode to rewelacja i w dodatku ma polską wersje. Polecam ja jestem zachwycony.

Domyślnie

Gawoli scisłości dodam, że Nero Recode kopiuje płyty z dwuwarstwowym zapisem na tradycyjne DVD-5 o pojemności 4.7 G.

Domyślnie

Cytat Napisał marin1
    Gawoli scisłości dodam, że Nero Recode kopiuje płyty z dwuwarstwowym zapisem na tradycyjne DVD-5 o pojemności 4.7 G.
    Coś mi tu nie gra. Jak możliwe jest skopiowanie zawartości całej płyty dwuwarstwowej na jednowarstwową bez jakiejkolwiek utraty jakości? Przecież to jest technicznie niewykonalne. Co prawda nie miałem do czynienia z programem, o którym piszesz, ale wydaję mi się, że chyba grubo przesadzasz.
    Ostatnio edytowane przez briho ; 07.May.2005 o 01:19

Domyślnie

Cytat Napisał briho
    A możesz uzasadnić w czym tak naprawdę lepszy jest ten DVD2one od DVDShrink-a? Z tego co widzę, to program jest bardzo ubogi w opcje, do tego Shrink jest darmowy.
    Owszem - jest ubogi w opcje ale kopia z DVD2ONE jest o niebo lepsza od tego co robi Shrink. Z tego co czytałem kiedyś w interku na jakiejś stronce - już nie pamiętam na jakiej - że Shrink nie wyrzuca z płyty tego co nie potrzebujesz tylko te elementy ukrywa, że są niewidoczne i niedostępne. Robi to oczywiście kosztem jakości kopii. Ale głowy nie dam czy to prawda. Poza tym DVD2ONE jak dobrze poszukasz to też jest darmowy

Domyślnie

Cytat Napisał xymox
    Owszem - jest ubogi w opcje ale kopia z DVD2ONE jest o niebo lepsza od tego co robi Shrink. Z tego co czytałem kiedyś w interku na jakiejś stronce - już nie pamiętam na jakiej - że Shrink nie wyrzuca z płyty tego co nie potrzebujesz tylko te elementy ukrywa, że są niewidoczne i niedostępne. Robi to oczywiście kosztem jakości kopii. Ale głowy nie dam czy to prawda. Poza tym DVD2ONE jak dobrze poszukasz to też jest darmowy
    Xymox słuchaj, możesz mi podać w przybiżeniu ile średnio czasu trwa w tym DVD2ONE kompresja powiedzmy 2-godzinnego filmu? Co do Shrinka, to nie zauważyłem żeby ukrywał jakiekolwiek fragmenty płyty. Można spokojnie wyodrębnić i nagrać tylko sam film. Oczywiście brakuje opcji typu wycięcie końcowych napisów z filmu, ale podejrzewam, że i w DVD2ONE tego nie uświadczysz .

Domyślnie

Fakt, że nie ma takiej opcji jak wycięcie koncowych napisów a co do czasu "przeróbki" to na moim kompie 1,7G i 512DDR (nie wiem dokładnie jakie to ma znaczenie) przerabia np; ostatnio Człowiek w ogniu, czas filmu 2.20 a przerabiał go jakieś 17 do 20 minut. Nigdy nie robił tego dłużej niż 25 minutek z tym, że w trakcie przerabiania nic innego na kompie nie robiłem. Ogólnie tak jak piszę - przeróbka każdego filmu trwa góra 25 minut

Domyślnie

Cytat Napisał briho
    Coś mi tu nie gra. Jak możliwe jest skopiowanie zawartości całej płyty dwuwarstwowej na jednowarstwową bez jakiejkolwiek utraty jakości? Przecież to jest technicznie niewykonalne. Co prawda nie miałem do czynienia z programem, o którym piszesz, ale wydaję mi się, że chyba grubo przesadzasz.

Po prostu nie masz możliwości zauważenia pogorszenia jakości. A to że ono fizycznie następuje to fakt. Jakość o brazu i dżwięku jest super. Nie masz możliwości rozróżnienia oryginału od kopii.

Domyślnie

Cytat Napisał marin1
    Po prostu nie masz możliwości zauważenia pogorszenia jakości. A to że ono fizycznie następuje to fakt. Jakość o brazu i dżwięku jest super. Nie masz możliwości rozróżnienia oryginału od kopii.
    W takim razie to samo mogę powiedzieć o DVD Shrink-u. Też przy odpowiednich ustawieniach nie widać utraty jakości .

Domyślnie

Cytat Napisał xymox
    Fakt, że nie ma takiej opcji jak wycięcie koncowych napisów a co do czasu "przeróbki" to na moim kompie 1,7G i 512DDR (nie wiem dokładnie jakie to ma znaczenie) przerabia np; ostatnio Człowiek w ogniu, czas filmu 2.20 a przerabiał go jakieś 17 do 20 minut. Nigdy nie robił tego dłużej niż 25 minutek z tym, że w trakcie przerabiania nic innego na kompie nie robiłem. Ogólnie tak jak piszę - przeróbka każdego filmu trwa góra 25 minut
    Sprawdziłem dzisiaj z ciekawości tego DVD2ONE. Na moim Ahlonie XP 3000+ i 512 MB RAM "przeróbka" 2-godzinnego filmu trwała 10 minut z sekundami, czyli tyle ile mniej więcej w Shrinku. Ale za to nie zauważyłem żadnej różnicy w jakości, tzn. na pewno nie na korzyść DVD2ONE. Póki co zostanę przy Shrink-u, jak dla mnie jest bardziej intuicyjny w obsłudze.

Domyślnie

Cytat Napisał briho
    W takim razie to samo mogę powiedzieć o DVD Shrink-u. Też przy odpowiednich ustawieniach nie widać utraty jakości .
    Być może masz racje, ja polecam to co wypraktykowałem. Nero Recode jest w wersji polskiej, a obsługa ogranicza się do kilku kliknięć. Poza tym Nero to potęzny kombajn i naprawdę potrafi wiele, pod warunkiem, że posiadasz pełny pakiet. Nie neguje Twojej opini, to co napisałem to tylko moje zdanie.
    pozdrawiam wszystkich śledzących ten temat.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)