Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak nagrać na tradycyjną płytę lub płyty dvd 4,7 giga, film który ma więcej niż 8 giga. Jak to podzielić, żeby później działało w zwykłym odtwarzaczu dvd. Mam Nero 6.0.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak nagrać na tradycyjną płytę lub płyty dvd 4,7 giga, film który ma więcej niż 8 giga. Jak to podzielić, żeby później działało w zwykłym odtwarzaczu dvd. Mam Nero 6.0.
Musisz zrobić kompresję i ewentualnie wyrzucić niepotrzebne ścieżki dźwiękowe, lub napisy.
Najlepszy jest DVD Shrink.
Instrukcja w tym linku:
http://www.cdrlab.pl/article_strona_1609_2.html
Zobacz też atykuł o Clone DVD:
Tutaj:
http://robs.wz.cz/ - link Guides
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 20.Apr.2005 o 18:46
A jeżeli zależy ci na całym filmiku proponuje użyć DL`ki. Płytka DVD 2 warstewki ( Do nagrania wymagana odpowiednia nagrywarka ) pojemność 8.5 GB. Ale jest to opcja dobra dopiero wtedy gdy zależy ci na dodatkach albo czymś co zajmuje to miejsce.
Skoro jesteś początkujący w tym temacie, to rzeczywiście najlepiej będzie jak użyjesz DVD Shrink-a (http://www.dvdshrink.org/where.html) i odpowiednio "przygotujesz" film do nagrania na zwykłej jednowarstwowej DVD+/-R. Program może i nie jest najlepszy, ale za to bardzo prosty w obsłudze i szybki.
Jeśli natomiast chcesz podzielić film na dwie części i nagrać go na dwóch płytkach bez utraty jakości i wraz z dodatkami, to użyj np. DVDFab (http://www.dvdidle.com/download.htm).
A jeśli zależy Ci na wiernej kopii (1:1) i dysponujesz odpowiednią nagrywarką, to użyj płytki dwuwarstwowej i po klopocie. Z tymże polemizowałbym czy warto wydawać 20-30 zł na taką płytkę. Może za rok, dwa jak ceny spadną do rozsądnego poziomu, ale teraz to marnotrawstwo pieniędzy
.
Ostatnio edytowane przez briho ; 27.Apr.2005 o 01:14
pisałem ostatnio w jednym z postów - jeśli zależy Ci tylko na filmie a nie na dodatkach i innych zbędnych rzeczach to zgraj cała płytę na dysk Decrypterem (DVD Decrypter) a potem traktujesz to co zgrałeś programem DVD2ONE, w którym zaznaczasz tylko film, orginalny dźwięk plus napisy polskie i ewentualnie polski lektor. To co zdziała programik wypalasz na płytke 4,7 Gb. Kopia - wierz mi - zawsze jest luxusik
A możesz uzasadnić w czym tak naprawdę lepszy jest ten DVD2one od DVDShrink-a? Z tego co widzę, to program jest bardzo ubogi w opcje, do tego Shrink jest darmowy.Napisał xymox
Niedawno przeczytałem gdzieś że mozna, kopiować filmy z DVD o tak wielkiej pojemności za pomocą Nera. Nero posiada możliwość nagrywania zabezpieczonych płyt, ale wymagany jest program AnyDVD, który ukrywa zabezpieczenie płyty i kopiowanie idzie jak po maśle. Musisz tylko mieć zainstalowany Nero Vision Ekspres. Jest w nim narzędzie Nero Recode. za jego pomocą nagrasz tak wielki plik, bez obcinania i wyrzucania zbędnych rzeczy. Wskazujesz tylko Płytę z filmem i Nero wszystko robi sam i to bez utraty jakości.Nero Recode to rewelacja i w dodatku ma polską wersje. Polecam ja jestem zachwycony.
Gawoli scisłości dodam, że Nero Recode kopiuje płyty z dwuwarstwowym zapisem na tradycyjne DVD-5 o pojemności 4.7 G.![]()
Coś mi tu nie gra. Jak możliwe jest skopiowanie zawartości całej płyty dwuwarstwowej na jednowarstwową bez jakiejkolwiek utraty jakościNapisał marin1
? Przecież to jest technicznie niewykonalne. Co prawda nie miałem do czynienia z programem, o którym piszesz, ale wydaję mi się, że chyba grubo przesadzasz.
Ostatnio edytowane przez briho ; 07.May.2005 o 01:19
Owszem - jest ubogi w opcje ale kopia z DVD2ONE jest o niebo lepsza od tego co robi Shrink. Z tego co czytałem kiedyś w interku na jakiejś stronce - już nie pamiętam na jakiej - że Shrink nie wyrzuca z płyty tego co nie potrzebujesz tylko te elementy ukrywa, że są niewidoczne i niedostępne. Robi to oczywiście kosztem jakości kopii. Ale głowy nie dam czy to prawda. Poza tym DVD2ONE jak dobrze poszukasz to też jest darmowyNapisał briho
![]()
Xymox słuchaj, możesz mi podać w przybiżeniu ile średnio czasu trwa w tym DVD2ONE kompresja powiedzmy 2-godzinnego filmu? Co do Shrinka, to nie zauważyłem żeby ukrywał jakiekolwiek fragmenty płyty. Można spokojnie wyodrębnić i nagrać tylko sam film. Oczywiście brakuje opcji typu wycięcie końcowych napisów z filmu, ale podejrzewam, że i w DVD2ONE tego nie uświadczyszNapisał xymox
.
Fakt, że nie ma takiej opcji jak wycięcie koncowych napisów a co do czasu "przeróbki" to na moim kompie 1,7G i 512DDR (nie wiem dokładnie jakie to ma znaczenie) przerabia np; ostatnio Człowiek w ogniu, czas filmu 2.20 a przerabiał go jakieś 17 do 20 minut. Nigdy nie robił tego dłużej niż 25 minutek z tym, że w trakcie przerabiania nic innego na kompie nie robiłem. Ogólnie tak jak piszę - przeróbka każdego filmu trwa góra 25 minut
Napisał briho
Po prostu nie masz możliwości zauważenia pogorszenia jakości. A to że ono fizycznie następuje to fakt. Jakość o brazu i dżwięku jest super. Nie masz możliwości rozróżnienia oryginału od kopii.![]()
W takim razie to samo mogę powiedzieć o DVD Shrink-u. Też przy odpowiednich ustawieniach nie widać utraty jakościNapisał marin1
.
Sprawdziłem dzisiaj z ciekawości tego DVD2ONE. Na moim Ahlonie XP 3000+ i 512 MB RAM "przeróbka" 2-godzinnego filmu trwała 10 minut z sekundami, czyli tyle ile mniej więcej w Shrinku. Ale za to nie zauważyłem żadnej różnicy w jakości, tzn. na pewno nie na korzyść DVD2ONE. Póki co zostanę przy Shrink-u, jak dla mnie jest bardziej intuicyjny w obsłudze.Napisał xymox
Być może masz racje, ja polecam to co wypraktykowałem. Nero Recode jest w wersji polskiej, a obsługa ogranicza się do kilku kliknięć. Poza tym Nero to potęzny kombajn i naprawdę potrafi wiele, pod warunkiem, że posiadasz pełny pakiet. Nie neguje Twojej opini, to co napisałem to tylko moje zdanie.Napisał briho
pozdrawiam wszystkich śledzących ten temat.![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)