+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: LG 4163B or NEC 3520A???

Szeregowy digidy ma szanse

Domyślnie LG 4163B or NEC 3520A???

Czesc.
    Pewnie pojawilo sie juz duzo pytan typu "jaka nagrywarke kupic" i pewnie bylo wiele odpowiedzi... Ale moje pytanie jest moze troszke inne niz pozostale poniewaz nie pytam o rzeczy, ktore interesuja wiekszosc ludzi chcacyh kupic nagrywarke DVD...
    Mianowicie moje pytanie brzmi: ktora nagrywarke radzicie wziac: LG 4163B czy NEC 3520A? Nie chodzi mi w ogole o porownanie np. predkosci nagrywania czy mozliwosc nagrywania plyt DL (wiem, ze LG nie moze nagrac DVD-R DL, ale ja na 99% nie bede nagrywal takich plyt...). NIe chodzi mi tez o wyglad nagrywarki z zewnatrz o czym tak mocno niektorzy pisza... Mialem poprzednio Samsunga TS-552B i powiem jedno: chce nagrywarki ktora bedzie normalnie potrafila nagrac plyty DVD-R i CD-R i ma dobra korekcje bledow... Slyszalem ze obie te nagrywarki sa dobre ale prosze Was napiszcie mi cos o kazdej z nich... Slyszalem np. ze LG 163B ma lepsza korekcje bledow niz NEC 3520A. Chce po prostu nagrywac na przecietnych plytach DVD (nawet tych z bardziej dolnej polki) i miec mozliwosc bezproblemowego odtwarzania tego np. na domowym odtwarzaczu.
    Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Cytat Napisał digidy
    Czesc.
    Pewnie pojawilo sie juz duzo pytan typu "jaka nagrywarke kupic" i pewnie bylo wiele odpowiedzi... Ale moje pytanie jest moze troszke inne niz pozostale poniewaz nie pytam o rzeczy, ktore interesuja wiekszosc ludzi chcacyh kupic nagrywarke DVD...
    Mianowicie moje pytanie brzmi: ktora nagrywarke radzicie wziac: LG 4163B czy NEC 3520A? Nie chodzi mi w ogole o porownanie np. predkosci nagrywania czy mozliwosc nagrywania plyt DL (wiem, ze LG nie moze nagrac DVD-R DL, ale ja na 99% nie bede nagrywal takich plyt...). NIe chodzi mi tez o wyglad nagrywarki z zewnatrz o czym tak mocno niektorzy pisza... Mialem poprzednio Samsunga TS-552B i powiem jedno: chce nagrywarki ktora bedzie normalnie potrafila nagrac plyty DVD-R i CD-R i ma dobra korekcje bledow... Slyszalem ze obie te nagrywarki sa dobre ale prosze Was napiszcie mi cos o kazdej z nich... Slyszalem np. ze LG 163B ma lepsza korekcje bledow niz NEC 3520A. Chce po prostu nagrywac na przecietnych plytach DVD (nawet tych z bardziej dolnej polki) i miec mozliwosc bezproblemowego odtwarzania tego np. na domowym odtwarzaczu.
    Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
    Tak pewnie kupisz co będzie w sklepie , ja wybrałem LG po lekturze testów na cdrinfo.com oraz cdfreaks.com
    Wystarczyło poszukać na forum:
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=1405
    Ostatnio edytowane przez melag ; 26.Apr.2005 o 14:42

Andrz3j
    Gość

Domyślnie

Jeśli chcesz mnieć mase problemów typu "nie czyta", "nie nagrywa", "system jej nie widzi" to bierz LG

Nie no, tak na serio, polecam NECa, sam mam i jestem zadowolony.

PS: Nec ma szklaną optykę na LG nie

Domyślnie

Andrzej dlaczego: "nie czyta, system jej nie widzi, nie nagrywa...". Przeciez to sa chyba stare zabobony to co napisales! Ja tez zle mowilem o firmie LG majac w pamieci jej CD-ROM`y ktore nie chcialy czytac wielu plyt, ale podobno ta firma bardzo sie odmienila i teraz produkuje sprzet naprawde dobrej jakosci! Masz jakies konkretne przyklady? Tak samo kiedys bardzo dobra firma byl Liteon, a teraz ta firma produkuje marny i raczej niedopracowany sprzet...

Andrz3j
    Gość

Domyślnie

Ja mam zupełnie inne obserwacje. Uważam że LG się cofa w rozwoju i jakość produktów tej firmy maleje. Konkretne przykłady? Do tej pory mam świetną nagrywarkę LG GCE-8160B która wypaiła około 2000 płyt i dalej nagrywa z świetną jakością. Zapisuje i odczytuje płytki 800/870 MB i zwraca błędy C1 i C2 i ma doskonałą korekcje błędów. Następną nagrywarką którą posiadam jest LG GCE 8525B która zapisuje z fatalną jakością, nie zwraca błędów C1 i nie przyjmuje tanich płyt. Dodatkowo korekcja błędów jest na bardzo niskim poziomie. Jakieś pół roku temu pożegnałem nagrywarkę DVD LG GSA-8081 która poprostu przestała działać po jakimś czasie.... dlatego myślę, że LG robi coraz większy szmelc, i należy tą firmę omijać szerokim łukiem.....

Teraz właśnie posiadam necka ND-3520A, jestem miło zaskoczony tą spawarką, ma doskonałą jakość zapisu, jest cichutka, i nie sprawia żadnych problemów. Wady? Ma taką sobie korekcje błędów dla CD.... Polecam!

Szeregowy briho ma szanse Avatar briho

Domyślnie

A ja się nie zgodzę z przedmówcą. Używam LG 4163B od 1,5 miesiąca i nie miałem z nią ani jednego problemu. A nagrywałem i na nośnikach z niższej półki i na tych z wyższej. Nagrywarka nie ma problemu ani z zapisem, ani z odczytem nagranych przez siebie płyt. Do tego jest naprawdę bardzo cichutka. Osobiście z tym Nec nie miałem do czynienia, ale z tego co widzę po testach, to LG wypada lepiej. Ja polecałbym każdemu LG.

Domyślnie

Cytat Napisał Andrz3j
    Teraz właśnie posiadam necka ND-3520A, jestem miło zaskoczony tą spawarką, ma doskonałą jakość zapisu, jest cichutka, i nie sprawia żadnych problemów. Wady? Ma taką sobie korekcje błędów dla CD.... Polecam!
    Andrzej a powiedz jak z nagrywaniem plyt z dolnej polki? Bo kolega ma 3520 i twierdzi, ze z nagrywaniem tanich plyt jest OK. Jesli tez z tym nie masz problemow to chyba wezme 3520 bo nie wiem dlaczego, ale nigdy mi tak naprawde firma LG nie podchodzila, choc nie twierdze ze 4163B to niedobra nagrywarka.
    P.S. Czy jesty ktos moze kto uzywa(-l) obydwie te nagrywarki albo ma rzetelne informacje na temat ich obu? Jesli tak to bardzo prosze o zabranie glosu...
    Dzieki

Andrz3j
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał digidy
    Andrzej a powiedz jak z nagrywaniem plyt z dolnej polki? Bo kolega ma 3520 i twierdzi, ze z nagrywaniem tanich plyt jest OK.
    Dość żadko nagrywam tanie płyty. Ale czasem dla znajomych wypalało się Hawki, blupop'y, platinumy, Copy me itp. Żadnych problemów nie było

Szeregowy slayer ma szanse Avatar slayer

Domyślnie

...a ja jestem użytkownikiem LG-4163B i DVD-ROM Pioneera 120 (który nie obsługuje DVD+R\RW - wg. nero Tool...). Ale płytki nagrane w tej nagrywarce odczytuje , co mnie zaskoczyło. Też byłem przed tym wyborem jakieś dwa m-ce temu i własciwie LG kupiłem dlatego bo chciałem się przekonać czy rzeczywiście coś się poprawiło, a że gwarancję dali na 2lata to wziąłem i jak narazie BOMBA... tzn. cicho i bezbłędnie (paliłem na niej Varbatimy DVD+R x8 z prędkością x12 bo tak je widzi i tanie hawki x4. Płytki te odtwarzam na stacjonarnym i wszystko narazie hula bez problemu .Tak czy inaczej której byś nie kupił będziesz zadowolony.

LG ma Book Type DVD-ROM czyli Tryb wysokiej zgodności ze standardem DVD (ustawienia bitsetting http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4151121106)
    i dlatego pewnie mój Pioneer czyta te płytki
    pzdr

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie

Ja posiadam obydwie.Powiem tak:LG ma obsługę dvd-ram (jak dla mnie rzecz potrzebna).Ma inną strategie zapisu jeśli chodzi od predkosci.LG np. płytke x8 zaczyna nagrywać od x6 a NEC od x4.Ale jesli chodzi o nagrywanie ufam NEC-owi.Mój LG nie lubi tanich płyt,oj nie lubi a NEC pewnie i na desce by nagrał i to nie heblowanej.Jeśli nie potrzebujesz dvd-ram to bierz NEC.Jesli chcesz miec dvd-ram to nie masz wyboru chyba ze poczekasz na nowego NEC który jest w zapowiedziach firmy.Aha-korekcja błedów przy zrzucie filmu dvddecrypterem-NEC ma lepszą.LG sie nie popisało
    Ostatnio edytowane przez tomaszek71 ; 28.Apr.2005 o 11:55

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

[QUOTE=Andrz3j]Ja mam zupełnie inne obserwacje. Uważam że LG się cofa w rozwoju i jakość produktów tej firmy maleje. Konkretne przykłady? Do tej pory mam świetną nagrywarkę LG GCE-8160B która wypaiła około 2000 płyt i dalej nagrywa z świetną jakością. Zapisuje i odczytuje płytki 800/870 MB i zwraca błędy C1 i C2 i ma doskonałą korekcje błędów.

Moja stara LG GCE-8160B płyty 870 MB nagrywała, ale czytać nie chciała t.zn. całych płyt. Na końcówce się zacinała i koniec.
    Ale zgadzam się - to sprzęt nie do zdarcia, z czasów gdy napędy CD-RW były jeszcze dosyć drogie i ich jakośc przez to była dobra.
    Ta spawara ma MTBF 125 000 godzin. Na jakimś forum czytałem, ze pewien gość wypalił na niej ponad 5000 płyt i dalej chodziła.
    Tak więc Twój egzemplarz ma jeszcze długi zywot przed sobą.
    Pozdr.

Domyślnie

Tomaszek, chyba cos przekreciles z ta korekcja bledow... Jesli by tak bylo to na pewno wzialbym NEC`a bo tej firmie bardziej ufam, ale z tego co wiem to wlasnie LG ma duuuuuzo lepsza korekte bledow. Zastanawiam sie wlasnie dlatego nad LG bo wielu forumowiczow pisze mi, ze NEC ma czesto problemy z odczytem porysowanych plyt, a LG podobno radzi sobie z tym bardzo dobrze. Gdyby NEC 3520 mial lepsza korekte to wzialbym go bez zastanawiania... Caly czas mecze sie z tym wyborem bo po poprzednumfatalnym wyborze (Samsung TS-552B) nie chce kupic kolejnego smiecia...
    P.S. NIe wiesz czy najnowszy firmware do 3520 poprawia korekte bledow podczas odczytu bo wydaje mi sie ze to jest powazny problem NEC`a i tylko dlatego zastanawiam sie jeszcze nad LG... Jesli chodzi o DVD-RAM to mi to nie potrzebne...

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie

Widocznie ja mam taki egzemparz.Płytki z wypożyczalni nie zawsze LG łyka a NEC mnie nie zawiódł.A tak poza tym to ja nie wiem co ci ludzie robią z tymi płytami.Kurde jedzą na nich?Porysowane toto no brakuje jeszcze coby obsrane były.Nie szanuje sie u nas w narodzie czyjejś własności oj nie szanuje.

Szeregowy trochim ma szanse

Domyślnie

Miałem LG BGE-8320B
    Doskonały sprzęt... czyta wszystkie CD i doskonale nagrywa. Kumpel kupił ostatnio LG 52x32x52x ... od tej chwili co chwile przychodzi do mnie coś nagrać bo jego napęd jest w serwisie - swojego czasu miał nawet problemy z odczytem NIEPORYSOWANYCH TŁOCZONYCH PŁYT.

Ja jako nagrywarę DVD wybrałem PIONEERA 109. Doskjonale nagrywa. Choć nie nadaje się do testowania jakości - NERO po odblikowaniu wskazuje na PI rzędu 5000. Jednak nagrane nią TDKi na 8X (na syfach typu msonic czy blupop nie nagrywam) czyta nawet na wyjątkowo wybrednych stacjonarkach i kapryśnej PS2 jak tłoczone. REWELACJA !
    Pioneer DVR-109 @A09 1.55

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał digidy
    Tomaszek, chyba cos przekreciles z ta korekcja bledow... Jesli by tak bylo to na pewno wzialbym NEC`a bo tej firmie bardziej ufam, ale z tego co wiem to wlasnie LG ma duuuuuzo lepsza korekte bledow. Zastanawiam sie wlasnie dlatego nad LG bo wielu forumowiczow pisze mi, ze NEC ma czesto problemy z odczytem porysowanych plyt, a LG podobno radzi sobie z tym bardzo dobrze. Gdyby NEC 3520 mial lepsza korekte to wzialbym go bez zastanawiania... Caly czas mecze sie z tym wyborem bo po poprzednumfatalnym wyborze (Samsung TS-552B) nie chce kupic kolejnego smiecia...
    P.S. NIe wiesz czy najnowszy firmware do 3520 poprawia korekte bledow podczas odczytu bo wydaje mi sie ze to jest powazny problem NEC`a i tylko dlatego zastanawiam sie jeszcze nad LG... Jesli chodzi o DVD-RAM to mi to nie potrzebne...
    Najlepiej weź sobie Philipsa.
    Poniżej link do testu - rewelka:

http://www.cdfreaks.com/article/188

Pozdr.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia