Nabyłam kilka dni wstecz nagrywarkę SONY DW-D23A. Jednakże od samego początku mam z nią pewne problemy. Po nagraniu płyty (często DVD są błędnie nagrywane), napęd "widzi" ją ale jako pustą. W takim przypadku po ponownym uruchomieniu komputera (ale nie zawsze), DVD jest już widziana z zawartością, ale bardzo często jest problem z uruchomieniem tego co jest zapisane już na płycie (mój stary napęd DVD-rom pod tym względem pracuje bez zarzutu).
Większość przypadków dotyczy płyt DVD+R (producent Vobis, ale to prawdopodobnie nie ma znaczenia) - problem z np. uruchomieniem pliku video zapisanego na nośniku.
Problem z "niewidzialnością" zawartości płyty, tuż po nagraniu (nie pomaga funkcja "odśwież"), dotyczy chyba każdej co dopiero nagranej CD/DVD (sprawdzane na CD-R, CD-RW, DVD+R).
Co mogę zrobić w takim przypadku?
Czy jest konieczność udania się do serwisu?
Czy moge coś zrobić we własnym zakresie? Chodzi mi o ewentualną zmianę Firmware'u (jeśli tak: to gdzie go odszukać?). W razie możliwosci prosze o jak najzrozumialsze wyjaśnienie, ponieważ nie należę do orłów w tej kwestii.
Firmware nagrywarki dvd: CYS1
Płyta główna: ECS K7S5A
Procesor: AMD Athlon 1700 XP+
Nagrywarka jako: napęd master (drugi napęd DVD-rom, jest jako napęd podrzędny).

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem