+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Dlaczego Lite-on 1673S tak wolno nagrywa???

Szeregowy sączers ma szanse

Domyślnie Dlaczego Lite-on 1673S tak wolno nagrywa???

Nie wiem co się stało ale jak nagrywałem płyty Supratec dvd-r z prędkością 8x to nagrywały mi się w normalnym czasie tj. ok 20 min., a gdy nagrywam TDK DVD-r z prędkością 8x to nagrywa się ponad 40 minut.
    Nie wiem w czym tkwi problem. Czy to wina płyt?
    Z drugiej strony 4 płyty z 5 suprateców padły po nagraniu (pojawiły się na nich plamy i nie da się wszystkiego z nich odczytać) a tdk działa 10 na 10.

Jeżeli ktoś wie w czym tkwi problem to proszę o pomoc.

Dzięki

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

pakiet podstawowy :

1. DMA - czy kanały IDE mają włączony tryb DMA. jeśli PIO i nie da się przestawić - odinstalować i restart.
    2. ASPI - jeśli to XP lub 2000 to ich nie posiada - zainstalować - http://force_aspi_18.w.interia.pl/forceaspi18.zip

3. nie kupować gównianych płyt - żadna oszczędność
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation Trochę wolno..

Jak na prędkość 8x to trochę ci długo wypala..powinno to byc jakieś 8 minut z hakiem. Weź przedeszystkim wgraj nanjowszy firmware -to że supratec wypala ci szybciej od tdk wskazuje na to, że firmware niezawiera akutalnych danych o tych plytkach tdk - jeśli to niepomoże to spróbuj wyłączyć mechanizm odpowiedzialny za dobieranie prędkości nagrywania SmartX (przynajmniej tak się nazywa w moim LiteOn CDRW). Sprawdź ustawienia DMA w menadżerze urządzeń - poszczególne karty kontrolerów IDE (ew. serial ATA - zarówno dysków i napędów). Podaj jak masz podłączone napędy(master-slave, na jakim kanale). Mój LiteOn mimo włączenia DMA i tak się pocił z nagraniem - przyczyna była praktycznie niedorzeczna - niebyło włączone autowykrywanie w BIOS'ie na tym kanale - po tym nagrywala z prędkością jak należy.

Szeregowy ROBERTO ma szanse

Domyślnie ten sam problem

Mam taki sam problem z liteon 1673s mam wlaczony tryp PIO gdy go odinstaluje i potem restartuje to jest na chwile dma albo niedotyczy pisze. I kaze znow zrestartowac i na nowo jest to PIO non stop mi tak dlugo nagrywa plyty okolo 20min jest jakas inna rada juz wszystkiego probowalem i nic

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Na jakim chipsecie masz płytę główną?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

bo ja wiem nieznam sie tak dokladnie mozesz jasniej

mozesz mi jakos pomoc

no i dasz rade mi cos pomoc czy niebardzo

VIA KT880 mam nadzieje ze to ci pomoze i dobrze podalem

moze mi ktos pomoc naprawde jest to dla mnie wazne

Edycja SEBAW: posty 5w1.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 16.May.2006 o 12:14

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Zainstaluj sterowniki Via Hyperion 4in1 oraz ForceASPI 1.7 - do pobrania z działu Pliki.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

wielkie dzieki nagrywa teraz 9min okolo 4,3 giga jedyny problem to teraz na pulpicie tam gdzie godzina na dole mam jakos stzralke i pisze bezpieczne usuwanie sprzetu i jest tam urzadzenie sprzetowe wdc wd800jd niewiem co to jest moge to zatrzymac ale niewiem co to jest mozesz napisac jak wiesz

Sierżant hannibal lecter ma szanse Avatar hannibal lecter

Domyślnie

po symbolu sądząc to dysk twardy Western Digital pod S-ATA...może jeszcze trzeba zainastalować sterowniki do S-ATA z dyskietki/płytki dołączonej do płyty głównej? albo jak dysk chodzi dobrze nie zwracać uwagi.
    Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą

Szeregowy Qurek ma szanse

Domyślnie

Hannibal niech pieczony indianin będzie z tobą ! Kupiłem ostatnio bowiem nagrywarke LG GSA-H20L, jest to moja wogóle pierwsza styczność z nagrywarkami DVD jak i z tym forum . No i kiedy kumpel po paru dniach dowiedział się, że płytka wypala mi się pół godziny, zwyczajnie zdębiał. Ja wręcz przeciwnie, byłem zachwycony. Kurcze tyle danych przecież i tylko w pół godziny, MASAKRA ;P. Jakież było moje rozczarowanie kiedy dowiedziałem się, że jego nagrywarka nagrywa płytę z prędkością 4X w 15min. Hęę zaraz zaraz, że jak. I właśnie wtedy się zaczęło. Byłem o krok od wysłania wypalarki do serwisu, kiedy to na szczęście przeczytałem cudowne rady Dr. Lectera. Przy czym po wielu diagnozach m. in. Jakaś podróbka z przerobionym Flashem, ale ogólnie stary śmieć, później konflikt z drugim napędem był brany pod uwagę, następnie zła wersja Nero, mało pamięci RAM (256Mb ;P), wirusy, i wiele wiele innych diagnoz. A co się okazało, nie był zainstalowany kontroler DMA , z płytki ze sterownikami od MADABOARD. Niestety XP ustawia automatycznie na PIO i ni ch..ry nie idzie tego zmienić. Chyba z 10 razy odinstalowałem podstawowy kontroler IDE, naczekałem się na ponowne uruchomienie kompa, wreszcie próbowałem zmieniać coś BIOSIE, też nic, i koniec końców kładłem się spać. Aż nagle eureka płytka ze sterownikami. Jeszcze raz naprawde wielkie dzieki, bez was pewnie bym na próżno sprzęt do serwisu wysłał. Pozdrawiam.
    P.S. prawdopodobnie ASPI też nie miałem ale to zainstalowałem już wcześniej, więc jeśli ktoś ma podobne problemy to na wszelki wypadek niech i o ASPI się postara.
    Mam nadzieje, że wybaczycie mi ten mały offtop. Wielkie pozdro, Teraz o niebo lepiej działa komp , nie mówiąc już o samym wypalaniu.
    Ostatnio edytowane przez Qurek ; 12.Aug.2006 o 01:33

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia