+ Odpowiedz na ten temat
Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: LiteOn nie widzi niektórych p³yt dvd

Szeregowy borzu ma szanse

Arrow LiteOn nie widzi niektórych p³yt dvd

Witam! Mam wielki problem z nagrywark± LiteOn 832s. Od pewnego czasu mam dziwne problemy. Pocz±tkowo mia³em problem z wypaleniem p³yt bo przy 99% lub 100% zapisu wyskakiwa³ b³±d i nie zamykalo p³ytki. Zmieni³em bios na nowszy i ten problem znikno³ ale teraz mam inny tzn nie widzi niektórych p³yt (przewa¿nie t³oczonych) i pokazuje ¿e nie znalaz³ p³yty albo ¿e p³yta jest pusta. Sprawdzam te p³ytki u kumpla to normalnie komp je widzi, i w otwarzaczu stacjonarnym tez jest wszystko ok. Co mo¿e byc przyczyna tego problemu?

moje gg 3479586
    lub borzu@buziaczek.pl

Za wszelkie podpowiedzi z góry serdeczne dzieki!

Nol
    Go¶æ

Domy¶lnie

Rozumiem, ¿e masz najnowszy firmware VS0E? Je¶li wystêpuj± z nim problemy to polecam cofn±æ siê do BIOSu VS0B i sprawdziæ czy sytuacja siê poprawi. Je¶li to nie pomo¿e, to sprawd¼ nagrywarkê w innym komputerze, co pozwoli uniezale¿niæ siê od ew. problemów software'owych/systemowych.

Generalnie takie objawy ¶wiadcz± o zbli¿aj±cym siê koñcu ¿ycia sprzêtu, dlatego mam nadziejê, ¿e to bêdzie tylko kwestia firmware'u.

P.S.
    Zanim przyst±pisz do jego aktualizacji upewnij siê, ¿e zadba³e¶ o spe³nienie wszystkich zasad bezpieczeñstwa (spisane s± tutaj). Obecnie mamy u¿ytkownika na forum, który najprawdopodobniej uszkodzi³ nagrywarkê przez nieuwagê, st±d to przypomnienie.

Szeregowy borzu ma szanse

Domy¶lnie

Dziêki za wskazówki. Sprubujê tak zrobiæ i zobaczê czy bed± jakie¶ rezultaty

Szeregowy navigator ma szanse

Exclamation Nagrywarka nie widzi DVD-r

Problem jest szeroko znany i omawiany na wielu forach, a zw³aszcza dotyczy takiej nagrywarki jak ja mam ale pewnie tak¿e i wielu innych, bo problem moim zdaniem nie le¿y w nagrywarce tylko demonie seksu - czyli Windzie Microsoftu!
    zreszt± sprawd¼ sam, moja nagrywarka te¿ nie widzi nagranych p³yt DVD-R pod Windowsem Sp2, natomiast stary poczciwy Dos(w wersji zmodyfikowanej tak, ¿eby obs³ugiwa³ NTFS) pozwala spokojnie przegraæ zawarto¶æ p³yty na twardy dysk, choæ to trwa niemi³osiernie powoli (ma³a pamiêæ operacyjna DOS-a). U¿ywaæ do tego nale¿y najstarszej wersji nortona commandera, takiego, co nie widzi d³ugich nazw - ale siê da. I mamy dowód na to, ¿e winny jest Windows, bo skoro DOS mo¿e.... Co ciekawe zaobserwowa³em problem jako kilkustopniowy, to znaczy:
    1.Niektóre p³yty Winda jeszcze jako tako widzia³a ale ostatnio ca³kiem przesta³a.
    2.Wiele z tych p³yt co nie widzi Winda widzi program UltraIso i mo¿na spokojnie przegraæ p³ytê tworz±c jej obraz.
    3.Niektórych p³yt (esperanza) nie widzi nawet UltraIso! ale pod dosem wszystkie dzia³aj±.
    Uwaga! Firmware nic do tego nie ma a s±dzê nawet, ¿e im nowsze firmware tym gorzej obs³ugiwane przez Windows (w kwestii czytania p³yt, bo nagranie jest pewniejsze, co ciekawe...)
    Wszystko czyta DOS
    jeszcze nie sprawdzi³em ale spodziewam sie , ¿e i Linux przeczyta.
    Nie pomo¿e instalacja ASPI w dowolnej konfiguracji, czy to wersja 4.6, czy te¿ 4.71, w Windowsie nie dzia³a, a w dosie dzia³a, he, he....
    To ciekawy problem dla informatyków, ciekawe, kto siê z tym zmierzy....
    Byæ mo¿e problem le¿y w tym, ¿e Windows widzi ka¿d± nagrywarkê na dzieñ dobry jako CD-ROM a dopiero, gdzie¶ tam dalej dostrzega czasem, ¿e to p³yta DVD. A pod DoS-em, system operacyjny nie filozofuje tylko czyta pliki....
    Ciekawe to wszystko, prawda?
    Aha, system mam czy¶ciuteñki, zadbany....
    Jak dojdê do istoty rzeczy to sie tym podzielê, jednak¿e na dzi¶:
    Porada dla wszystkich z tym problemem:
    1.Sprawdziæ czy p³yta jest widziana pod DOS-em z obs³ug± CD-ROM
    2.Sprawdziæ czy widzi p³ytê UltraISO
    3.Na pewno, pod ¿adnym pozorem nie bawiæ siê firmware, bo to pogarsza sprawê.
    Tyle XP2
    Sk±din±d czyta³em na forach, ¿e nagrywarki s± poprawnie widziane pod Wind± Vista... ale nie sprawdzi³em.....
    Mi³ego dnia
    Ostatnio edytowane przez navigator ; 04.Feb.2008 o 07:26

Starszy chor±¿y BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick
    Sk±d
    S£UPSK

Domy¶lnie

i znalazl sie krecik
    Dziewczyny s± gor±ce jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o w±tku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Podobne w±tki

1. Nie czyta p³yt:(
    Napisane przez majkel1982 w forum Offtopic
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 25.Apr.2006, 09:01
  2. Odpowiedzi: 560
    Ostatni post / autor: 01.Sep.2005, 11:49
  3. mam problem z liteon 1653s
    Napisane przez q23 w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 22.May.2005, 18:07
  4. LG DVD DRD-8160B nie widzi wszystkich p³yt
    Napisane przez Tracid w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18.May.2005, 16:23
  5. Prosba o screeny - DVDInfoPro
    Napisane przez SidTheRat w forum CD-R/CD-RW
    Odpowiedzi: 60
    Ostatni post / autor: 22.Jun.2004, 21:39

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50