+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Błąd Could Not Perform End Of Disc-At-Once

Szeregowy SOTBMP ma szanse Avatar SOTBMP

Exclamation Błąd Could Not Perform End Of Disc-At-Once

Podczas nagrywania płyt DVD-R/DVD+R w programie Nero Burning ROM (a także innych, np. Alcohol 120%) w pewnym momencie (to nie zdarza się zawsze w tym samym miejscu) pojawia się błąd: Could Not Perform End Of Disc-At-Once.
    Co ciekawe, podczas nagrywania płyt DVD-RW/DVD+RW owego błędu nie obserwuję - nośniki wielokrotnego zapisu nagrywają się bez żadnych problemów. Nagrywanie CD-R/RW nie stwarza żadnych kłopotów.
    Nagrywam w różnych standardach (ISO 9660, Joliet etc.) - za każdym razem rezultat jest taki sam, płyta nadaje się do kosza.
    Podobne problemy występowały również przed wymianą firmware.

Moja nagrywarka to: Toshiba SD-R5372
    Wersja Firmware: TU56
    System operacyjny: WinXP Pro SP2

P.S. O tym problemie czytałem na tym forum, jednakże nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał - będę wdzięczny za pomoc.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Nagrywasz filmy, czy dane? Jaki profil wybierasz z Nero i jakie to płytki? Problem występuje przy nagrywaniu z większymi prędkościami, czy przy każdej?
    Toshiba nie lubi tanich płytek, a poza tym możliwe, że Ci napęd siadł. Mi już wymieniali ten model na nowy 2 razy.
    Odkąd Toshiba spiknęła się z Samsungiem jakość produkcji spadła zdecydowanie.
    Moja rada taka. Spróbuj zrobić test nagranej płyty w innym napędzie, na ilość błędów PI/PIF (Toshiba tego nie obsługuje), ewentualnie weryfikację nagranej płyty - o ile się da. Jeżeli to nie pomoże to sprawdź jeszcze ASPI, ewentaulanie przeinstaluj Nero.
    Z ASPI sporóbuj też je odinstalować. Z wypowiedzi innych użytkowników tego napędu wynikało, że czasem to pomaga.
    W razie czego pisz, będę dalej myślał.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Nagrywam na płytach Platinum i TDK (rzadziej), + i -.
    Są to zarówno dane, jak i filmy (rzadziej). Obrazy ISO i pliki nagrywane "luzem" w Nero. Prędkość ustalam na najniższą dostępną 2.4x
    A propos prędkości nagrywania: nawet markowe płyty CD nagrywają się maksymalnie z prędkością 32x (tanie z o wiele niższą). Płyty DVD 2.4x lub 4x, rzadziej 8x (gdzie nominalne prędkości dla owych płyt to 4x, 8x).
    Co do testów na innych napędach i ASPI spróbuję już jutro, aczkolwiek niejednokrotnie (gdy nagrywarka wypalała płyty "prawidłowo") płyty, które zostały nagrane nie dały się odczytać na innych czytnikach i nagrywarkach DVD.
    Dzięki za odpowiedź
    Gdy spróbuję Twoich zaleceń, napiszę.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Właśnie obadałem kwestię ASPI. aspi_chk.exe wykrył, że nie mam go zainstalowanego lub mam zainstalowane niepoprawnie. Przeinstalowałem zatem, program wykrył poprawność instalacji.
    Nagrałem ok. 1 GB danych (nawet nie zamykacjąc płyty, prędkość 2.4x pro forma) i cóż się okazało... płyta odczytuje nawet na stacjonarnym DVD! Nie chciałbym się cieszyć "na zaś", ale od dość dawna nie nagrałem poprawnej płyty DVD.
    Zastanawia mnie tylko to, w jakim momencie nagrywarka przestała poprawnie pracować... czyżby po update firmware'u należy przeinstalowywać ASPI ?
    Cóż, na więcej testów czasu tej nocy nie mam (spać by wypadało), mam nadzieję, iż problem był tu właśnie pogrzebany.
    Pozdrawiam serdecznie dziękując za pomoc !

Domyślnie

Dla pewności nagraj całą płytę z prędkością x 12 lub 16 i zrób weryfikację w Nero. Jak będzie ok. to znaczy, że to było ASPI. Jak ja odinstalowałem ASPI, to przy nagrywaniu Nero - Verba x 16 i Sony x 12 przy odpowiednio 37 % i 80 % nastąpił totalny zwis, coś jak dawniej na Win ME lub 98 (obecnie używam XP).
    Z drugiej strony na innym forum czytałem, że pewnemu gościowi, który miał zainstalowane ASPI Toshiba zwalała każdą płytę. Kiedy je wywalił wszystko chodzi ok.
    No cóż każdy komp jest inny.
    Pozdrawiam

Szeregowy pancerni ma szanse

Domyślnie

Witam

Mam ten sam problem tylko, że ASPI mam zainstalowane poprawnie
    Tylko że u mnie płytki czasem się dobrze wypalą a czasem się skopią - nie ma reguły (są to różne płytki i przy różnych prędkościach)
    Nigdy nie wiem czy tym razem będzie ok czy się nie uda... jak na loterii
    Nie wiem czy to sie nadaje do naprawy czy błąd jest gdzieś indziej...

Moja nagrywarka: LG Super Multi DVD Drive
    Model: GSA-4120B
    System operacyjny: Win XP + SP2

Szeregowy picasso ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał SOTBMP
    Podczas nagrywania płyt DVD-R/DVD+R w programie Nero Burning ROM (a także innych, np. Alcohol 120%) w pewnym momencie (to nie zdarza się zawsze w tym samym miejscu) pojawia się błąd: Could Not Perform End Of Disc-At-Once.
    Co ciekawe, podczas nagrywania płyt DVD-RW/DVD+RW owego błędu nie obserwuję - nośniki wielokrotnego zapisu nagrywają się bez żadnych problemów. Nagrywanie CD-R/RW nie stwarza żadnych kłopotów.
    Nagrywam w różnych standardach (ISO 9660, Joliet etc.) - za każdym razem rezultat jest taki sam, płyta nadaje się do kosza.
    Podobne problemy występowały również przed wymianą firmware.

Moja nagrywarka to: Toshiba SD-R5372
    Wersja Firmware: TU56
    System operacyjny: WinXP Pro SP2

P.S. O tym problemie czytałem na tym forum, jednakże nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał - będę wdzięczny za pomoc.

Mam tą samą nagrywarkę i ten sam problem, sprawa dotyczy płyt Verbatim MCC 004 (plusy x16) uszkodziła już 6 płyt co mnie potwornie wkurza bo tak nieprzewidywalnego napędu to ja jeszcze nie widziałem.
    Zastanawiam sie czy psuć jeszcze jedną płytę czy już iść do sklepu i oddać na serwis.

Domyślnie

Miałem tą nagrywarkę. Dwa razy się zepsuła i wymieniali mi na gwarancji.
    Moja rada, jak coś z nią nie tak na 99 % jest uszkodzona. Do serwisu z nią, a najlepiej pozbyć się i kupić coś innego.

Szeregowy picasso ma szanse

Domyślnie

Tyle co się naczytałem negatywnych opinii ludzi którzy uwierzyli w Toshibę jako markę z jakością, i mieli do tego podstawy, to aż głowa boli. Sam dałem się nabrać na Toshibę i w sumie przez przypadek bo miałem upatrzonego Pioneera, a że nie było na hurtowniach to została toshiba.
    Wystosowałem małe pisemko do serwisantów żeby uwzględnili moją prośbę o wymianę tego napędu na pioneera bo jest horror miec do czynienia z toshibą w tym wypadku i w takiej formie. Nagrywam bardzo mało jak nagram 10 płyt w skali roku to góra. Jeżeli serwis zagląda tutaj to panowie wymieńce mi to dziadostwo na pioneera i będzie ok bo szkoda szarpac sobie nerwy, czas i płyty na obcowanie z Toshibą.
    Mało tego to jeszcze padło wysuwanie tacki więc szkoda po prostu moich nerwów. Stanowczo nie kupię już nic co będzie się nazywać toshiba/samsung.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)