+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Konkretnie o Nec 3540, Benq 1640, Lg 4163!!!

Szeregowy digidy ma szanse

Domyślnie Konkretnie o Nec 3540, Benq 1640, Lg 4163!!!

Witam wszystkich.
    Mam do Was bardzo wazne pytanie... Mianowicie moj kolega bardzo prosil mnie o wiedze na temat nagrywarki Benq DW1640... Zamierza kupic jedna z 3 nagrywarek:Nec 3540A, Benq DW 1640 albo Lg 4163B i wg niego ich jakosc jest w takiej kolejnosci w jakiej napisalem. Nie wiem co mu odpowiedziec poniewaz na temat Benq 1640 nic nie wiem. Wiem tylko, ze ze jej poprzedniczka byla bardzo chwalona i podobno lepsza od Neca. Ja sam jestem posiadaczem Nec i chwale ja sobie - szczegolnie za bardzo dobry zapis... Jednak on slyszal od wielu osob ze Benq DW 1640 Bije Neca 1640 na leb na szyje - chodzi mi szczegolnie o jakosc zapisu... Napiszcie tez moze cos na temat Lg - bo sam sie kiedys nad nia zastanawialem. Jesli chodzi o NEc to wg mnie jest dobra - nagrywam na niej plyty i odczytuje na bardzo starej odtwarzarce DVD, ktora odczyta naprawde tylko bardzo dobrze nagrane plyty - np. plyty nagrane na Samsung czy slabym Liteonie nie odczyta, nie skopiuje - pojawia sie tylko blad danych CRC przy kopiowaniu, mimo ze takze takie plyty nagrywam z predkoscia 2,4x...
    Do tego wszystkiego dodam moze jeszcze ceny - wiem ze cena nie jest wyznacznikiem jakosci ale moze cos w tym jest... Nagrywarka Benq 1640 jest najtansza z tych wszystkich, duzo tansza od Nec(ale pewnie firma jest mniej znana...), najdorozsza w naszym sklepie jest Lg 4163 z tych 3 powyzej wymienionych...
    Bardzo Was prosze o konkretne podejscie to tego tematu...
    Szczegolnie zalezy mi o jakosc zapisu tych 3 nagrywarek, w zadnym wypadku nie zalezy mu na predkosciach nagrywania czy zapisie DL - choc chyba jest on we wszystkich trzech nagrywarkach...

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez digidy ; 19.Aug.2005 o 19:19

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Dobra - nie chcialo mi sie czytac do konca ...

NEC - od 3500 tendencja znizkowa. Teraz juz niczym nie zachwyca.
    LG 4163 - produkt dobry, ale to wszystko.
    Benq 1640 - bardzo dobra nagrywarka, jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza (osobiscie bym nie zaryzykowal tego swierdzenia). 1620 byla dobra i spokojnie mozna bylo ja zakwalifikowac do czolowki. W 1640 jeszcze troche rzeczy popoprawiali.

Jezeli chodzi o DL to w Benq jest gorzej. Z DLami chyba najlepiej radzi sobie Plex, a z tych wymienionych chyba LG. Takze ja bym bral Benq o ile:
    - nie nastawiasz sie specjalnie na nagrywanie CD/CDRW
    - nie nastawiasz sie specjalnie na nagrywanie DVD DL

Oprocz tego w Benq sa zaimplementowane rozne ciekawe technologie i mozna uzywac ciekawych programow, jednak moim zdaniem sa to technologie i progamy jeszcze niedopracowane, ale to nie przeszkadza w dobrym wypalaniu.
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Domyślnie

DL odpada na 100%, ale z nagrywaniem CD/CD-RW mocno mnie przestraszyles bo wiadomo niby przestarzala technologia, ale jednak to nagrywa sie dosc czesto... Benq 1640 nie bedzie zbytnio wypalala takich nosnikow Bo ogolnie jak czytalem forum to jej uzytownicy ja bardzo chwala, ale fakt - nie testuja jej na plytach CD...

Zastepca vice-szeregowego pawelblu zero jak zero Avatar pawelblu

Domyślnie

Palic bedzie, ale na rewelacje sie nie nastawiaj. Ogolnie nagrywarki DVD wypalaja plyty CD nie lepiej niz ich odpowiedniki do tego przeznaczone, niektore troche gorzej, niekotre bardziej, a niektore bardzo podobnie.
    pozdroovy
    NO OFFENSE

Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...

Domyślnie

Okk, i tak wzielismy Benka. Wlanie ja bedziemy testowac, ale nie wiemy nawet jak sprawdzic jaki bios mamy aktualnie... Myslimy o aktualizacji boisu przed testami, juz mamy pozyczony UPS - jakby cos, tylko komplenie nie znamy sie na update biosu, ale pewnie zaraz cos na forum znajdziemy... Acha, podobno przy upgrade trzeba miec podlaczona tylko nagrywarke na Secondary Nie moze byc na Primary? Praimary mamy akurat wolne bo dysk jest S-ATA...

Domyślnie

Acha, poki jeszcze pamietam: juz mialismy male problemy z czyszczeniem plyty DVD-RW Sony - pojawial sie komunikat, ze plyta nie jest plyta wielokrotngo zapisu. W koncu mozna bylo ja wyczyscic - tylko trzeba bylo wziac "calkowite czyszczenie nosnika"... Czyli chyba upgrade jest konieczny...

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie Całkiem znana..

Tak dla przypomnienia BenQ niejest niczym nowym to był kiedyś Acer, to tak samo jak LG niegdyś zwało się Gold Star.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia