+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 31

Temat: Doradzcie i pomózcie

TaTa PsychopaTa mike_za ma szanse Avatar mike_za

Domyślnie Doradzcie i pomózcie

Cześć

Dopiero zaczynam na forum ale od razu chciał bym was prosić o radę. Zamierzam kupić nagrywarkę dvd tak do 250-300zł głównie do celów przerabiania filmów divx na dvd. Ostatnio pożyczyłem od znajomego nagrywarkę dvd Lite-on(dosyć nowa bo zakupiona ok. 1 tyg. temu) lecz jak przerobie nią film na dvd i nagram to na kompie chodzi rewelacyjnie a na dvd stacjonarnym(nie tylko moim, ale także na innych) film zacina strasznie. Jeżeli wiecie czym to może być spowodowane to pomórzcie, oraz doradźcie jaki ja sprzęt mam kupić. Dodam na koniec ze film przerabiam programem NeroVision Express.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Już wiele razy pisało na forum o wyborze nagrywarki. Możesz troszkę przeczytać tutaj: http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=1825

Wracajac do pytani. Ja przychylam się do nagrywarki BenQ DL DW1640. Odradzam LiteOn'y bo coś te nowe modele ne radzą sobie dobrze ze słabymi nośnikami. Pamiętaj jeszcze, że warto zakupić płytki renomowanych firm, np. Verbatim czy TDK. Kolejną rzecz ważną jest, czy Twój odtwarzacz DVD lepiej radzi sobie z formatem + czy -. Aby to sprawdzisz, to zakupisz parę płytek + oraz - i wypal. Gdy będziesz oglądał film to sam poznasz, które płytki lepiej łyka.

PS. Ja tylko polecam, ale w przypadku trafienia na uszkodzony egzemplasz nie odpowiadam.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

No wlasnie narazie wypalalem na nosnikach mniej znanych firm(takie tylko mialem). A co do mojego stacjonarnego dvd czyta on tkze divx ale bez napisów, i czyta kazda verbatima bez przerw choc plyta jest porysowana.

Domyślnie

A podaj jaki to jest model DVD, bo niekiedy jest możliwość włączenia napisów w DVD poprzez wgranie odpowiedniego firmware.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Jest to THOMSON 222E. Z tego co sie dowiadywalem to sie nie da...

Domyślnie

A najlesze było jak zadzwoniłem do serwisu Thomsona w Warszawie zeby to zglosic to koles mi powiedzial ze nie uzna, poniewaz jest to blad w instrukcji obsługi... Troszę mnie zdenerwował ale jakos sie z tym pogodzilem (szkoda czasu na sądzenie sie z takie powodu z firmą swiatowej sławy) i chcę sobie nagrywarke kupic bo odrazu bede mógł filmy na dvd-kach pożyczac znajomym.

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Kolega @Sebaw słusznie Ci doradza BenQ 1640, ja do tego dorzucę jeszcze BenQ 1620, LG 4163, Pionner 110 lub 109.

Wszystkie w/w napędy obsługują booktype DVD-ROM
    Co to booktype ?, bardzo proszę :

Chodzi o to, że nasza płyta DVD+R będzie widziana przez starsze odtwarzacze jako DVD-ROM, a więc jako płyta tłoczona, co będzie skutkowało jej (lepszym) działaniem, ... przynajmniej teoretycznie . Pamiętajmy, typ księgi możemy ustawić tylko dla DVD+R (a nie DVD-R) i tylko na niektórych nagrywarkach.

Domyślnie

Ja jeszcze dodam do cytatu, że płyty DVD+RW też można "zmienić" na DVD-ROM.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Tyle nagrywarek podaliści ze nie moge sie zdecydowac...

Domyślnie

A co sądzicie o nagrywarkach firmy NEC. Posiada ona funkcję BOOKTYPE

Domyślnie

Nagrywarki NEC też są dobre. Kiedyś to były jedne z lepszych nagrywarek do wypalania płyt DVD z niższej półki, co dawało im przewagę nad konkurencją. Na NEC też się nie zawiedziesz.
    Chyba, za dużo tych modeli zostało wymienionych, co powoduje u Ciebie chaos.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

No totalny chaos. Ale teraz zastanawiam sie nad BenQiem lub Pionnerem.

Domyślnie

A kolejne pytanie:

Mianowicie przed chwilą przeglądałem forum i wyczytałem ze BenQ nie radzi sobie za dorze z płytami DL - ale co nie nagrywa i nie czyta

Domyślnie

Płyty DL to jest nowość na rynku więc nie ma 100% szans że się na nich dobrze zapisze dane, a później je odczyta.Wydaje mi się, że ta płyta DL była z dolnej półki. Do takiego nagrywania lepiej wykorzystać płyty firmy Verbatim lub TDK.
    Ja posiadam model DW1620 i jeszcze żadnej płyty DVD mi nie uszkodził.
    Jedenym minusem co zauważyłem w mojej nagrywarce jest to, że stare płyty CDRW z indeksem 4x nie chce za bardzo nagrywać, a w przypadku nowych 12x wszystko idzie pięknie. Może to nie jest aż taki minus, bo kto w dzisiejszych czasach używa starych płyt CDRW, no oprócz mnie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Czesc

DZisiej dostalem wyplate i postanowilem jechac kupic nagrywarke i mam pytanie czy nagrywarka:"Teac DV-W516GB-K-EU Retail" posiada tą opcje DVD-ROM no i czy ta nagrywarka jest dobra

Domyślnie

Bo nie wiem co wybrac TEAC-a czy PIONEER-a...

Domyślnie

Oczywisice chodzi mi aby mialo booktype a czy TEAC ma to nie wiem wlasnie.

Pomózcie

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Cool

za wiele zastanowień , BenQ DL DW 1640 lub Pioneer 110 tu możesz porównać i zdecydować
    http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...ort_order=name

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Miałem okazję ostatnio porównać Benq DW 1640 i NEC ND 3540A.
    Oba to świetne palniki DVD. Nagrywają naprawdę dobrze.
    Przewagą NEC-a jest to, że ma większe możliwości o ile chodzi o kopiowanie zabezpieczeń np. Safe Disc 3.20.022 na CD (gra "Call of Duty United Offensive"). NEC wykonał działającą poprawnie kopię.
    Jeżeli więc będziesz wykonywał kopie bezpieczeństwa posiadanych oryginałów to proponuję NEC-a.
    Benq jest raczej cienki jeżeli chodzi o zabezpieczenia (z SD 3.20 nie radzi sobie zupełnie), ma natomiast rozbudowane oprogramowanie - Qsuite, które umożliwia nagrywanie płyt DVD z wiekszą szybkością niż ta do której jest dedykowana np. x 16 - w przypadku płyty dostosowanej do zapisu x 8, zapamiętuje do 6 nośników i utrwala w pamięci nagrywarki najlepszą strategię do ich nagrywania.
    Dodatkowo Benq umożliwia zmierzenie t. zw. Jitter, czyli rozwarstwienia na nagrywanej płycie i dobranie w ten sposób optymalnego nośnika i strategii zapisu (z drugiej strony NEC też umożliwa wykonanie testów na ilość błędów na płycie i dobór strategii i nośnika, tyle, że nie mierzy Jitter, a tylko błędy PI/PIF).
    Nie mniej, jednka w przypadku Benq ta technologia jest niedopracowana (jeszcze) i pomimo tego, że płytę x 8 nagrasz x 16 to bedzię się nagrywać nieco tylko krócej niż normalna 8 -mka, a bufor będzie skakał, jak szalony.
    Dodatkowo Benq ma jedną przypadłość nie wiem, czemu, ale podaje (na każdej płycie) DVD-R, lub DVD-RW, że najmniejsza dostępna prędkość nagrywania to 2.4 , ale nagrywa płytę dobrze.
    Mam sporą kolekcję screenów z testów płyt nagranych na obu napędach, jak będzie trzeba to zapodam na forum.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 01.Sep.2005 o 21:04

Domyślnie

A gdzie moge sie dowiedziec czy dana nagrywarka obsługuje BOOKTYPE

Plutonowy melag ma szanse Avatar melag

Domyślnie

Dodatkowo Benq umożliwia zmierzenie t. zw. Jitter, czyli rozwarstwienia
    Rozwarstwienia

Raczej synchronizacji :

Pierwszą rzeczą, którą musimy wiedzieć jest fakt, że są dwa rodzaje błędów synchronizacji (jitter) płyt audio. Jest to błąd podstawy czasowej w czasie konwersji próbek na sygnał analogowy. Drugie znaczenie używane jest w kontekście cyfrowego zgrywania płyt, podczs którego próbki dublują się lub są pomijane. To drugie znaczenie jest niejako nadużyciem tego pojęcia, bo związek z synchronizacją jest raczej luźny i polega na niemożności trafienia przez napęd odczytujący dokładnie w to samo miejsce przy odczycie, gdy z jakichś powodów odczyt został przerwany.

Korekcja błędów synchronizacji w obu znaczeniach tego słowa jest procesem kompensującym i odtwarzającym dane audio do pierwotnej formy.

Zajmijmy się w pierwszej kolejności drugim znaczeniem. Problem występuje z powodu braku w standardzie Phillipsa potrzeby dokładnego adresowania bloków. Gdy dane audio dostarczane są do bufora adresy bloków pobierane są z kanałów subkodowych i przesyłana do innej części kontrolera. Ponieważ dane i adres są rozdzielone odtwarzacz nie jest w stanie dokładnie zlokalizować adresu początku każdego bloku. Niedokładność nie jest duża, ale w momencie, gdy system przerwie zgrywanie aby zapisać dane na dysk, po wznowieniu nie będzie w stanie dokładnie trafić w miejsce, w którym przerwał. W rezultacie rozpocznie zgrywanie albo kilka próbek za wcześnie, albo zbyt późno, więc zostaną zdublowane, albo będzie ich brakować. W efekcie powstaną słyszalne trzaski.

Każdy CD-ROM ma 12 bitowe adresowanie bloku w nagłówku. Dlatego jest możliwe zidentyfikowanie pozycji początku bloku. To wyjaśnia dlaczego dużo łatwiej wydobyć pojedynczy blok z CD-ROMu.

W większości napędów, które obsługują zgrywanie audio, można uzyskać bezbłędny wynik używając programu, który zgrywa całe nagranie jednorazowo. Problem pojawi się w momencie gdy dysk nie nadąży z zapisem napływających danych. W efekcie niektóre próbki zostaną pominięte. Warto zauważyć, że jest to dokładnie ten sam problem, który wtstępuje przy wypalaniu - błąd opróżnienia bufora (buffer underrun). W tym wypadku zaś bufor używany do zgrywania jest dużo mniejszy, lub napęd nie posiada go wcale.

Zajmijmy się teraz pierwszym, podstawowym i właściwym znaczeniem pojęcia synchronizacji (jitter). Jak wspomniano jest to błąd podstawy czasowej. Podstawową przyczyną są opóźnienia powstające przy przejściu sygnału z jednego komponentu do drugiego. Dwie najważniejsze przyczyny to kiepskiej jakości pętla synchronizacji fazowej PLL (Phase Locked Loop) oraz zniekształcenia spowodowane ipedancją i/lub przenikaniem sygnału na jego torze.

Domyślnie

Benq ma Booktype w standarcie, a NEC po wgraniu zmodyfikowanego biosu.

Domyślnie

Dzisiej zamówilem nagrywarke PIONEER 110. Jednak miasto w którym mieszkam czyli Legnica to dziura. Objechałem wszystkie sklepy i w zadnym nie miaeli nagrywarek firmy BenQ a tym bardziej Pioneer. Tylko w 2 mialem możliwość zamówiena Pioneer-a, niestety musze poczekac do poniedzialku lub srody ale wydaje mi sie ze oplaca sie czekać. W kazdym sklepie proponowali mi nagrywrki firmy Lite-on i LG --Jeden facet sie nawet ze mna kucil ze Lite on to najlepszy producent nagrywarek cd jak i dvd, wyśmialem kolesia i niezwlocznie opuscielem tamten sklep.

Domyślnie

Cytat Napisał melag
    Rozwarstwienia

Raczej synchronizacji :
    Racja Mea Culpa

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

rynek jest zapchany lite-onami i Lg dlatego wypychają starsze modele które się nie sprawdziły i zalegają na pólkach

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia