+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Problem z nagrywaniem DVD i to jaki...

Szeregowy eXman ma szanse

Angry Problem z nagrywaniem DVD i to jaki...

Witam.
    Mam problem z nagrywaniem płyt dvd - pojawił się on dosyć dawno temu ale myślałem że uda mi się z nim uporać.
    Co się dzieje? Otórz od czasu jak wymieniłem sprzęt na nowy a pozostawiłem starą nagrywarkę (LiteOn 1213s) płyty ( cd też) zaczeły sie wypalać do połowy (tak mniej więcej) wyskakiwał bąd 'przerwano polecenie SCSI'.

Co zrobiłem:
    - reinstalacja windowsa (caly czas z sp2)
    - Nowsze wersje Nero (6.6.-7)

Nie podziałało więc:
    - zakup nowej nagrywarki: Benq 1640
    - reinstalacja windowsa (dalej sp2 bez sciągania aktualizacji)
    Wypałiłem 3 płyty (Verbatim DVD - R - cały czas na nich)
    po tym myślałem, że problemy się skończyły - niestety.
    Tym razem wyskuje mi błąd 'błędny adres bloku' i zima.

Przepiołem nagrywarkę na nowy kanał (jeste sama jako master bez slave-a) zrobiłem update sterowników czipsetu na płycie, (załamałem się, klnołem, waliłem w sciane ) zmieniłem bios (tracąc gwarancję pewnie :/).
    NIE POMOGŁO NIC - normalnie jestem na skaruj załamania nerwowego jeszcze troche i mnie wywiozą.
    Czy ktoś wie co i jak zrobić że

by to zaskoczyło

Pracuje na :
    AMD 64
    plyta gigabyte (GA-K8NE) na nVidia nForce4-4x
    dysk sata (WD)
    IDE 1 master Benq 1640
    IDE 2 master Lite on DVD-ROM

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Sprawdź czy kabel IDE jest nie uszkodzony. Jak możesz to podepnij nagrywarkę na taśmie razem z dyskiem twardym - tylko w celu sprawdzenia.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

co się dzieje z płytami cd? czy też się wypalają do połowy?

Domyślnie

Więc po mozolnych testach wszystko jest tak jak było czyli plyty dvd nie wypalają się przez błędny adres bloku, płyty cd zaś wypalają się z błędem danych - tzn. przy niektórych wystąpił ten błąd na końcu (podczas lead out () :/) i plyte da się odtworzyć, przy innych błąd ten wyskakuje wcześniej i płyty nie da się odczytać. Zmieniałem kabel, kanał - nic.
    Ostatnio edytowane przez eXman ; 16.Oct.2005 o 16:00

Domyślnie

Weź podepnij nagrywarkę do inne kompa i sprawdź jeszcze raz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Question

Dziś nagrałem 5 płyt dvd - rw (4x). Nagrałem 3 - wszystko OK, wrzuciłem płytkę verbatim-r 8x i od razu padła (wcześniej teżnagrywałem na nich), wrzuciłem znowu rw i nagrały się bez problemu O co biega normalnie nie wiem już co jest grane...

Szeregowy jarkuby ma szanse

Domyślnie

Z opisu twojej konfiguracji wynika ,że masz dvdrw podpięte pod ide1 master. Myślę ,że tu tkwi problem .Jeżeli masz dysk na sata a nie na ata to pod wolny port ide1 nie powinno podpinać sie napędów optycznych tylko hdd. Tak podają producenci płyt. Chyba ,że sie mylę.

Szeregowy uggp ma szanse

Domyślnie

Ja miałem ten sam problem. Ile się naszukałem dlaczego tak się dzieje. Większość pseudo rad typu sprawdź kabel albo zrób mastera (ew slave), doprowadzała mnie do szału. Miałem o tyle komfortową sytuację, że dysk i nagrywarkę miałem ze starego kompa. A tam wsio działało. Więc wina albo płyta (GA-K8NF-9 na nForce4) albo stery. Były jeszcze objawy takie, że stare programy co to chciały coś po ASPI działać kompletnie nie działały. Zacząłem szukać po sieci i znalazłem że NVIDIA ma jakiś błąd w sterowniku dla IDE. Niby to kolejne wersje to poprawiają ale zawsze jest jakieś ale. I recepta prosta: ODINSTALOWAĆ driver NVIDI dla IDE i dać ten oryginalny co był z windowsami (te 3: standardowy podwójny kontroler PCI IDE i do tego Podstawowy kanał i Pomocniczy). I nagle zupełnie inny świat. Podczas nagrywania można zarzynać system na maksa a i tak nie udało mi się płyty zepsuć. Wszystko działa!

Domyślnie

uggp - Wielkie dzięki Wygląda na to, że będzie OK. Sprawdziłem co prawda dopiero po parę egz cd i dvd (dokładnie te same co sie wcześniej nie dało nagrać za żadne skarby). Teraz wrzuciłem płytkę i od razu wszystko ładnie poszło. Zrobię jeszcze parę zapisów myślę, że już teraz nie będzie problemów. THX

Szeregowy uggp ma szanse

Domyślnie

Żeby mieć 100% pewności, proponuję następujące testy.
    1. Sprawdź czy programy przez ASPI (jak nie masz ASPI to doinstaluj – przydaje się) wykrywają Ci ładnie nagrywarkę. Model numer itp.- napędy powinny być precyzyjnie odkryte. ASPI jest o tyle ciekawe, że jest bardzo wrażliwe na wszelkie nieprawidłowości. U mnie na oryginałach nForca w ogóle nie widział nagrywarki.
    2. Spróbuj zripować jakąś muzykę z CD programem do ripowania (np. AudioGraberem). Powinno lecieć sprawnie i bez żadnych błędów. TO już nie te czasy, że szło 1x i to jeszcze z błędami
    3. Nagraj sobie coś w Neronie a potem np. w Decrytperze. Te programy używają innych sterów. Np. jak podmienisz sterowniki Nerona za ASPI to niby coś się może poprawić (na orginałąch nForca) ale nie będzie tak jak trzeba.
    4. Decrypter standartowo jedzie na SPTI (WinXP). Jest to OK. Postaw jakiś duży bufor (ja zrobiłem 256Mb). Włącz nagrywanie na jakiejś wysokiej prędkości (może być DVD 8x lub ew. 4x ). Wbrew opinii używania dobrych jakościowo płyt do testu weź jakąś kiepską płytkę (firmowo kiepską a nie np. porysowaną . W czasie nagrywania spróbuj obciążyć jakoś mocno dysk HD. Dobrze jest jak plik, który nagrywasz jest mocno (!) pofragmentowany na dysku. Można w tym czasie włączyć skanowanie wirusów. Ja włączałem np. opcję w totalcommanderze (Spacja) pokazywania ile ma bajtów dany katalog. Normalną reakcją powinien być powolny spadek buforów w Decrytperze. Głowica w dysku HD wykonuje przy tym dużo skoków i mocno maleje strumień danych z HD. Po czym jak skończy się ta operacja bufor danych powinien ładnie i szybko się napełnić. Kilka sekund powinno wystarczyć na napełnienie buforów w RAMIE. Po tych zabiegach płyta powinna być w całości nagrana POPRAWNIE.
    Metody "zarzynania" kompa w czasie nagrywania są bardzo dobrym testem. Takim z życia . W przypadku problemów ze sterownikiem nForca4 miom zdaniem problem wynika z jakiś przestojów na lini RAM->DVD. I mimo że dysk masz wydajny. Mimo że dane w RAMIE czekają to coś je czasem blokuje. Może to być jakaś totalna głupota. Zwykle siada to w połowie (u mnie 60-70%) płyty. W tym czasie zwykle jakiś wygaszasz się włączy. Windows dla nieużywanych aplikacji robić jakieś zrzuty. Wystarczy, że jakieś GG przełącza status. I coś w tym momencie blokuje szyny. Można wtedy, zauważyc, że na chwilkę skacze bufor nagrywarki(!) mimo pełnego bufora programu. I zwykle od tego momentu wzrasta ilość błędów na DVD. Coś jakby burn-proof nie zawsze zaskakiwał albo nie mógł zsynchronizować danych z IDE.
    Problem ten jest strasznie nietypowy. Wszystkie znaki wskazują, że to NIE driver nForca. Będziesz zmieniał BIOSY płyty, Biosy nagrywarek, testował Speed talerzy dyskowych, przekładał MASTER/SLAVE. Nowe kable dawał. I dalej niby gra a potem płyta do kosza. Ponieważ przybywa userów nForca4 to zobaczysz na forach zagranicznych że coraz więcej pytań dotyczy NAPĘDÓW OPTYCZNYCH. Gorzej, że nie każdy jest w stanie sprecyzować problem (bo się go nie da). O dziwo problem nie występuje wszędzie. To znaczy ciężko to określić bo wiadomo że system ma tu dużo do powiedzenia.(Mam też linuxa i on jakoś sobie radził). Aha ciekawe jest to że projektanci wiedzą o tym problemie bo można się dokopać do informacji że nowe sterowniki likwidują to (ale jakoś u mnie nie pomogły do dziś)

pozdrawiam

p.s. w sumie zarejestrowałem się tylko po to na tym forum aby zweryfikować moje podejrzenia oraz podać rozwiązanie z zagranicznych forów. Problem też ten wystąpił u mojego kolegi. Rozwiązaliśmy go identycznie. No ale ponieważ ma on identyczną płytę to wnioski nie są miarodajne. Dlatego liczę że może ktoś się wypowie w tej kwesti i opowie, czy czasem nie miał jakiś przygód przy nagrywaniu z nForcem4
    Ostatnio edytowane przez uggp ; 30.Oct.2005 o 13:00

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Moze nie z wlasnego doswiadczenia, ale z lektury problemow innych ludzi.

Problem dosc powszechny z plytami na nforceX. Wychodzi na to, ze gryza sie ze soba SW IDE z pakietu nforce ze sterownikami aspi.
    Jako ze sa programy wymagajace aspi do poprawnego dzialania (np EAC), lepiej odznaczyc tego SW przy instalacji sterow i od razu zainstalowac aspi. Podobno wtedy wszystko dziala OK, tak samo jak z SW IDE a bez aspi - tyle ze wtedy np tez EAC nie widzi napedow itp, wiec zalezy na czym komu zalezy.

Podobno nowsze wersje sterow do nforce juz nie maja tego bledu i wszystko ma dzialac tak jak trzeba, ale wychodzi ze nie do konca.
    Wyglada to wlasnie, ze jednak nie zawsze i na nie kazdej konfiguracji tak sie dzieje, ale trzeba miec te ewentualnosc na uwadze i kombinowac.

To tyle co sam napotkalem, a zaznaczam ze sam nie mam nforce wiec to nie moje doswiadczenia.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Heh jednak za wczesnie sie cieszyłem... Zrobiło sie tak jak za pierwszym razem 3 razy dobrze i do widzenia... Spróbuje wszystkich metod i dam znac o wynikach...

Domyślnie

Najdziwniejsze jest to ze dvd rw wypalają się w 100%... a jak tylko wrzuce dvd czy to + czy - to lipa :/

Jeszcze jedno, tak bawie się zamianą sterowników i zauważyłem, że podstawowy kanał IDE jest OK
    zaś na Kanał IDE występuje wykrzyknik i błąd "sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy'...

Nie wiem ale może jest to związane z tym
    Ostatnio edytowane przez eXman ; 03.Nov.2005 o 12:28

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Problem dotyczył sterowników nvidii w wersji 2.6 te i tylko te (skadinąd bardzo popularne) powodowały przeróżniaste problemy od wywalania z trybu DMA do PIO jak i równiez poważne błedy odczytu a czasem nawet brak napędów optycznych w systemie (mimo że fizycznie istniały). Pozdrawiam

Domyślnie

Hmm to wyglada na to ze trzeba sprawdzic wczesniejze wersje sterownikow lub znalezc jakies 'niefirmowe'

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał eXman
    Hmm to wyglada na to ze trzeba sprawdzic wczesniejze wersje sterownikow lub znalezc jakies 'niefirmowe'
    wydaje mi się że wcześniejsze ale firmowe
    nie zawsze co nowsze jest lepsze

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    wydaje mi się że wcześniejsze ale firmowe
    nie zawsze co nowsze jest lepsze
    I to jest bardzo dobre stwierdzenie!
    Mi przypomniały się czasy NERO 5.5.10.50 oraz w NERO 6.0.0.15. Wszyscy pobierali te wersje, instalowali, a potem narzekali. Problem polegał na tym, że nie można było wypalić np. 699MB na płycie 700MB. Ja miałem te szczęście, że przez ten okres miałem lenia na pobieranie NERO.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)