+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: W wykazie urządzeń jest, w moim komputerze - nie

rybkens
    Gość

Exclamation W wykazie urządzeń jest, w moim komputerze - nie

Witam

Mam trochę głupi problem. Niedawno kupiłem nagrywarkę LG GSA-4167B. Podłączyłem jako Primary Slave(Dysk Twardy: Primary Master, combo: Secodary Master). Po pierwszym włączeniu wszystko działało, ale potem gdy wyłączyłem kompa by ją dokręcić i włączyłem ponownie. I od tego czasu mam taki problem:

W menedżerze urządzeń przy zakładce Stacje dysków CD-ROM/DVD:
    -Generic DVD-ROM SCSI CdRom Device
    - H - T S D D A S - 1 7
    -LITE-ON COMBO LTC-48161H

W instrukcji pisze że nie należy instalować sterowników jeśli posiada się Windows XP.
    Dodatkowe informacje:
    Przy włączaniu systemu świeci się zielona lampka napędu(zakładam że zasilanie w porządku).

Co mogę zrobić?

Z góry dzięki za pomoc

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Sprawdź czy nie poluzowały sie kable, jaka masz płytę główną? Ewentualnie usuń napęd w menadzerze urządzeń i uruchom ponownie kompa.

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Najlepiej przełącz ją na secondary, razem z combo.
    Na primary zostaw tylko HDD.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

tak, tak nie doczytałem koniecznie przepnij napęd na drugi kanał

rybkens
    Gość

Lightbulb

Dzięki bardzo, przepięcie na Secondary pomogło

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

I się nie dziwie, że działa, bo kanał Primary jest przeznaczony dla dysków twardych, a nie dla napędów optycznych. I jeszcze prawdopodobnie na kanale Primary masz kabel 80 żyłowy, który mógł być również powodem tego nieszczęsnego zjawiska.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    I się nie dziwie, że działa, bo kanał Primary jest przeznaczony dla dysków twardych, a nie dla napędów optycznych. ...........
    na mobo mam tak
    primary master: teac 515eb
    secondary master teac540e
    na slave nic nie ma

i dziala

hdd mam na hpt, kieszen zreszta tez.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

[VD]misio[PL] daniel5120 ma szanse Avatar daniel5120

Domyślnie

czasem wpadal do mnie ktos z dyskiem (udma33 czasem pio4) itp i czesto mialem pozniej drobny problem na windzie xp, zacinal sie kanal na ustawiajac sie na wolniejsze uzadzenie w systemie, drobna kosmetyka w rejestrze windy i restart kompa pomagaly ale wydajnosc systemu spadala do najwolniejszego uzadzenia na kanale pod ktory podpinalem dyski dlatego lepiej palniki i napedy optyczne podpinac do drugiego kanalu (secondary)
    ATARI 130 XE & ATARI XC12

Duron 600; ECS K7VZA; 256 sdram; Seagate ST3200822A Firmware 3.01; LITE-ON LTR 40125S ZPS6; BenQ DW1640 0F2 BSGB => BSLB

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

"I się nie dziwie, że działa, bo kanał Primary jest przeznaczony dla dysków twardych, a nie dla napędów optycznych"
    skąd takowe informacje bo ja nigdzie nie widziałem takowego rozdziału, te kanały są takie same
    w moich blaszankach od zawsze mam napedy atapi na normalnych ide jako solisci/masterki zapodane (jak już są obce dyzie ide to podpinam je jako slave) a hdki stałe na sata a kiedyś na hpt3xx i nigdy nie miałem _żadnych_ problemów
    aha2 tasma 80tka jest zgodna w dół i spokojnie zastepuje 40tke i odwrotnie tylko wtedy mobo bedzie wyła i transfery beda gorsze
    Ostatnio edytowane przez cana ; 10.Nov.2005 o 09:12
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Domyślnie

Cytat Napisał cana
    "I się nie dziwie, że działa, bo kanał Primary jest przeznaczony dla dysków twardych, a nie dla napędów optycznych"
    skąd takowe informacje bo ja nigdzie nie widziałem takowego rozdziału, te kanały są takie same
    w moich blaszankach od zawsze mam napedy atapi na normalnych ide jako solisci/masterki zapodane (jak już są obce dyzie ide to podpinam je jako slave) a hdki stałe na sata a kiedyś na hpt3xx i nigdy nie miałem _żadnych_ problemów
    aha2 tasma 80tka jest zgodna w dół i spokojnie zastepuje 40tke i odwrotnie tylko wtedy mobo bedzie wyła i transfery beda gorsze
    na kilku plytach glownych spotkalem sie z nadrukiem jakie uzadzenia producent proponuje podlaczac do jakiego kanalu

Duron 600; ECS K7VZA; 256 sdram; Seagate ST3200822A Firmware 3.01; LITE-ON LTR 40125S ZPS6; BenQ DW1640 0F2 BSGB => BSLB

Łaskobójca cana zero jak zero Avatar cana

Domyślnie

to co można podpiąc i gdzie to determinuje uzyty chipset, ja tez widziałem takowe dziwadełka na niektórych z mobo mimo iż wszystkie były oparte o ten sam zestaw scalaczków
    |||^ Lenistwo jest drogą do świętości ^|||
    |||||^^^ a bluźnierstwo do raju ^^^|||||
    |LTR48246k|DVR111|IHAS322|MSI R6950TF3|
    ||A890FX|P2|T260|ADATA 8G|A2|FSP 650||

Domyślnie

Cytat Napisał daniel5120
    na kilku plytach glownych spotkalem sie z nadrukiem jakie uzadzenia producent proponuje podlaczac do jakiego kanalu

ale proponowac a przeznaczyc to są dwa rozne slowa.bynajmniej w moim slowniku i niestety niemogę między nimi postawic znaku rownosci.

@cana - u mnie dalej biegaja hdd na hpt370a robionym przez NMC/Epox

pzdrwm Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    ale proponowac a przeznaczyc to są dwa rozne slowa.bynajmniej w moim slowniku i niestety niemogę między nimi postawic znaku rownosci.

pzdrwm Nikita_Bennet
    jak 2+2=4
    amen

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet

pzdrwm Nikita_Bennet

starsze palniki cdr wymagaly podlaczenia ich jako master na osobnym kanale niz dysk z systemem w przeciwnym razie ich wydajnosc w buforowaniu mogla tragicznie spac, wtedy nie bylo czegos takiego jak buffor under run (osobiscie stracilem przez to 4 plytki a po przelozeniu nie bylo juz problemu)
    wracajac do tematu, dysk systemowy wysyla sporo informacji miedzy prockiem, pamiecia itp wiec jesli podepniemy tam palnik dvd ktory potrzebuje w miare stalego transferu na dosc wysokim poziomie to bedzie odcinany przez dysk systemowy (w koncu po to niby powstal standard serial ata zeby dysk z systemem byl sam na kanale zeby uzyskac jak najwieksza jego wydajnosc)

Domyślnie

Cytat Napisał daniel5120
    starsze palniki cdr wymagaly podlaczenia ich jako master na osobnym kanale niz dysk z systemem w przeciwnym razie ich wydajnosc w buforowaniu mogla tragicznie spac, wtedy nie bylo czegos takiego jak buffor under run (osobiscie stracilem przez to 4 plytki a po przelozeniu nie bylo juz problemu)
    z tego co pamietam w teacu 12 x juz pojawil sie burnproff. nizszymi nagrywarkami byly napedy 8x (a lg chyba nawet w 12 krotnej jeszczenie mialo - moge sie mylic). sorki jesli ktos ma hdd 5400, winde xp i nagrywarke cdrw 8x i mowi ze mu hdd nie wyrabia to niech poczysci system i nie robi 15 operacji na tymze hdd. seryjnie miaem nagrywareczke 8x i spokojnie spiete wszystko z hdd dzialalo pieknie, nawet na plexie12x oraz hdd samsung 8,4GB 5400 na mobo z bx'em smigalo i bufor nie spadal ponizej 85 procent. owszem problemy mogą byc ale naprawde, naprawde rzadko.
    wiem doskonale o co Ci biega - sam kiedys tak zalecalem jak ludzie mieli kijowe plyty glowne, tanie nagrywarki i kazdy oszczedzal te 5 zl na tasmie ata 66/100/133. ale te czasy minely imho.

wracajac do tematu, dysk systemowy wysyla sporo informacji miedzy prockiem, pamiecia itp wiec jesli podepniemy tam palnik dvd ktory potrzebuje w miare stalego transferu na dosc wysokim poziomie to bedzie odcinany przez dysk systemowy (w koncu po to niby powstal standard serial ata zeby dysk z systemem byl sam na kanale zeby uzyskac jak najwieksza jego wydajnosc)
    niom ale chyba kazda obecna nagrywarka dvd ma system zapobiegający oproznieniu bufora?

a czy serial ata powstal glownie po to aby hdd z sysem bylo na oddzielnym kanale to wątpie.

pzdrwm Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)