+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: DVDRW Lite-on, czy to normalne?

Szeregowy paulwolf ma szanse

Domyślnie DVDRW Lite-on, czy to normalne?

Witam wszystkich.Nabyłem ostatnio nagrywarkę Lite-on DVDRW SOHW-1653S (używaną) i mam kilka pytań.Po zakupie dokonałem kilku wypaleń (Nero 6.XX).Po weryfikacji zapisu jedna płyta "odpadła"(były to płyty nie firmowe).Po zakupie płyt Verbatim problemów nie było(weryfikacja).Po sprawdzeniu KProbe i Nero DVD Speed też all ok.
    Nagraną płytę(dane,pliki avi itp DVD+R Samsung) zabrałem do znajomego i tu problem:czytnik Liteon DVD nie może jej znaleźć, inna nagrywarka znajduje jednak nagrane filmy się "tną".
    Czy to jest "normalne", że płyta nagrana na jednej nagrywarce może być problematycznie czytana w innym?Jeśli nie to co należy zrobić aby ta sytuacja się nie powtarzała?
    Pamiętam parę lat wstecz dokonywałem takiej "regulacji"w stacjonarnym odtwarzaczu CD (JVC?) i efekt był ogromny, zniknął problem z porysowanymi płytami(w pewnych granicach),odczyt był bardziej stabilny.Czy próbował ktoś na własną rękę regulować elektronikę czytników DVD (laser)?
    Będę wdzięczny za każdą uwagę.

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Raczej nie sądzę, żeby regulacja DVD coś pomogła.
    Czytałem gdzieś w necie wypowiedż jednego gościa, który w stacjonarnym DVD Daewoo podkręcał laser, bo mu napęd źle czytał płyty. Jakiś czas wszystko chodziło dobrze, ale potem napęd siadł i do niczego się nie nadawał.
    Myślę, że rozwiązaniem problemu jest zmiana płyt na, których nagrywasz.
    Jeżeli chodzi o marki to polecam Verbatima i koniecznie plusy. Przy nagrywaniu zmień bitsetting płyty na DVD-ROM, wypalaj najlepiej z prędkością x 4. To powinno rozwiązać wiekszośc problemów.
    LiteOny zdecydowanie lepiej nagrywają + niż -, a poza tym są wybredne jeżeli chodzi o nośniki.
    Pozdrawiam.

Szeregowy paulwolf ma szanse

Domyślnie

Dokładnie tak wypalałem x4, płyty (+), ustawienie DVD-ROM ,a może te Samsungi (Pleomax x 8) są jakieś "lewe"?

[VD]misio[PL] daniel5120 ma szanse Avatar daniel5120

Domyślnie

Cytat Napisał paulwolf
    Witam wszystkich.Nabyłem ostatnio nagrywarkę Lite-on DVDRW SOHW-1653S (używaną) i mam kilka pytań.Po zakupie dokonałem kilku wypaleń (Nero 6.XX).Po weryfikacji zapisu jedna płyta "odpadła"(były to płyty nie firmowe).Po zakupie płyt Verbatim problemów nie było(weryfikacja).Po sprawdzeniu KProbe i Nero DVD Speed też all ok.
    Nagraną płytę(dane,pliki avi itp DVD+R Samsung) zabrałem do znajomego i tu problem:czytnik Liteon DVD nie może jej znaleźć, inna nagrywarka znajduje jednak nagrane filmy się "tną".
    Czy to jest "normalne", że płyta nagrana na jednej nagrywarce może być problematycznie czytana w innym?Jeśli nie to co należy zrobić aby ta sytuacja się nie powtarzała?
    Pamiętam parę lat wstecz dokonywałem takiej "regulacji"w stacjonarnym odtwarzaczu CD (JVC?) i efekt był ogromny, zniknął problem z porysowanymi płytami(w pewnych granicach),odczyt był bardziej stabilny.Czy próbował ktoś na własną rękę regulować elektronikę czytników DVD (laser)?
    Będę wdzięczny za każdą uwagę.
    niestety moj znajomy ma palnik dvd litka i to nie jest jedyny twoj problem
    litki sa teraz slabe i nic niestety na to sie nie poradzi
    palilem na moim litku 40125S plytke rw (SIGMA) 12x i palnik dvd znajomego nie mogl jej zczytac, plyta nie byla porysowana, inne napedy bez problemu radzily sobie z ta plyta

a co do regulacji optyki to bawilem sie na cdromie sony i dzieki temu przedluzylem mu zycie o pol roku ale osobiscie odradzam takie zabawy puki naped masz na gwarancji i/lub dobrze ci czyta jeszcze plytki
    takie zabawy skracaja zywotnosc soczewek poniewaz robione sa teraz z twozyw sztucznych
    do niedawna plextor mial jeszcze szklana optyke
    ATARI 130 XE & ATARI XC12

Duron 600; ECS K7VZA; 256 sdram; Seagate ST3200822A Firmware 3.01; LITE-ON LTR 40125S ZPS6; BenQ DW1640 0F2 BSGB => BSLB

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał paulwolf
    Dokładnie tak wypalałem x4, płyty (+), ustawienie DVD-ROM ,a może te Samsungi (Pleomax x są jakieś "lewe"?

Spróbuj jeszcze Verby i TDK.
    Verby minusy, mój Litek SOHW 832S nagrywał całkiem dobrze.
    Może ten czytnik LieOna nie czyta po prostu plusów.
    Czasami tak to bywa.
    Moja Toshiba SD-M1712 nie chciała czytać plusów nagranych na Litku 832S, a nagrane na nagrywarce Toshiba SD-R5372B odczytuje bez problemu.
    Pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)