+ Odpowiedz na ten temat
Poka¿ wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: [Nagrywarka DVD]Reset kompa po w³o¿eniu p³yty

Szeregowy Hammer111 ma szanse

Domy¶lnie [Nagrywarka DVD]Reset kompa po w³o¿eniu p³yty

Witam, zakupi³em dzi¶ nagrywarkê DVD LG 4167B, mam nastêpuj±cy problem, po w³o¿eniu p³yty nastêpuje twardy reset komputera. Nie zawsze, 50% w³o¿onych p³yt powoduje reset. Kiedy jednak komp siê odpali od nowa z p³yta w napêdzie jest juz wszystko OK. Nagra³em dzi¶ parê p³yt - wiec nie jest to problem z obci±¿eniem zasilacza, nadmienie ze wcze¶niej zdarza³o mi siê to ale bardzo sporadycznie na poprzednim napêdzie CDRW. Usun±³em profilaktycznie w menedrze¿e urz±dzeñ kana³ IDE na którym pod³aczona jest nagrywarka, zainstalowa³ sie oczywi¶cie od nowa, dalej to samo. Gdzie mam szukaæ Z w³a¶ciwo¶ci kana³u wynika ¿e napêd pracuje teraz w trybie UDMA 2. Nagrywarka jest ustawiona jako master i jest sama na kanale pomocniczym, na podstawowym mam hd'ka, prosze o jakie¶ porady - jestem ju¿ trochê zdesperowany.....

Specyfikacja mojego kompa:

Cel. 2,4Ghz
    Mobo: MSI Neo-V
    ram - 768mb
    video - Radeon 9250
    DYSKI:
    CAVIAR SATA 80GB
    BARRACUDA ATA 60Gb
    OPTYK:
    Nagrywarka DVD LG 4167B

M³odszy chor±¿y sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss
    Sk±d
    Gdansk

Domy¶lnie

Na pierwszym miejscu stawialbym ze to zasilacz, pozycz od kumpla jakiegos i sprawdz.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

[VD]misio[PL] daniel5120 ma szanse Avatar daniel5120
    Sk±d
    Kielce

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ Druss
    Na pierwszym miejscu stawialbym ze to zasilacz, pozycz od kumpla jakiegos i sprawdz.
    zgadzam sie z Drussem jak nie uzywasz palnika to pobiera on niewiele pradu, przy odczycie plyty pobor zwieksza sie, przy zapisie jest jeszcze wiekszy (wieksza moc lasera do wypalenia plyty) mozesz odpiac tez dysk seagate i sprawdzic czy ci sie nadal restartuje
    podaj jeszcze jak mozesz cos wiecej o zasilaczu najlepiej z tabliczki znamionowej
    ATARI 130 XE & ATARI XC12

Duron 600; ECS K7VZA; 256 sdram; Seagate ST3200822A Firmware 3.01; LITE-ON LTR 40125S ZPS6; BenQ DW1640 0F2 BSGB => BSLB

Menos Grande GacekSSJ4 ma szanse Avatar GacekSSJ4

Domy¶lnie

Niewiem czy to aktualne ale jak kiedy¶ mialem plyte MSI KT4V to by³a uszkodzona i np w po³owie nagrywania cd komp mial restarta jak widze ty tez masz MSI ;D

Ju¿ tylko u¿ytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW
    Sk±d
    W-ñ

Domy¶lnie

Mo¿e warto wgraæ nowy BIOS do p³yty g³ównej.
    Skrzynia:
    sebawl[ma³pa]tlen.pl

Mój sprzêt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy gomax ma szanse

Domy¶lnie 4167B _ RESET po w³o¿eniu p³yty

Witam u mnie to samo mam niedawno kupion± nagrywarkê GSA-4167B na pocz±tku mia³em DL11 potem kolejno DL 12 i DL13 - to wersje biosu do DVD. Zaktualizowa³em Bios na p³ycie g³ównej, podmieni³em zasilacz na nowy i nic ci±gle reset. Czasami zdarza siê ze jest ok ale z regu³y reset. Nawet wybra³em region Polski w ustawieniach DVD i d.... Mo¿e kto¶ rozwi±za³ ten problem bo niechce mi siê i¶æ do sklepu by j± reklamowaæ jak to jaka¶ pierdo³a Jak widze i to nie tylko mnie ona obejmuje.

Moja konfiguracja
    Windows XP prof.
    P³yta g³ówna EPOX EP-8NPA7I nVidia nForce4
    procesor Sempron 2800+
    1GB Ram
    grafika Ladetec Geforce 7600GS
    hdd caviar 160 SATA

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal
    Sk±d
    Gady

Domy¶lnie

Mia³em kiedy¶ taki problem z napêdami ¿e po w³o¿eniu dowolnej p³yty nastêpowa³ restart. Rozwi±zanie okaza³o siê banalne. Chodzi³o o konflikt pomiêdzy sterownikami do p³yty g³ównej a programem do nagrywania p³yt.

Jak to sprawdziæ. Mo¿e byæ problem. Najpierw wy³±czyæ Windowsowe nagrywanie p³yt. Nastêpnie wy³±czyæ autorun dla tego napêdu. Wszyskto to zrobisz klikaj±c w "Mój komputer" na ikonie nagrywarki prawym klawiszem myszy.

Resety powinny ustapiæ ale teraz sprawd¼ czy np. gdy uruchomisz Nero czy inny soft do nagrywania i w³o¿ysz czyst± p³ytê to znowu nie nast±pi restart.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Starszy sier¿ant sztabowy madmax2 ma szanse

Domy¶lnie

Sprawd¼ zasilacz za pomoc± programu Speedfan:

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&t=47&id=276

lub inny link:

http://www.almico.com/speedfan428.exe

Normy s± tu:
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...T620-A12S.html -zak³adka Pr±dy, napiêcia, obwody i dalej link na przyk³adzie naszych testów(bezpo¶redni link nie chce dzia³aæ).
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 27.May.2006 o 19:29

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domy¶lnie

A mo¿e te nagrywarki maj± jak±¶ wadê fabryczn±.. w koñcu LG jako¶ci± niezachwyca

Menos Grande GacekSSJ4 ma szanse Avatar GacekSSJ4

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ madmax2
    Sprawd¼ zasilacz za pomoc± programu Speedfan:

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&t=47&id=276

lub inny link:

http://www.almico.com/speedfan428.exe

Normy s± tu:
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...T620-A12S.html -zak³adka Pr±dy, napiêcia, obwody i dalej link na przyk³adzie naszych testów(bezpo¶redni link nie chce dzia³aæ).

Speedfan... jeszcze ujdzie, ale jak masz mozliwosc i sprzet to lepiej sprawdz napiecia miernikiem. S± bardziej dok³adne Ja w programie a na mierniku mialem raz 1v ró¿nicy...

Pozdro!

Kapral aibench ma szanse

Domy¶lnie

Kilka godzin temu mialem podobna sytuacje.
    Reset kompa po wlozeniu plyty.
    Wczesniej stara nagrywarka zostala wymieniona na nowa sprawna.
    Okazalo sie ze przyczyna tkwila w uszkodzonym systemie
    operacyjnym.
    Po zainstalowaniu drugi raz systemu nagrywarka
    dziala bez problemow. W starej instalacji nie udalo sie
    jak dotad uruchomic nagrywarki nawet jako czytnika.
    Prawdopodobnie zostal uszkodzony lub podmieniony
    jakis sterownik systemowy.

Szeregowy gomax ma szanse

Domy¶lnie

Etam sprawdzenie zasilacza nic nie da ju¿ pisa³em. Zawioz³em j± w sobotê do serwisu kole¶ w³o¿y³ do swojego testowego kompa. £adnie wykry³ i po w³o¿eniu p³ytki zwis. Niebieski obraz. Potem po resecie jescze raz przed uruchomieniem systemu windows te¿ zwis. I zosta³a wys³ana do serwisu. Pozdrawiam zdam relacjê jak wróci.

Szeregowy Boski28 ma szanse

Domy¶lnie

Zauwa¿y³em ostatnio ¿e mam taki sam problem jak wy¿ej opisano. Czyli po w³o¿eniu do nagrywarki jakiejkolwiek p³yty nastêpuje reset kompa, nawet wtedy gdy pracuje w linuxie i nie w³±czy siê dopóki p³yta jest w napêdzie. Mam nagrywarkê LG GSA-4167B. Narazie nie wiem co jest zgrane.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ Boski28
    Zauwa¿y³em ostatnio ¿e mam taki sam problem jak wy¿ej opisano. Czyli po w³o¿eniu do nagrywarki jakiejkolwiek p³yty nastêpuje reset kompa, nawet wtedy gdy pracuje w linuxie i nie w³±czy siê dopóki p³yta jest w napêdzie. Mam nagrywarkê LG GSA-4167B. Narazie nie wiem co jest zgrane.
    Ten model LG jest strasznie wyczulony na punkcie zasilania - sprawd¼ napêd pod solidnym zasilaczem, który ma stabilne i prawid³owe poziomy napiêæ. Je¶li to samo, to na gwarancjê...

Szeregowy Boski28 ma szanse

Domy¶lnie

Problem zosta³ rozwi±zany. Wymiana zasilacza usunê³a usterkê.

Pozdro

Szeregowy tomek878 ma szanse

Domy¶lnie

Witam
    Mam podobny problem tylko komp mi siê nie restartuje tylko zawiesza.
    Czym mo¿e to byæ spowodowane ?
    Moja nagrywarka to samsung shw162c

qed
    qed jest nieaktywny
    Szeregowy qed ma szanse

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ SoBal
    Mia³em kiedy¶ taki problem z napêdami ¿e po w³o¿eniu dowolnej p³yty nastêpowa³ restart. Rozwi±zanie okaza³o siê banalne. Chodzi³o o konflikt pomiêdzy sterownikami do p³yty g³ównej a programem do nagrywania p³yt.

Jak to sprawdziæ. Mo¿e byæ problem. Najpierw wy³±czyæ Windowsowe nagrywanie p³yt. Nastêpnie wy³±czyæ autorun dla tego napêdu. Wszystko to zrobisz klikaj±c w "Mój komputer" na ikonie nagrywarki prawym klawiszem myszy.

Resety powinny ust±piæ ale teraz sprawd¼ czy np. gdy uruchomisz Nero czy inny soft do nagrywania i w³o¿ysz czyst± p³ytê to znowu nie nast±pi restart.
    W³a¶nie kilka razy zdarzy³ mi sie restart kompa po w³o¿eniu p³yty.
    U mnie restartowa³ sie podczas odczytu dvd... dwa czy trzy razy do tej pory. Nigdy podczas zapisu.

Przed chwil± wypróbowa³em Twoj± radê i faktycznie pomog³o.

Co ciekawe problem nie wystêpuje po w³o¿eniu czystej p³yty do nagrywania...nawet je¶li przywrócê ustawienia, o których mówimy.

No i niestety Restart raz za razem po próbie nagrywania na dvd.
    Ostatnio edytowane przez qed ; 29.May.2008 o 18:22

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o w±tku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 u¿ytkownik(ów) przegl±da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go¶ci)

Podobne w±tki

1. Zabezpieczone "czerwone " p³yty??????
    Napisane przez micorc w forum DVD/DVD:R
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 17.Aug.2005, 21:04

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54