+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: czasem nagrywa ale zwykle nie :(

Szeregowy fartuch ma szanse

Domyślnie czasem nagrywa ale zwykle nie :(

kupilem ostatnio liteona 1693s , problem polega na tym ze w wiekszosci przypadkow prob nagrania sie zawiesza na kilku lub kilkunastu procentach zarowno przy nagrywaniu plyt cd jak i dvd , nagrywarka pracuje a postep stoi w miejscu,potem zeby cokolwiek zrobic lub wyciagnac plytke trzeba zrobic restart. kilka plytek jakim cudem udalo mi sie nagrac , ale w wiekszosci przypadkow sie zawiesz i nie nagrywa do konca.
    probowalem juz kilku rzeczy zeby to naprawic:

aktualizacja biosa
    instalacja ASPI
    tryb DMA
    podpiecie na rozne pasma IDE i na roznych tasmach
    rozne programy do nagrywania
    format systemu

i nic nie pomogla nadal sie zawiesza. najciekawsze jest to ze podpieta nagrywarka u kumpla dziala jak znalazl i to bez zadnego kombinowania.
    moze moj komputer nie jest kompatybilny z ta spawarka, ale czy to mozliwe, z czym moze sie gryzc naped? a moze to przez bad blocki na dysku ?

juz nie wiem co robic , pomozcie

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

To moze byc kwestia sterownikow do plyty glownej (kontrolera IDE).
    Jak to u ciebie z tym wyglada?
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Napisz jaką płytę główną posiadasz, na jakim jest chipsecie?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

grzeniu -szczerze mowiac to nie wiem jak to u mnie wyglada, mozna jakos sprawdzic te sterowniki ? zwykle po formacie instalowalm z plytki dolaczonej do plyty glownej tylko sterowniki do dzwieku.

sebaw- mam asusa A7S333 SiS745 DDR333

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Jeżeli masz na SIS, to zainstaluj te stery [dla systemu XP]: http://driver3.sis.com/utility/ide/ide204a.zip
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

zainstalowalem to ale nic nie pomoglo, chyba nawet jest gorzej bo pasek procesu wogole sie nie ruszyl, normalnie sie zatrzymywal za polowa, a teraz nawet nie drgnal. jak to odinstalowac ? mzoe cos innego pomoze ?

Domyślnie

help

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie To co zwykle..

To jest właśnie Lite-On, odkąd nagrywarki zaczęły kosztować poniżej 200 złotych, wcale niebyło to spowodowane tylko większą sprzedażą.. po prostu zaczęto wykorzystywać gorsze podzespoły Stąd jakość niektórych napędów tego samego modelu jest różna i zależy jak się trafi Najczęściej to zjawisko dostrzegalne jest w przypadku Lite-on'ów. Lite-on niestety ze swoją jakością skończył wraz z produkowaniem nagrywarek DVD - po prostu poleciał tylko na renomę wyrobiną nagrywarkami CD-RW, gdzie moim no.1 jest nagrywara LTR52246S (w głównej mierze Lite-on zawdzięczał jakość swoich produktów, dzięki temu, że jako jedyny wykonywał napędy w całości ze swoich napędów - w innych markach znajdziemy elementy innych producentów, często tych samych). Obecnie niewiem jak przedstawia się sytuacja z podzespołami, ale jakość poszła znacząco w dół. Opisywane dolegliwości niedotyczą tylko tej firmy - sam kupiłem BenQ DW 1640, który chodził bez zarzutu poza jednym - do jakiś 60 - 70 % wydawał jakieś dziwne buczenie. Pod koniec płyty ustępowało. Wyglądało mi to na złe wyważenie silniczka napędu. Na drugi dzień zaniosłem go i dostałem drugi nowy, który już chodził tak jak należy. Dodam tylko jeszcze, że oba napędy miały tę samą datę produkcji oraz to, że na kilku forach też niektórzy podawali taki objaw. POZOSTAJE CI TYLKO WYMIENIĆ NAPĘD NA DRUGI I LICZYĆ NA SZCZĘŚCIE, ŻE BĘDZIE LEPIEJ GOOD LUCK!

Domyślnie

oddac do sklepu na gwarancje to nie jest problem, z tym ze za oddanie dzialajacego sprzetu placi sie dodatkowo , a ja mam podejrzenie ze ta nagrywarka jest sprawna poniewaz u kumpla dziala , nie rozumiem tylko czemu u mnie sie zawiesza ? i w tym caly problem

Exclamation

Skoro nagrywarka dziala u kumpla, to podaj czy niemasz moze podkreconego kompa - szczegolnie magistrala PCI. Podaj też jakie masz wszystkie napędy - włącznie z dyskami - podaj koniecznie jak masz podpięte i jak skonfigurowane (slave or master). Nieznam tej płyty głownej, ale w przypadku niektórych tryb bus-master włącza się z poziomu biosu. Winę za problemy z nagrywaniem może ponosić też program antywirusowy(odłącz go na próbę). Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi to problem z zasilaczem - sprawdz jakie są poszczególne napięcia. Zobacz też ustawienia buforowania programowego (np. w Nero tj. bufor dodatkowy) oraz czy niewyłączyłeś przypadkiem mechanizmu zabezpieczającego przed opróżnieniem bufora(chociaż w tym wypadku mało prawdopodobne). Sprawdź też wtyczkę zasilającą MOLEX, którą podłączasz do nagrywarki - niektóre z czasem się poluzuwują, wskutek czego przez chwilę może znikać napięcie -stąd mogą być też zawiechy - miałem tak ze swoim Lite-On LTR52246s. Może też być, że w środku obudowy jest zbyt gorąco - najlepiej żeby napęd miał w sądziedztwie na górze i na dole wolne zatoki -dla sprawdzenia wyciągnij napęd na zewnątrz. Sprawdź też taśmy IDE - gdy będzie uszkodzona - dysk może uruchomić się tylko w trybie PIO (taśmy 80 są szczególnie wrażliwe). Więcej przy takich danych niemogę doradzić.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 23.Dec.2005 o 01:28

Domyślnie

przy kompie nic nie grzebalem ,wiec podkecany nie byl,
    podpiete mam tak:
    primary master- dysk baracuda 80GB
    primary slave- cd-rom LG
    secondary master -Liteon 1693s ( kumpel podpinal na sec. slv i jemu dzialal)
    wylaczenie antywirusa nie pomaga,
    tasma IDE jest dobra , w srodku kompa chyba nie jest zbyt goraco ,bo caly czas ma zdjeta obudowe.
    zasilacz byl niedawno wymieniany wiec maloprawdopodobne zeby to on byl przyczyna.
    a jezeli chodzi o to :
    " Zobacz też ustawienia buforowania programowego (np. w Nero tj. bufor dodatkowy) oraz czy niewyłączyłeś przypadkiem mechanizmu zabezpieczającego przed opróżnieniem bufora(chociaż w tym wypadku mało prawdopodobne). "
    to nie mam pojecia o co chodzi i jak to sprawdzic.
    jezeli potrzebujesz jeszcze jakiechs informacji to chetnie udziele, zeby tylko to wkoncu zadzialalo :/

Exclamation

Masz na pewno źle podłączone napędy na master - każdy CD-ROM pracuje w wolniejszym trybie niż dysk twardy - gdy masz podłączony CD-ROM (lub inny napęd, który pracuje w wolniejszym trybie) to dysk ogranicza swoją przepustowość do pracy wolniejszego urządzenia - w tym wypadku degradacja spada z UDMA 5 (100 MB/s) do PIO Mode 4 (16 MB/S). Dla potwierdzenia tej tezy, wejdź do menedżera urządzeń w Windows - potem wybierz sekcje "Kontrolely IDE/ATAPI" a potem "Podstawowy kanał IDE", nastepnie wybierz jego właściwości, a potem przejdź do karty "Ustawienia zaawansowane" -tu zobaczysz w jakich trybach pracują obecne urządzenia na pierwszym kanale - analogicznie sprawdzisz drugi kanał (czy nagrywarka pracuje w trybie Ultra DMA).
    Dla rozwiązania tego problemu, spróbuj odłączyć CD-ROM wogóle - po tym sprawdź ponownie ustawieniapierwszego kontrolela - jeśli nadal dysk pracowałby w trybie PIO, to w karcie "Ustawienia zaawansowwane" w rozwijalnej liście "Tryb transferu" wybierz "DMA jeżeli dostępne". Potem zrestartuj system - dla pewności sprawdź ustawienia ponownie - dla dysku w "Bieżący tryb transferu" powinno być Ultra DMA 5. Spróbuj teraz coś nagrać. Jeśli niewiesz o co chodzi z buforem - to prawdopodobnie go nieruszałeś - te ustawienia są w Nero - Bufor dodatkowy, a opcje dotyczące ochorny zapisu włączasz w "Nagrywarka" - "Wybór nagrywarki"-"Opcje".
    Jeśli już musisz korzystać z CD-ROM to podłącz go do kanału Secondary jako slave, tylko potem wybierz w ustawienia zaawansowane (menedżer urządzeń) tryb DMA jeżeli możliwy -aby zmaksymilizować tryb transferu. Najlepiej by było, gdyby wogóle podłączyć nagrywarkę do "pustego" kanału IDE - ale taka możliwość jest jedynie w przypadku płyt głównych z dodatkowym kontrolelem IDE, np. HPT 370 RAID.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)