Jest nowy firmware!
Poprawki:
1) Naprawiono niedziałający Qscan.
2) Poprawiono jakość zapisu DVD+R (wg BenQ Polska), 4x DVD+/-R (wg BenQ Global)
3) Wsparcie dla FTI 16x DVD-R
http://www.benq.pl/ServiceAndSupport...uct=750&type=B
Jest nowy firmware!
Poprawki:
1) Naprawiono niedziałający Qscan.
2) Poprawiono jakość zapisu DVD+R (wg BenQ Polska), 4x DVD+/-R (wg BenQ Global)
3) Wsparcie dla FTI 16x DVD-R
Ostatnio edytowane przez Iwo_ ; 23.Dec.2005 o 21:48
Pozdrawiam
Iwo
A co to FTI, że tak głupio spytam ? daj jakiegoś bezpośredniego linka...
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
FTI to producent dyskow, czyli dodana mozliwosc wypalania tego nosnika.
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Czy ktoś testował już ten firmware? Czy warto go wgrywać, bo poprzedni BSMB nie był chyba udany![]()
Jeżeli producent napisał, że poprawił zapis na nośnikach DVD+R to warto go wgrać.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Witam. Na wtępie chciałem zaznaczyc, że to moj pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość![]()
W testach BENQ 1640 zauważyłem, że odczyt płyt DVD jest linią poszarpaną. Dzieje się tak, ponieważ włączona jest funkcja WOPC. Ja tą funkcje tez mam włączoną a mimo to, wykres jest prosty (no prawie prosty pomijaja kilka wcięć, kiedy u was ten wykres wygląda jak sople zwiasjące z dachu). Na dowód dołączam skany z nero cd-dvd speeda wersja 4.10
Mam najnowszy bios wgrany BSNB, ale z tego co pamietam to taki sam wykres mialem na biosie oryginalnym BSJB i tym ponoć najlepszym BSLB. Prosze o odpowiedź. Aha i jeszcze jedno, płyta była nagrywana jako UDF. Płytka to Verbatim x8 DVD+R nagrywana x8.
Jak wg was wyszedł test jakości dysku (drugi print screen)?
PS. Dzięki za to co robicie, świetna robota. Pozdrawiam
Witaj na Forum,
Jakość nośnika w ząłączniku jest bardzo dobra, chociaż niższy wykres, czyli PIF jest trochę za wysoki (wg. specyfikacji nie powinien przekroczyć 4/s), ale w żaden sposób nie wpłynie to na odczyt w innych napędach.
Jitter jest wyrównany w całej długości płyty, co również jest bardzo pozytywnym rezultatem.
Płyta bardzo dobra!
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Dzieki za szybka odpowiedź![]()
A czy ten pierwszy wykres nie powinien byc bardziej poszarpany?
No własnie a propos tego PIF, jeszcze nie udało mi się uzyskać płyty nagranej z 0 PIF. Czy jest to mozliwe?
W tej chwili nie, bo nie ma na rynku nośnika, który po nagraniu posiadałby mało błędów. No i do wypalenia potrzebny jest b. dobry sprzęt.Napisał cube
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
nie odczyt a zapis, WOPC działa przy nagrywaniu płytyNapisał cube
Pozdrawiam
Iwo
Ja wczoraj dostałem do testów Benq 1640.Zaktualizowałem firmware i zasoadłem do nagrywania.Powiem tak:tak pięknie nagranych płyt jeszcze nie widziałem.Mój Plextor716 dostał natychmiastowy nakaz eksmisji z kompa.Benek zostaje
Jedna z lepiej wypalonych płytek na BSNB.Napisał punisher
Qscan 4x :
Burn 4x, scan z prędkością 4x :
![]()
Ostatnio edytowane przez melag ; 16.Dec.2005 o 21:31
Witam! Jestem nowy na forum i mam pewnie dziwne pytanko, ale prosze o podpowiedz. Mam nagrywarke DVD Benq DW1640 z najnowszym firmwarem BSNB i mam pytanie, czy mozecie mi podpowiedziec jakie plytki DVD+R i CD-R sa najlepsze dla tego sprzetu, widzialem ze "melag" sie chwalil dobrze wypalona plytka. Pomozcie.
@carvin
Ja używam Sony DVD+R x8 (D11), dobrze sie palą i są przewidywalne, nie tak jak TDK, że nie wiadomo na jaką partię trafisz. Oczywiście DVD Verbatima daje dobre efekty.
Z CD-R to palę również na Verbatimkach x48 i mam dobre wyniki, kupiłem na patyku. Ciekawi mnie tylko, dlaczego BenQ pozwala max na x40 na tych płytkach...
Pozdrawiam
Iwo
Podczas nagrywania z firmware BSNB niema dostrzegalnych różnic, to po prostu kolejny drobny make-up. Niewiem czemu niektórzy twierdzą, że firmware'y starsze od BSMB są lepsze - to, że się szybciej nagrywa, wcale nieoznacza, że jest lepiej - bo jest po prostu gorzej zapisana płyta.
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 19.Dec.2005 o 18:41
U mnie DW1640 z BSNB w ogole nie czyta tloczonych plyt DVD (PCWK).
Tak jakby nie bylo plyty w napedzie!
w ogole gorzej czyta nagrane na nim plyty jak LiteOn 832s.
Co jest
Czy tylko tą płytę nie czyta? Sprawdzałeś inne? Tylko z tą wersją firmware? Czy z poprzednimi też tak samo jest. Jeśli nie to wygląda, że coś zostało zmienione przy odczycie płyt DVD - najważniejszą fazą odczytu jest ustalenie przez napęd typu księgi płyty (czy +, - i kombinajce RW). Jeśli zostanie źle odczytana, to automatycznie nieodczyta też całej płyty.
Coś w tym jest. Kiedyś się dziwiłem dlaczego moje combo nie czyta DVD+RW chociaz w specyfikacji i info do firmware jest jak byk, że ma czytać. Okazało się, że jeśli mam ustawiony bitsetting na DVD-ROM to nie ruszy a jak zostawie DVD+RW to śmiga. Tak mi sie przypomniałoNapisał anabolo
![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo_ ; 23.Dec.2005 o 21:50
Pozdrawiam
Iwo
Jest poprawiony firmware, BSOB.
Zmiany:
- usunięto problem odczytu DVD-DL PTP
Pozdrawiam
Iwo
No i testował ktoś już nowy firmware - BSOBJak się ma odczyt płyt DVD-DL?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Witam,jestem tu nowy i nie wiem jeszcze zbyt dużo na temat nagrywarek.Mam pytanie.Mam nagrywarke BENQ DVD DW 1640 VBSLB Model DW-1640-OF1,i są zainstalowane sterowniki 1.07.2001.Moje pytanie dotyczy tego czy mogę zainstalować jakiś nowsze sterowniki a jak tak to skąd mogę je ściągnąć.A drugi pytanie dotyczy tego "firmware".Co to jest i jakie "firmware" mogę zainstalować do mojego modelu nagrywarki.Jeżeli napisałem coś nie zrozumiale to przepraszam,ale jak mówiłem jestem troche "zielony" jeżeli chodzi o te sprawy.Z góry bardzo dziękuję.
![]()
Ostatnio edytowane przez JARO33 ; 24.Dec.2005 o 09:47
Firmware jest oprogramowaniem sterującym pracą nagrywarki. W nim są zapisane rożne dane, które wpływają np. na zapis oraz odczyt nośników. W nowszych wersjach firmawre przed wszystkim dodaje się większą ilość obsługiwanych nośników i dlatego warto wykonywać aktualizacje.Napisał JARO33
Do Twojej nagrywarki najnowszy to BSOB, który możesz pobrać z tej strony http://www.benq-eu.com/serviceandsup...uct=750&type=B
Przy wgrywaniu wyłącz wszystkie programy pracujące w tle, np. antywirus, do ramu, itd.
Do poprawnej pracy napędów warto wgrać sterowniki ForceASPI 1.7 - do pobrania z naszego działu Pliki.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Dziękuję za szybką odpowiedź.To jest ten na samym dole [BSOB.zip].
Wrzucilem nowego firmware'a do BenQ 1640 - BSOB i co prawda niewiem czy coś się polepszylo dla odczytu DL (niemam płytek dwuwarstowych poza filmami DVD - jednak są zbyt krótkie, aby zobrazować odczyt całej drugiej warstwy,
aby test był rzetelny), ale dostrzeglem że na moim niezbyt nowym kompie - przy odczycie płyty zaraz po włożeniu dysku system dostawał chwilowej zwiechy -jak większość znanych mi napędów. Tej zwiechy niemiałem chyba przy firmware GSHB albo GSLB (niejestem pewien - wiem, że dość stara wersja), a potem jak wrzuciłem BSMB to już była zwiecha, a tu z BSOB jest lepiej - miło by było, gdyby producent zrobił coś jeszcze z kopiowaniem zabezpieczeń..
Ostatnio edytowane przez anabolo ; 24.Dec.2005 o 19:37
A czy jak zainstaluje ten nowy Bios i coś będzie nie tak to czy będę mógł wrócić do starego Biosu.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)