+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Problem z napędem DVD-Rom LG GDR 8163B

Richard B. Riddick Riddick5 ma szanse Avatar Riddick5

Exclamation Problem z napędem DVD-Rom LG GDR 8163B

Mam problem z napędem DVD-Rom LG GDR 8163B. Jest to już mój drugi napęd DVD-Rom, wcześniej miałem LiteOn'a i miał takie same objawy jak ten tyle że dopiero po roku użytkowania. A ten LG jest nowy. Problem polega na tym: po pierwsze napęd zaczął mieć jakieś dziwne wibracje podczas pracy, buczy,ryczy itd. a po drugie i najważniejsze to jest że ma problemy z odczytem płyt. Bardzo wolno je zgrywa na twardy dysk. To samo tyczy się instalacji programów i gier. Proszę o pomoc bo już chyba sam nie wymyśle co jest nie tak. Z góry dzięki
    Let's play Who is the better killer

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Prawdopodobnie cos z mechanizmem wywazania plytek sie skaszanilo, a problemy z odczytem to sprawa wtorna.
    Naped jest nowy, wiec obstawiam serwis.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Exclamation

Ciekawi mnie tylko to że to już drugi napęd DVD-Rom jaki mam i ma takie same objawy "choroby". Kto pomoże mi rozwiązać tą zagadke?

Exclamation

Chyba nigdy więcej nie kupie nic co ma w nazwie LG

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Nie zebym tu cos reklamowal....ale jesli idzie o dvdrom to kup toshibe, chyba najnowszy to SD-M2012 i zobaczysz ze nie bedziesz mial problemow.
    Oczywiscie ze swoim napedem walcz ile sie da i, jesli bedzie okazja to, wymien.
    LG i Liteon to ta sama polka - najtansze i dziala poki nowe, nie wiadomo jak dlugo.
    Teraz roznice w cenach dvdromow sa symboliczne albo zadne, nie warto placic za byle co.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Exclamation

Gdy kupowałem chciałem właśnie tą Toshibe kupić tylko nie było.Aha mój poprzedni DVD-Rom to był LiteOn. A nagrywarek testowałem wiele: LiteOna,LG,Asusa(to samo co Pionner) a teraz mam BenQ DW 1640 i jest to najlepszy palnik z jakim miałem narazie do czynienia. A co do tego DVD-Romu. Jak czyta płyte DVD to z prędkośćia ok. 2-2.5x czyli powoli się zgrywa i instaluje wszystko. Wcześniej LiteOn robił tak samo. Czy to możliwe żeby np. moja płyta główna wykańczała te napędy?

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A może wina powolnego zgrywania leży od strony systemu? Masz zainstalowane ASPI oraz włączone DMA? Jak nie to pobierz z działu Pliki ForceASPI oraz zobacz art. o DMA z działu Artykuły.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Exclamation

Ściągne i zobaczymy Najwyżej będe myślał dalej jak to nie to

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie LG to szajs!!

Jeśli chodzi o napędy to niech LG da sobie spokój, ja tylko raz spróbowałem tej firmy. Dawno temu miałem CD-ROM LG 52x, który poza tym, że chodził jak czołg, to zmielił mi dwie płyty - jedną Verbatim a drugą Dysana. Po pierwszym młynku wyczyściłem napęd i oddałem na gwarancję - oddali sprawny. Chodził jeszcze głośniej, ale też po 2 miesiącach poszedł Dysan -tym razem już mi się skończyła gwarancja..: mad: no i koniec! Co prawda nowe LG chodzą ciszej, ale uraz do firmy został. Zresztą w tych napędach DVD (nowszych 16x zresztą też) szybko rozlegulowują się lasery, co objawia się najpierw wolniejszym odczytem płyt, a potem wogóle niemożnością. Jedyny dobry LG DVD to był któryś model 8x (niepamiętam numeru modelu), ale był oparty na podzespołach Sony..
    PS. Do poniższego posta: model DVD-ROM LG 16x występował w dwóch wersjach (podobnie jak wspomniany wyżej CD-ROM) z literą A lub B. Druga wersja była poprawiona, gdyż chodziła po prostu ciszej, ale co ważniejsze wersja B odczytwała już wszsytkie formaty DVD (no oczywiście poza DVD-RAM).
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 19.Dec.2005 o 15:46

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A ja tam mam LG DVD-ROM DRD8160 i nie narzekam. Jeszcze nie miałem żadnych problemów. Używam go do odczyty płyt oraz do zgrywania ścieżek audio, gdyż nie chcę męczyć nagrywarek. Jeden raz rozebrałem bebechy ponieważ przyszedł czas na czyszczenie soczewki.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Exclamation

Zainstalowałem ASPI nic nie pomogło.Zdaje się że napędy LG coś są niebardzo.Pozostaje mi w takim razie oddać go na gwarancje, chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł

Exclamation

Ludzie nie kupujcie takiego shitu jak wyzej wspomniany napęd DVD firmy LG. Szkoda poprostu pieniędzy! W tej cenie albo nawet taniej można dostać coś lepszego!

Szeregowy pawer ma szanse Avatar pawer

Domyślnie

Witam
    Ja mam dokładnie to samo. Też z napędem LG. Jest to combo 4521B. Napęd odczytywał płyty coraz wolniej aż w końcu teraz trzeba mieć szczęście żeby płytka wogóle weszła. Najpierw miga dioda przez kilkanaście sekund. Jeżeli zgaśnie dość szybko to już nic z tego nie będzie. Ale jeżeli czyta ją długo to dioda gaśnie i po chwili znowu miga by bardzo wolno wczytac cd. Jedynie wszystkie płyty dvd wczytują sie BARDZO szybko, ale IMO trochę za wolny transfer mają. Czego to wina?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow

W napędach DVD są dwa osobne lasery: dla DVD i CD. Czasami dochodzi do sytuacji, że rozlegulowuje się tylko jeden, wobec czego może czytać tylko płyty DVD, a CD nie (gdzie zazwyczaj korzystamy z tego starszego formatu). Miałem kiedyś DVD-ROM LG - niepamiętam modelu-wiem, że to był 8x - czytał doskonale płyty DVD, a w przypadku CD nieodczytywał nawet Katalogów!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)