Zobacz wyniki ankiety: Jakiej marki sprzęt musiałeś oddać na gwarancję?

Głosujących
19. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • BenQ

1 5.26%
  • HP

0 0%
  • LiteOn

4 21.05%
  • LG

5 26.32%
  • Nec

3 15.79%
  • Plextor

2 10.53%
  • Samsung

0 0%
  • Sony

0 0%
  • TDK

0 0%
  • Teac

1 5.26%
  • Nie ma napędu na liście

0 0%
  • Jeszcze żadnej nie oddawałem

10 52.63%
Ankieta wielokrotnego wyboru
+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Awaryjność nagrywarek

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow Awaryjność nagrywarek

Celem tej sondy jest zilustrowanie awaryjności poszczególnych marek nagrywarek. Z uwagi na ogranioczone możliwości tej sądy ograniczyłem się do wyboru dziesięciu najpopularniejszych producentów (według mnie - jeśli ktoś uważa inaczej- prosze poinformuj). Myślę, że taka forma choć trochę pomoże wyeleminować zakup bubla. Oczywiście lepsze byłoby jeszcze podawanie dokładnego modelu, częstości nagrywania płyt oraz czas awarii. Jeśli pomysł się spodoba, to zostaną utworzone sondy uzupełniające.
    ZACHĘCAM DO GŁOSOWANIA!
    PS. WYBÓR WIELOKROTNY
    Fajnie by było, gdybyście dorzucali posta jaki to był model i jak bardzo intensywnie go używali i jak długo..
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 23.Dec.2005 o 10:10

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Najwięcej będzie punktów dla LG, LiteON bo tych napędów jest najwięcej na naszym rynku.
    Ja zagłosowałem na NEC oraz LG, z tym, że NEC to była nagrywarka CD-RW, a LG to DVD-ROM.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Nie ma jeszcze opcji zadna, troche sie przewinelo nagrywarek przez moje rece i zadna nie padla, a mialem philips, hp, liteon, lg, teac, tdk, pioneer.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Tylko dodam, że mój głos oddałem na LG CD-ROM 52x oraz BenQ DVD 1640 (co prawda działał - ale zbyt głośno - więc wymieniłem).
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 24.Dec.2005 o 00:57

OldBoy esem zero jak zero Avatar esem

Domyślnie

NEC 3500AG poszedł do serwisu...
    Eksplodowała w nim płytka, powinien to przeżyć jak inne moje spawarki...

Szeregowy leelee ma szanse

Domyślnie

fajny problem poruszyliście - ranking awaryjności - napewno pomoze mi przy wyborze nowego sprzętu
    głosowałem na lg w prawdzie cdrw i liteona tez cdrw bo te mi padły , ale liteon nie podobał mi sie od razu gdyz otwarzane przez niego filmy z napędu cieły sie - trzeba było przycinać odczyt w nero drive speed do 24 x (słychać było przyśpieszanie i zwalnianie -nagłe hamowanie i wtedy przycina - właśnie jest 4 tydzień w naprawie

Smile

Walcz o swoje prawa i niedaj sie robić w balona! Sklep ma obowiązek oddać Ci sprzęt wciągu 2 tygodni - ewentualnie 3 -jeśli serwis musi ściagnąć podzespoły - po tym czasie powinien dać Ci napęd zastępczy. Jeśli macie jakieś problemy z gwarancją, też dajcie o tym znać.
    A tak a propos zmielenia płyt - LG po zmieleniu i uprzednim wyczyszczeniu kawałków płyty niedziałał - natomiast LiteOn LTR52246s bez problemu - i co lepsze napęd wyczyścilem bez rozkręcania go, bo miałem na nim plombe (na LG nie . LiteOn śmiga do tej pory - a tak swoją drogą to jest to dla mnie ostatni dobry LiteOn.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 24.Dec.2005 o 00:49

Starszy sierżant slawekj ma szanse Avatar slawekj

Domyślnie

Od marca 2004 przetestowałem w poszukiwaniu najlepszego zapisu 10 napędów.
    LiteOn 812, 832, 1633S, Nec 3500A, LG 4163, Plextor 716A, Pioneer 109XL,
    BenQ 1620 a obecnie Nec 4550A i BenQ 1640.
    Żadna nie miała awarii.
    Pozostały najlepsze... BenQ 1640 i Nec 4550A.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał Druss
    Nie ma jeszcze opcji zadna, troche sie przewinelo nagrywarek przez moje rece i zadna nie padla, a mialem philips, hp, liteon, lg, teac, tdk, pioneer.
    Dodałem jeszcze 2 pozycje do ankiety.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Palacz Iwo_ ma szanse Avatar Iwo_

Domyślnie

Tak jak napisał SEBAW, największe szanse na otrzymanie miana nagrywarki najbardziej awaryjnej mają najbardziej popularne napędy. Nie brałbym wyników takiej ankiety na serio. Należało by zebrać po równą ilość użytkowników każdej z marek i niech sie wypowiedzą, czy były problemy. Najlepiej jakby próba była liczna oczywiście
    Pozdrawiam
    Iwo

Domyślnie

No dokladnie - sonda ma tylko charakter poglądowy a nie rzetelny. Wiem, że lepiej by było zebrać wszystko jakoś do kupy - ale niema tu takich możliwości technicznych. Co do starszych nagrywarek to niemozna było mieć zastrzeżeń - można spotkać nawet chodzące 10 letnie 2x - koleś ma taką jako eksponat.
    Im bardziej staniały napędy tym bardziej spadła jakość i zwiększyła się też awaryjność -poza tym stare napedy niemiały też wysokoich prędkości, wiec wolniej się zużywały.

Palacz Iwo_ ma szanse Avatar Iwo_

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Co do starszych nagrywarek to niemozna było mieć zastrzeżeń - można spotkać nawet chodzące 10 letnie 2x - koleś ma taką jako eksponat.
    Im bardziej staniały napędy tym bardziej spadła jakość i zwiększyła się też awaryjność -poza tym stare napedy niemiały też wysokoich prędkości, wiec wolniej się zużywały.
    Prawda. Zauważ też, że kiedyś nagrywarki miały metalowe części a teraz plastik fantastik. Wystarczy zerknąć na zębatkę mechanizmu wysuwania tacki, w starych metal (ale naprawdę starych, np. już nie mój Lite-On 32123S), w nowszych już nie.
    Pozdrawiam
    Iwo

Smile

No to fakt -wogóle wszystko kiedyś robili lepiej - niedotyczy to tylko napędów- przykładowo choćby myszki -kiedys wałki były z metalu a teraz też z plastiku, które się szybciej brudzą. Cóż marketing idzie własną drogą, niekoniecznie najlepszą. Co do awaryjności to wg mnie, zaszczytne miejsce zajmie prawdopodobnie LG - i to nietylko dlatego, że jest dużo sprzętu tej firmy..

User Pawel_k zero jak zero

Domyślnie

mi teac cos rw dziwnie nagrywal - podczas weryfikacji w 70% przypadkow 1-2 pliki zle nagrane. jednak do naprawy nieposzedl bo cdr wypalal b. dobrze.
    gdzies tam poszedl w swiat, potem mialem dwa liteony (40x i 52x) i pierwszy spokojnie dziala u kolegi a drugi u mnie w kompie siedzi
    ale przyznam sie ze bardziej katowalem ta 40x bo teraz to o wiele mniej wypalam
    LiteOnIt

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie

zadnej nie oddawalem i zadna sie nie popsule mi a przez lapki przewinęly sie:
    teac 516e
    yamaha 8424s
    plextor 12x modelu nie pamietam
    combo teac'a flashowane na liteona 48x modelu nie pamietam
    teraz jakas mastsushita w notebooku dziala.
    to z katowanych przeze mnie osobiscie

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Szeregowy leelee ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Nikita_Bennet
    zadnej nie oddawalem i zadna sie nie popsule mi a przez lapki przewinęly sie:
    teac 516e
    yamaha 8424s
    plextor 12x modelu nie pamietam
    combo teac'a flashowane na liteona 48x modelu nie pamietam
    teraz jakas mastsushita w notebooku dziala.
    to z katowanych przeze mnie osobiscie

pzdrwm Nikita_Bennet
    gratulacje mi przez 2 lata padły 2 lg i 1 liteon

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Wink

Cytat Napisał leelee
    gratulacje mi przez 2 lata padły 2 lg i 1 liteon
    ciesz sie ze nie znales mnie w tamtych czasach.
    za nazwanie slowem palnik albo piecyk zabawek lg i liteon moglbys miec polgodzinny wyklad ze to szrot. moi znajomi to mieli przerypane ale w sumie dzieki temu wszystko smiga do dzis dzien. wtedy czytalem wszystkie testy jakie moglem znalezc w sieci - szkoda ze dzis nie mam tyle czasu na to ;(

pozdrowienia świąteczne
    Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia