+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 23 z 23

Temat: Nagrywarka dla PCetowego gracza jaka najlepsza?

****** dune2 ma szanse

Domyślnie Nagrywarka dla PCetowego gracza jaka najlepsza?

witam wszystkich

Zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki DVD i mam problem z wyborem poniewaz faktycznie Benq DW1640 wydaje sie najlepszy ale to jedno ale to podstawowy problem - kopiowanie zabezpieczen

nie od dzis wiadomo ze wiekszosc z nas sciaga gry z sieci jako obrazy czy to iso czy mds

i tu jest problem

nagrywajac dajmy na to alcoholem 120 % obraz gry na plytke DVD zapewne ma znaczenie jak nagrywarka radzi sobie z zabezpieczeniami ?

jesli tak jest to w zamieszczonych na cdrlab.pl testach lepiej wypada LiteOn

i co teraz zrobic ? wybrac generalnie gorsza nagrywarke LiteOn z dlugim czasem dostepu czy lepsza ale z problemami przy wypalaniu obrazow ?

i czy to prawda ze LiteOn wymaga drogich DVD bo na tanich sobie nie radzi ?

mysalem tu o Liteonie SHW-1635S

a wiec prosze o jakies podpowiedzi czy dla kogos komu zalezy na wypalaniu obrazow gier na tanich plyrach lepszy bedzie zakup Liteona czy Benq ?

wiem ze odpowiedz sama wynika z tego co napisalem ale chodzi mi o potwierdzenie Wasze z tzw. codziennego uzytkowania

z gory dzieki za odpowiedz
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 06.Jan.2006 o 14:23

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

sam sobie odpowiadam

widze ze BenQ DW1650 w tescie zabezpieczen otrzymal 3 owieczki

tylko jaka jego cena ?

rozumiem ze to najlepszy wybor ? ( szkoda ze na stronie nie ma podsumowania tak jak przy DW1640)

czy moze LiteON SHW-16H5S ktory tez ma 3 owieczki ?
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 06.Jan.2006 o 14:58

nowy:) ralph03 ma szanse Avatar ralph03

Domyślnie

Sugerowana cena detaliczna DW1650 wynosi 199 zl. Zapewne jest to wersja BOX. Tak wiec cenowo nie bedzie sie roznic, lub roznica bedzie niewielka.

Podsumowania nie ma, bo testy sie nie zakonczyly. Koniec testow w poniedzialek (patrz tabelka na stronie głownej).
    "Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"

BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN

Clio WebPage <--[iRiver iMP-350]--> Ralph WebPage

Co to jest Jak to działa Skąd to ściągnę Gdzie to znajdę Ludzie zacznijcie używać GOOGLE

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

wielkie dzieki za odpowiedz a wiadomo mniej wiecej kiedy trafi ona do sklepow ?

Domyślnie

Podobno po 12 stycznia. Ile w tym prawdy dowiemy sie za kilka dni

BARTON XP-M 2800+@3200+, Pentagram Q-80 AlCu, Asus A7N8X-X, 2x256 DDRAM Hynix D43, GigaByte Radeon 9550 378Mhz/500Mhz, Samsung 160GB 8MB SP1614N, LG 52x, LG GCE-8320B@8400B, BenQ DW1655, Chieftec GPS-350EB-101A BIG FAN

Co to jest Jak to działa Skąd to ściągnę Gdzie to znajdę Ludzie zacznijcie używać GOOGLE

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

byloby swietnie jakby byla juz 12 stycznia ale cos nie chce mi sie wierzyc w cene zaledwie 199 zl

z tego co wnioskuje z testu to obecnie nagrywarka niemal idealna dla przecietnego uzytkownika ktoremu zalezy glownie na wypalaniu gierek i archiwizacji danych

no ale ciagle czekam na podsumowanie bo moze sie myle

Domyślnie

A dlaczego mialaby kosztowac wiecej? Jest to nagrywarka, ktora ma zastapic DW1640. Patrzac na pudelko roznicy nie ma zadnych (pomijam ta jedna cyferke. Patrzysz na specyfikacje, roznic nie widac zadnych. Myslisz, ze klient da wiecej widzac, ze ma przed soba taki sam produkt, ktory rozni sie tylko numerkiem? Oczywiscie, ze nie Wiec cena musi byc taka sama

Dopiero po przeczytaniu testow i recenzji widac roznice chocby w lamaniu zabezpieczen.

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

no roznice sa juz np. takie

ze ma 3 owieczki przy nagrywaniu zabezpieczen a nie jedna

no i zawsze produkt nowy jest iracjonalnie drogi

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

po przeczytaniu podsumowania testu BENQ DW1650 zglupialem juz calkiem

wydawalo mi sie ze wiem juz co kupic ale jesli w tescie wyszlo ze nagrywarka ta nie radzi sobie z tanimi plytami DVD to jakby mi ktos noz w plecy wbil

to obok dobrego radzenia sobie z zabezpiecznonymi plytami byl dla mnie priorytet

moze mi ktos zatem podpowidziec jaka nagrywarke DVD powinienem kupic zeby mi dobrze nagrywala na tych tanich plytach a zarazem dobrze radzila sobie z zabezpeiczeniami na poziomie "3 owieczek" ?

Domyślnie

Cytat Napisał dune2
    po przeczytaniu podsumowania testu BENQ DW1650 zglupialem juz calkiem

wydawalo mi sie ze wiem juz co kupic ale jesli w tescie wyszlo ze nagrywarka ta nie radzi sobie z tanimi plytami DVD to jakby mi ktos noz w plecy wbil
    Chyba trafilismy na tego samego nożownika

Moze nowsze firmware poprawi jakos nagrywania tanszych nosnikow...

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał ralph03
    Chyba trafilismy na tego samego nożownika

Moze nowsze firmware poprawi jakos nagrywania tanszych nosnikow...

tylko jest problem mianowicie:

nie jestem pewien ale mysle ze zmiana firmware powoduje automatyczna utrate gwarancji a to byloby nadwyraz glupie juz na poczatku pozbywac sie jej

chyba ze sie myle ?

z tego co widze w testach pojawil sie Plextor PX-750A i co zadziwiajace dostal 5 owieczek

dziwmi mnie jednak czemu przy tylu owieczkach nie poradzil sobie w testach z odczytem plyty Celine Dion zabezpeiczonej Key2Audio ? i tego nie rozumiem jak moze dobrze przegrac skoro nie odczytuje ?

ciekawe tez jak radzi sobie z nagrywaniem na tanich plytach bo moze to lepszy wybor bedzie niz BENQ DW 1650

chce kupic w miare szybko nagrywarke a ciagle nie wiem jaka

pomocy
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 11.Jan.2006 o 12:01

Domyślnie

Cytat Napisał dune2
    tylko jest problem mianowicie:

nie jestem pewien ale mysle ze zmiana firmware powoduje automatyczna utrate gwarancji a to byloby nadwyraz glupie juz na poczatku pozbywac sie jej

chyba ze sie myle ?
    Jesli powoduje utrate gwarancji, to dlaczego producent w dziale downloads umieszcza najnowsze firmware oraz instrukcje w .*doc jak poprawnie zmienic FW.

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał ralph03
    Jesli powoduje utrate gwarancji, to dlaczego producent w dziale downloads umieszcza najnowsze firmware oraz instrukcje w .*doc jak poprawnie zmienic FW.
    nie mam pojecia i nawet nie wiem czy to oznacza utrate gwarancji ale myslac logicznie skoro zmiana firmware w telefonch komorkowych oznacza utrate gwarancji to mozlwie ze i tu tak jest

warto to sprawdzic przed zmiana moim zdaniem

ale pomijajac juz ten fakt dalej nie wiem jaka nagrywarke kupic

zalezy mi na dobrym nagrywaniu na tanich plytach zarowno DVD jak i CD jak i na tym by nagrywarka niezle radzila sobie z zabezpieczeniami - 3 owieczki

obecnie mam nagrywarke CD firmy TEAC ktora zakupiona jakies 1,5 roku temu nie zniszczyla ani jednej plyty a nagrywam czesto na plytach "marketowych" za okolo 50-60 gr - nagrywam coprawda na niskich predksociach bo maksymalnie x24 ale to mile ze dobrze nagrywa na tanich nosnikach

interesuje mnie odpowiednik takiej nagrywarki tylko ze DVD

prosze o jakies wskazowki
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 11.Jan.2006 o 13:42

Domyślnie

Cytat Napisał dune2
    nie mam pojecia i nawet nie wiem czy to oznacza utrate gwarancji ale myslac logicznie skoro zmiana firmware w telefonch komorkowych oznacza utrate gwarancji to mozlwie ze i tu tak jest

warto to sprawdzic przed zmiana moim zdaniem
    Siemens do telefonow komorkowych dostepnia FW na swojej stronie, nie traci sie gwarancji po wlasnorecznym uaktualnieniu.
    Mysle, ze w tym wypadku bedzie podobnie. Na wszelki wypadek wyslalem zapytanie poprzez formularz na stronie benq. Jak uzyskam odpowiedz, to podziele się nia w tym wątku.

Co do wyboru nagrywarki, ja jednak wezme 1650 z nadzieja, ze nowy firmware naprawi te dolegliwosci.
    Zapewne bede nagrywal "plusy" a tutaj nagrywarka radzi sobie przyzwoicie.
    Dodatkowo nie uzywam wysokich predkosci. Na swojej LG maksymalna predkosc jaka uzywam, to 16x. Tylko raz uzywalem 40x ale tylko przez nieuwage

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

przyznam ze wolalbym nie ludzic sie ze zmiana firmware zmieni sytuacje z jakoscia nagrywania na tanich nosnikach

kupujac nagrywarke dobrze byc od poczatku z niej zadowolonym a nie liczyc ze cos sie poprawi dlatego dalej nie wiem co robic

poczatkowo chcialem wziac liteona ale jak wyczytalem ze ich nagrywarki nie sa zbyt dobre ma uwage zwrocil niemal wszedzie chwalony Benq DW 1640 ale jak sie wczytalem to wyszlo na to ze bardzo slabo radzi sobie z zabezpieczeniami

i naprawde nie rozumiem jak mozna bylo dac rekomendacje nagrywarce ktora praktycznie nie radzi sobie z zabezpieczeniami ?

realnie patrzac to podstawa dla wiekszosci uzytkownikow komputera podobnie zreszta jak dobre nagrywanie na tanich nosnikach

mysle ze szczerze mozna powiedziec ze zarowno Benq DW 1640 jak i 1650 to wybor niesatysfakcjonujacy przecietnie wymagajacego uzytkownika takiego jak ja

bo czy wymog by nagrywarka radzila sobie dobrze z 3 poziomem zabezpieczen i przyzwoitym nagrywaniem na tanich nosnikach to wiele ?

AKTUALIZACJA

wlasnie dzis u nas w 3miescie w sklepach pojawil sie Benq DW1650-0B3 + Software (Black)

kosztuje 175 zl brutto

co oznacza -0B3 ?

testowany aktualnie Plextor PX-750A u nas w 3miescie jest za 298 zl

jest sens dawac 120 zl wiecej za Plextora ?
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 12.Jan.2006 o 08:44

Domyślnie

Cytat Napisał dune2
    co oznacza -0B3 ?
    Oznaczenia modelu DW1640
    0f1 - biała OEM
    0f2 - biala BOX
    0f3 - czarna OEM

Wiec tutaj bedzie podobnie. Zamiast "f" jest "b".

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

wersja Oem od Box oprocz oprogramowania i panelu nie rozni sie paramterami i osiagami ?

pewnie ciezko powiedziec bo w testach zawsze uzywa sie BOX ?

na stronie http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=59334

przeczytalem dokladny opis testowania plyt DVD

jest to test dla DW 1640 i sie zastanawiam czy jego wyniki beda podobne jesli chodzi o DW 1650 - mam tu na mysli jakosc plyt

z tamtego testu wynika ze plyty tanie sa czesto rownie dobre albo i lepsze od tych drozszych a jesli nosnik dobry to chyba model nagrywarki Benq nie bedzie mial wielkiego znaczenia ?

chociaz z drugiej strony w tescie ktory tutaj przeprowadzono (cdrlab) wynikalo ze gorzej sobie radzi 1650 od 1640

pytanie ile gorzej ?

szukam optymalnego rozwiazania

Domyślnie

Dostałem dzisiaj odpowiedz na temat tego czy mozna na wlasna reke zmienic firmware w nagrywarce. Odpowiedz:
    Może Pan zmieniać firmware bez utraty gwarancji.

Z informacji wyczytanych na cdrinfo.pl wynika:
    ze wersje box i bulk roznia sie tacka i panelem przednim.
    Jak chcesz naped w pudelku to kup wersje BOX, a jak nie,m to kup bulk i do tego wybierz kolor jaki Ci sie podoba white, badz black.

Jesli chcesz na pewno byc pewien jakie sa roznice, to radze zasiegnac informacji u zrodla. Skorzystaj z formularza na stronie benq i dopytaj sie. Odpowiedz dostaniesz w ten sam dzien lub dopiero na drugi dzien. Bedziesz 100% pewny jakie sa roznice, czy roznia sie tez wgranym firmware.
    Za jakis czas wiecej osob bedzie mialo 1650 i bedzie zapewne sporo skanow jakosci plytek i jakosci nagran jak jest, to w przypadku 1640.
    Szukasz optymalnego rozwiazania, wiec chyba bedziesz musial jeszcze jakis czas poczekac. Bedziesz mial lepsze rozeznanie, bo obecnie mozna tylko wrozyc.
    Trudno porownac obecnie te napedy. Nagrywarki roznia sie chipem. Test 1640 i 1650 byl robiony w sporym odstepie czasu.
    Nowi uzytkownicy wykaza jak jest w codziennym zyciu.

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

dzieki za odpowiedz i probe pomocy ale w tym problem ze ja nie chce zbytnio czekac bo coraz bardziej daje mi sie we znaki brak nagrywarki DVD

spora ilosc gier i filmow w necie pojawia sie juz tylko na DVD a wiec rozumiesz moj bol

w sumie bylbym zdecydowany na Benq DW 1650 gdyby nie to ze ma problem z tanimi plytami

w podsumowaniu wymieniono Hawki,Frogi a nie ukrywam ze wystarczaly mi one do nagrywania gier i filmow na CD i praktycznie zadna z nich nie padla w czasie ostatnich lat - moze dlatego ze zawsze nagrywalem je niskimi predkosciami i to na swietnej moim zdaniem nagrywarce Teac

to tez jesli zdecyduje sie na tego Benq bede czul niedosyt ale jesli nie ma innego wyjscia to trudno

zaczynam sie powtarzac dlatego chce zapytac sie jeszcze czy nie ma innej nagrywarki w podobnej cenie innej firmy ktora bylaby podobna jakosciowo do Benq ale lepiej radzila sobie z tanimi plytami ?

i czy nagrywarka takze radzi sobie slabo z tanimi plytami CD czy tylko z plytami DVD ? bo moj poczciwy TEAC nagrywa na niemal kazdej plycie CD dobrze
    Ostatnio edytowane przez dune2 ; 13.Jan.2006 o 11:47

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

moje pytania sa zbyt trudne ?

Tomek.K.
    Gość

Smile

Cytat Napisał dune2
    moje pytania sa zbyt trudne ?
    Może nikt nie testował wypalania tanich płyt CD na BenQ 1640?
    Wypaliłem kilka tanich cd i uważam, że całkiem dobrze sobie benek radzi, ale wypalam z reguły prędkością x16 na róznych nagrywarkach i na tej też.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Nagrywałem nośniki z dolnej półki na BenQu 1620 i nie zepsuł mi żadnej. W przypadku płyt CD-RW występują małe problemy, nawet nowsze BenQi mają to samo, choć nie wiem jak jest z 1650 i 1655. Problem można wyeliminować kupując nowe nośniki CD-RW renomowanych firm, np. Verbatim.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

****** dune2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek.K.
    Może nikt nie testował wypalania tanich płyt CD na BenQ 1640?
    Wypaliłem kilka tanich cd i uważam, że całkiem dobrze sobie benek radzi, ale wypalam z reguły prędkością x16 na róznych nagrywarkach i na tej też.
    ale tutaj nie chodzi o 1640 bo tam ustalono ze on dobrze sobie radzi z tanimi plytami

problem tyczy sie 1650 bo to wlasnie ten model bylby idealny jakby dobrze nagrywal na tanszych plytach

czy jest mozliwosc sprawdzenia tego modelu w testach na tanszych plytach CD i DVD jak np. Hawk ?

dla CD wystarczyloby jakby dobrze nagrywal wlasnie x 16 lub 24 a DVD to juz obojetnie nawet na najwolniejszej niech nagra dobrze

ta prosba o przetestowanie na slabych nosnikach to do Adminow glownie

mysle ze to zaciekawiloby wieksza "widownie"

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)