+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [Benq DW1640] sypie bledami po wgraniu nowego firmware

maximus1
    Gość

Domyślnie [Benq DW1640] sypie bledami po wgraniu nowego firmware

witam serdecznie wszytskich forumowiczow, to moj debiut na tym forum

moj naped to plextor px-740a ale specjalnie w temacie napisalem benq, bo to jedno i to samo. pisze poniewaz od ostatniej aktualizacji firmware moja nagrywarka zaczela sypac bardzo duza iloscia bledow c1, a bylo to tak...

na poczatku nagralem pare plytek @plextor 1.01, pozniej naped byl sflashowany @benq bslb i tak zostalo na jakis czas, nagralem troche plytek i skany z nero cdspeed nagranych plyt @plextor i @benq bslb byly bardzo ladne, bledy c1 nie wychodzily ponad 20 i srednio bylo max.10, jakosc plytek ~95-98. nie przesiadalem sie na nowsze biosy benq, bo czytalem opinie uzytkownikow ze bslb to najlepszy bios do tej nagrywarki, ale oststnio z ciekawosci wgralem firmware bsob... nagralem pierwsza plytke i szok bledy c1 srednio 60-80, zrobilem pare testow i wyszlo ze na wszystkich plytkach naped sypie duza iloscia bledow, choc c2 byly w normie i jakosc plytek ~95. pozniej wrocilem do biosu bslb i niestety dalej naped sypie bledami c1. probowalem nawet wrocic do biosu plextora 1.01 ale dalej to samo , z powrotem zrobilem flash na bslb.

co zrobic zeby naped nagrywal tak jak wczesniej?
    wiem ze ktos mial podobny problem na cdrinfo.pl i napisalem tam na forum o co chodzi, ale tam sa tacy maniacy co tylko zajmuja sie robieniem skanow nagrywanych plytek mam nadzieje ze tutaj ktos mi pomoze , bo wiem ze cos podobnego sie zdarzalo z tym napedem niektorym osobom. dlatego prosze o jakies porady, bo moze jest cos takiego jak jakis 'reset' napedu albo cos w tym stylu...

niech moc bedzie z wami
    pozdrawiam
    p.s. dodam jeszcze ze testy byly robione glownie na verbach dvd+r mcc004 i dvd-r mcc003

edit: wczoraj zauwazylem ze przy robieniu qscana naped jakby przez 10-15 sekund nie mogl 'trafic' w plytke, slychac jakies takie dziwne dzwieki soczewki czy czegos, przez ten czas slychac ze plytka sie kreci ale komp wisi a dalej wszystko leci normalnie, czy to mozliwe ze cos stalo sie z tym calym tilt-controlem? prosze pomozcie bo nie wiem co z tym robic, nikt nie potrafi nic powiedziec ?
    Ostatnio edytowane przez maximus1 ; 09.Jan.2006 o 14:11

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Najlepiej będzie jak wgrasz firmware Plextora. Jeżeli zapis/odczyt będzie tragiczny, to wtedy użyj karty gwarancyjnej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

maximus1
    Gość

Domyślnie

no dobrze, ale jak udowodnic serwisowi ze zapis jest cienki? plextor px-740a ma zablokowana funkcje sprawdzania dysku

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

A moze plytki poprostu sa gorszej jakosci. Czy byly z tej samej partii co wczesniej paliles Jesli nie to sprawdz u znajomego czy pala sie lepiej.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

maximus1
    Gość

Domyślnie

plytki dvd+r byly z dwoch partii, natomiast dvd-r z jednej, a poza moja nagrywarka jeszcze nie byly sprawdzane

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Arrow

Po pierwsze na błędy C2 w skanie jakości Nero CD-DVD Speed się niepatrz - bo po prostu napęd nieraportuje tych błędów w Nero (zobacz w Nero InfoTool). No chyba, że firmware Plextora obsługuje raportowanie C2, jednak o ile pamiętam to na teście PX-740 na cdlab na zrzucie z InfoTool'a wynikało, że też nieosbługuje.
    Opisane symptomy mogą rzeczywiście wskazywać na uszkodzenie napędu. Błędy mogą wynikać poprzez niewłaściwe działanie technologii WOPC (niewiem jak to się nazywa w wersji Plextora), która jest naprawdę więlką innowacją.
    Jeśli możesz to spróbuj wyłączyć WOPC przez QSuite (tylko w przypadku firmware BenQ, w PlexTools też napewno jest taka możliwość). Może pomoże..

A tak mam jeszcze pytanie tehniczne, jak wrzuciłeś firmware od BenQJa chcę wykonać operację odwrotnie: do mojego BenQ chce wgrać firmware od Plextora. Wrzuciłem na forum, jednak nikt się nieodezwał.. W necie też nieudało mi się znaleźć odpowiedzi.

maximus1
    Gość

Domyślnie

na wstepie dziekuje za zainteresowanie sprawa, bo nigdzie indziej nikt nie potrafil mi choc troche pomoc

Cytat Napisał anabolo
    Po pierwsze na błędy C2 w skanie jakości Nero CD-DVD Speed się niepatrz - bo po prostu napęd nieraportuje tych błędów w Nero (zobacz w Nero InfoTool). No chyba, że firmware Plextora obsługuje raportowanie C2, jednak o ile pamiętam to na teście PX-740 na cdlab na zrzucie z InfoTool'a wynikało, że też nieosbługuje.
    Opisane symptomy mogą rzeczywiście wskazywać na uszkodzenie napędu. Błędy mogą wynikać poprzez niewłaściwe działanie technologii WOPC (niewiem jak to się nazywa w wersji Plextora), która jest naprawdę więlką innowacją.
    Jeśli możesz to spróbuj wyłączyć WOPC przez QSuite (tylko w przypadku firmware BenQ, w PlexTools też napewno jest taka możliwość). Może pomoże..
    masz racje, px-740a tez nie raportuje bledow c2, ten naped wogole nie raportuje zadnych bledow. jest pewnie blokada w biosie, bo nawet wykasowanie klucza w rejestrze dotyczacego plextora w nero cdspeed nie pomaga w plextools zreszta tez wszystkie opcje zablokowane...

a jezeli chodzi o wylaczenie wopc w qsuite to o tym nie pomyslalem, dzieki zrobie pare testow i dam znac czy jest poprawa

Cytat Napisał anabolo
    A tak mam jeszcze pytanie tehniczne, jak wrzuciłeś firmware od BenQJa chcę wykonać operację odwrotnie: do mojego BenQ chce wgrać firmware od Plextora. Wrzuciłem na forum, jednak nikt się nieodezwał.. W necie też nieudało mi się znaleźć odpowiedzi.
    firmware wrzucilem za pomoca WinDWFlash, musisz miec tylko bios w postaci .cvt, o ile dobrze pamietam to chyba ze stronki hoppy.tk (czy jakos tak) sciagnalem, ale imho nie warto sie przesiadac na bios plextora. nagrywarka pali identycznie jak na bslb od benq (ten bios po prostu wymiata - u mnie jak do tej pory w czasie przeszlym), poza tym jest dostep do wielu funkcji przez qsuite, a nie jak w plextools... wszystko poblokowane... jezeli chcesz umieszcze spakowany bios na forum, pozdrawiam

Arrow

Nie no akurat nieraportuje tylko błędów C2, opcja ta szgególnie jest przydatna przy zrzucaniu audio. Myślałem, że to tylko kwestia firmware, jednak model ten w wydaniu Philipsa także nieraportuje C2. Na jakimś zagraniczynym forum znalazłem jakąś zmiankę, że 1640 (i wszystkie OEMy) raportują jakoś iw inny sposób te błędy -tak, że w Nero nieda się tego wykorzystać. Niestety więcej szczegółów co do tego niebyło. Zresztą co z tego, że Nero niepotrafi całkowicie wykorzystać możliwości napędu - jak i tak w moim ulubionym EACu też niemogę włączyć raportowania C2 - a to jest duża strata -zrobiłem test - i w porównaniu z moim niezdartym LietOnem 52247S jest duża różnica (pisałem o tym już jakiegoś posta tu na forum).
    Zreszta jest to nagrywarka DVD, dlatego cała technologia ma głównie zastosowanie przy nagrywaniu DVD. A odpowiednikiem C2 dla DVD są błędy PIF, a te napęd obsługuje i test jakości dla płyt DVD jest coś wart.
    A firmware chciałem zmienić, nie ze względu jakości palenia, a tylko sprawdzić czy może z tamtym firmware radzi sobie lepiej z zabezpieczeniami, bo w 1640 jest tragicznie - i to jest w sumie jedyna wada Niesetety jak kupowałem jeszcze niebyło 1650. A Samsunga i LiteOna to jakoś niechciałem...
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 12.Jan.2006 o 23:29

maximus1
    Gość

Domyślnie

anabolo! wielkie dzieki! wyłaczenie wopc pomoglo

nagralem jedna plytke bez wopc i zobaczylem przy skanowaniu w cds ze nagrywarka chodzi poprawnie, nastepnie wlaczylem wopc i znowu nagralem plytke, teraz wszystko jest ok dla pewnosci nagralem jeszcze jedna i wynik na zalaczonym obrazku, nagrywarka pali jak przedtem czyli wysmienicie

jeszcze raz wielkie dzieki! re5pect
    Załączone obrazki Załączone obrazki [Benq DW1640] sypie bledami po wgraniu nowego firmware-benq____dvd_dd_dw1640_bslb_17-january-2006_15_48.png  

Lightbulb

no to spoko, że pomogło. A tylko dodam o co chodzi z tym raportowaniem błędów w naszym cudownym benku.. Napęd raporuje błędy C2, tylko, że nie przy użyciu komend MMC - Nero InfoTool, właśnie na podstawie danych obsługi komend MMC raportuje czy urządzenie obsługuje C2 - dlatego niema się na co patrzyć. Jedynie test jakości dysku - w Nero CD-DVD Speed (ver@least 7 ) potrafi wykryć błędy C2 - zazwyczaj jednak ich poziom wynosi 0, co jak się okazuje jest mylące - gdyż wskazuje na właśnie brak ich raportowania. Jednak w rzeczywistości jest to spowodowane doskonałym mechanizmem korekcyjnym. Błędy C2 pokazują się dopiero przy poważnym uszkodzeniu płyty - jeden kolo z któregoś fora specjalnie pomalował markerem płytę od spodu - test jakości tej płyty na 1640 wykazał błędy C2. Więc ostatecznie nie jest tak źle z napędem Jedank i tak to niewiele pomaga bo EAC potrafi raportować C2 jedynie w oparciu o MMC

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia