witam serdecznie wszytskich forumowiczow, to moj debiut na tym forum
moj naped to plextor px-740a ale specjalnie w temacie napisalem benq, bo to jedno i to samo. pisze poniewaz od ostatniej aktualizacji firmware moja nagrywarka zaczela sypac bardzo duza iloscia bledow c1, a bylo to tak...
na poczatku nagralem pare plytek @plextor 1.01, pozniej naped byl sflashowany @benq bslb i tak zostalo na jakis czas, nagralem troche plytek i skany z nero cdspeed nagranych plyt @plextor i @benq bslb byly bardzo ladne, bledy c1 nie wychodzily ponad 20 i srednio bylo max.10, jakosc plytek ~95-98. nie przesiadalem sie na nowsze biosy benq, bo czytalem opinie uzytkownikow ze bslb to najlepszy bios do tej nagrywarki, ale oststnio z ciekawosci wgralem firmware bsob... nagralem pierwsza plytke i szokbledy c1 srednio 60-80, zrobilem pare testow i wyszlo ze na wszystkich plytkach naped sypie duza iloscia bledow, choc c2 byly w normie i jakosc plytek ~95. pozniej wrocilem do biosu bslb i niestety dalej naped sypie bledami c1. probowalem nawet wrocic do biosu plextora 1.01 ale dalej to samo
, z powrotem zrobilem flash na bslb.
co zrobic zeby naped nagrywal tak jak wczesniej?
wiem ze ktos mial podobny problem na cdrinfo.pl i napisalem tam na forum o co chodzi, ale tam sa tacy maniacy co tylko zajmuja sie robieniem skanow nagrywanych plytek mam nadzieje ze tutaj ktos mi pomoze, bo wiem ze cos podobnego sie zdarzalo z tym napedem niektorym osobom. dlatego prosze o jakies porady, bo moze jest cos takiego jak jakis 'reset' napedu albo cos w tym stylu...
niech moc bedzie z wami
pozdrawiam
p.s. dodam jeszcze ze testy byly robione glownie na verbach dvd+r mcc004 i dvd-r mcc003
edit: wczoraj zauwazylem ze przy robieniu qscana naped jakby przez 10-15 sekund nie mogl 'trafic' w plytke, slychac jakies takie dziwne dzwieki soczewki czy czegos, przez ten czas slychac ze plytka sie kreci ale komp wisi a dalej wszystko leci normalnie, czy to mozliwe ze cos stalo sie z tym calym tilt-controlem? prosze pomozcie bo nie wiem co z tym robic, nikt nie potrafi nic powiedziec ?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem