Mam dziwne wrażenie że napędy które podłącze do mojej płyty głównej szybko szybko odmawiają posłuszeństwa. Czy ktoś może to jakoś wyjaśnić?
Z góry dzięki!
Mam dziwne wrażenie że napędy które podłącze do mojej płyty głównej szybko szybko odmawiają posłuszeństwa. Czy ktoś może to jakoś wyjaśnić?
Z góry dzięki!
Let's playWho is the better killer
Jakie napędy? optyczne czy HDD?Napisał Riddick5
Mnie się kiedyś uszkodziły oba dyski twarde.
Czasem popiskiwały a w czasie jak jeden z nich formatowałem wyszły bad sektory i z drugim było to samo.
Winny okazał się zasilacz: był prosty i nie wyrabiał mocowo.
Plyta nie ale zasilacz tak. Jedyne co z plyty moglo by sie stac, to jakims cudem musialoby przebijac napiecie na szyny danych, wedlog mnie nierealne. Jedyna mozliwosc to zasilacz.
Czasami jest tak, a nie inaczej.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
wiesz zasilacz kupiłem nowy Modecom 400W (ale nie FEEL) dałem za niego 170 zł. także nie jest chyba do kitu zresztą soft pokazuje że napięcia trzyma przyzwoicie. Jakieś inne mozliwości![]()
mowa o napędach optycznych![]()
Czytac umiem wiem o co chodzi i reszta tez wie. Niby co moglo by jeszcze psuc naped, zastanow sie. Moze masz poprostu pecha i trafiasz na wadliwe napedy. Chyba ze mieszkasz w miejscu gdzie jest wysokie promieniowanie elektromagnetyczne, np pod liniami wysokiego napiecia.
Ostatnio edytowane przez Druss ; 22.Jan.2006 o 13:31
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Czasem przepięcia w sieci są powodem uszkodzeń zarówno sprzętowych jak i software'owych (tak, tak, programowych również - np. błędy logiczne na dyskach). Spośród kilkudziesięciu doglądanych przeze mnie kompów miałem 3 przypadki, że po dodaniu UPS'a prawie wszelkie problemy zniknęły. Takie urządzonko nie musi być z górnej półki. Można za 3 - 4 stówki kupić i większośc problemów powinna zniknąć.
Dobry zasilacz ma odpowiednie filtry i poprawe wspolczynnika mocy. Nie mowie tu o codegenach, megabajtach itp. Dobra zasilke mozna kupic za 100zl z wszelkimi zabezpieczeniami. UPS moze byc dodatkowym filtrem przed zasilaczem, ale wydatek jest wiekszy niz dobra zasilka.
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Zobacze jak dostanę nowy napęd z serwisu czy też szybko padnie czy może miałem poprostu pecha!
Według mnie winę ponosi uszkodzenie taśmy do której podłączasz napęd. Spróbuj podmienić taśmy. Znajomy 3 nagrywarki wymienił, zanim okazało się, że ma uszkodzona taśmę.
Przedstawię tutaj problem z którym męczę się juz dobry kawałek czasu i nie stałem się przez niego ani trochę mądrzejszy.
Otóż złożyłem jakiś czas temu dwa komputery o bardzo podobnych parametrach.
- Płyta główna Gigabyte GA-K8NS (s754, nForce3, sATA, DDR 400)
- Procesor Athlon 64 2800+ BOX
- Pamięć DDRAM 512MB PC400 KingMax
- Dysk WD 160 GB (ATA)
- Grafika ATI 9550
- Zasilacz HuntKey BS3000 (300W)
- Nagrywarka DVD NEC ND-3520A (pierwszy komputer), LiteON SOHW-1673S (drugi komputer)
- CD-ROM LG GDR-8523B
- Fdd i obudowa nieważne.
Komputer pierwszy:
Zainstalowałem Windows XP Pro z napędu CD (LG) po czym w ten napęd włożyłem płytę z oprogramowaniem do płyty głównej i tu się zaczęły problemy... Po wgraniu sterowników chipsetu nForce komputer uruchomił się ponownie i... dłuuuugo musiałem czekać na pojawienie się pulpitu... Poruszenie myszą skutkowało skokiem kursora po pół minuty od czynu - i tak się działo do momentu... wyjęcia płyty z oprogramowaniem Gigabyte'a z napędu CD. Jak wyjąłem płytę wszystko wróciło do normy - Windows działał jak trzeba. Okazało się, że włożenie dowolnej płyty do napędu CD skutkuje prawie całkowitym zawieszeniem kompa. Nagrywarka NECa działała perfekcyjnie i tak działa na tym sprzęcie do dziś.
Co zrobiłem by uruchomić napęd:
- Po pierwsze wgrałem najnowszy firmware do LG - nie pomogło.
- Po drugie ściągnąłem najnowsze sterowniki do chipsetu, zainstalowałem i też nic to nie dało.
- Wgrałem sterowniki ASPI - także bez rezultatu.
- Próbowałem różnych ustawień prędkości napędu w sterowniku (PIO, DMA,1,2),
- Zmieniałem ustawienia napędu (master/slave) oraz kanały i taśmy (40 i 80 żyłowe różnych producentów). Nadal bez skutku.
- Sprawdziłem napęd na innym sprzęcie - na płycie EPox VIA KT600 chodzi bez zarzutu, podobnie na starszych sprzętach na chipsetach Intela i VIA.
- Zamontowałem o jedną generację starszy CD-ROM LG (GCR-8522B) który chodzi bez najmniejszego zająknięcia na tym sprzęcie (poddałem się)
Drugi komputer:
Brak działania CD-ROMu nie ujawnił się od początku gdyż napęd LG został dokupiony po pewnym czasie.
Jednakże główny problem w przypadku tego zestawu stanowi Nagrywarka DVD LiteON SOHW-1673S.
Otóż kłopoty zaczęły się po około miesiącu - problemy z odczytem płyt, mulenie komputera, wreszcie totalny brak chęci odczytu danych z nośników. Napęd wymontowałem i bez zbędnych ceregieli zaniosłem do reklamacji gdzie go (jak się potem dowiedziałem) potraktowano 12V po pinach i oddano hurtowni skąd przyszedł model identyczny - nowy, jako zamiennik.
Napęd zamontowałem do komputera i wszystko było Ok aż po paru miesiącach problem nie powrócił. Wtedy się zastanowiłem, wgrałem najnowszy firmware i znów wszystko zaczęło chodzić jak trzeba.
Ostatnio napęd znów zaniemógł. Włożenie płyty DVD z filmem skutkowało uruchomieniem odtwarzacza DVD i pokazaniem pierwszego obrazka intra. Nic więcej. Żadnych innych płyt nie czytał. Jako, ze nie było nowszego firmawre'u, wziąłem napęd do sprawdzenia. Na wszelkich innych komputerach wyposażonych w chipsety VIA i Intel nagrywarka sprawowała się wzorowo (nie miałem możliwości sprawdzenia jej na innych płytach z chipsetem nVidii). Co ciekawe, po podłączeniu jej po tygodniu testów na różnych maszynach do komputera macierzystego nagrywarka chodzi znów jak trzeba. Pytanie - Jak długo ?
Odrębną sprawą jest, ze na tym komputerze w czasie braku DVD-RW próbowałem zamontować jako zamiennik CD LG GDR-8523B co (jak w przypadku pierwszego sprzętu) powodowało zwiechę systemu po włożeniu jakiejkolwiek płyty.
Naprawdę nie wiem już co z tym robić i skłaniam się tu (w przypadku napędu LiteONa) przychylać do opinii podanej w nagłówku tego tematu jakoby "płyta główna zabijała napędy optyczne"...
Inna sprawa, że nigdzie na sieci nie mogłem znaleźć podobnego problemu oraz oczywiście jego wyjaśnienia, nawet po serwisach kilku sklepów komputerowych się przeszedłem i także nic mi to nie dało jako, że serwisanci albo nie spotkali się z takim problemem albo nie chcieli się ze mną dzielić wiedzą na ten temat.
Ciekawi mnie czy znajdzie się ktoś kto poda mi jakiś rozsądny pomysł rozwiązania tej zagwozdki (nie wgrywanie sterowników IDE do chipsetu nie wchodzi w rachubę jako, że dysk twardy jest na ATA i działał by z ograniczoną prędkością jakby nie było DMA włączonego).
Pozdrawiam i czekam na pytania i odpowiedzi.
Ostatnio edytowane przez George03 ; 24.Jan.2006 o 01:49 Powód: zmiany gramatyczno - stylistyczne
Ja bym jednak te sterowniki odinstalował (próbowałeś to zrobić dla sprawdzenia jak działają napędy i dysk?), jak miałem płytę na nforce2 to jechałem bez sterowników ide i wszystko grało - wolniejszego działania dysku nie stwierdziłem(sterowniki windowsa radza sobie z dyskami znakomicie) Te sterowniki mogą stanowić główny problem.
Ja miałem kiedys tez problem ale na nforce3 napedy samoczynnie przelaczaly sie po jakims czasie z DMA na PIO i tu zaczynala sie lipa... brak mozliwosci odczytu- plyt cd i dvd jednym slowem kompletna zwiecha systemu - tu wina lezala po stronie sterownikow po odinstalowaniu jak reka odjal![]()
Ten numer z przełączaniem też zaliczyłem, występował wtedy jak napęd próbował odczytać płytę z błędami CRC - sprzętowa korekta nie dawała rady- i wtedy sterownik robił myk z przełączeniem na PIO hehe
To co panowie radzicie sformatować dyski Wgrać Windowsa od początku
być może że Nero 7 robi takie błędy
tak mi się wydaje że od czasu jego zainstalowania zaczeły się te miksy. A jak odinstalować sterowniki bez formatu dysku
![]()
masz słynny problem ze stereonikami Nvidii do chipa nforceX. Odinstaluj to ścierwo i zostaw oryginalne drivery windowsa. Co do napędów to w zalezności od producenta optyki napędy: w najlżejszym przypadku "działał prawidłowo" przy operacjach na cd lecz w momencie uruchomienia np. filmu DVD przechodził w tryb PIO w najcięzszych odmawiał wszelkiej współpracy z płytą doprowadzając nawet do totalnej zwieszki systemu. Wersja złych sterów to bodajże 2.6 (panel sterowania, system , menadżer urządzeń...->) starsze i nowsze teoretycznie pozbawione były tego błędu. Pozdrawiam.
PS Poszukaj temat był kilkakrotnie wałkowany na forum
sprawa rozbiega sie o to że nie mam płyty na chipsecie nForce tylko na chipsecie Intela 865 PE.
Sory za zamieszanie ale ja odpowiedziałem na post George03z tąd te sterowniki nforca
Riddick5 to masz już ten nowy napęd ? Nero7 to narazie niedopracowany wypust lepiej wróć do 6.2.1.4
Spoko! mam już nowy! ale e też zgrywa powoli! W nero Speed test jest test transferu, gdy go odpalam jak wiadomo następuje "rozpędzanie napędu" u mnie cały czas mam prędkość rzędu 2.5-3x. wydaje mi się że Nero 7 wrzucił jakieś swoje sterowniki ATAPI albo ASPI i stąd ten problem. Zobacze co będzie gdy sformatuje dysk i nie zainstaluje Nero 7 Pozdro
ale george03 takNapisał Riddick5
![]()
Sformatowalem dysk ale nic nie pomogło napęd nie rozpedza się szybciej niż 3x. sprawdze go u innych ale na mój gust może to być kontroler dysków na płycie głównej. Czy może miał ktoś podobny przypadek i wie co i jak należy zrobić.Może coś w biosie jest ie takProsze o odpowiedzi. POZDRAWIAM
![]()
Która firma jest producentem twojej płyty? Aktualizowałeś jej bios? Może ten manewr by pomógł?
Jest to Gigabyte GA-8IPE1000G Intel 865PE także wydaje się być solidną podstawą tym bardziej że ma dopiero rok. nie próbowałem aktualizacji Biosu ani resetu Biosu. Nikt nie zarzeka na ta płyte http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10925 w opiniach wypadła b.dobrze. Pozdrawiam![]()
A dysk twardy masz podpięty pod SATA, czy IDE? Może faktecznie szwankuje Ci kontroler, albo jeden z kanałów IDE? Próbowałeś przełożyć taśmę?
Pozdrawiam
Obojętnie na którym kanale IDE dzieją się takie miksy i obojetnie czy napęd jest ustawiony na master czy na slave lub na CS. miałem dysk pod SATA iwszytko działało dobrze, żeby się przekonać kupiłem dysk pod ATA i też działa bez problemu obojetnie na którym kanale IDE. obawiam się że nawet informatyk nie dojdzie do tego co to za cuda. Poozdrawiam
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)