+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 47

Temat: Benq 1640 i serwis

Szeregowy krobi ma szanse

Angry Benq 1640 i serwis

Cześć!
    Zakupiłem niedawno napęd benq 1640 (bsms) i po jego instalacji okazało się, że napęd ma problem z czytaniem niektórych płyt DVD-R szczególnie platinum (ritek04) i datex oraz zawiesza się podczas skanowania Qscanem . Szczerze mówiąc byłem zdziwiony bo inne napędy Liteon 1633 i Nec (nie pamiętam symbolu) nie miały z nimi żadnego problemu a przecież benq ma dużo lepszą korekcję błędów. Zadzwoniłem do serwisu benq i serwisant powiedział mi że napęd ma prawo nie czytać płyt nagranych na innej nagrywarce i moja reklamacja może być nie uznana. Co Wy na to? Dla mnie format DVD-R to format
    DVD-R i każde urządzenie zgodne z tym standartem powinno czytać płyty tego formatu. Pozdrawiam

Kapral przemo86 ma szanse Avatar przemo86

Domyślnie

Ja bym im wysłał... bo raczej nikt nie ma tego problemu z BenQ... najwyżej ci odeślą tą samą i powiedzą, że jest dobra. Ale warto spróbować

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

A sprawdz np czy przeczyta ci cala plyte jakas ze sterownikami, zgraj z niej wszystko na dysk, ale jakas duza. Mialem jednego benka z taka wada ze do polowy tylko czytal plyty wszystkie i czekam na nowy teraz.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Jedną płytę udało mi się nawet przekopiować a kilka zczytal cale. Napęd wysłałem do serwisu i czekam na ich reakcję. Dodam iż wymiana aspi na nowsze (miałem stracznie stare) i aktualizacja firmware napędu nie pomogły.

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

a jaki firmware wgrałeś?

Domyślnie

bsos - czyli najnowsze

Domyślnie

Co radzicie w przypadku przekroczenia 3 tygodni na oczekiwanie napedu Z zagranicy idzie wiec 3 tygodnie maja na to. Usilnie staraja sie dostac 1640.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Może zarządaj zwrotu kasy i kup 1650 albo 1655. Ja jak uznają mi reklamację a nie bedą mogli oddać napędu to tak zrobię .

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał Druss
    Co radzicie w przypadku przekroczenia 3 tygodni na oczekiwanie napedu Z zagranicy idzie wiec 3 tygodnie maja na to. Usilnie staraja sie dostac 1640.
    poczekałbym jeszcze tydzień , to że idzie z zagranicy 3 tyg. to norma ale jeszcze odprawa i papierki no i transport do sklepu , to troszkę potrwa

Domyślnie

Jasne asterix, ale akurat wyslalem im karte gwarancyjna i z tego co pamietam sprzet ma byc wymieniony w ciagu 2 tygodni, w przypadku gdy czesci sprowadzane sa z zagranicy czas ten wynosi 3 tygodnie. Ale nie pamietam co tam bylo dalej napisane jesli w tym czasie sie nie zmieszcza.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation

Wg mnie jest to typowy przykład olewania klienta - niedaj się Jeśli warunki gwarancji niestanowią inaczej, to standardowy okres naprawy powinien wynosić max. 14 dni, w przypadku gdy naprawa wymaga sprowadzenia części termin ten może wydłużyć się o dodatkowe 7 dni, ale nie więcej W innym przypadku sprzedający (jeśli jest to gwarancja sklepu) bądź producent sprzętu (jeśli gwarancja producenta) mają obowiązek dać sprzęt zastępczy. Ale i tak cała sprawa śmierdzi - jednak sam sobie zawiniłeś, że niedopilnowałeś karty gwarancyjnej -teraz w zasadzie niema żadnej podstawy prawnej, by można w razie czego rościć swoich spraw. Jedynym sensownym wyjściem jest udanie się do rzecznika konsumenta - znajduje się on w każdym powiecie i zazwyczaj czekają na jaką kolwiek sprawę, gdyż większość ludzi nawet niewie o istnieniu takiej instytucji.
    Część sklepów sporządza umowy gwarancyjne, które są wogóle niedozwolonymi Ostatnio jedna z sieci sklepów krajowych (powiem tylko, że są najtańsi) zmodyfikowała treść gwarancji w ten sposób, że nieodpowiadają za terminy w przypadku przekroczenia czasów naprawy gwarancyjnej do 3 miesięcy! Jest to totalny absurd. Są odpowiedzialni i nawet niewiedzą jak. Wogóle zlikwidowali normalne kwarty gwarancyjne (redukcja kosztów pewnie a ich odpowiednikiem jest paragon, który niezawiera żadnych warunków gwarancji Po prostu tylko cena, data i miejsce zakupu! Jedynie z tyłu wpisujemy sami datę oraz podpis! Dla mnie taka forma gwarancji kwalifikuje się jako umowa niedozowlona (jednak jeszcze niejestem tego pewny, bo niemiałem czasu szczegółowo tego sprawdzić - na 95% jestem pewny). Co najlepsze to koleś kupił dysk i dostał też tylko ten skrawek papieru - nawet niepowidzieli, że ma się podpisać z tyłu - tylko, że to jest gwarancja. A sama treść gwarancji wisi sobie na ścianie oraz dostępna jest też w internecie.
    Ostatnio edytowane przez anabolo ; 02.Feb.2006 o 22:24

Domyślnie

hahaha , dobre sobie z tą gwarancją na paragonie , za mordę ich trzeba wziąć i rządać gwrancji na druku producenta , miałem taki przypadek w Geant , kupiłem wypasioną klawiaturę , w serwisie babka mi mówi że podstawą do reklamacji jest paragon ( gwarancja 2 lata) , spytałem ją czy wie ile czasu jest wart paragon , zrobiła wielkie oczy , jak jej powiedziałem że paragon płowieje po 3-4 miesiącach to była wielce obrażona , zarządałem wypisania gwarancji producenta , trochę pobąkała ale w końcu wypisała , w zasadzie łaski nie robi , jej się po prostu nie chciało pisać , trzeba domagać się swojego , nie ma innej rady , a olewanie klienta to inny temat , temat stary jak świat , zaciąga komuną , " stój kliencie lub ewentualnie poproś ", skąd ja to znam
    pozdro

Domyślnie

Benka wysyla sie firma kurierska do firmy IT uslugi serwisowe, tak sie sklada ze podstawa reklamacji jest podbita karta gwarancyjna i paragon ze sklepu, aby wogole zaistniala reklamacja. Trzeba te dwie rzeczy zamiescic do wysylanego sprzetu + karton i wszystko co w nim bylo.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Ja swojego benka oddałem do naprawy 24-01-06 do sklepu gdzie został zakupiony, wczoraj dzwoniłem i jecze nie mieli żadnej informacji z serwisu a dużo czasu im już nie zostało. Może serwis benQ ma za dużo reklamacji i nie wyrabiają się w terminie z realizacją zleceń. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie, może znacie odpowiedz: czy jak się kupi uszkodzony sprzęt to można zarządać od sprzedawcy natychmiastowej wymiany na wolny od wady lub zwrotu kasy czy musi on zostać oddany do serwisu?

Domyślnie

Chyba w ciagu 2 tygodni od daty zakupu mozna zrobic taki manewr, pozniej juz tylko serwis.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Ja swój napęd kupiłem w Łodzi w sklepie acris (również internetowym) i w ciągu dwódch dni stwierdziłem że działa niepoprawnie po zgłoszeniu się do sprzedawcy najpierw kazali mi zmienić aspi potem firmware a kilka dni później odmówili wymiany na inny egzemplarz tylko zmusili mnie do skorzystania z gwarancji i tak czekam juz sobie prawie 2 tygodnie. Konkurencja na rynku coraz większa a jakośc usług i podejście do klienta coraz gorsze paranoja.

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Angry

Panowie to w takim razie, polecie mi jakiś dobry&pewny sklep internetowy,żeby nie robili w bambuko ,ma ktoś jakieś doświadczenie z zakupem online ? . Pytam dlatego,że zamierzam kupic Benqa DW 1655 ale żeby miał 24 miesięczną gwarancję, z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam

p.s. czytając wypowiedź Mr Anabolo ciary mi po plecach przeszły , co oni jaja sobie robią!? Nie panowie -ważne pytanie - zna ktoś jakis pewny sklep ?!,napewno się to przyda wielu zainteresowanym,nie tylko mi THX
    Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 03.Feb.2006 o 17:17

Domyślnie

kupiłem dwie szutki benq 1640 w http://www.arcomp.com.pl/ , solidny sklep , co do reklamacji to nie mogę nic powiedzieć ponieważ sprzęt działa bez zarzutów i nie miałem okazji reklamować

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał marcus777
    Panowie to w takim razie, polecie mi jakiś dobry&pewny sklep internetowy,żeby nie robili w bambuko ,ma ktoś jakieś doświadczenie z zakupem online ? . Pytam dlatego,że zamierzam kupic Benqa DW 1655 ale żeby miał 24 miesięczną gwarancję, z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam
    www.komputronik.pl

Kupowałwem tam już wiele razy, w tym Benq DW 1640. Korzystałem też z gwranacji. Naprawdę sklep na poziomie.
    Pozdrawiam.

Edycja SEBAW: poprawiłem cytat.
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 04.Feb.2006 o 13:18

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ale w komputroniku jest sporo sprzętu drogiego. Na niektórych częściach tracisz nawet ze 150zł, a to nie jest mało.
    Z napędami optycznymi jest trochę mniejsza rozbieżność, ale doliczając do tego koszt przesyłki, to jednak opłaca się kupić gdzieś indziej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Ale w komputroniku jest sporo sprzętu drogiego. Na niektórych częściach tracisz nawet ze 150zł, a to nie jest mało.
    Z napędami optycznymi jest trochę mniejsza rozbieżność, ale doliczając do tego koszt przesyłki, to jednak opłaca się kupić gdzieś indziej.
    przyjrzyjmy się bliżej jak to wygląda w porównaniu

....::: Sklep "Mcomp" www.mcomp.com.pl :::.....
    mają najtaniej ten model BENQa DW1655-0B1 OEM + SOFT cena - 200 zł

Kurier-oplata wg wagi: 17.08zł
    Opłata za pobranie (Kurier): 9.76zł
    BENQa DW1655 : 200zł

-> Suma: 226.84zł <-

....::: sklep.komputronik.pl :::...

kurier DHL : 17,00 zł
    sposób płatności:pobranie
    (więc 5 zł drożej jak wprzypadku przelewu )
    BENQa DW1655 : 218.00

-> Suma: 235.00 zł <-

co prawda jest różnica tylko (8,16 zł )ale kupowałbym jednak jak coś w komputroniku, bynajmniej pewny sklep ( nie wiem jak z tym Sklepem "Mcomp" )

Pozdrawiam

Szeregowy Miran ma szanse

Domyślnie

Nie mam co prawda żadnych doświadczeń z tą firmą ale cenowo wygląda dobrze.
    Apollo cena BenQ1655 197zł wysyłka kurier za pobraniem koszt około 18 zł.
    Dla mieszkańców Krakowa ceny te same w sklepie i można podejść.

Pozdrawiam

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

Największy wybór na poniżej witrynie:

www.skapiec.pl

Co do Komputronika to fakt, że czasem u nich drożej, ale zawsze wszystko dostarczali na czas i z gwarancją nie miałem problemów, a wymieniałem dwa palniki DVD.
    Dobry sklep jest też w Proline:

www.***********

Pozdrawiam.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

U mnie był sklep Proline (tzn. w moim mieście), ale jakoś nie miałem przekonania do niego. Moi sąsiedzi zakupili w nim komputer i poproszony byłem o lekkie sprawdzenie go. Okazało się, że dysk twardy był podpięty na Primary, jako Slave (raczej na Master powinien być), gniazda na przednim panelu od USB nie chodziły, bo w sklepie zapomnieli o nich lub nie widzieli jak się wpina kilka kabelków do płyty głównej (sam musiałem to zrobić). Komputer posiadał wadliwą nagrywarkę CDRW firmy BenQ, w której nie dało się uruchomić trybu DMA (nawet na innych kompach to samo się działo) i jak gościu przyjechał, to powiedziałem, że tryb DMA nie da się włączyć i dlatego nagrywartka wypala płytki w bardzoooo długim czasie. Pan szukał przez chwilę, gdzie jest DMA, ale nie znalazł – dobrze, że mu pomogłem. Plusem było to, że zabrał nagrywarkę, a za parę dni otrzymali LiteON w wersji BOX, lecz pudełko było opróżnione z płytek i kabelka audio. Dobrze, że powiedziałem znajomym, że brak niektórych akcesoriów. Pojechali do sklepu, trochę opierdziulili sprzedawcę i otrzymali kabelek, ale płyt już były spalone.

W tej chwili nie ma tego sklepu. Ale najbardziej interesujący był sprzedawca, który nie znał się na komputera, a mimo to sprzedawał akcesoria komputerowe.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation

Odradzam PROLINE! To co miałeś z kompem SEBAW to nic. Miałem same przykre doświadczenia ze sklepem w Lubinie. W jednym nowym kompie był CD-ROM z pogiętą blachą! Co najlepsze owo wgięcie niebyło efektem upadku, tylko ktoś musiał (niewiem po co) wygiąć blachę kombinerkami albo jakimś podobnym narzędziem.. pomijając to, że CD-ROM ten (LGx52) chodził jak czołg. Co prawda komp przy odbiorze był sprawdzany (ściągnięcie bocznej obudowy) jednak wgięcie zauważyłem jak przyszło wyciągnąć napęd (zmielił płytę i nieczytał już wogóle). Jakimś cudem nawet przyjęli mi ten CD-ROM na gwarancję (ale nie w PROLINE oczywiście, tlyko w autoryzowanym punkcie LG). Później parę razy składałem kompa z części u nich (jednak mają najtaniej - ale teraz i tak już nic u nich niekupię , lepiej dać więcej kasy), ale każdą część oglądałem dokładnie - raz próbowali wcisnąć Bartona z lekko uszkodzonym rdzeniem Jakbym sie nieprzyjrzał to szkoda mówić, tylko moge się założyć, że ten protek trafił do jakiegoś zestawu.. Niepotrafią dobrać nawet dobrego zasilacza - kolesiowi np. padł po tygodniu.. O obsłudze gwarancji szkoda mówic - jest tragicznie NIgdy niema w terminie I to nietylko w Lubinie - koleś kupił w niedawno otwartej filii w Legnicy - oddał go oczywiście wkrótce na gwarancję - kiedy już miał być, to oczywiście niebyło, a na pytanie kiedy będzie, odpowiedzieli, że niewiedzą Wogóle obsługa w Legnicy jest poniżej jakiegokolwiek poziomu - na bazarze jest wyższy poziom kultury Normalne jest, że musisz czekać na nich, aż zrobią łaskę i się zapytają po co przyszedłeś.. niechociaż już bym skłamał-raz był odrazu przy ladzie - tyle, że sobie niczego sobie zajadał Oczywiście to mu nieprzeszkadzało w obsłudze klienta (mnie), bo przecież tylko trochę niezrozumiale mówił Ostatnio znajomy kupił u nich nowy monitor LCD, co prawda tani, no ale nieusprawiedliwia to fakutu, że po włączeniu w domu nieświeciła się cała jedna linia pionowa. O ile normalne jest, że było do tego jeszcze wypalonych parę pikseli (no ale na to jest akurat norma). W sklepie powiedzieli, że musiała wypalić się cała linia! No a wg. mnie to musieli zdrowo rzucić tym monitorem i poszły łączenia do matrycy (jak ktoś rozbierał LCD wie o co chodzi). Ale przynajmniej wymienili odrazu.
    Mógłbym jeszcze wiele opisać takich przypadków, ale szkoda czasu..

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)