+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 22 z 22

Temat: Lg Gsa 4120b - Błędy Przy Nagrywaniu

Szeregowy rauch ma szanse

Domyślnie Lg Gsa 4120b - Błędy Przy Nagrywaniu

witam, prosze o pomoc!
    mam problem z nagrywaniem płyt dvd ( filmów, obrazów dysku). krotko po rozpoczeciu nagrywania wyskakują różne błędy , nie znam sie na tym i nie wiem w czym jest problem ....w załaczeniu cala hostoria próby nagrania obrazu iso..................................
    ......................................
    PROSZE O JAKIEKOLWIEK WSKAZÓWKI CO TO MOŻE BYĆ
    Attached Files

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

odinstaluj N7 i zainstaluj N6 , pozbędziesz się kłopotów

Domyślnie

dzieki ...N6 miałem kilka dni wcześniej i podobnie jak teraz bylo to samo...ale spróbuje jeszcze wrócić do 6

Domyślnie

jeszcze jedna sprawa , obraz iso powinieneś rozpakować np w alkoholu i dopiero nagrywać , a jeśli chodzi o nero to nie spytałem czy masz aktualizację , najnowsza to 6.6.0.18 ultra edition i 3.1.0.21 digital , jeśli masz zaktualizowane to może wina leży po stronie nagrywarki , czy masz nowy firmware ? i napisz na jakich płytach wypalasz

Domyślnie

właśnie zainstalowałam 6.3.1.15 (właśnie aktualizuje) i to samo ...nie wiem co to firmware (jak to sprawdzic?)...nagrywam na philips..w załaczeniu info z proby na 6.3.1.15
    Attached Files

Domyślnie

a co alkoholu to prosze załącznik
    Attached Files

Domyślnie

firmware to stery do nagrywarki które możesz pobrać na stronie producenta , jeśli chodzi o iso to powineneś rozpakować ten obraz za pomocą isobuster na dysk twardy i wstawić do alkohola jako wirtual disc i wtedy za pomocą nero wypalić płytkę

Starszy kapral Yaro_pirat ma szanse

Domyślnie

W logach jest podana wersja firmware "Recorder:<HL-DT-ST DVDRAM GSA-4120B>Version: A102 " najnowsza to A117

http://www2.melcoinc.co.jp/pub/hd/dvsmd5812_fwa117.exe

Asterix nie widze różnicy w wypalaniu bezposrednio z obrazu a niepotrzebnym montowaniu go w wirtualnym napedzie i robieniu kopii w locie. Wytlumacz mi jaka jest roznica?
    AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium

Starszy sierżant sztabowy madmax2 ma szanse

Domyślnie

DMA masz wyłączone i pewnie stąd problemy. Poniżej link do artykułu. Poczytaj i włącz DMA:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_1613_1.html

ASPI też przydałoby się zainstalować:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html

Masz też stary bios - A102 - jeszcze z 2004 roku. Nie ma co się dziwić, że Ci błędy wyrzuca przy nagrywaniu. Najnowszy bios do Twojej nagrywarki to
    A115. Link do tego biosu poniżej:

http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=4139173928

W celu aktualizacji biosu rozpakowujesz ściągnięty plik, klikasz, wskazujesz właściwy napęd DVD i aktualizujesz. W czasie aktualizacji biosu w napędzie nie powinno być płyty. Módl się też, żeby w tym czasie prądu nie wyłączyli.
    Sama aktualizacja trwa tylko kilkadziesiąt sekund, więc nie powinno być kłopotów.
    Przedtem powłączaj jednak DMA - wskazówki znajdziesz w artykule, do którego link podałem Ci wyżej.
    Narka.

EDIT: Kolega mnie poprawił. Najnowszy bios to A117. W linku, który Ci podałem go nie ma.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 27.Jan.2006 o 21:42

Domyślnie

bios zieniłem na 115 i to samo ...dzieki za wskazówki co do DMA i ASPI..zaraz bede sprawdzać..dam znac co się dzieje dalej ...dzieki

Domyślnie

hehe a już miałem edytować Twojego posta
    AMD 64 3200+,Gigabyte K8N SLI,1024 Ram Dual Channel,GeForce 6600GT 530/1100,Samsung 500GB+2x250GB SATA2,Pioneer 115DBK, Benq 1650 + Xbox 360 Premium

Domyślnie

[QUOTE=madmax2]DMA masz wyłączone i pewnie stąd problemy. Poniżej link do artykułu. Poczytaj i włącz DMA:

........ niestety nie daje sobie z tym rady ......

ASPI też przydałoby się zainstalować:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html

... zrobione ......

i dalej to samo
    Attached Files

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro_pirat
    W logach jest podana wersja firmware "Recorder:<HL-DT-ST DVDRAM GSA-4120B>Version: A102 " najnowsza to A117

http://www2.melcoinc.co.jp/pub/hd/dvsmd5812_fwa117.exe

Asterix nie widze różnicy w wypalaniu bezposrednio z obrazu a niepotrzebnym montowaniu go w wirtualnym napedzie i robieniu kopii w locie. Wytlumacz mi jaka jest roznica?
    miałem kiedyś sytuację że właśnie zgrałem ( akurat gierkę ) na dysk i przy kopiowaniu z dysku jako dane nic nie wyszło , płytka w kibel , wiadomo że niektóre pliki są jako ukryte i tych właśnie plików nie było na płytce , po montażu plików do alkohola wszystkie pliki zostały przeniesione na płytkę , czyli wilk syty i owca cała , jak to mawia mój guru : z kompami jest tak jak z kobietami , sa zmianne jak pogoda , a o reszcie nie warto gadać i idziemy na piwo
    pozdro

Domyślnie

[QUOTE=rauch][QUOTE=madmax2]DMA masz wyłączone i pewnie stąd problemy. Poniżej link do artykułu. Poczytaj i włącz DMA:

........ niestety nie daje sobie z tym rady ......

Zrób tak.
    Kiknij na ikonę mój komputer, prawy klawisz myszki, właściwości, sprzęt, menedżer urządzeń, kontrolery IDE.
    Znajdź kontroler na, którym masz podpięte DVD wejdź w ustawienia zaawansowane i ustaw tryb transferu na DMA. Masz też wyłączone DMA od dysku twardego i to też przydałoby się włączyć w taki sam sposób, jak Ci opisałem.
    Jeżeli masz podpięte DVD na jednej taśmie z dyskiem twardym to spróbuj przepiąć DVD do innego kontrolera. Podłączanie HDD i nagrywarki do jednego kontrolera powoduje sporo problemów.
    Gdyby to nie pomogło i nie mógłbyś ustawić DMA, usuń oba kontrolery z menedżera urządzeń i zrób restart. Po ponownych uruchomieniu system powinien wykryć ponownie napędy i ustawić DMA.
    Jeżeli to nie pomoże to trzeba jeszcze spróbować zmienić ustawienia w biosie płyty głównej.
    A tak w ogóle na jakim chipsecie masz płytę główną. Jeżli to NForce to problem mogą powodować też sterowniki od NForce.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez madmax2 ; 28.Jan.2006 o 10:36

Domyślnie

Asterix idzemy ale Ty stawiasz

Co rady MadMax2 w 100% popierwam, niestety w Win XP tak juz jest..czasem sam wyłancza tryb DMA przy CD/DVD. Jak dobrze pamietam (nie mam od dawna napedu CD ROM) to w pierwszej wersji XP po instalacji itd. gdy ktos posiadal CD ROM zawsze byl tryb Pio4 zamiast DMA, i zamiast np. 52x bylo ~20x i przy kopiowaniu system dostawał czkawke.

Domyślnie

witam ,
    ze znalezieniem kontrolerów IDE nie mam problemu, DVD mam na osobnym kablu , problem jest w tym że nie wiem jak włączyc to DMA .
    Kontrolery IDE :
    1.NVIDIA MCP2S Parallel ATA Controler (v 2.6)
    2. NVIDIA MCP2S Serial ATA Compatible Controller (v 2.6)
    po wejściu na własciwości pierwszego mam kilka zakładek m.in. "Primary Chanel " i "Secondary Chanel".
    W PRIMARY jako "master drive " jest dysk z "transfer mode " ustawionym na : ULTRA DMA 5 - ULTRA 100 i z "odfajkowanymi " opcjami : "let BIOS select transfer mode" i "enable write caching"... w "slave driver " nie ma nic .
    W SECONDARY jako "master drive " jest nagrywarka z "transfer mode" ustawionym na ULTRA DMA 2- ULTRA 33 i z "odfajkowanym" "let BIOS select transfer mode"...w "slave drive" nie ma nic
    po wejściu na właściwości drugiego kontrolera ...w zakładkach "primary" i "secondary" nie ma żadnych ustawień ( no device) i nie można nic zmienić

Domyślnie

Pewnie sterowniki od NForce namieszały, a konkretne sterowniki od IDE SW. Nie należy ich instalować, bo potem masz różne przewałki.
    Hmm z Twoich informacji wynika, że DMA masz włączone, z loga z Nero wynika, że nie.
    Zrób jeszcze screena z Nero Info Tool - zakładka konfogiuracja i wrzuć na forum.
    A w biosie płyty głównej sprawdzałeś. Czasem, coś potrafi się tam przestawić. Ja miałem tak, że ustawiłem typ transferu na auto i nie mogłem włączyć DMA, dopiero, jak ręcznie ustawiłem na DMA pomogło.
    Spróbuj jeszcze tak, jak Ci pisałem usunąć oba kontrolery i zrestartować kompa. System wykryje napędy i zainstaluje domyślne sterowniki od Windy,
    wywalajac te od NForce.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

w załączeniu konfiguracja z nero info tool...kontrolery usunałem i po ponownym restarcie to samo ....komputer domagal się płyty ze sterownikami i sam sobie je wybrał... na biosie sie nie znam i nie mam pojecia a ustawieniach
    Pozdrawiam
    Attached Files

Domyślnie

Spróbuj jeszcze na innych płytach angrać np. Verbatim, Sony. Jak to nie pomoże sprawdź nagrywarkę na innym kompie i pzostanie tylko serwis.

Domyślnie

Witam,
    nie wiem czym zostało to spowodowane ale właśnie nagrałem film i nic ne przerwało
    kupilem nowa nagrywarke do innego kompa i podpiąłem ja na próbe tutaj i działała prawie bez zarzutu ...teraz podłaczona jest 4120B i narazie nagrywa tylko nie widzi płyt DVD-R nagrywa na +R,,,byc może sterowniki tej nowej cos zmieniły
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

jeszcze jedna prośba ...jak sprawdzic czy bios płyty głównej jest ok?

Domyślnie

[QUOTE=Yaro_pirat]Asterix idzemy ale Ty stawiasz

teraz masz ochotę na piwo ale jak trzeba przyjechać na zlocik to dla Ciebie za daleko , nieładnie , ale jak wpadniesz na zlot to masz u mnie bronxa

Domyślnie

no i po nagrywniu ....skopiowało kilka płyt i znowu błąd ...tym razem na samym końcu ..."niepowodzenie uaktualnienia PMA"
    Attached Files

+ Odpowiedz na ten temat

LinkBacks (?)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)